stdClass Object ( [id] => 1005817 [title] => Vlasnica popularne online trgovine iz Kine za ‘Slobodnu‘: Ne možemo raditi niti isporučivati proizvode u Hrvatsku, žao nam je [alias] => vlasnica-popularne-online-trgovine-iz-kine-za-slobodnu-ne-mozemo-raditi-niti-isporucivati-proizvode-u-hrvatsku-zao-nam-je [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U moru uznemirujućih vijesti o širenju koronavirusa u Kini i u čitavome svijetu te o rastućem broju umrlih od zlokobne bolesti, jedna osobna, sićušna priča o kupnji jedne jedine suknje kod anonimne obrtnice iz kineskoga grada Zhengzhoua, potvrđuje tezu kako je dovoljno da tisuću Kineza kihne, pa da cijeli svijet dobije fibru.

Naime, prošle godine preko globalne online butige Etsy kupila sam jednu suknju, baš onakvu kakvu sam htjela, hand-made, lijepu, jednostavnu, udobnu, podstavljenu, ni skupu ni jeftinu koju je isporučio studio koji vodi stanovita Yu Huashi.

Dostava uredna, kvaliteta odlična, kroj kakav sam i očekivala... E ove sam godine, prošlog tjedna, naumila kupiti istu takvu suknju, ali u mornarskoplavoj varijanti.

Poslala sam mail rečenoj gospođi Yu i ona mi je brzo i ljubazno odgovorila. Naravno, može mi sašiti suknju identičnu onoj lanjskoj, ali u drugoj boji, hvala na interesu, srdačno vaši...

Međutim... Međutim, Yu Huashi mi je ljubazno napomenula da barem dva mjeseca neće moći prionuti krojenju i šivanju jer je situacija teška i njezina mala radionica stoji i čeka bolje dane.

- Žao nam je što vam moramo javiti da će vaša narudžba biti na čekanju zbog koronavirusa u Kini. Žao mi je ako vam to izaziva bilo kakve probleme, a osobito se nadam da ovaj virus neće utjecati na vas i vašu obitelj - napisala mi je Yu Huashi.

Sve pozatvarano

- Situacija je sljedeća: Svi moji prijatelji su do sada živi i zdravi. Državne i lokalne vlasti pozvali su građane da nabave hranu i ostanu kod kuće. Sve tvrtke, uključujući i lokalnu tržnicu i restorane, zatvorene su do daljnjeg, a mnogi letovi iz Kine i u Kinu su obustavljeni. Bit će ovo jako teško vrijeme za sve nas - kazala je gospođa Huashi.

Također je dodala kako će mi, ostanem li pri svojoj narudžbi, dati deset posto popusta i da će mi, čim se stvari vrate u normalu, poslati link preko kojeg mogu naručiti suknju.

Na popustu sam joj se ljubazno zahvalila, uvjerena kako nije etično ostvariti bilo kakav profit na tuđoj nesreći, te smo tako, uz njezinu ganutu zahvalnost, utanačile da mi javi dobre vijesti čim to bude moguće. Kad će to biti, ne znamo ni ona i ja, ali računam da neće svijet propasti ako komad odjeće planiran za proljeće-ljeto dobijem i za Božić.

Dakako, modna, ali i ostale industrije, značajno ovise o Kini, a da stvar uopće nije tako daleka i maglovita kako se ponekad čini, svjedoči i primjer iz susjedne zemlje.

U Srbiji je, naime, Fiat upravo obustavio rad svoje tvornice u Kragujevcu gdje je ponestalo dijelova za Fiat 500L koji u Europu stižu iz Kine, što je prva obustava rada u automobilskoj industriji u Europi od pojave koronavirusa.

“Politika” je prekjučer objavila kako je prošle godine u Kragujevcu proizvedeno ukupno 40.000 primjeraka modela Fiat 500L, što predstavlja četvrtinu ukupnog kapaciteta kragujevačke tvornice, a da su 13. veljače ostali bez CD plejera koje ugrađuju u svaki novoproizvedeni automobil te bez komponenti za branike.

