Overlay
a kako ih vi zovete?

Ukusne starinske voćkice smiješnog imena prava su delikatesa: skuhajte žižule u džem i uživajte cijele jeseni! Donosimo jednostavan recept

16. rujna 2020. - 11:44

Volite li žižule? Znate li što su žižule? Aromatične voćkice koje baš ovih dana počinju dozrijevati u raznim se krajevima, kako je to običaj sa starinskim sortama, različito nazivaju - u srednjoj su Dalmaciji žižule, na dubrovačkom području čičimak, drugdje čičindula i čičindra, a neki ju nazivaju i kineska datulja.

Znanstvenici je, pak, zovu zizyphus jujuba i tvrde kako je porijeklom iz Azije. Ona datulja iz jednog od naziva tamo uopće nije slučajno, jer prezrele, pomalo osušene žižule donekle podsjećaju na slatke plodove palme datuljke. Međutim, savršeno dozrela, smeđa žižula s primjesama zelene boje ima osvježavajuću slatko-kiselu aromu, pomalo nalik na jabuku.

Nemojte dopustiti da sezona žižula prođe, a da se s njima niste bolje upoznali! Grickajte ih sirove, unijet ćete u organizam 'udarnu' dozu vitamina C (navodno ga žižule sadrže čak dvadeset puta više od citrusa) i cijeli dijapazon minerala i aminokiselina. Od žižula ili njihovih koštica možete skuhati i čaj, no ovog vam puta predlažemo da od ovih ukusnih bobica skuhate džem.

Kako im cijena nije baš pristupačna (penje se i do 50 kuna), dio navedene količine žižula možete zamijeniti jabukom, a i količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu. Po želji dodajte sredstvo za zgušnjavanje, no to možete izbjeći dodavanjem jabuke.

Džem od žižula

1 kilogram žižula

500 grama šećera

limunov sok i korica

cimet i klinčići (po želji)

Očistite voće pa ga stavite u posudu za kuhanje debljeg dna. Prekrijte vodom i skuhajte. Kad uzavre, dodajte limunov sok i koricu. Kad omekša, usitnite gnječilicom za krumpir ili blenderom, a dobivenu kašu stavite kuhati sa šećerom i ostalim sastojcima.

Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ne brinite ako je džem pomalo rijedak, stisnut će se kad se ohladi. Prebacite u sterilizirane staklenke i pažljivo zatvorite.
 

 

19. travanj 2024 07:32