S dolaskom ljeta kod mnogih se, proporcionalno rastu temperatura, povećala i želja za nošenjem nakita. To i ne iznenađuje sasvim, jer sve ono što zimi sakrivamo ispod slojeva odjeće, šalova i rukavica, odjednom ima priliku zablistati.
Uostalom, u kombinaciji s tamnijom puti, raspuštenom kosom i prozračnom, ljetnom odjećom, i sav nam nakit koji imamo izgleda utoliko bolje i sjajnije. Pa ipak, jednom kad ga izvadimo iz ladica u koje smo ga pospremili da "prezimi", pitamo se što smo uopće u njemu ikada vidjeli?
Jer srebro ima tu nezgodnu tendenciju da, u skladu s količinom kisika, visinom temperatura i svjetlosti, poprimi nelijepu patinu, a ona se javlja prirodno, s godinama. Stoga vam je, ako ste ljubitelj "vintage" nakita, vjerojatno i čišćenje srebra jedan od godišnjih rituala.
Mi smo se godinama držali provjerenog trika - paste za zube. Bio je to jedan i jedini "as u rukavu", učinkovit i brz, jeftin i uvijek dostupan. Tamno srebro samo se četkicom za zube i pastom lagano istrlja, pusti se da tako stoji oko pola sata i obriše se.
No kojim se još metodama ljudi bave kad je u pitanju čišćenje nakita, ponajprije onoga srebrnoga kojeg tako volimo ljeti, a koji je poprimio ružnu boju i ostao bez sjaja? Društvene mreže ponudile su nam mnoštvo odgovora. Neki su nas, priznajemo odmah, i iznenadili.
1. Posegnite u hladnjak
Pivo, coca-cola, votka. Imate li išta od navedenog u hladnjaku, možete isprobati trikove koji se uvelike preporučuju kad je u pitanju odstranjivanje čistoće i tankog sloja korozije sa srebrnine. Sva ova tri pića dovoljno su jaka da vrate sjaj starome srebru, a princip je uvijek isti.
Srebrni nakit uronite u čašu pića po izboru, pustite da se namače 10ak minuta, a potom nježno istrljate ručnikom od mirkovlakana. Nažalost, ove metode, koliko god bile jednostavne, ne garantiraju dugotrajan rezultat, a ni visok sjaj - najučinkovitije je ipak pivo.
Pa ako vam zatreba u nuždi...
2. Ocat, ketchup, limun
Kad ne znate što biste, u kuhinji se kriju sastojci koji priskaču u pomoć. Između ove tri metode, korisnici društvenih mreža najradije se okreću mješavini limuna i sode bikarbone, no ukoliko se odlučite za nju, pripazite na finiji nakit. Kiselina iz limuna nagriza, pa se ne preporučuje srebro dugo ostaviti u mješavini, a ni jako trljati.
Ocat se prema recenzijama nije pokazao naročito učinkovitim, a što se pak ketchupa tiče, nismo isprobali, no neki tvrde kako slatki umak ima jaču moć i od gore spomenutih pića. Pa tko voli...
3. A pobjednik je...
Daleko najboljim trikom pokazao se onaj o kojemu smo nedavno pisali.
Obložite posudu aluminijskom folijom, ubacite u nju srebro, a potom prelijte kipućom vodom. Dodajte žlicu sode bikarbone i pustite desetak minuta da kombinacija obavi svoje. Potom izvadite nakit na papirnati ručnik i osušite ga. Ponekad je najbolje - ne komplicirati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....