Overlay
neodoljivo retro

Twiggy, slatki simbol 60-ih: njen je look trenutno vrlo trendi - želite li kopirati stil jedne od najvećih modnih ikona, imamo nekoliko prijedloga

Piše Stil
24. lipnja 2021. - 12:18

Sve je počelo 1966. kada je 16-godišnja Lesley Hornby ušetala u jedan od najmodernijih londonskih frizerskih salona. Mršava androgina djevojka imala je predivnu svijetlu dugu kosu, a nakon sedam sati provedenih u stolici njene duge vlasi, za kojima je i zaplakala, zamijenila je kratka frizura koja će postati simbol vremena - rođena je Twiggy.

Kako bi ovjekovječili njenu transformaciju nastale su fotografije koje su stavljene u izlog salona gdje ih je vidjela novinarka Daily Expressa koja je zatim napisala napisala je tekst u kojem Twiggy proglašava djevojkom godine. Uz novu frizuru, ono što je posebno kralo pažnju bile su njene krupne oči dodatno naglašene velikim trepavicama, make-up koji si je napravila sama.

image
Twiggy,1965.
Profimedia

Kada danas razmišljamo o modi 60-ih među brojnim slikama koje nam se vrte u glavi sigurno veliki dio pripada onima na kojima je ova ikona desetljeća. Twiggy je bila prvi super model, a to znači puno više od lijepog lica i mršavih nogu. Bila je trendsetterica, odvažna u svojim modnim odabirima i ikona sama po sebi.

image
 Twiggy, 1965.
AFP

U prvoj fazi karijere njen stil obilježile su ultra kratke minice širokih ravnih krojeva u blokovima boja. Uz njih je nosila ravne cipele i visoke bijele čarape što je njenom izgledu dodatno davalo na dječačkom šarmu. Kako je Twiggy nastavila vladati modnom scenom i dolaskom 70-ih u njen ormar uvukli su se novi boho i psihodelični uzorci, kasnije je opet pustila kosu, a haljine koje je birala su s vremenom također dobile još koji centimetar duljine.

Ipak, u kolektivnom pamćenju najživlja je Twiggy iz slatke faze 60-ih, a kako se i nama najviše sviđa baš takva, pronašli smo nekoliko komada koji bi se lako uklopili u njen stil iz tog razdoblja.

image
Stradivarius, 149,90 kn
image
Zara, 149,90 kn
image
Shop-Peche
image
Stradivarius, 149,90 kn
image
SE Jewellery, 2740 kn
image
Zara, 149,90 kn
image
H&M, 149,90 kn
image
Loeffler Randall, 1840 kn
image
Fabrizio Vitti, 920 kn 
image
Loeffler Randall, 1840 kn
image
Salvatore Ferragamo, 4724 kn
18. travanj 2024 12:39