Reuters piše da će sljedećih nekoliko tjedana biti ključni za proizvođače automobila, s obzirom na činjenicu da se dijelovi iz Kine koriste u proizvodnji nekoliko milijuna vozila širom svijeta.

Izgrizlo ‘jabuku’

Kineska pokrajina Hubey, koja je epicentar zaraze novim virusom, centar je proizvodnje i isporuke autodijelova, a među kompanijama koje imaju velike pogone u provinciji Hubey i u Wuhanu su Nissan, General Motors, Honda, Renault, PSA koji proizvodi Peugeot, njemački Daimler AG koji proizvodi Mercedes.., i mnogi drugi.

S druge strane, Apple je postao jedna od prvih kompanija koja je otkrila kako je utjecao i na njezino poslovanje, rekavši da smanjuje očekivanja od prodaje za prvo tromjesečje, premda su pred samo dva mjeseca predviđali snažan rast.

Taj moćni proizvođač iPhonea, koji je u velikoj mjeri ovisan o kineskim tvornicama i kineskim potrošačima, priopćio je da će njihova opskrba pametnih telefona biti otežana jer se proizvodnja povećavala sporije nego što se očekivalo.

Apple je također rekao da je od izbijanja krize opala i potražnja za njegovim uređajima u samoj Kini te da su prošlog mjeseca zatvorili sve svoje 42 trgovine u toj zemlji. I Japan i Njemačka se suočavaju s usporavanjem rasta.

---

image
---

Japan, koji računa na unosan protok kineskih turista, kao i izvoz na ogromno kinesko tržište, potencijalno bi mogao pasti u recesiju, spekulira utjecajni New York Times te navodi da postoji zabrinutost da bi koronavirus mogao zaustaviti ionako slab gospodarski rast Europe.

Ugroženi irski Primark

Ipak, priča o odjeći - uključujući i nesretnu mornarskoplavu suknju! - jedna je od onih koje “obični” potrošači vide najjasnije. Kina je lani ukupno izvezla 157,8 milijardi dolara odjeće i još 118,5 milijardi dolara tekstila, te je daleko najveći izvoznik u obje kategorije.

Primark je irska trgovačka kuća brze mode sa sjedištem u Dublinu. Ta tvrtka, smatraju analitičari, jedna je od najizloženijih poremećajima u proizvodnji u Kini, gdje je smještena polovica tvornica s kojima ta grupa posluje širom svijeta. Oni u svijetu dobavljaju robu s 1033 adrese, od kojih je 525 u Kini.

H&M u Kini ima 952 tvornice, a u Bangladešu još 350 te posljednjih tjedana pokušavaju tvornicama u Bangladešu povjeriti puno više narudžbi nego što tamošnji kapaciteti dopuštaju.

Kina je glavni dobavljač i španjolskog giganta Inditexa gdje ova tvrtka u kojoj posluje i ZARA ima 449 tvornica, ali udio kineskih dobavljača u ukupnom broju onih koji rade za Inditex ne prelazi 30 posto.

Američka grupacija Gap surađuje s oko 900 tvornica u svijetu, od čega je oko 200 u Kini, a ostatak je distribuiran u još trideset zemalja.

I drugi američki, i kod nas popularni brendovi pogođeni su virusom.Timberland posluje sa 147 dobavljača iz Kine, dok Ralph Lauren pak ne navodi broj kineskih tvornica s kojima je vezan, ali je u posljednjim financijskim rezultatima naglasio da “nastavlja s raznolikošću svoje ponude kako bi izbjegao poremećaje”.

C&A također ima i svog glavnog dobavljača u Kini. Tvrtka distribuira svoju proizvodnju u 36 zemalja, ali samo u Kini ima 283 tvornice.

