Overlay
studijo wallart

Umjetnost oslobođena strogih okvira: hrvatska zidna tapeta osvojila je prestižnu nagradu, detalje smo doznali od vlasnice i dizajnerice Josipe Maras

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Studijo Wallart
2. prosinca 2021. - 20:22

Oduvijek mi je želja bila izvesti umjetnost iz njezinih okvira – veli nam Josipa Maras, vlasnica i pokretačka snaga zagrebačkog "Studija Wallart", čija je zidna tapeta "Maslinik" upravo dobila prestižnu nagradu "Archiproducts Design Award longlisted". Riječ je o međunarodnom natjecanju arhitekata i dizajnera koji svojim izvanrednim postignućima i kreativnim talentom konkuriraju na svjetskom tržištu, a "Studijo Wallart" odabran je za nagradu među tisućama projekata iz cijelog svijeta u različitim kategorijama.

"Archiproducts" je portal grupe "Archipassport" posvećen dizajnu i arhitekturi, na kojem svoje kataloge objavljuje više od 3500 brendova s ciljem veće dostupnosti kvalificiranoj publici i uspostavljanja kontakta s profesionalcima i entuzijastima diljem svijeta. "Archiproducts" zajednica ima više od 1,7 milijuna registriranih korisnika koji traže proizvod za korištenje u svojim projektima ili nešto čime bi nadopunili dekor doma ili profesionalnog okruženja. Žiri za "Archiproducts Design Award" bio je sastavljen od 60 najutjecajnijih arhitekata i dizajnera iz cijelog svijeta.

image
Studijo Wallart

Pitamo Josipu kako se našla u ovom izboru i što je on za nju značio.

– S obzirom da je riječ o renomiranoj platformi za dizajnere interijera i proizvođače opreme za njihovo opremanje, dugo mi je bila želja da se "Studijo Wallart" nađe na njoj, ali sam proces prijave iznimno je zahtjevan. Trebala su nam čak tri mjeseca da bismo uopće pristupili njihovoj bazi klijenata, morali smo ispuniti niz zahtjeva vezanih uz prezentaciju, zaštitu okoliša... Zapravo nam je namjera bila samo pokucati na ta vrata i predstaviti se, nisam se nadala da ćemo naposljetku dobiti nagradu "Archiproducts Design Award longlisted" – veli nam dizajnerica koja se cijeli svoj život bavi umjetnošću.

image
Studijo Wallart

Oduvijek je, govori nam, slikala, a zatim je završila grafički fakultet, smjer dizajn, tako da je dizajniranje zidnih tapeta za nju spoj struke i hobija. Kako nam kaže, u početku je svoje dizajne radila ručno pa ih je skenirala i obrađivala u Photoshopu, dok je danas cijeli proces digitaliziran. No unatoč tome, opet je riječ o ručnom radu, jer i dalje je sve rukom crtano, samo što sada ta ruka ne drži klasične kistove i bojice, nego digitalne.

– Uvijek se sve svodi na ruku, na kraju se vraćam svojoj ljubavi, slikanju, koje sam oduvijek željela na neki način izvesti iz okvira – priznaje Josipa Maras, te dodaje:

– Mislim kako će se umjetnost uvijek koristiti, samo je pitanje koliko ćemo biti mudri i prilagoditi je tržištu. Danas uistinu imamo široku paletu mogućnosti; kao slikarska platna mogu nam poslužiti, na primjer, čak i fasade... U početku su se neki smijali mojim zamislima, dok danas imam kvalitetan i tražen proizvod, u cijelosti proizveden u Hrvatskoj.

image
Studijo Wallart

A njezine ste radove možda već imali priliku vidjeti uživo jer su se našli u, navedimo samo neke, "Liburnija hotelima", "Valamaru", hotelima "Meteor grupe", hotelu "Il Ponte" u Trogiru, u splitskom knedla-baru "Borgo" te u brojnim bankama, poliklinikama i wellness centrima, privatnim i turističkim objektima u Hrvatskoj i inozemstvu... 

Pitamo dizajnericu krasi li neka od "Studijo" tapeta i njezin dom, a ona nam otkriva kako u kupaonici ima svoju tapetu s božurima, a na jednom su joj zidu veliki bambusi, dok je u dječjoj sobi karta svijeta, jedna od prvih tapeta koje je nacrtala. 

Zamolili smo Josipu Maras i da nam savjetuje kako odabrati uzorak zidne tapete, a dizajnerica nam daje sasvim jednostavan savjet: ako je riječ o prostoru u kojem se boravi povremeno ili kratko, poput turističkih objekata, tada je poželjno da uzorak bude dramatičan i upečatljiv, kako bi što bolje ostao u pamćenju (uz smijeh se slažemo: i da bi dobro izgledao na društvenim mrežama), dok bi za dnevne i spavaće sobe u domu bilo bolje birati mirnije uzorke i tonove uz koje ćemo se lakše opustiti. 

Pratite Stil i na Instagramu!

19. travanj 2024 17:20