INOVATORI DALMIT-a

Oni znaju kako dodirivati površinu bez korištenja prstiju

Piše Ljubica Vuko
Foto Vladimir Dugandzic/Cropix
8. studenog 2020. - 19:23

Članovi udruge Dalmatinski inovatori Tesla – DALMIT Jadran Pivačić, mag. ing. aedif., i Ivica Pivačić, dipl. ing., ostvarili su izuzetan uspjeh na natječaju "Inventions Vs Corona", koji je raspisala Međunarodna federacija asocijacija inovatora IFIA pozivajući inovatore na doprinos u borbi protiv COVID-a 19.

Za svoju inovaciju "Sprava s uvučenim klinom za dodirivanje površina bez korištenja prstiju" Jadran Pivačić i Ivica Pivačić osvojili su srebrnu medalju. Dobra je vijest i da je jedan proizvođač pokazao interes za njihov izum, a zaživi li inovacija u praksi, veće su šanse za zaustavljanje širenja koronavirusa.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Dvojica inovatora objašnjavaju kako su tipke mnogih različitih uređaja izložene direktnom kontaktu prstima brojnih ljudi, što predstavlja značajnu opasnost od prenošenja zaraznih bolesti poput aktualnog koronavirusa.

– Brojni uređaji imaju tipke koje moramo dodirivati, na primjer bankomati, samouslužni aparati, POS uređaji, parlafoni, dizala, parkirni uređaji, mobiteli i sl. Ova sprava funkcionira na način da pritiskom na tipku opruga izbaci klin, kojim se mogu pritiskati sve vrste tipki. Uporabom sprave u potpunosti se izbjegava prijenos virusa i bakterija na prste, a time i njihovo daljnje širenje izravno u organizam, primjerice dodirivanjem lica prstima – rekli su nam.

Nadalje objašnjavaju kako je u situaciji kad se sprava ne koristi klin uvučen unutar sprave i tada ne postoji mogućnost zaraze. Budući da je sprava u obliku privjeska za ključeve, moguća je njezina uporaba u svakom trenutku.

Inače, Ivica Pivačić je i predsjednik Zajednice tehničke kulture (ZTK) Splitsko-dalmatinske županije i predsjednik udruge Dalmatinski inovatori Tesla – DALMIT od njezina osnivanja 2006. godine. Jadran je njegov sin koji se još kao srednjoškolac s grupom nešto starijih entuzijasta uključio u osnivanje DALMIT-a. Otada je aktivni član, sudjeluje u gotovo svim projektima udruge, a od 2016. je i član Upravnog odbora.

Ivica Pivačić više od trideset godina ustrajno potiče razvoj i unaprjeđenje tehničke kulture, poglavito inovatorstva.

– Sudionik sam brojnih projekata i programa iz inovatorstva. Sa svojim izumima i izumima članova udruge DALMIT sudjelujem na brojnim međunarodnim izložbama inovacija, ARCA i INOVA u Zagrebu te INVENTUM u Iloku – kaže nam Ivica Pivačić.

Dodaje kako je kao inovator i dizajner sa svojim suradnikom Nenadom Popovićem, dipl. ing., ostvario pet patenata za izume te tri registrirana dizajna. To su: "Posuda s čašom" (patent PK20040175), "Sklopiva čaša za jednokratnu uporabu" (patent PK20040379), "Stolica s promjenjivom visinom i nagibom sjedišta" (patent P20060030), "Naprava za ribolov" (patent PK20070390), "Kabina s grijanjem" (patent PK20090137), "Kabina s grijanjem" (registriran dizajn D20080216), "Boca za smokvin liker" (registriran dizajn D20110026) te "Plovilo na ručni i nožni pogon" (registriran dizajn D20150124).

– Za navedene izume dobili smo niz priznanja: brončanu medalju – ARCA 2004., srebrnu medalju – EUREKA, Bruxelles 2004., posebno priznanje – ARCA 2004., posebno priznanje – ARCA 2005., srebrnu medalju – INOVA 2005., brončanu medalju – ARCA 2006., posebno priznanje – ARCA 2007., brončanu medalju – ARCA 2008., brončanu medalju – ARCA 2009., zlatnu medalju – INOVA 2009., brončanu medalju – ARCA 2010., srebrnu medalju – INOVA 2011., zlatnu medalju – INOVA 2012., brončanu medalju – INVENTUM 2013., srebrnu medalju – INVENTUM 2014., zlatnu medalju – INVENTUM 2015., zlatnu medalju – INOVA 2016., te srebrnu medalju – INVENTUM 2019. – kaže Ivica Pivačić.

Dobitnik je i zahvalnice Zajednice tehničke kulture grada Splita u 2009., kao i prestižne Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2013., za izuzetan doprinos u razvoju inovatorstva.

Također, dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. za osobit doprinos razvitku i unaprjeđenju inventivnog rada te vrednovanje, širenje i primjenu inovacija.

