Varivo od leće jedna je od glavnih stavki zimskog jelovnika, a ono što kod njega volimo je što je vrlo ukusno i zasitno. Osim toga, može se skuhati na tako puno načina... S kobacisama, s pancetom, s krumpiro ili rižom, "jušno" ili toliko gusto da može poslužiti kao prilog - mogućnosti je uistinu bezbroj. JEdna od manje poznatih je varivo od leće s mesnim okruglicama, koje mu daju jako lijepi okus i čine ga još "kripnijim".
Varivo od leće s mesnim okruglicama
Sastojci:
450 grama mljevenog mesa
po 1/2 žlice harisse, mljevenog kima i cimeta
2 žlice maslinova ulja
1 veliki žuti luk
2 velika češnja češnjaka
1 mrkva
100 grama leće
koncentrat rajčice
sol, papar
Priprema:
Pomiješajte meso s harissom, soli, paprom te polovicom sitno nasjeckanoga žutog luka. Oblikujte kuglice pa ih kratko ispecite na tavi.
Za to vrijeme zagrijte maslinovo ulje, dodajte mu luk i mrkvu te pirjajte, često miješajući, dok luk ne postane proziran.
Dodajte češnjak, kim i cimet te kuhajte uz neprestano miješanje dok ne zamiriše.
Po želji dodajte još harisse te ubacite leću i koncentrat rajčice.
Miješajte da se koncentrat rajčice malo zapeče pa dolijte vode ili juhe. Kad je leća napola skuhana, dodajte i mesne okruglice pa smanjite vatru. Neka vrijucka dok se leća ne skuha.