Overlay
hit tretman

Popularni preparat za lijepu i bujnu kosu može izazvati njeno ispadanje! Riječ je o čestoj pogrešci, evo kako joj doskočiti

Piše Stil
23. siječnja 2023. - 13:02

Želite li gustu, zdravu i lijepu kosu vaš saveznik bi mogao biti ružmarin, odnosno ulje te aromatične biljke. A to je podatak za koji vjerojatno već znate jer ulje ružmarina stoljećima se koristi za jačanje kose i sprječavanje njenog otpadanja, ali i za ljepši izgled kose jer ublažava suhoću i daje lijepi sjaj, a može pomoći i kod perutanja vlasišta. Sada je taj trik otkrio i TikTok pa ovaj stoljetni trik za rast bujne i predivne kose doživljava pravi procvat popularnosti.

Međutim, postoji jedna velika pogreška koja može dovesti do suprotnog učinka.

Korištenje čistog eteričnog ulja ružmarina na tjemenu veliki je "no, no, no". Ulje ružmarina je eterično ulje i vrlo je snažno, tako da za njega vrijedi isto pravilo kao i za druga eterična ulja: ne smije se koristiti samostalno, jer bi lako moglo iritirati kožu.

A upravo je to problem koji je pogodio dio korisnika TikToka koji su požurili isprobati trik s ružmarinovim uljem bez da su prethodno ispitali cijelu problematiku, pa sad u komentarima prijavljuju da im kosa nakon nekoliko mjeseci korištenja ulja ružmarina pojačano otpada.

Razlog je tome iritacija vlasišta prejakim preparatom, uslijed koje je poremećen mikrobiom vlasišta, vrlo važan za zdravi rast kose. Stalna iritacija može dovesti do upale vlasišta, što može rezultirati ozbiljnim gubitkom kose ako se ne liječi.

Nema potrebe da zbog ovoga odustanete od tretmana s ružmarinom, bitno je samo da ga izvodite kako treba. Evo tri jednostavna načina za to:

1. Napravite vlastiti tretman za vlasište.

Prvo odaberite bazno ulje. Nekoliko sjajnih opcija uključuje ulje jojobe, argana ili kokosovo ulje. Zatim u bočicu s kapaljkom dodajte od tri do 15 kapi ulja ružmarina, ovisno o veličini bočice. 

2. Dodajte ga unaprijed formuliranom proizvodu za kosu.

Ako imate ulje za kosu ili serum za vlasište koje već volite, dodajte mu ulje ružmarina. Koristite isti omjer kao u prvom slučaju i koristite kao pojačanje uobičajenoj rutini njege kose i vlasišta.

3. Napravite tekućinu za ispiranje

Umjesto tradicionalnog ulja, koristite uvarak. U 5 šalica vode ubacite 5 grančica ružmarina i zakuhajte. Pustite da kuha 15 minuta. Isključite vatru i ostavite da odstoji 25 minuta. Procijedite čuvajte na sobnoj temperaturi, zaklonjeno od sunčeve svjetlosti i upotrijebite unutar 3 mjeseca.

Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!

17. travanj 2024 20:01