Overlay
za posebno iskustvo

Top 10 vina za Valentinovo: uz preporuke iz Tommyja odaberite najbolje vino za romantičnu proslavu udvoje, evo i kako ga spariti s finim zalogajima

Piše Native studio
Foto Shutterstock
11. veljače 2022. - 10:02

Vino je ultimativni izraz ljubavi jer da bi se prešao put od vinove loze do čaše potrebni su poštovanje, strast i kreativnost, dok je dijeljenje boce dobrog vina s nekim koga volite ritualno, intimno i sasvim posebno iskustvo. Stoga vam predlažemo da ovog Valentinova nazdravite vrhunskom kapljicom, bez obzira jeste li na prvom sastanku ili obilježavate niz zajedničkih godina ljubavi. Vjerujemo da ćete uvažiti naš prijedlog i već vam čitamo misli: pitate se koje biste vino trebali odabrati.

image
Shutterstock

Zaputite li se u najbližu Tommy prodavaonicu, sigurni smo da ćete naći upravo ono što vam treba za romantičnu proslavu praznika ljubavi jer Tommy je brend poznat po bogatom izboru kvalitetnih vina. Selekciju ćemo vam dodatno olakšati preporukama Tommyjevih stručnjaka, koji su za naše čitatelje izdvojili top deset vina iz aktualne ponude, od kojih se neka nude i po vrlo primamljivim, akcijskim cijenama, te su nam objasnili i kako ćemo ih najbolje spariti s primamljivim zalogajima, kako bi vam proslava ovogodišnjeg Valentinova ostala u najljepšem sjećanju. Vi se pobrinite za ruže, čokoladu, svijeće i romantičnu, sporu glazbu, a kupovinu vina odradite u Tommyju prema sljedećim preporukama... 

image
Korlat Syrah

1. Jeste li znali da je syrah na glasu kao jedna od najromantičnijih vrsta vina? Zbog njegovih kvaliteta sommelieri upravo tu sortu preporučuju za romantične prilike poput ove, pa nas ne čudi što se syrah, i to onaj iz Korlata, našao na vrhu ove liste preporuka. Korlat Syrah je vino duboke tamne crveno-ljubičaste boje i snažne bogate strukture. Intenzivno je i začinjeno aromama zrelog bobičastog voća, a snažnoj kompleksnosti i prepoznatljivosti njegova mirisa doprinose i lijepo usklađene arome kave, crne čokolade te diskretna aroma duhana koja je dijelom iskaz aromatskog potencijala, a dijelom rezultat brižne njege vina u hrastovim bačvama. Syrah najbolje odgovara uz mekane sireve, jela s roštilja, posebno svinjske kotlete ili plavu ribu, gulaš od divljači, pečenu govedinu, suhomesnate proizvode (npr. kobasice od divljači), deserte od šumskog voća.

image
Korlat Cabernet Sauvignon

2. Baš poput syraha, i cabernet sauvignon je na glasu kao vino ljubavi, stoga se zasluženo našao na ovom popisu preporuka. Korlat Cabernet Sauvignon je izrazito tamne, duboke, gotovo crne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem. U aromatskom profilu karakterizira ga bogatstvo raznovrsnih aroma poput šljiva, borovnica, crnog ribiza te diskretne začinske note. Vino je puno, harmonično, koncentriranih aroma, nešto izraženije svježine s dosta zrelih tanina. Brižnom dugotrajnom njegom u hrastovim bačvama sljubljeno je u jedinstveno vino za odabrane trenutke. Idealno se sljubljuje uz zreli, snažni sir, tjesteninu s četiri vrste sira, pečenu govedinu, pečenu janjetinu, teletinu ispod peke, divljač, tartar beefsteak, štrudlu od šljiva ili višanja.

image
Korlat Merlot

3. Zavodljivi merlot se pored syraha i cabernet sauvigniona vrlo često svrstava na popise vina idealnih za romantične prigode. Korlatov Merlot je vino sjajne, tamnocrvene boje, njegovano u hrastovim bačvama. Snažne, bogate strukture, podržano aromama zrelog crvenog voća trešnje i maline, dodatno harmonizirano diskretnim začinskim aromama. Dugotrajan bogat okus uz ravnomjernu svježinu i meke, zrele tanine daje vinu dodatnu dimenziju i finu glatku teksturu. Upravo su to odlike zbog kojih ćete se zasigurno poželjeti iznova družiti s ovim vinom proizvedenim od ekološki uzgojenoga grožđa bez upotrebe mineralnih gnojiva i sintetičkih pesticida. Poslužuje se uz profinjeni zreli sir, tjesteninu ala pesto genovese, plemenitu ribu s gradela, pečena pačja prsa, svinjske kotlete, steakove, tuna steakove, janjeće kotlete, divljač, ali i deserte od tamne čokolade.

