Na božićnoj trpezi posebno bi mjesto trebalo pripasti torti podjednako lijepoj i ukusnoj. Tako bar vjerujemo mi, ljubitelji lijepih i ukusnih torti. Ako se slažete s nama, a još niste odlučili kojim ćete slastičarskim remek-djelom zaokružiti svečani božićni ručak, uzmite u obzir naš prijedlog. Riječ je o receptu za božićnu rum tortu, dobili smo ga od Katarine Paoletić koju pratimo na @nesto_slatko_by_katarina, a kao što ćete vidjeti u nastavku, nije nimalo kompliciran i, zapravo, savršen je za sve one koji ga se odluče isprobati "u zadnji čas".
Božićna čokoladna rum torta
Biskvit:
3 jaja
200 g šećera
200 g mekog brašna
1dl ulja
1 dl mlijeka
+2 dl toplog čokoladnog mlijeka s par žlica ruma
Krema:
500 ml slatkog vrhnja
300 g čokoladne za kuhanje
200 g mascarponea
5 žlica ruma
Miksajte jaja sa šećerom dok ne posvijetle. Dodajte mokre pa suhe sastojke. Smjesu za biskvit prebacite u kalup promjera 18 ili 20 cm obložen masnim papirom (neka viri iznad ruba kalupa). U zagrijanoj pećnici pecite biskvit 40-ak minuta. Ohlađeni biskvit prerežite na pet jednakih kora pa svaku poškropite čokoladnim mlijekom i rumom.
100 ml vrhnja, rum i čokoladu kuhajte uz stalno miješanje dok se čokolada ne rastopi. Preostalo vrhnje izmiksajte (ne prečvrsto), dodajte mu mascarpone i otopljenu čokoladu. Promiješajte špatulom.
Slažite tortu u kalupu u kojem ste pekli biskvit, ali najprije ga još jednom obložite papirom ili folijom kako biste dobili visoku tortu. Kad ste poslagali sve slojeve, spremite tortu u hladnjak barem na pet sati i na kraju je ukrasite po želji.
Pratite Stil i na Instagramu!