Ujedno, Zajednica tehničke kulture grada Splita, u kojoj je tada obnašao funkciju predsjednika, dobitnica je Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2014. godinu.

Ivica Pivačić počeo se baviti inovacijama još u osnovnoj školi konstrukcijom modela brodice koju pogoni mali elektromotor. Prisjeća se kako mu je problem bio otkloniti vrtnju brodice u krug.

– Za stvaranje inovacije bitno je uočiti neki problem na bilo kojem području i fokusirati se na to da se taj problem smanji ili u potpunosti otkloni. Na taj način ušli ste u svijet izuma i iz njega nikada nećete izaći, jer je to kao opijum – kaže Ivica Pivačić.

Na pitanje o realizaciji inovacija, kaže kako su od šest inovacija uspjeli plasirati jednu, i to onu naziva "Stolica s promjenjivom visinom i nagibom sjedišta".

– Za komercijalizaciju dizajna nitko nije pokazao veći interes, osim za "Bicikl na ručni i nožni pogon", koji ima šansu da se pojavi na tržištu s obzirom na to da je zainteresiran jedan njemački poduzetnik. Inače statistika kaže da se u svijetu prosječno realizira svega tri, četiri posto izuma. Moram ipak naglasiti i to da brojni izumi potaknu više ljudi da razmišljaju o još boljem rješenju uočenog problema. Na taj se način događa da, na primjer, moj izum bude inspiracija nekom inovatoru da napravi nešto još bolje i da to uspije realizirati. Tako smatram da nijedan izum nije beskoristan, bez obzira na to je li se odmah realizirao, ili će tek tijekom vremena, ili će pak biti ideja drugom inovatoru da osmisli još bolji proizvod – ističe Ivica Pivačić.

Dodaje kako je u kontaktima s našim poduzetnicima shvatio da je osnovni moto većine njih "kupi za jednu kunu i prodaj makar za dvije." I to je to.

– Malo poduzetnika upustit će se realizaciju novog proizvoda ako nisu sto posto sigurni da će ostvariti profit. Najčešće i najbrže realiziraju se inovacije koje sam inovator odluči razviti i time postaje inovator – poduzetnik. Imamo dosta takvih primjera, ali ipak ih nije dovoljno da bi se brojne naše inovacije realizirale – kaže inženjer Pivačić.

Jadran Pivačić 2018. godine napravio je svoj prvi izum "Cjedilo filtra vrećice čaja", za koji je dobio zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija INVENTUM 2019. u Iloku.

– Kako je došlo do stvaranja te inovacije? Ljubitelj sam ispijanja čaja. Često bi me poslužili šalicom čaja a da na njoj nije bio tanjurić za zadržavanje isparavanja tekućine. Također sam primijetio da brojni gosti vrećicu čaja, nakon što je izvade, pritisnu žličicom i istisnu ostatak tekućine. Došao sam na ideju da to riješim inovacijom koju sam nazvao "Cjedilo filtra vrećice čaja". Ona ima upravo tu dvojaku funkciju koja rješava oba navedena problema. Prva funkcija omogućuje prekrivanje šalice za čaj umjesto nekog adekvatnog poklopca, na primjer tanjurića. Druga funkcija omogućuje cijeđenje čaja iz vrećice i time se gotovo svi preostali sastojci čaja iz vrećice prenesu u šalicu bez uporabe žličice – objašnjava mladi inovator.

Što se tiče plasmana njihove inovacije "Sprava s uvučenim klinom za dodirivanje površina bez korištenja prstiju", Jadran Pivačić kaže da se obratio brojnim organizacijama predstavljajući im taj izum.

– Malo ih je odgovorilo. Samo je jedna organizacija odgovorila da bi o njemu dalje razgovarali, dvije da nisu zainteresirane, a šest ih nije ništa odgovorilo. Vrlo je teško i zahtjevno, ali nadam se da ću naći nekog poduzetnika koji će biti ispred ostalih, otkupiti našu inovaciju i proizvoditi je – zaključuje Jadran Pivačić.

Priznanja udruzi DALMIT

Za izuzetne zasluge za razvoj inovatorstva u RH, udruga Dalmatinski inovatori Tesla – DALMIT dobila je plaketu ARCA za izvanredna dostignuća i unaprjeđenje inovatorstva u RH od Udruge inovatora Hrvatske u Zagrebu 2009. godine.
DALMIT je i dobitnik diplome za nominaciju za najbolji projekt o inovatorstvu, u organizaciji udruge "Nikola Tesla – genij za budućnost u Zagrebu", 2012. za projekt "Inovatori pokreću svijet", kao i dobitnik srebrne plakete na AGRO ARCA-i 2015. za predstavljanje grupe inovativnih proizvoda.
Također, DALMIT je dobitnik godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2017. za osobit doprinos razvitku i unaprjeđenju inventivnog rada te vrednovanje, širenje i primjenu inovacija.
Udruga je dobitnik i najvećeg priznanja u tehničkoj kulturi – Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2019. godinu.

25. travanj 2024 22:26