Overlay
Za svakoga

Retinol, niacinamid, skvalan: zbunjuju vas nazivi sastojaka koji garantiraju savršen ten? Ovi su najtraženiji, a donosimo i mali vodič

Piše Stil
Foto Shutterstock
2. rujna 2020. - 18:24

Jedna od prednosti koju nam je podario Internet dostupnost je materijala. Izvora informiranja, napredovanja. Ako prije deset godina nismo znali za ništa drugo doli hidratantnu kremu za lice, danas se razbacujemo u društvu nazivima koje su nam prenijeli beauty stručnjaci, dermatolozi, pa i influenceri.

A koje smo to sastojke ove godine pretraživali?

U cijeloj priči oko rada na sebi tijekom izolacije, ne iznenađuje što su se mnogi posvetili i istraživanju proizvoda koji će im pomoći u postizanju što boljeg izgleda. Kozmetička industrija napreduje svakim danom, donoseći na tržište sve više materijala za proučavati. Niacinamid, retinol, skvalan?

Ako vam ovi nazivi nisu poznati, nastavite čitati.

Istraživanje koje je proveo online shop Cult Beauty prenosi i Vogue, a u njemu je izloženo deset kozmetičkih sastojaka koji su posljednjih mjeseci bili najtraženiji na Internetu. Krenimo redom.

Vitamin C

Antioksidans koji štiti kožu od štetnih vanjskih utjecaja poput zagađenja, pomaže i potaknuti proizvodnju kolagena. Ujednačava i posvjetljuje kožu, a nanosi se ujutro ili navečer (najčešće u obliku seruma) nakon čišćenja i toniranja kože.

O učincima vitamina C na kožu više čitajte ovdje.

Retinol

Od sužavanja pora do ublažavanja pojave finih linija na licu, retinol, tvrde neki, čini čuda. Radi se o formuli vitamina A koji potiče proizvodnju kolagena, a 2019. proglašen je najboljim sastojkom za njegu kože. Privikavanje kože na retinol, međutim, može potrajati neko vrijeme, pa je važno početi s manjim udjelom i konzultirati se s dermatologom. Ono najvažnije - uz korištenje (isključivo večernje) retinola ekstremno je važno preko dana lice štititi SPF-om.

Ricinusovo ulje

Bogato je masnim kiselinama i vitaminom E, a kažu kako ima sposobnost ublažavanja upala, hidratacije, pa i da potiče rast kose. Ne preporučuje se korištenje onima koji imaju problema s aknama, a što se kose tiče, nema ograničenja - pomaže svakome tipu.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina naša je najbolja prijateljica kad je hidratacija kože u pitanju. Ukoliko muku mučite s dehidriranom kožom, lagani serum bogat hijaluronskom kiselinom mogao bi vam pomoći. Odgovara svim tipovima kože i najučestaliji je sastojak hidratantnih krema.

Skvalan

Pomaže "zaključati" vlagu u kožu, pa ga neki smatraju još potentnijim od gore spomenute kiseline. Uz to vrijedi i kao antioksidans, a vrlo su popularni i čistači za lice na bazi skvalana. Zbog svoje teksture pomažu ukloniti nečistoću s lica vezujući na sebe čestice prljavštine. Većina skvalana koji se danas koriste u kozmetičkoj industriji ekstrahirana je iz biljaka (poput masline), no prije je praksa bila derivacija iz jetre morskog psa.

Salicilna kiselina

Muku mučite s aknama? Salicilna ili BHA kiselina ulazi u pore i vrši blagu kemijsku eksfolijaciju, pomažući kod otklanjanja nečistoća i viška sebuma. Pomaže kod upala, protiv stvaranja mitesera i u čišćenju tena.

Benzoil peroksid

Još jedan sastojak koji pomaže u borbi s aknama, kako onim tinejdžerskim, tako i onima koje se stvaraju u odraslim godinama, a s kojima se muči sve više ljudi. Ubija bakterije koje uzrokuju akne, ali dovodi do isušivanja kože, crvenila, pa čak i ljuštenja - prije primjene obavezno se posavjetujte s dermatologom.

Vještičja lijeska

Vještičja lijeska (eng. witch hazel) djeluje protuupalno i smanjuje pore, pa se najčešće koristi kao toner. Smanjuje crvenilo i pogodna je i osjetljivoj koži, ali može zbog svojih svojstava isušivati, pa je potrebo kožu dobro nahraniti nakon korištenja.

Niacinamid

U pravilu odgovara svim tipovima kože, a njegova djelovanja zvuče uistinu nevjerojatno - smanjuje pore, hidratizira, pomože kod ujednačavanja boje tena i djeluje na pigmentirane mrlje. Generalno, pomaže u postizanju zdravog izgleda kože.

Ceramidi

Pomažu u jačanju barijere kože i djeluju na zaštitu protiv zagađenja i bakterija s kojima je koža u doticaju. Njeguju lice čineći ga glatkim, učvršćuju i čine kožu zategnutijom.

19. travanj 2024 05:26