StoryEditorOCM
Biznisdobar posao i plaća

Jedna gospodarska djelatnost, a nije turizam, u nas doživljava procvat: radnici iz Njemačke vraćaju se u Hrvatsku jer...

Piše VIJESTI SD
7. ožujka 2024. - 19:43

Nekretnine su i dalje preskupe za prosječni hrvatski džep. U zadnjem tromjesečju 2023. cijene nekretnina porasle su za 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

Građevinarstvo cvjeta - uz turizam i potrošnju, glavni je generator gospodarskog rasta. U posljednjem kvartalu godine iza nas raslo je čak 8,4 posto. No pada broj kupoprodaja, a to je nekad i prvi signal pada cijena nekretnina.

Strojevi, dizalice, kamioni, radnici - posvuda. Za građevinare posla ima napretek. U posljednje tri godine otvoreno je 3200 novih građevinskih obrta, no i dalje se na majstora čeka mjesecima. Prepoznali su to neki, pa su se iz Njemačke vratili u Hrvatsku - javlja HRT.

- Sada su skoro izjednačene cijene u Hrvatskoj i u zapadnim zemljama, što je dovelo do povratka naših radnika. Dovelo je do toga da se otvaraju obrti, povećan je njihov broj, kaže Antun Trojar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba.

"Sigurnih deset godina dobrog posla"

Raste i broj građevinskih tvrtki. Posla ima za domaće i velike strane kompanije. Bit će ga i dalje, procjenjuju stručnjaci.

- Možemo reći da je to sigurnih deset godina aktivnosti i dobroga posla u Hrvatskoj i tim više možemo reći da će razvoj graditeljstva biti u najmanju ruku na ovoj razini, ako ne i još većoj, kaže Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.

Pa je i sve više zaposlenih. Svaki treći u ovom sektoru je iz inozemstva. Više ih je u građevinarstvu nego u turizmu u sezoni.

– Ukupno građevinarstvo ima negdje između 130 i 150 tisuća zaposlenih. BDP je između 6 i 6,5% društvenog proizvoda u Hrvatskoj, on bi trebao biti na nivou 8 do 10% i onda bi mi bili među razvijenim državama u Europi, kaže Miroslav Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke "Radnik" iz Križevaca i predsjednik HUP-Udruge poslodavca u graditeljstvu.

Nedavno je potpisan Kolektivni ugovor. Definirane su osnovne plaće po grupama složenosti. Kako se provodi u praksi, provjeravat će i Sindikat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:41