stdClass Object ( [id] => 1378875 [title] => Bajker savjetuje: Ne pretječite autokolonu sa 70 km na sat, i čuvajte se gradske vožnje, čekaju vas brojne zamke [alias] => bajker-savjetuje-ne-pretjecite-autokolonu-sa-70-km-na-sat-i-cuvajte-se-gradske-voznje-cekaju-vas-brojne-zamke [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon crnog početka godine sa šest smrtno stradalih motociklista na našim cestama, donosimo drugi nastavak preporuka našeg novinara bajkera o tome što učiniti da, ako se vozite na dva kotača, ne postanete i sami dio crne statistike. U prvom smo pisali o opremi...

Ostatak opreme nije toliko važan, uostalom nije ni zakonski obavezan. Iako to ne znači da je nepotreban, ali pogotovo ovisi o tome kako se, gdje i kada vozi motocikl. Ako ste skloni duljim vikend-turama, onda praktički sve dobro dođe, od kvalitetnih rukavica, preko cipela i odjeće do specijalnih zaštita.

Rukavice su posebno korisne u hladnim danima (i noćima), a bolje imaju posebna ojačanja, neke i mali brisač za vizir u slučaju kiše! Gotovo jednako bogat je izbor i specijaliziranih cipela za vožnju motorom, koje imaju zaštitu na mjestu predviđenom za mijenjanje brzina. Jer ako motor koristite cijele godine, brzo ćete na običnim cipelama, iznad lijevog palca, primijetiti izlizanost...

Odjeća je posebna priča, cijela industrija posvećena je raznim varijantama motoodijela i kombinezona, od kože, poliestera, kevlara, s dodatnim zaštitama na ključnim mjestima, kišna jednodijelna ili dvodijelna...

Dobra oprema štiti od lomova

Ukratko, može se potrošiti pristojna hrpa novca nakon što kupite svoga "konja". Može se, naravno, kombinirati, ponovno ovisno o željama. Kvalitetne (nenamjenske) čizme sasvim će dobro štititi stopalo za zimskih vožnji, kao i dobra kožna ili kakva klasična zimska jakna. Ako ne planirate uložiti malo bogatstvo, nabavite vodootporne navlake i složite jednu tanku, dugu kabanicu u kofer, tako ćete uvijek biti spremni u slučaju nenadane promjene vremena.

---

image

Rukavice su posebno korisne u hladnim danima (i noćima), a bolje imaju posebna ojačanja, neke i mali brisač za vizir u slučaju kiše!

Jakov Prkić/Cropix
---

Možda neka namjenska motociklistička jakna, nešto duža, ne bi bilo loše rješenje za hladnije dane – kvalitetna tekstil-cordura jakna može se naći već od stotinjak eura...

Spomenuli smo neke praktične koristi svih ovih "dodataka", no treba naglasiti i da profesionalna oprema može spriječiti lomove, teške ozljede i dugotrajni oporavak svesti na neku razumnu mjeru.

Oprema također može prevenirati nesreće. Već smo spomenuli nezgodice koje se lako mogu dogoditi s (polu)otvorenom kacigom, a slično je i s ostalom opremom. Što nas dovodi do one početne teze o četiri različita modaliteta vožnje motociklom.

Jedan od ta četiri je – pred nama je, pa da krenemo s njim – proljeće/ljeto na otvorenoj cesti. Nemojte napraviti pogrešku i uljuljkani suncem i temperaturama oko ugodnih 25-26 Celzijevih stupnjeva krenuti nepripremljeni na kakav izlet, u košuljici i ljetnim cipelama.

---

image

Naš novinar na svojoj makinji

Jakov Prkić/Cropix
---

Kukci već pri brzinama iznad 70-80 na sat udaraju prilično jako, a da ne govorimo kako ostavljaju nezgodne mrlje na finoj odjeći. I ima ih puno. Treba biti oprezan ako se na put kreće rano ujutro – osojne strane prometnica, a u nas brdovitog terena ne manjka, često kriju vlažan asfalt, a nisu neočekivani ni manji odroni.

Dakle, bilo bi poželjno NE ići po zavojima u maksimalnom nagibu i najkraćom putanjom, ostaviti dovoljno vremena i prostora za reakciju. Što se tiče atmosferilija, zimi je sama hladnoća problem, kao i velike količine oborinskih voda na prometnicama, slabija vidljivost, no ni ljeti nije stvar idealna jer žega i vreli asfalt mogu također stvoriti neugodnosti.

Smrtna opasnost u zavojima

Nije problem samo u prirodi (nemojte dopustiti da vas prevari dolazak noći, ako baš nije sredina ljeta, jer izvan naseljenih mjesta naglo zahladi), nego i u ostalim sudionicima u prometu.