Globalni brainstorming

Što se tiče Manga, taj katalonski brend koncentrira 60 posto svoje proizvodnje u dalekim zemljama, ali je 2018. godine promijenio svoju globalnu kartu opskrbe, ojačavajući poslovanje s Turskom i Marokom.

Iako je tvrtka u prošloj godini smanjila broj tvornica u Kini za 11,6 posto, ta zemlja je i dalje glavno produktivno središte Manga s 327 tvornica koje rade za Mango.

No, u Hrvatskoj bi koronavirus najviše mogao pogoditi turizam. Ove se godine, naime, očekivalo više od 600 tisuća kineskih turista, a protekle tri godine posjeti iz te daleke zemlje su u velikome porastu.

Časopis Travel&Leisure proglasio je Hrvatsku najpoželjnijom destinacijom za Kineze u 2018. Prije tri godine u Hrvatsku ih je došlo 102 tisuće, lani 216 tisuća.

---

image
---

No što će biti ove godine, ne zna nitko. Kinezi su premašili Amerikance i u broju putovanja i po potrošnji - u 2017. potrošili su na putovanja 257 milijardi dolara, a lani oko 300 milijardi, duplo više nego Amerikanci! - te su postali turisti broj jedan u svijetu.

Čak 66 posto njih putuje individualno, a radi se o putnicima između 20 i 45 godina starosti kojih je oko 400 milijuna. Pritom, riječ je o populaciji koja u čak 44 posto slučajeva zarađuje mjesečno prosječno 3200 dolara, a toliko i troše na putovanjima.

Prema parafraziranoj teoriji kaosa, kao što rekosmo na početku, kad u Kini kihne tisuću ljudi, milijuni širom svijeta dobiju fibru. Zbog toga, ali i svega navedenoga, ne čude golemi napori svjetskih farmaceutskih giganata koji su upregli sve mozgove svijeta ne bi li što prije pronašli cjepivo za koronavirus.

Dakako, velik broj znanstvenika ima na srcu dobrobit kineskih građana - pa i moje Yu Huashi iz dalekog Zhengzhoua! - no oni koji financiraju ta istraživanja zacijelo na umu imaju i dobrobit vlastitih ekonomija.

