Overlay
Seksi ljeto

Nakit za tijelo doživljava svoju suptilnu renesansu: tražimo inspiraciju kako ga nositi od super modela iz 90-ih do Billie Eilish

Piše Stil
Foto Be funky
26. svibnja 2021. - 14:49

Nakit za tijelo je tijekom prošlosti mijenjao svoje značenje i funkciju, ali otkako se pojavio uvijek je uz sebe nosio dozu mističnosti i seksepila. U novija vremena gledamo li cijelu povijest, po prvi put se pojavljuje na plesačicama u kabareima u Francuskoj. Djevojke su na pozornicama plesala kan-kan dok su perlice i lanci lepršali oko njihovih golih tijela. Bila je to prava revolucija u odnosu na strogu buržujsku modu.

image
Rick Gold/Capital Pictures/Profimedia

Kasnije, 60-ih i 70-ih počeo je simbolizirati slobodu seksualnosti, a na nudističkim plažama diljem Mediterana djevojke su nosile ništa osim malog lančića oko struka. 90-ih i ranih 2000-ih vratio se opet u modu i tada su ga obožavale glumice, pjevačice i starlete koje su dopuštale da sramežljivo proviruje iznad hlača niskog struka ili pak ispod kratko rezanih topova.

Na Chanelovim revijama Karla Lagerfelda iz 90-ih Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Carla Bruni i Eva Herzigová nosile su seksi lance u kombinaciji sa šarenim bikinijima. Paris Hilton je obožavala svoje ukrase na struku, a nije trebalo dugo da It-djevojke iz 2010-ih shvate koliko je taj trend privlačan. Emily Ratajkowski je 2017. na plaži uz minijaturne bikinije nosila tanke lance po tijelu, a isprobale su ih i Candice Swanepoel i Rihanna. Jedan od kultnih trenutaka za nakit za tijelo je kada se pomakao s plaže i bazena i završio na crvenom tepihu. Zoe Krawitz je za Vanity Fair Oscar Party odijenula grudnjak načinjen od zlatnih lanaca i svih ostavila bez daha, kao i obično.

Kako se sada u modu vraća stil od prije 20-ak godina, logično se dogodio i comeback nakita na tijelu. S druge strane, na revijama smo imali prilike vidjeti i topove načinjene isključivo od perlica i dragulja uglavnom nošene preko nekog drugog komada odjeće više u stilu ludih 20-ih. Kada je riječ o ponudi u online i high street dućanima naj prisutniji su jednostavniji modeli nalik onima Ratajkowski.

image
Marechal Aurore/abaca/Abaca Press/Profimedia

Vogueova naslovnica s Billie Eilish izazvala je nevjerojatnu pozornost, a među ostalim, na jednoj od slika nosila je i ogrlicu koja se pretvara u komad koji puzi tijekom cijelog njenoga torza. Ne čudi što je potražnja za takvim nakitom otada dodatno porasla.

Ako se odlučite za kupnju nekog komada, preporučujemo da odaberete onaj koji vam ne stoji čvrsto uz tijelo kako ga nose Kardashianke. Radije odaberite širi lanac jer, osim što je više seksi gledati kako leluja dotičući vaše tijelo na plaži, moći ćete ga nositi i preko bodija ili košulje u večernjim izlascima.

image
NET-A-PORTER
image
GIPSY SPORTY
image
ASOS
image
ASOS
29. travanj 2024 09:40