Overlay
majka jednog pokreta

Napustila nas je jedna od posljednjih sjajnih zvijezda modnog neba: okrutna 2022. uzela nam je i Vivienne Westwood, dizajnericu, aktivisticu i vječnu buntovnicu

Piše Stil
Foto Patrick Kovarik/Afp
30. prosinca 2022. - 13:09

Pred sam kraj 2022., godine koje se pokazala kobnom za cijeli niz kultnih imena modne scene, stigla nam je tužna vijest da je preminula genijalna Vivienne Westwood, dizajnerica, aktivistica i vječna buntovnica koja je stvorila prepoznatljiv stil odijevanja i od Londona napravila modnu perijestolnicu.

Prošle godine, povodom njenog 80. rođendana, Eda Vujević nam je za Stil napisala sjajnu priču o životu kultne kreatorice, započinjući je anegdotom sa svečanog primanja u kraljičinoj palači koja savršeno ilustrira duh jedinstvene gospođe Westwood. "Kad je 15. prosinca 1992. tada 51-godišnja bivša učiteljica iz engleske provincije došla u London u Buckinghamsku palaču primiti viteško odlikovanje monarhije koje se dodjeljuje za promicanje znanosti, umjetnosti, kulture, volonterski i humanitani rad te javno djelovanje, odjenula se primjereno konzervativno.

image
Ben Stansall/Afp

Na savršeno skrojeno sivo odijelo sa širokom, zvonastom suknjom i šeširićem, na pripijeni, gotovo učiteljski sako kraljica Elizabeta II. zakačila je odlikovanje, čestitala uglednoj zaslužnici te iza zatvorenih vrata razmijenila nekoliko uštogljenih kraljevskih fraza s njom. Službeno fotografiranje upriličeno je u vrtu gdje su deseci fotografa čekali da ovjekovječe trenutak pa se novoodlikovana gospođa, ponesena radošću, nekoliko puta važno zavrtila u decentnoj opravici te pokazala da – nema gaćice. Bila je to Vivienne Westwood, dama koja je prije nekoliko dana navršila ravno 80 godina i koju, uz kraljicu Elizabetu i Margaret Thatcher njezini sunarodnjaci smatraju trećom najbritanskijom ženom, odnosno ženom koja ponajviše utjelovljuje britanski duh."

image
Niklas Halle‘n/Afp

Majka britanskog modnog punka karijeru je započela sedamdesetih godina u Londonu, gdje je s Malcolmom McLarenom otvorila butik Let It Rock, koji će kasnije mijenjati ime u Too Fast To Live, Too Young To Die, zatim u Sex i konačno u World‘s End, a svoj položaj vodećih avangardnih kreatora učvrstili su 1976. godine kada su upoznali članove punk benda Sex Pistols i postali njihovi službeni stilisti, a McLaren menadžer. Westwood je kreirala outfit Sex Pistolsa i stvorila izgled cijelog pokreta, a s Pistolsima se 1977. i to baš na kraljičin rođendan, popela na pozornicu i pridružila im se u izvedbi njihove verzije britanske himne "God save the Queen" zbog čega je, skupa s bendom, završila u pritvoru.

image
Patrick Kovarik/Afp

Westwood je koristila punk kao "vizualno nasilje" i kao odgovor na društvena previranja i nerede koji su potresali London 1970-ih. Odjeća koju je kreirala djelovala je destruktivno, čak i prljavo, kako bi smbolizirali ekonomsku iracionalnost i dekonstrukciju tradicionalnih vrijednosti.  U svjetski modni vrh lansirao ju je osamdesetih John Fairchild, vlasnik moćnog američkog magazina Women‘s Wear Daily, koji je napisao da "s današnjega modnog neba sjaji šest zvijezda: Giorgio Armani, Karl Lagerfeld, John Ghalliano, Christian Lacroix, Jean Paul Gaultier i Vivienne Westwood".

04. srpanj 2024 22:48