Zato sam optimist - vjerujem da ću plavu suknju made in China ipak dobiti prije prvih jesenjih kiša.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MADE IN CORONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => MADE IN CORONA 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-20 10:48:56 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-26 14:12:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-02-26 14:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 46 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/20\/13051328.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/10709521.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/13051324.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/13051326.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_13051328_1280.jpg":"1280x1280","k_13051328_1024.jpg":"1024x1024","k_13051328_640.jpg":"640x640","k_13051328_480.jpg":"480x480","k_13051328_340.jpg":"340x340","k_13051328_220.jpg":"220x220","o_13051328_1280.jpg":"1280x853","o_13051328_1024.jpg":"1024x682","o_13051328_640.jpg":"640x426","o_13051328_480.jpg":"480x320","o_13051328_340.jpg":"340x226","o_13051328_220.jpg":"220x146","h_13051328_1280.jpg":"1280x854","h_13051328_1024.jpg":"1024x683","h_13051328_640.jpg":"640x427","h_13051328_480.jpg":"480x320","h_13051328_340.jpg":"340x227","h_13051328_220.jpg":"220x147","pp_13051328_1280.jpg":"1006x1280","pp_13051328_1024.jpg":"805x1024","pp_13051328_640.jpg":"503x640","pp_13051328_480.jpg":"377x480","pp_13051328_340.jpg":"267x340","pp_13051328_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1200","k_10709521_1280.jpg":"1280x1280","k_10709521_1024.jpg":"1024x1024","k_10709521_640.jpg":"640x640","k_10709521_480.jpg":"480x480","k_10709521_340.jpg":"340x340","k_10709521_220.jpg":"220x220","o_10709521_1280.jpg":"1280x1280","o_10709521_1024.jpg":"1024x1024","o_10709521_640.jpg":"640x640","o_10709521_480.jpg":"480x480","o_10709521_340.jpg":"340x340","o_10709521_220.jpg":"220x220","h_10709521_1280.jpg":"1280x854","h_10709521_1024.jpg":"1024x683","h_10709521_640.jpg":"640x427","h_10709521_480.jpg":"480x320","h_10709521_340.jpg":"340x227","h_10709521_220.jpg":"220x147","pp_10709521_1280.jpg":"1006x1280","pp_10709521_1024.jpg":"805x1024","pp_10709521_640.jpg":"503x640","pp_10709521_480.jpg":"377x480","pp_10709521_340.jpg":"267x340","pp_10709521_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13051324_1280.jpg":"1280x1280","k_13051324_1024.jpg":"1024x1024","k_13051324_640.jpg":"640x640","k_13051324_480.jpg":"480x480","k_13051324_340.jpg":"340x340","k_13051324_220.jpg":"220x220","o_13051324_1280.jpg":"1280x853","o_13051324_1024.jpg":"1024x682","o_13051324_640.jpg":"640x426","o_13051324_480.jpg":"480x320","o_13051324_340.jpg":"340x226","o_13051324_220.jpg":"220x146","h_13051324_1280.jpg":"1280x854","h_13051324_1024.jpg":"1024x683","h_13051324_640.jpg":"640x427","h_13051324_480.jpg":"480x320","h_13051324_340.jpg":"340x227","h_13051324_220.jpg":"220x147","pp_13051324_1280.jpg":"1006x1280","pp_13051324_1024.jpg":"805x1024","pp_13051324_640.jpg":"503x640","pp_13051324_480.jpg":"377x480","pp_13051324_340.jpg":"267x340","pp_13051324_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13051326_1280.jpg":"1280x1280","k_13051326_1024.jpg":"1024x1024","k_13051326_640.jpg":"640x640","k_13051326_480.jpg":"480x480","k_13051326_340.jpg":"340x340","k_13051326_220.jpg":"220x220","o_13051326_1280.jpg":"1280x853","o_13051326_1024.jpg":"1024x682","o_13051326_640.jpg":"640x426","o_13051326_480.jpg":"480x320","o_13051326_340.jpg":"340x226","o_13051326_220.jpg":"220x146","h_13051326_1280.jpg":"1280x854","h_13051326_1024.jpg":"1024x683","h_13051326_640.jpg":"640x427","h_13051326_480.jpg":"480x320","h_13051326_340.jpg":"340x227","h_13051326_220.jpg":"220x147","pp_13051326_1280.jpg":"1006x1280","pp_13051326_1024.jpg":"805x1024","pp_13051326_640.jpg":"503x640","pp_13051326_480.jpg":"377x480","pp_13051326_340.jpg":"267x340","pp_13051326_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5652134 Threads: 82 Questions: 1010200521 Slow queries: 0 Opens: 179002 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.729 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9056290 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/vlasnica-popularne-online-trgovine-iz-kine-za-slobodnu-ne-mozemo-raditi-niti-isporucivati-proizvode-u-hrvatsku-zao-nam-je-1005817 [printLink] => /vijesti/biznis/vlasnica-popularne-online-trgovine-iz-kine-za-slobodnu-ne-mozemo-raditi-niti-isporucivati-proizvode-u-hrvatsku-zao-nam-je-1005817?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 398019 [name] => h&m [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => h-m [link] => /tag/h-m ) [1] => stdClass Object ( [id] => 205516 [name] => mango [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mango [link] => /tag/mango ) [2] => stdClass Object ( [id] => 409475 [name] => zara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zara [link] => /tag/zara ) [3] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) [4] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MADE IN CORONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vlasnica popularne online trgovine iz Kine za ‘Slobodnu‘: Ne možemo raditi niti isporučivati proizvode u Hrvatsku, žao nam je [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/13051328.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/13051328.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/10709521.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/13051324.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/13051326.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U moru uznemirujućih vijesti o širenju koronavirusa u Kini i u čitavome svijetu te o rastućem broju umrlih od zlokobne bolesti, jedna osobna, sićušna priča o kupnji jedne jedine suknje kod anonimne obrtnice iz kineskoga grada Zhengzhoua, potvrđuje tezu kako je dovoljno da tisuću Kineza kihne, pa da cijeli svijet dobije fibru.

