StoryEditor
Biznissezona je bila dobra, ali...

Klizimo u gluho turističko doba: Većina dubrovačkih hotela zatvara svoja vrata do uskrsnih blagdana 2022.

Piše Lorita Vierda
21. listopada 2021. - 23:27
Prema trenutačnom stanju bukinga, u hotelu 'Hilton Imperial' očekuju da će ostati otvoreni ovu zimuAdmir Buljubašić/Cropix

Dobra sezona je iza nas, sad nastupa ono gluho turističko doba, između suludo dobrog ljeta i najljepšeg doba u godini i Zimskog festivala. Hoće li, neće li turizam, hoće li nas opet ograničiti ova boleština ili ćemo se provući kroz iglene uši, kako će nam turisti dolaziti i drži li ih još ludilo ''moram putovati jer nisam nigdje bio godinu i pol dana''...

Situacija je takva da turistima više malo znači koje smo boje na karti Europe koju svaki tjedan podacima obnavlja Europski centar za kontrolu bolesti ECDC, ali pitanje je hoće li biti voljni i dalje dolaziti.

Pod upitnikom su i brojne avionske linije koje su, u ionako mršavoj godini za našu aviodestinaciju, već najavile početkom sezone kako dobra popunjenost letova neće biti duga vijeka. Što i nije čudno, pandemiji izgleda nema kraja, a ni turizam, kao ni život općenito, više nikad neće i ne može biti isti. Jednom kad se dovuku do Dubrovnika, turisti će imati dovoljno opcija, kažu nam dubrovački hotelijeri i vlasnici privatnog smještaja.

Izvješće za treći kvartal

Neki od hotela radili su lani unatoč očajnoj i bezizlaznoj situaciji, dok su neki zbog pogrešne procjene sve kapacitete prebacili u neka sretnija mjesta u Hrvatskoj, pa u Dubrovniku, koji je neplanirano procvjetao ovog ljeta, ostali bez dobre fete turističkog kolača. Naravno, nedostatak kadra kao nikad dosad nećemo ni spominjati, ali oni koji su otišli negdje drugdje trbuhom za kruhom nisu sigurni hoće li se vraćati. U neizvjesnosti nije lako (pre)živjeti. Jedna od takvih je hotelska grupacija "Valamar", koja će štetu pokušati umanjiti najprije nedavnim otvaranjem jednog od većih hotela koji će goste primati cijele godine.

- Od "Valamarovih" objekata u Dubrovniku trenutačno su otvoreni hoteli "Dubrovnik President Valamar Collection" i "Valamar Lacroma Dubrovnik". Hotel "Dubrovnik President Valamar Collection" svoja će vrata za ovu sezonu zatvoriti početkom mjeseca studenoga, dok će hotel "Valamar Lacroma Dubrovnik" biti otvoren tijekom cijele zime. Ponovno otvaranje svih ostalih objekata očekuje se uoči uskrsnih blagdana 2022. - javljaju iz "Valamara", gdje još čekaju objavu kvartalnog financijskog izvješća za treći kvartal kako bi se "zbrojili" i znali kako im je zapravo prošla sezona na dubrovačkom području.

"Jadranski luksuzni hoteli" lani su se mogli pohvaliti otvorenim "Excelsiorom", koji tradicionalno uvijek ostavljaju otvorenim cijele godine, jer za njega gostiju ima uvijek. Hoće li to tako biti i ove godine? Šuška se da se plan ipak mijenja.

- "Jadranski luksuzni hoteli" i ovu će zimu jedan hotel ostaviti otvoren tijekom cijelog zimskog razdoblja, a drugi hoteli će se otvarati prema potrebi. "Jadranski luksuzni hoteli" su u sezoni 2021. u potpunosti otvorili sve svoje kapacitete te smo iznimno zadovoljni ostvarenim rezultatima - javljaju iz ALH-a. Razmišlja se o tome da ove godine ta perjanica grupacije ne bude "Excelsior", već "Dubrovnik Palace", no ništa još nije sigurno ni potvrđeno iz ALH-a.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Privatni smještaj 'gorio'

Onaj koji se uvijek prilagođava potražnji je i "Hilton Imperial", koji je i lani radio unatoč pandemijskim nepoznanicama i teškoj situaciji. Jedini su koji su priznali da im je ova sezona bila znatno bolja od očekivane.

- Prema trenutačnom stanju bukinga, očekujemo da ćemo ostati otvoreni ovu zimu, svi daljnji planovi prilagođavat će se aktualnim situacijama. Povratkom naših tradicionalnih tržišta sezona je bila bolja od predviđanja početkom godine pa očekujemo još bolje rezultate iduće godine - poručuju iz "Hilton Imperiala", koji je nedavno doživio i potpunu preobrazbu.

Očigledno, i hotelijeri se još uvijek boje jer ih se, kao i sve, drži na rubu, pa ''prilagođavanje situaciji'' zapravo znači - nemamo pojma što nam zima donosi. Možda hoćemo, a možda i nećemo...

Privatni smještaj ''gorio'' je ove sezone, što je, priznaju iznajmljivači, bio i ostao najveći šok otkad je privatni smještaj počeo ozbiljno ugrožavati popularnost hotelskog smještaja na dubrovačkom području. I još dobro stoje, prema podacima Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

- Na dan 15. listopada broj objekata koji primaju goste je 3669, broj smještajnih jedinica 5639, broj kreveta 14.629, uz više od tisuću dodatnih kreveta te malo više od tri i pol tisuće obveznika - kažu iz gradskog TZ-a.

U usporedbi s prošlom i pretprošlom godinom nije loše, čak i ako 2019. svi nazivaju rekordnom i nevjerojatnom, i ova je, 2021. godina, turistički vrlo blizu.

- Na 15. listopada 2020. broj objekata bio je 3804, broj smještajnih jedinica 5908, broj kreveta 15.274, broj dodatnih kreveta 785, broj obveznika 3685, a na isti datum 2019. godine situacija je bila ovakva: broj objekata 4034, broj smještajnih jedinica 6287, broj kreveta 16.334, broj dodatnih kreveta 5325, broj obveznika 3903 - dodaju iz TZ-a.

image
Povratkom tradicionalnih tržišta sezona je bila bolja od predviđanja početkom godine
Tonći Plazibat/Cropix

Nije loše s obzirom na sve

Broj objekata za iznajmljivanje, kao i broj postelja, ponešto je opao s obzirom na današnje brojke, što i nije čudno. Nitko nije mislio da će se turizam ove godine vratiti ovakvom snagom. Pa nas je, kao i uvijek, opet iznenadilo. Ovaj put, hvala Bogu, pozitivno. I za kraj još jedan podatak, iako je sredina listopada: od početka godine, od 1. siječnja do 15. listopada, u hotelskom smještaju zabilježena su 218.252 dolaska, a ostvareno je 800.535 noćenja, dok je u privatnom smještaju zabilježeno 195.735 dolazaka s ostvarena 740.403 noćenja. U pandemijskoj godini i za hotelijere i za privatni smještaj - nije loše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 23:58