Bakalar bianco jedno je od omiljenih jela dalmatinske kuhinje, posebno za vrijeme božićnih blagdana. Priprema se od kuhanog bakalara koji se pažljivo usitnjava i miješa s maslinovim uljem, češnjakom i peršinom, uz dodatak krumpira koji savršeno upotpunjuje ovu kremastu kombinaciju.
Često se poslužuje kao hladno predjelo ili lagano glavno jelo, a uz komad svježe domaće pogače postaje prava delicija.
Bakalar bianco
Sastojci:
500 g mesa kuhanog bakalara
800 g krumpira
50 g peršina
30 g češnjaka
300 ml maslinova ulja T!
1 žličica soli
¼ žličice papra
Priprema:
Suhi bakalar stavite u dublju posudu pa dolijte vode tako da bude u potpunosti prekriven vodom. Ostavite ga da se namače minimalno 24 sata, a za to vrijeme vodu promijenite barem dva puta. Namočeni bakalar kuhajte dok ne omekša, 20 - 30 minuta.
U odgovarajuću posudu stavite oguljeni krumpir narezan na krupnije komade i nakrupno narezan kuhani bakalar pa sve kuhajte na srednje jakoj vatri. Kada krumpir omekša, procijedite, dodajte nasitno nasjeckan peršin i češnjak. Dobro podlijte maslinovim uljem, posolite i popaprite. Miješajte dok ne dobijete lijepu homogenu kremu.
Baci Gastro đir i uživaj u gotovim jelima s gastro odjela koje za tebe priprema chef Fabricio Vežnaver.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....