Božić je jedan od rijetkih trenutaka kada su svi na okupu – obitelj, prijatelji, susjedi, mladi i stari. To je vrijeme kada se rado družimo s onima koje viđamo gotovo svaki dan, ali i s onima koji nas posjete samo jednom ili nekoliko puta godišnje.
U dane oko Božića, kuća je uvijek puna ljudi. Svi dolaze čestitati, zaželjeti sreću i obradovati domaćine malim znakom pažnje, posebno one najmlađe koji se najviše vesele poklonima. Planirani kratki posjeti često se pretvore u sate i sate ćakule i smijeha pa je uvijek dobro imati nešto pri ruci za prezalogajiti što možete ponuditi gostima.
Kako biste mogli neometano uživati u društvu i opušteno provoditi vrijeme s gostima, najbolje je sve pripremiti prije njihova dolaska. Najpraktičniji i najukusniji izbor su svakako plate s mesnim delicijama i sirom, koje možete jednostavno ostaviti u hladnjaku do upotrebe. Sigurni smo da će se svi gosti razveseliti kad im poslužite platu i da će među pažljivo složenim delicijama sigurno pronaći nešto po svom guštu.
Što je potrebno za savršenu platu?
Osim što su izvrstan izbor za najavljene i iznenadne goste, plate su i savršen uvod u svečani blagdanski ručak. Zato je najbolje na vrijeme obaviti kupnju kako biste spremno dočekali goste i bez stresa uživali u blagdanskim trenucima.
Kad pripremate platu, važno je pažljivo odabrati delicije koje ćete poslužiti. Kako biste bili sigurni da će gosti osjetiti tradiciju i kvalitetu u svakom zalogaju birajte Tommy Delicato, koji će učiniti vaš blagdanski stol zaista posebnim.
Njihova ponuda obuhvaća vrhunske delikatesne proizvode s prepoznatljivim hrvatskim i mediteranskim okusima, izvrsne kvalitete i po povoljnim cijenama. Tommy Delicato asortiman čine visokokvalitetni domaći suhomesnati proizvodi i sirevi, koji donose savršenu harmoniju okusa.
Bogati asortiman Delicato proizvoda oduševit će svakog gurmana, donoseći raskoš okusa koji očarava i pretvara svaki zalogaj u nezaboravno gastronomsko iskustvo.
Panceta, pršut, buđola i razne salame savršeno će se uklopiti s bogatim izborom Delicato vrhunskih sireva, pretvarajući svaki pladanj u rapsodiju okusa. Ovi zalogaji nisu samo ukusni, već i estetski privlačni pa vjerujemo da će pobuditi apetit svakog gosta.
Spas u zadnji čas
Sve što vam treba za pripremu savršenih plata možete pronaći u Tommyjevoj blagdanskoj ponudi delicija. Ako nemate vremena ili niste vješti u slaganju plata, u Tommy prodavaonicama možete unaprijed naručiti pripremljene plate s najfinijim mesnim delicijama i različitim vrstama sireva.
Na raspolaganju su vam Delicato, Dalmato, Royal i sirne plate, koje će unijeti dašak elegancije na vaš stol, a vi ćete imati više vremena za uživanje u društvu i stvaranje nezaboravnih trenutaka.
Kako bismo vam dočarali što vas sve čeka u božićnoj kuharici, odlučili smo s vama podijeliti Tommyjev recept za najukusnije sarme. Uz jednostavne upute i vrhunske sastojke, priprema će biti prava uživancija.
Sarma
Sastojci:
700 g miješanog mljevenog mesa
1 glavica kiselog kupusa
100 g pancete Delicato
100 g riže T!
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1 žlica ulja T! ili svinjske masti Delicato
1 žlica koncentrata rajčice T!
Priprema:
Odvojite listove kupusa od glavice pa na svakom listu nožem stanjite korijen kako ne bi bili žilavi i debeli. Češnjak i luk nasitno nasjeckajte. Pancetu narežite na male kocke pa ih kratko pržite u suhoj tavi dok ne puste masnoću, a zatim ulijte žlicu ulja (ili svinjske masti) pa pržite luk dok ne omekša. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite ga samo minutu, dok ne zamiriše. Maknite tavu s vatre i ostavite da se ohladi.
U mljeveno meso dodajte sol, papar, rižu te dinstani luk, pancetu i češnjak. Dobro promiješajte, a ako smjesa bude pretvrda, dolijte malo vode, po potrebi. Smjesa treba biti mekša jer će riža kuhanjem nabubriti.
U listove kupusa zamotajte malo pripremljenog nadjeva od mesa i presavijte rubove. Ostatak kupusa narežite na trakice i stavite na dno lonca s jednom žlicom koncentrata rajčice. Zatim posložite sarme na narezani kupus i uz dodatak vode sve zajedno kuhajte 2 sata na laganoj vatri.
Dok se sarme kuhaju, nemojte miješati, samo povremeno protresite lonac.
Savjet: Kada složite sarme, u sredinu lonca možete staviti komad suhog dimljenog mesa za dodatnu aromu. Poslužite sarmu s pire-krumpirom ili slanim kuhanim krumpirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....