Turizam
Organizirana berba grožđa za turiste na OPG-u Vodopić u Konavlima<br />
TURISTI U BERBI

Furestima je grožđe slađe od sunca i mora

Piše Stanislav Soldo
Foto Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
29. rujna 2021. - 09:06

Orila se pjesma u vinogradima poznatoga konavoskog vinara Iva Vodopića. Brala se malvasija, koja je ove jeseni jako dobro rodila. Bobice su slatke jer su dospjele za berbu u pravi trenutak. Tek ubrano grožđe odmah se gnječilo nogama, onako, po starinski, a slatki vinski sok, mošt, koji će postati čuveno konavosko vino – tekao je u potocima.
A malvasiju su, uz članove obitelj Vodopić, ovaj put brali i njome se sladili inozemni turisti, koji su prispjeli u vinograd baš kako bi se okušali u berbi grožđa. Njima je to nesvakidašnji doživljaj. Vidjeli su uživo trsove na kojima je grožđe sazrelo, otrgnuli ga vlastitim rukama te sudjelovali u procesu stvaranja vina. I premda ih je većina u vinogradu bila prvi put, berba im je išla od ruke. Brzo su punili kante i istresali ih u posude za gnječenje. Bilo je tu pjesme i plesa, degustiranja domaćih rakija i domaćeg maslinova ulja, a sve je pratila i neizostavna konavoska zdravica.

Uspomene

– Turisti su iznimno zadovoljni u vinogradu. Njih stotinjak sudjeluje u berbi. Lani smo pauzirali zbog korone, ali ove jeseni su se opet vratili – kaže nam Ivo Vodopić, vlasnik OPG-a iz konavoskog mjesta Lovorno. Gospar Ivo je nastavio obiteljsku tradiciju uzgoja vinograda i proizvodnje vina. U njegovim vinogradima zasađene su, naravno, samo autohtone sorte: dubrovačka malvasija, maraština i merlot. Ivo Vodopić godišnje proizvede pet do šest tisuća boca odličnog vina.
– Sve se radi obiteljski – naglašava nam naš sugovornik, kojemu, kako vidimo, katkad u pomoć dođu i inozemni turisti u organizaciji udruge "Agroturizam Konavle".
– Pokazali smo im kako se tradicionalno nogama gnječi grožđe. Bili su tu i naši u narodnim nošnjama. Zapjevalo se i zabalalo – govori nam Ivo.
Upravo je ruralni turizam, novi oblik turističke ponude, svojevrsni hit među inozemnim posjetiteljima u predsezoni i posezoni. U predsezoni posjećuju plantaže mandarina kroz takozvane programe "cvjetanja" mandarina, ljeti beru smokve, a ujesen grožđe, te masline i mandarine u dolini Neretve.
Kad su naši stari mukotrpnim radom na poljima ubirali ljetinu, nisu mogli ni slutiti da će u 21. stoljeću dolaziti stranci da trgaju grožđe, beru mandarine, masline, smokve.
Oni će platiti da budu vinogradari ili maslinari na jedan dan. Da se odmore i opuste radeći "seljačke" poslove. Upravo je to bit seoskog turizma, gdje je u fokusu gost na radnom odmoru.
Još kad se tome doda ekološki i organski proizvedeno voće i povrće koje će inozemni posjetitelj ubrati i pripremiti svojom rukom, e to je doživljaj za koji su stranici spremni platiti. Posjetitelje konavoskih vinograda oduševio je stari traktor, oldtajmer koji je prevalio šezdesetak godina. Divili su mu se i htjeli se njime provozati i fotografirati se za uspomenu.

Zabava do zore

– Uživamo u bojama jeseni. To vam je odmor za oči – reći će gosti iz Engleske koji su se prvi put okušali u berbi grožđa. Osim što se slade grožđem, posjetitelji obilaze i okoliš, istražuju samoniklo bilje. Jednom riječju, uživaju u netaknutoj prirodi.
Engleskinja Maria prvi je put u vinogradu. Grožđe je kupovala u trgovačkim centrima, tako da joj je ovo neopisiv doživljaj.
– I vino je prekrasno. Posebno malvasija. Uživamo u ispijanju vina – otkrila nam je.
Na kraju radnog dana slijedi okrepa tradicionalnim jelima, a to su u Konavlima zelena i bijela menestra sa suhim mesom. Pa kad se tome doda koja kupica dobrog vina, zabava može potrajati do zore.
Ruralni turizam pruža puno mogućnosti jer u polju radova ima tijekom čitave godine. Nakon berbe grožđa na red dolazi berba maslina i mandarina, što je kao oblik turističke ponude posebno zaživjelo u dolini Neretve. I pokazalo se kao pun pogodak jer je berba mandarina postala prava turistička atrakcija. Naime, sve je više turista koji svoj odmor žele aktivno iskoristiti pa, umjesto ležanja na suncu i kupanja, biraju sudjelovanje u poljodjelskim poslovima.
U ponudi su jednodnevni, dvodnevni ili trodnevni izleti, s kojih se turisti vraćaju prepuni dojmova, ali i vitamina C, idealnog za jačanje imuniteta pred zimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:11