Naime, prošle godine preko globalne online butige Etsy kupila sam jednu suknju, baš onakvu kakvu sam htjela, hand-made, lijepu, jednostavnu, udobnu, podstavljenu, ni skupu ni jeftinu koju je isporučio studio koji vodi stanovita Yu Huashi.

Dostava uredna, kvaliteta odlična, kroj kakav sam i očekivala... E ove sam godine, prošlog tjedna, naumila kupiti istu takvu suknju, ali u mornarskoplavoj varijanti.

Poslala sam mail rečenoj gospođi Yu i ona mi je brzo i ljubazno odgovorila. Naravno, može mi sašiti suknju identičnu onoj lanjskoj, ali u drugoj boji, hvala na interesu, srdačno vaši...

Međutim... Međutim, Yu Huashi mi je ljubazno napomenula da barem dva mjeseca neće moći prionuti krojenju i šivanju jer je situacija teška i njezina mala radionica stoji i čeka bolje dane.

- Žao nam je što vam moramo javiti da će vaša narudžba biti na čekanju zbog koronavirusa u Kini. Žao mi je ako vam to izaziva bilo kakve probleme, a osobito se nadam da ovaj virus neće utjecati na vas i vašu obitelj - napisala mi je Yu Huashi.

Sve pozatvarano

- Situacija je sljedeća: Svi moji prijatelji su do sada živi i zdravi. Državne i lokalne vlasti pozvali su građane da nabave hranu i ostanu kod kuće. Sve tvrtke, uključujući i lokalnu tržnicu i restorane, zatvorene su do daljnjeg, a mnogi letovi iz Kine i u Kinu su obustavljeni. Bit će ovo jako teško vrijeme za sve nas - kazala je gospođa Huashi.

Također je dodala kako će mi, ostanem li pri svojoj narudžbi, dati deset posto popusta i da će mi, čim se stvari vrate u normalu, poslati link preko kojeg mogu naručiti suknju.

Na popustu sam joj se ljubazno zahvalila, uvjerena kako nije etično ostvariti bilo kakav profit na tuđoj nesreći, te smo tako, uz njezinu ganutu zahvalnost, utanačile da mi javi dobre vijesti čim to bude moguće. Kad će to biti, ne znamo ni ona i ja, ali računam da neće svijet propasti ako komad odjeće planiran za proljeće-ljeto dobijem i za Božić.

Dakako, modna, ali i ostale industrije, značajno ovise o Kini, a da stvar uopće nije tako daleka i maglovita kako se ponekad čini, svjedoči i primjer iz susjedne zemlje.

U Srbiji je, naime, Fiat upravo obustavio rad svoje tvornice u Kragujevcu gdje je ponestalo dijelova za Fiat 500L koji u Europu stižu iz Kine, što je prva obustava rada u automobilskoj industriji u Europi od pojave koronavirusa.

“Politika” je prekjučer objavila kako je prošle godine u Kragujevcu proizvedeno ukupno 40.000 primjeraka modela Fiat 500L, što predstavlja četvrtinu ukupnog kapaciteta kragujevačke tvornice, a da su 13. veljače ostali bez CD plejera koje ugrađuju u svaki novoproizvedeni automobil te bez komponenti za branike.

Reuters piše da će sljedećih nekoliko tjedana biti ključni za proizvođače automobila, s obzirom na činjenicu da se dijelovi iz Kine koriste u proizvodnji nekoliko milijuna vozila širom svijeta.

