StoryEditorOCM
Bizniscijene pred blagdane

‘Kako je moguće da je riba iz Hrvatske jeftinija u Italiji nego kod nas? I da je cijena odojka skočila četiri puta?!‘

Piše vijesti sd
21. prosinca 2023. - 09:19

Šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u Martin Evačić i ekonomski analitičar Damir Novotny govorili su jutros u emisiji U mreži Prvog o cijeni blagdanske košarice.

Sever je istaknuo kako se godinama rade izračuni blagdanskih košarica za Božić i Uskrs. "Božićna obuhvaća Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana te staru i novu godinu. U tom razdoblju rade se 3 košarice. Ona najskuplja je presjek svega onoga što je tradicija širom Hrvatske, ona srednja radi određene ustupke, a ona najskromnija odstupa od svega", rekao je. 

Naveo je kako bi ove godine ona tradicionalna košarica iznosila 417 eura, srednja 176 eura, a ona najskromnija 98 eura. "Što se tiče cijena hrane u Hrvatskoj, to nije samo pitanje blagdana, statistike pokazuju da smo iznad prosjeka EU, čak smo u nekim segmentima i iznad prosjeka koji vrijedi za bogatije zemlje u EU gdje su plaće 2-3 puta veće", napomenuo je. 

image
Sasa Buric/Cropix

Evačić tvrdi kako cijene hrane u trgovinama ovise o nabavnim cijenama, a marža trgovcima pada. Smatra kako se ne može očekivati da cijene budu na razini pretpandemije. 

"Cijene hrane su porasle, nekih hrana nema ni dovoljno, naročito voća i povrća, a problem je sada i s mesom. Cijena odojka je u nabavi za kilu 8-9 eura, a nekad je to u nabavi bilo ispod 2 eura. Što se tiče bakalara cijene se ponekad formiraju u dobavi na nerazumljive načine", kazao je. 

image
Ante Cizmic/Cropix

Dodao je kako se godinama ukazuje kako glede hrane nismo samodostatni. Kako kaže kada nisi samodostatan i moraš kupiti hranu, cijena je drugačija. Novotny je poručio kako se ne može metodološki složiti sa sindikalnom procjenom cijene košarice.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

"Neosporno je da su cijene rasle, a za to postoji niz ekonomskih objašnjenja. Hrana ne bi trebala biti stvar globalnog transporta, već bi ona trebala biti lokalno proizvedena i konzumirana", uvjeren je. Dodao je kako je Hrvatska jedina zemlja Mediterana uz Crnu Goru koja nema dovoljno hrane da prehrani svoje stanovništvo i turiste koji dolaze.

"Hrvatska je ove godine doživjela veliki porast turizma. Oko 14 milijuna ljudi je došlo u zemlju i oni kreiraju potražnju koja je u kratkom roku ogromna", naveo je.

Naglasio je kako je takvu potražnju teško podmiriti iz domaćih izvora jer ih nema i zato su, kako kaže, cijene hrane u Hrvatskoj značajno više nego recimo u Italiji. "Zanimljivo je da riba iz Hrvatske ima nižu cijenu u Italiji nego u Hrvatskoj", zaključio je gostujući u emisiji U mreži Prvog

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:57