image
Ivan Dolac Barrique

4. Ivan Dolac Barrique svrstava se među najbolja hrvatska crna vina, ne bez razloga! Proizvedeno od autohtone sorte plavac mali s izdvojenih položaja na južnim padinama otoka Hvara, odlikuje se dubokom tamnom rubinsko-crvenom bojom karakterističnom za vrhunske plavce. Njegovano je u barrique-bačvama tako da je uz primarne arome sorte, prosušena bobičastog voća i suhoga grožđa, oplemenjeno diskretnijim sekundarnim aromama dozrijevanja. Okusom je snažno, robusno vino, bogato ekstraktom i zrelim taninima, koji ga čine elegantnim i podatnim u ustima. Lagano trpka okusa, raskošna bouqueta i sortne arome, svu svoju prirodnu ljepotu otkriva posluženo na 18 °C uz mediteranske delicije kao što su plemenita riba i rakovi, te pečenja od tamnog mesa i divljač.

image
Ivan Dolac

5. Ivan Dolac je vrhunsko crveno vino proizvedeno iz autohtone dalmatinske sorte plavac mali, od ručno branoga grožđa isključivo s lokaliteta Ivan Dolac na osunčanim, nepristupačnim, južnim padinama otoka Hvara. Snažno, kompleksno vino tamne je rubinske boje i karakterističnog mirisa i sortnog okusa, koje je odraz petogodišnjeg dozrijevanja u kontroliranim uvjetima. Ivan Dolac jedno je od najcjenjenijih vina sorte plavac mali i prvi hrvatski plavac koji nosi oznaku ekološkog proizvoda, poslužuje se ohlađeno na 18 °C uz morske specijalitete, plemenitu ribu na žaru i rakove, te uz tamna pečena mesa i divljač.

image
Plavac Mediterano

6. Plavac Mediterano, uz Ivan Dolac i Ivan Dolac Barrique, još je jedno vrhunsko vino sa sunčanog Hvara. Ovo vrhunsko, temperamentno i zavodljivo vino proizvodi se od autohtone sorte plavac mali s terasa u unutrašnjosti otoka Hvara. Vino je tamne rubinskocrvene boje, voćnog mirisa, lagano trpkog i taninskog okusa, te snažnog i bogatog tijela. Dio Plavca Mediterano dozrijeva u hrastovim bačvama 12 mjeseci što vinu daje njegovu kompleksnost okusa. Poslužuje se na temperaturi od 18 °C uz jela od tamnog mesa, plemenitu ribu i sireve.

image
Vrhunski Babić

7. Vrhunski Babić je baršunasto vino zaokruženo blagom aromom drva u kojem dozrijeva. Zahvaljujući ležanju u hrastovim bačvama, Babić postaje mekan i pitak, s izraženim herbalnim notama s dozom kupine ili tamnog bobičastog voća. Idealna temperatura za posluživanje ovog vrhunskog vina je između 16 i 18 stupnjeva, a idealna pratnja su mu jela od tamnog mesa, pikantni odležani sirevi, dalmatinski pršut i pašticada.

image
Rose Benkovac

8. Rose Benkovac je pitko vino lijepe ružičasto - crvene boje, diskretne arome, voćnih mirisa jagode i maline. Svježe, elegantno, harmonično stoga ne čudi što je riječ o najprodavanijem rose vinu u Hrvatskoj. Zanimljivo je da se proizvodi od crnoga grožđa, ali po tehnologiji za bijela vina te se na taj način postiže specifična, neodoljiva boja. Rose Benkovac najbolje prija kad je poslužen na temperaturi između 10-12°C, a izvrsno pristaje uz laganija dalmatinska jela, ali i uz domaći pršut i janjetinu.

image
Vezak Chardonnay

9. Vezak Chardonnay zavodljivo je vino izražene mineralnosti, široke teksture i fine, kremasto-svježe strukture, koje savršeno pristaje uz pečena bijela mesa, bijelu ribu i razne varijante roštilja. Svježe i puno, ovo vino jako lijepo ide uz rakove, većinu školjki, pečeno ili poširano bijelo meso, kao i pečenu teletinu te piletinu, divno se sljubljuje i s većinom kremastih tjestenina, a sjajna je pratnja i povrću te avokadu. Želite li mu posebno istaknuti prepoznatljive arome, sparite ga sa sirom poput camemberta, talijanskim risottom ili krem juhom od škampa. Za što god se odlučili, poslužite ga ohlađenog na 10-12 °C.

image
Vezak Graševina

10. Vezak Graševina izuzetno je vino dobiveno od grožđa s najboljih položaja daruvarskog vinogorja, raskošnih cvjetno-voćnih aroma jabuke i kruške uz blagi prizvuk bresaka, osobito ako se pije na temperaturi koja nije preniska, pa do izražaja dolaze kompleksniji mirisi i okusi. Vezak Graševina je fino zaokruženo vino puno svježine, lepršavosti i idealno usklađenih aroma koje joj daju pitkost i lakoću. Savršeno pristaje uz ribu, bijelo meso, rižota, sireve i salate.

15. studeni 2024 16:03