Izgrizlo ‘jabuku’

Kineska pokrajina Hubey, koja je epicentar zaraze novim virusom, centar je proizvodnje i isporuke autodijelova, a među kompanijama koje imaju velike pogone u provinciji Hubey i u Wuhanu su Nissan, General Motors, Honda, Renault, PSA koji proizvodi Peugeot, njemački Daimler AG koji proizvodi Mercedes.., i mnogi drugi.

S druge strane, Apple je postao jedna od prvih kompanija koja je otkrila kako je utjecao i na njezino poslovanje, rekavši da smanjuje očekivanja od prodaje za prvo tromjesečje, premda su pred samo dva mjeseca predviđali snažan rast.

Taj moćni proizvođač iPhonea, koji je u velikoj mjeri ovisan o kineskim tvornicama i kineskim potrošačima, priopćio je da će njihova opskrba pametnih telefona biti otežana jer se proizvodnja povećavala sporije nego što se očekivalo.

Apple je također rekao da je od izbijanja krize opala i potražnja za njegovim uređajima u samoj Kini te da su prošlog mjeseca zatvorili sve svoje 42 trgovine u toj zemlji. I Japan i Njemačka se suočavaju s usporavanjem rasta.

---

image
---

Japan, koji računa na unosan protok kineskih turista, kao i izvoz na ogromno kinesko tržište, potencijalno bi mogao pasti u recesiju, spekulira utjecajni New York Times te navodi da postoji zabrinutost da bi koronavirus mogao zaustaviti ionako slab gospodarski rast Europe.

Ugroženi irski Primark

Ipak, priča o odjeći - uključujući i nesretnu mornarskoplavu suknju! - jedna je od onih koje “obični” potrošači vide najjasnije. Kina je lani ukupno izvezla 157,8 milijardi dolara odjeće i još 118,5 milijardi dolara tekstila, te je daleko najveći izvoznik u obje kategorije.

Primark je irska trgovačka kuća brze mode sa sjedištem u Dublinu. Ta tvrtka, smatraju analitičari, jedna je od najizloženijih poremećajima u proizvodnji u Kini, gdje je smještena polovica tvornica s kojima ta grupa posluje širom svijeta. Oni u svijetu dobavljaju robu s 1033 adrese, od kojih je 525 u Kini.

H&M u Kini ima 952 tvornice, a u Bangladešu još 350 te posljednjih tjedana pokušavaju tvornicama u Bangladešu povjeriti puno više narudžbi nego što tamošnji kapaciteti dopuštaju.

Kina je glavni dobavljač i španjolskog giganta Inditexa gdje ova tvrtka u kojoj posluje i ZARA ima 449 tvornica, ali udio kineskih dobavljača u ukupnom broju onih koji rade za Inditex ne prelazi 30 posto.

Američka grupacija Gap surađuje s oko 900 tvornica u svijetu, od čega je oko 200 u Kini, a ostatak je distribuiran u još trideset zemalja.

I drugi američki, i kod nas popularni brendovi pogođeni su virusom.Timberland posluje sa 147 dobavljača iz Kine, dok Ralph Lauren pak ne navodi broj kineskih tvornica s kojima je vezan, ali je u posljednjim financijskim rezultatima naglasio da “nastavlja s raznolikošću svoje ponude kako bi izbjegao poremećaje”.

C&A također ima i svog glavnog dobavljača u Kini. Tvrtka distribuira svoju proizvodnju u 36 zemalja, ali samo u Kini ima 283 tvornice.

Globalni brainstorming

Što se tiče Manga, taj katalonski brend koncentrira 60 posto svoje proizvodnje u dalekim zemljama, ali je 2018. godine promijenio svoju globalnu kartu opskrbe, ojačavajući poslovanje s Turskom i Marokom.

Iako je tvrtka u prošloj godini smanjila broj tvornica u Kini za 11,6 posto, ta zemlja je i dalje glavno produktivno središte Manga s 327 tvornica koje rade za Mango.

