Obožavamo marelice - ili kako nam još slađe zvuče barakokule - i uživamo u njima sve dok su u sezoni, a kako su upravo 'u stađunu', nabavili smo super recept koji im jako lijepo ističe aromu. Jer koliko god ih guštamo jesti dok su svježe i sočne, marelice su još bolje kad se dobro zapeku.
Najbolje na neki jednostavan način, bez puno gnjavaže, ipak je prevruće - i stoga smo se odlučili za clafoutis, jednostavan francuski kolač s vrlo malo brašna za koji vam ne treba gotovo ništa truda. Ni brašna! A želite li ga potpuno izbaciti, zamijenite ga mljevenim bademima.
Evo recepta.
Clafoutis s marelicama
Sastojci:
500 g marelica
60 g maslaca
4 jaja
125 g šećera
¼ žličice soli
250 ml mlijeka
100 g brašna
½ žlice vanilin šećera
2 žlice nasjeckanih badema
maslac za podmazivanje
šećer u prahu za ukras
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C i namastite kalup za tart. Otopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Marelice operitei i osušite te ih prepolovite i odstranite im koštice
Razmutite jaja, dodajte im šećer i sol te miješajte dok ne postanu pjenasta. Dodajte mlijeko, brašno i otopljeni maslac i miješajte dok se smjesa ne sjedini.
Izlijte tijesto u kalup za tart i po vrhu rasporedite marelice, prerezanom stranom prema gore. Pospite vanilin šećerom i bademima te pecite oko 45 minuta. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Pratite Stil i na Instagramu te na Facebooku!