Overlay
Na moru

Besplatan ‘beauty‘ tretman na plaži ili opasnost za kožu? Pijesak može poslužiti kao odličan eksfolijant ako se držite nekoliko pravila

Piše Stil
Foto Shutterstock
18. kolovoza 2020. - 13:34

Ljubitelji šljunčanih, kamenih i pješčanih plaža, ujedinite se. I priznajte, dobar je osjećaj leći uz more na topli pijesak.

Koliko god poslije nastavili prigovarati da su vam njegove čestice uništile sadržaj torbe, izbockale tabane, lišile vas volje za životom. Vratite se kući i prvo što uzimate je usisavač, kako po parketu i pločicama ne biste krckali svaki put kad prođete svojim pješčanim tragom.

Priznajemo i mi, ima i guštanje na pijesku svojih mana. Ali opet, donosi nam toliko dobra, naročito kad je u pitanju izgled. Ne samo da je hodanje po pijesku masaža za stopala, već može poslužiti i kao sasvim pristojan - peeling.

Naša koža, naime, otpušta oko 50,000 sićušnih stanica mrtve kože svake minute, a neke od njih ostaju na njenoj površini, zatvarajući pore i dovodeći do nakupina masti, prištića i mitesera. Zato eksfolijanti nisu luksuz ni nepotrebno gubljenje vremena, itekako su potrebni i trebali biste ih uvrstiti u rutinu, naročito ljeti.

Pravilnom eksfolijacijom koža ostaje zdrava i čista. A u tome može pomoći i pijesak.

Magazin GQ donosi savjete uz koje nakon kupanja možete izgledati još bolje, a među njima se našao i prijedlog pilinga od pijeska. Ovaj besplatni i potpuno prirodni beauty tretman možete (mnogi sigurno i jesu) izvesti na bilo kojoj pješčanoj plaži. Ipak, pripazite na nekoliko pravila.

1. Ne pretjerujte

Budite nježni prema svojoj koži i ni u kojem pogledu ne pretjerujte. Ne radite fizički piling prečesto (na dnevnoj bazi), a ako ste se odlučili za prirodnu pomoć pijeska, ne trljajte kao da ne postoji sutra. Dovoljno je mokre kože leći na pijesak i nakon što se osušite obrisati ga.

Ukoliko trljate vlažnu kožu, činite to nježno, kružnim pokretima. 

2. Preskočite lice

Nikad ne trljajte osjetljiva područja pijeskom, naročito ne onim grubim. Tu svakako spada i nježna koža lica, kao i područje dekoltea i vrata. Neka vam grublje čestice posluže za trljanje kože na laktovima i petama, a i sam će hod po plićaku masirati stopala i činiti ih mekima.

3. Obavezan SPF poslije

Nakon što ste isprali sav pijesak, koža će vam biti posebno osjetljiva. Obavezno nanesite zaštitni faktor, jer u protivnome riskirate neugodne opekotine. 

Piling finim pijeskom možete raditi bez straha da ćete koži nanijeti štetu, no grublje čestice pomiješane sa sitnim kamenčićima nešto su što nijedan dermatolog neće preporučiti jer može ostaviti neželjene posljedice na kožu. Savjetovali bismo vam da u pijesku potražite pomoćnika za naročito grube dijelove kože, poput peta i laktova, pa i nogu. No kad je u pitanju eksfolijacija ostalih područja, koristite proizvode baš za tu namjenu.

03. svibanj 2024 07:07