StoryEditorOCM
SudamjaPOTEŠTATOVA ČESTITKA

Govor gradonačelnika uz Dan Grada i blagdan svetog Dujma: Sudamja je posveta Gradu i njegovim građanima

Piše SD
7. svibnja 2021. - 06:58

Sudamja je ponosna i u srcu Splićana i kad nema fjere i šušura. Vedra, optimistična, srdačna i srčana. Splitska. 

Sudamja je posvetu Gradu i njegovim građanima, kroz stoljeća do danas. Ona je prigoda za zajedništvo i ponos kojim nitko ne prisvaja ništa i nitko nije iznad nikoga. Danas slavimo naš Split i svetoga Dujma koji nas gleda odozgo i podsjeća da smo blagoslovljeni živit u najlipšem dilu svita. 

Neću vam nabrajati učinjeno. A toga ima puno i na to smo ponosni. Jest, naša je dužnost položiti račun građanima. To smo činili stalno i učinili smo na kraju, kada se zbrajaju punti i podvlači crta. Ali ni to nije bitno, jer građani sve vide i sve znaju. Oni svakodnevno žive u gradu i s gradom i znaju što je sad bolje i što još bolje može biti. 

Kritičnost je splitska svojstvenost u kojoj nema ništa zlonamjerno i osobno. Žustrina splitskih kritika je izraz težnje za uvijek jačim i boljim. To se neće i ne treba promijeniti - nikada. To samo pokazuje da nam je stalo. Itekako stalo do Splita.

Gradonačelnik je za sve kriv i za malo toga zaslužan. Pljesak malo kada dolazi. U Splitu se izvrsnost i pomicanje granica podrazumijevaju. Tako je oduvijek bilo i tako treba bili. I to je dobro.

Svi smo mi pozvani u svojim ulogama i u svom vremenu ostaviti trag koji će naš Grad, sve nas i generacije koje dolaze, učiniti boljim. Motiv i cilj ne smijemo gubiti iz vida, ma kakvim različitim ljudskim, profesionalnim ili političkim predznacima bili obilježeni. Ako je tomu tako, možemo se razilaziti, ne slagati, argumentirano i civilizirano nadmudrivati, ali ako uvijek imamo fokus na vrijedno i bitno, imamo šansu sebi, gradu, zajednici, državi, dati komadić sebe i utkati srce u ono zbog čega se jedino isplati raditi i u konačnici živjeti. 

Hvala ljudima koji su otvorena srca i uma bili uz nas, uz mene i moje suradnike svo ovo izazovno vrijeme. Hvala svakome vatrogascu, šumaru, pripadniku civilne zaštite, čistaču, vozaču, svakoj teti u vrtiću, svakoj medicinskoj sestri, liječnici i liječniku. Učinili ste ovaj grad boljim i pobjedničkim. 

Hvala svim mojim Splićankama i Splićanima s kojima smo s velikim ponosom prolazili prepreke ovog izazovnog vremena. Bili ste nam vitar u leđa i stalni podsjetnik da se uvijek držimo pravog smjera i puta. Radili smo pošteno, bez fige u džepu. Vrijeme će pokazati koliko smo uspjeli mijenjati stvari na bolje. Ne samo zgrade, ne ceste, već nas - ljude. 

Splićani su pitomi, pristojni i čestiti ljudi koji znaju primučat kad triba, koji znaju odmahnit rukom na nebitno grintanje gubitnika, koji znaju stisnit zube, dignit se, otrest prašinu s kolina i s osmijehom i ponosom nastavit dalje. Takvim smo se i mi trudili biti. Svi zajedno smo uspili učiniti uspješniji Split. 

Predajemo ključe grada uzdignuta čela. Neka se nastavi sve bitno i dobro. Ma, neka bude još bolje! Svima. Jer svi smo mi Split, a Split je……. sve. 

I za kraj, prije nego pogledate film koji sažima sve ovo o čemu sam vam govorio, kako bi naš Oliver rekao: Vridilo je. 

Na dobro Van došla Sudamja, blagoslovljen, zdrav i sritan život, Vama i Vašoj dici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:34