19672586
TKO BI REKAO

Jeste li jutros uz vašu omiljenu šalicu možda pomislili tko pije najviše kave na svijetu? Odgovor će vas sigurno iznenaditi!

20. listopada 2021. - 10:53

Da vas sad netko zaustavi i pita što mislite koji narodi na svijetu piju najviše kave, možda biste najprije pomislili na Talijane, možda na Turke, a možda biste iz čisto patriotskih razloga lanuli da su Hrvati najveći kavopije.

Neki filmofili koji gutaju američke filmske priče rekli bi "iz prve" da su Amerikanci najveći kavopije na svijetu. Naravno da je tim filmofilima puna glava glavnih junaka koji uvijek žure (najčešće) newyorškim ulicama noseći u ruci svoju papirnatu šalicu taman kupljenu u "Starbucksu", no pritom ne misle da je filmski proslavljena "kavena" kompanija možda i dobar sponzor u stvaranju tih filmova. Ali prava istina o najvećim kavopijama leži na drugoj strani svijeta.

Predodžbe o navikama nekih naroda vezanim uz ispijanje kave najčešće nas vode na pogrešan trag, ali što god mi pomislili ili izgovorili o tome koji narodi najviše uživaju u omiljenom napitku, to je najčešće netočno.

Točno je da su najveći kavopije na svijetu Skandinavci. Malo tamo putujemo, rijetko gledamo skandinavske filmove u kojima bismo se mogli osvjedočiti o njihovim navikama koje uključuju i kavu. Ali, zamislite, najviše kave po stanovniku popiju Finci.

Osim što imaju Djeda Mraza, ne možemo ni zamisliti da svaki stanovnik Finske godišnje popije 12 kilograma kave! 

Statistika i prosjeci su, naravno, uvijek "najtočnija računica netočnih podataka", pa ako izbacimo ono "po stanovniku", izuzmemo djecu i još neke kategorije stanovništva, moglo bi se zaključiti da Finci piju i više kave od ovog međunarodno verificiranog prosjeka.

No, Fincima leđa drže svi susjedi oko njih. U stopu ih prate Norvežani, Šveđani, Danci... pa slijede Islanđani, pa Nizozemci... Svi ti sjevernjaci drže prvih deset mjesta na top-listi svjetskih kavopija.

Hrvatska je daleko ispod Skandinavaca po ispijanju kave. Mi godišnje popijemo oko pet kilograma kave. U Bosni i Hercegovini kilogram više od nas, a, nećete vjerovati, i Slovenci piju više kave od nas.

'Najbolju ponudu kave pronađite u najbližoj Tommy prodavaonici!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:09