Overlay
vrijedi iskušati!

Savjeti za bolju Novu: već imamo alate kojima si možemo pomoći da nam 2022. bude sretnija od svih godina do sad - ovih pet bismo svi trebali isprobati

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Depositphotos
2. siječnja 2022. - 20:14

Neki vjeruju da je svatko kovač svoje sreće, drugi se pak pouzdaju u horoskope, nebeske zaštitnike, duhove predaka i tako dalje. I dalje, dalje... sve dok je odgovornost na nekom drugom. O tome kroji li nam sudbinu netko ili nešto tamo gore ili smo ipak sami za nju odgovorni dalo bi se raspravljati, no sve dok barem ne pokušamo stvari uzeti u svoje ruke zapravo dižemo ruke od sebe. Ako ste do sada postupali tako, promijenite nešto. Preuzmite uzde, poduzmite nešto. Za početak, nastojte se bolje brinuti o sebi, vodite računa o onome što jedete, ali i kako se ponašate. S obzirom na to da ne mislimo da smo po tom pitanju kompetentniji od vas, potražili smo savjete onih koji jesu. Od srca vam želimo da ih poslušate i da vam 2022. godina bude bolja od ove koju smo ostavili iza sebe.

Jučer smo vam otkrili savjete psihologinje Tine Panžić, a evo što nam preporučuje Ivana Šalov, učiteljica joge

Strah, tjeskoba i bespomoćnost samo su neki od osjećaja s kojima smo se svi, netko više, netko manje, susreli u ovim nesigurnim vremenima. Nesporno je da su promjene s kojima smo suočeni imale utjecaja na naše mentalno zdravlje, baš kao i na zdravlje u suštini, a spomenute emocije poljuljale su ono što u jogi nazivamo prvom čakrom – temeljem naše egzistencije. Nisam liječnik ni psiholog, ali vjerujem kako naše tijelo i um raspolažu alatima pomoću kojih si možemo pomoći da nam svakodnevica bude lakša. U nastavku predlažem nekoliko praktičnih savjeta.

1. Pojednostaviti život - drugim riječima, izbaciti iz života nepotrebne stvari, misli, odnose i obveze.

- U tom kontekstu prva stvar koju ja obavim je, koliko god zvučala banalno, pospremanje prostora u kojem boravim. Što manje nepotrebnih stvari imam oko sebe, osjećam se bolje, lakše. Na taj način vježbamo i otpuštanje - na svojim satovima uvijek kažem da je otpuštanje najteža asana.

- Otpuštanje loših mentalnih navika - samosažaljenje, opsjednutost prošlošću, prepuštanje kontroli ili kontroliranje drugih su mentalne navike koje je najprije potrebno osvijestiti, dozvoliti sebi da ih primijetimo i tek tada smo spremni na njihovo otpuštanje. Negiranje loših mentalnih navika također smatram lošom mentalnom navikom.

- Preuzimanje kontrole nad vremenom i novcem - i vrijeme i novac su energije i oni nisu naši gospodari. Trenutak osvještavanja da su oni preuzeli kontrolu nad našom svakodnevicom ujedno je trenutak za organiziranje svojeg vremena i svojeg budžeta.

2. Dopustite sebi samo "biti" - otići u šetnju, gledati zalazak sunca, provoditi vrijeme s djecom, kućnim ljubimcima, gledati more i slične radnje koje nam dopuštaju da samo - budemo. Prisutni u sadašnjem trenutku, jer upravo ovaj, sadašnji trenutak je ono što zaista posjedujemo.

3. Fizička praksa - praksa joge ili bilo koja druga fizička praksa koju radimo svjesno pomaže nam u svakodnevnom životu - znanstveno je dokazano smanjivanje razine stresa, anksioznosti, umora. Na ovome mjestu naveli bih i ono što primjećujem kod svojih studenata... - Kontinuirana i predana joga praksa pomaže nam osvještavanju osjećaja stabilnosti i uzemljenosti, pomaže kreiranju „rituala“ iz kojega crpimo sigurnost i snagu.

4. Svjesno disanje - dah je alat koji nam je jako koristan u svakodnevici - kad smo napeti, pred izazovom, fokus na dah je prva pomoć koju imamo, alat koji nam pomaže da se umirimo i saberemo.

5. I na kraju, ali možda najbitniji savjet je da umanjimo očekivanja, kako od drugih, tako i od sebe. Prepustimo se trenutku u kojem jesmo, dopustimo si svaku emociju, bez analiziranja, uspoređivanja i osuđivanja. Autentičnost, stabilnost i naša unutarnja snaga i unutarnja mudrost ono su najljepše i najmoćnije što nosimo u sebi.

Pratite Stil i na Instagramu!

23. travanj 2024 10:03