Turizam
13727962
FASCINANTNA GRADSKA ATRAKCIJA

Muzej iluzija zaludio Splićane i strance

Piše Merien Ilić
Foto Jakov Prkic/Cropix
28. rujna 2021. - 14:02

Splićani i njihovi gosti posve su se prepustili iluziji! Otkako je u svibnju prošle godine otvorio vrata Muzej Iluzija na adresi Andrije Kačića Miošića 2, poviše kina Central, ne jenjava interes za ovu fascinantnu atrakciju koja podjednako oduševljava sve generacije u više od dvadeset gradova svijeta. Tijekom proteklih ljetnih mjeseci, muzej je osvojio i strane goste koji su ga posjećivali u rekordnom broju, a sudeći prema prodanim ulaznicama, i domaći posjetitelji mu se rado vraćaju, a novi samo pristižu.
Kako opisati ovaj neobičan muzejski postav? Kao intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo koje možete, u Splitu, doživjeti na više od 300 kvadrata s preko 70 eksponata i atrakcija skrivenih u carstvu iluzija, neobičnim sobama, vortex tunelima, u zanimljivim hologramima i ostalim eksponatima koje se, pazite sad - većinom proizvode u Hrvatskoj.

Sve je naopako

Ono što se do sada mislili da znate o zakonima fizike, dolaskom u Kosu sobu, zbunit će vas se. Neće vam biti jasno stojite li uspravno ili ukoso, kako se lopta može kotrljati uzbrdo, a kako voda može teći uzvodno! U Obrnutoj sobi je pak sve naopako, ali jako zabavno, baš kao i Sobi beskonačnih ogledala.
Izazov vas čeka i u Vortex tunelu, jedinstvenom u ovom dijelu Europe, u kojem ćete se truditi napredovati kroz rotirajući cilindar u nastojanju da napravite sljedeći korak – po potpuno ravnoj i stabilnoj površini. U Muzeju iluzija naići ćete na vlastite klonove, a osobe u vašem društvu možda će se iznenada smanjiti ili će pak narasti kao u Liliputu. Zabavit će vas i kaleidoskop, popularni optički instrument iz djetinjstva koji je postao jedan od omiljenih igračaka u muzeju. Tu je i bogata zbirka optičkih iluzija, pa hologrami, čudesne slike koje stvaraju iluziju trodimenzionalnosti...
Ne brinite, niste poludjeli jer iza svake iluzije krije se znanost koju posjetiteljima vješto objasne muzejski vodiči i iluzionisti pri svakom obilasku.

Muzej iluzija ima i vlastiti shop te pametnu igraonicu s Dilemma games didaktičkim programom, odobrenim od strane Ministarstva obrazovanja i znanost, pa će i velikima i malima biti zanimljive slagalice, mozgalice i zagonetke koje će ih natjerati na dublje promišljanje svijeta iluzije. Konačno, iluzija je majstorstvo igre u kojem posjetitelj pokušava nadmašiti iluzionista, a samo rijetki to uspiju.

Radno vrijeme muzeja je svaki dan od 9 do 22 sata, s tim da je ulaz dozvoljen do 21 sat.

Dolaskom hladnijih dana, muzej ima izvansezonske cijene od 1. listopada do 30. travnja, pa ulaznica za odrasle iznosi 50 kuna, za djecu od 5 do 15 godina 30 kuna, dok je za najmlađe besplatna. U ponudi je i obiteljska ulaznica (2 odraslih + 2 djece) za 120 kuna, cijena za srednjoškolce, studente i umirovljenike je 40 kuna, a za grupne posjete (vrtići, osnovne i srednje škole) 25 kuna.

Osim slobodnih i pojedinačnih posjeta moguće je organizirati radionice, predavanja, rođendane, partije i raznorazna druženja, za što treba na vrijeme rezervirati termin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 20:04