Hladno je, kraj je radnog tjedna i svima nam treba malo utjehe, topline i ljubavi. Ako ništa, a onda barem u pjatu. Slažete li se s nama, onda ste vjerojatno već u potrazi za receptom za nešto vruće, kripno i jako ukusno, a mi imamo ideju koja ispunjava sve te uvjete.
Tartiflette je specijalitet omiljen u planinskim krajevima Francuske, a riječ je o svojevrsnom složencu od krumpira, luka, pancete i puno, puno sira vrste reblochon (a to vam je, ako slučajno ne znate, jedna jako kremasta vrsta slična šire poznatom camembertu pa ga u ovom receptu slobodno možete zamijeniti njime). Pitate li nas, to je upravo savršen spoj i sigurni smo da je upravo ono što vam sad treba.
Tartiflette
Sastojci:
1500 g krumpira
150 g pancete
2 sira reblochon
3 glavice luka
1 režanj češnjaka
50 ml bijelog vina
200 ml vrhnja za kuhanje
2 žlica maslaca
2 grančice peršina
sol, papar
Priprema:
Skuhajte krumpir u kori i pustite ga da se hladi.
Za to vrijeme narežite luk i pancetu pa ih prodinstajte na žlici maslaca. Kad luk uhvati boju zalijte vinom. Kuhajte dok alkohol ispari pa sklonite s vatre.
Krumpir ogulite i narežite na ploške te posolite i popaprite. Polovicu krumpira složite na dno posude za pečenje prethodno namazane maslacem i natrljane zdrobljenim češnjakom pa ih pospite mješavinom luka i pancete.
Prekrijte ostatkom krumpira i zalijte vrhnjem. Siru ostružite dio kore, prerežite ga uzduž i obje polovice stavite na krumpir tako da im je kora prema gore. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.
Izvadite iz pećnice, pospite sjeckanim peršinom, po želji dodajte i malo grubo zdrobljenog šarenog papra i poslužite.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!