No, u Hrvatskoj bi koronavirus najviše mogao pogoditi turizam. Ove se godine, naime, očekivalo više od 600 tisuća kineskih turista, a protekle tri godine posjeti iz te daleke zemlje su u velikome porastu.

Časopis Travel&Leisure proglasio je Hrvatsku najpoželjnijom destinacijom za Kineze u 2018. Prije tri godine u Hrvatsku ih je došlo 102 tisuće, lani 216 tisuća.

---

image
---

No što će biti ove godine, ne zna nitko. Kinezi su premašili Amerikance i u broju putovanja i po potrošnji - u 2017. potrošili su na putovanja 257 milijardi dolara, a lani oko 300 milijardi, duplo više nego Amerikanci! - te su postali turisti broj jedan u svijetu.

Čak 66 posto njih putuje individualno, a radi se o putnicima između 20 i 45 godina starosti kojih je oko 400 milijuna. Pritom, riječ je o populaciji koja u čak 44 posto slučajeva zarađuje mjesečno prosječno 3200 dolara, a toliko i troše na putovanjima.

Prema parafraziranoj teoriji kaosa, kao što rekosmo na početku, kad u Kini kihne tisuću ljudi, milijuni širom svijeta dobiju fibru. Zbog toga, ali i svega navedenoga, ne čude golemi napori svjetskih farmaceutskih giganata koji su upregli sve mozgove svijeta ne bi li što prije pronašli cjepivo za koronavirus.

Dakako, velik broj znanstvenika ima na srcu dobrobit kineskih građana - pa i moje Yu Huashi iz dalekog Zhengzhoua! - no oni koji financiraju ta istraživanja zacijelo na umu imaju i dobrobit vlastitih ekonomija.

Zato sam optimist - vjerujem da ću plavu suknju made in China ipak dobiti prije prvih jesenjih kiša.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/vlasnica-popularne-online-trgovine-iz-kine-za-slobodnu-ne-mozemo-raditi-niti-isporucivati-proizvode-u-hrvatsku-zao-nam-je-1005817 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=62bb0b41efeb1988990ebf0d5cabe29118e23353 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vlasnica+popularne+online+trgovine+iz+Kine+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98%3A+Ne+mo%C5%BEemo+raditi+niti+isporu%C4%8Divati+proizvode+u+Hrvatsku%2C+%C5%BEao+nam+je&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fvlasnica-popularne-online-trgovine-iz-kine-za-slobodnu-ne-mozemo-raditi-niti-isporucivati-proizvode-u-hrvatsku-zao-nam-je-1005817 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fvlasnica-popularne-online-trgovine-iz-kine-za-slobodnu-ne-mozemo-raditi-niti-isporucivati-proizvode-u-hrvatsku-zao-nam-je-1005817 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MADE IN CORONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
BiznisMADE IN CORONA

Vlasnica popularne online trgovine iz Kine za ‘Slobodnu‘: Ne možemo raditi niti isporučivati proizvode u Hrvatsku, žao nam je

26. veljače 2020. - 15:12

U moru uznemirujućih vijesti o širenju koronavirusa u Kini i u čitavome svijetu te o rastućem broju umrlih od zlokobne bolesti, jedna osobna, sićušna priča o kupnji jedne jedine suknje kod anonimne obrtnice iz kineskoga grada Zhengzhoua, potvrđuje tezu kako je dovoljno da tisuću Kineza kihne, pa da cijeli svijet dobije fibru.

Naime, prošle godine preko globalne online butige Etsy kupila sam jednu suknju, baš onakvu kakvu sam htjela, hand-made, lijepu, jednostavnu, udobnu, podstavljenu, ni skupu ni jeftinu koju je isporučio studio koji vodi stanovita Yu Huashi.

Dostava uredna, kvaliteta odlična, kroj kakav sam i očekivala... E ove sam godine, prošlog tjedna, naumila kupiti istu takvu suknju, ali u mornarskoplavoj varijanti.

Poslala sam mail rečenoj gospođi Yu i ona mi je brzo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:06