Puno je više vozila na cesti, a dobar broj su turisti koji se ponašaju kao da su pamet ostavili kući: nisu neobične situacije da se zaustave usred zavoja jer im se baš na tom mjestu pruža najbolji pogled za obiteljsku fotografiju! U automobilu ih još nekako možeš zaobići, ali kad na motoru zauzmeš određenu putanju pri solidnim putnim brzinama, takvi likovi su smrtna opasnost.

Mora se voditi računa o svemu umjesto njih, jer nije problem što će samo stati na nepreglednim mjestima na cesti, nego će voziti nevjerojatno sporo kako bi uživali u pejzažu, u drugom trenutku će ubrzati jer su se sjetili da kasne na check-in, a u trećem će naglo skrenuti...

---

image
Tonći Plazibat/cropix
---

Kako često i mi motociklisti vozimo turistički, pogotovo nepoznatim krajevima, pogotovo sa suvozačicom (što je gotovo posebno poglavlje, kako postići homogenost u vožnji s putnicom, ako pretpostavimo da je apsolvirana ona početna faza u kojoj i ona spušta nogu na asfalt pri zaustavljanju, i doći do situacije da ne udara "kontru" u zavoju ili se pretjerano vrpolji pri visokim putnim brzinama), na otvorenoj cesti je neophodna apsolutna koncentriranost. Svi faktori moraju se procesuirati stalno, opuštenost ili "automatika" koja se može tolerirati za upravljačem automobila ovdje može biti iznimno opasna.

A to nas dovodi do vožnje gradom. Tu je, pak, set problema za motocikliste sasvim drukčiji. Treba paziti na neke druge stvari – kad se koristi prednost vožnje motociklom i prolazi kroz kolonu drugih vozila (bilo pred semaforom, bilo zbog gužvi na Jadranskoj magistrali, što ipak spada u segment vožnje ljeto – izvan grada), bilo bi uputno to raditi umjerenom brzinom. Znači ako kolona stoji, doista nema neke potrebe "prozujiti" uz zaustavljene automobile sa 60-70 kilometara na sat!

---

image

Ljeto dovodi do opuštanja. Čizme se pretvore u šlape, a vodonepropusna jakna u havajke i majicu na špaline. Što sa sobom vuče i određeni rizik

Jakov Prkić/Cropix
---

Dovoljna je brzina 20 ili 30 km/h, jer nikad ne znate kada će netko ispružiti ruku i otresti pepeo iz cigarete, otvoriti vrata iznerviran gužvom, odlučiti naglo promijeniti traku ili proviriti iz kolone kako bi provjerio gdje je problem...

Budite zadovoljni što se krećete, za razliku od automobilista. I dajte im priliku da vas uopće primijete u retrovizorima.

Čuvajte se kamiona i autobusa

Oprez i s kolotrazima, oštećenim asfaltom na koji ćete, po Murphyjevim zakonima, naletjeti baš kada se provlačite između autobusa i autoškole. I kad smo kod autobusa, općenito kamiona i takvih vozila, vodite računa o tome da vas vozači tih behemota, pa neka su profesionalci, doista ne mogu vidjeti u nekim kutevima, recimo odmah ispred njih desno.

U gradu morate paziti praktički na sve – na svaki automobil koji dolazi iz sporedne ulice, računajte s tim da će vam prepriječiti pravac kretanja. Što je bio razlog, nije vas vidio ili jednostavno ignorira motore, u danom trenutku je manje bitno. A lakše je izbjeći nalet ako vozite umjerenim brzinama.

---

image

Naš novinar na svojoj makinji

Jakov Prkić/Cropix
---

Još jedna skupina značajno utječe na sigurnost motociklista u gradu. A to su – pješaci! Jer na njih prosječni vozač slabo računa i pazi, a često su i oni žrtve, ponekad i krivci, teških prometnih nesreća.

I oni se znaju provlačiti između vozila pa se jednostavno materijaliziraju ispred motora kad je već kasno za bilo kakvu reakciju. Za pješački prijelaz često smatraju da je šetalište, a oznake na semaforu drže dekoracijom lošeg ukusa. Posebno treba biti oprezan ako je na stanicu tek stao Prometov bus, jer ili će iz njega istrčati dijete ravno na cestu ili će stotinjak metara dalje na prometnicu zagaziti strina natrpana verdurom koja pokušava uhvatiti baš tu liniju gradskog prijevoznika... Prednost motora u vožnji gradom – izbjegavanje gužvi, osiguran parking – posebno ljeti ima i određenih negativnosti.

---

image

Nesreća u kojoj je sudjelovao i motociklist

Goran Šebelić/Cropix
---

Dok čekate pred semaforom ili polako napredujete kroz gužvu, nema klime ni hlada, ljetna 32 stupnja se brzo pretvaraju u najmanje desetak stupnjeva više.

Takve temperature jednostavno mame na promjenu opreme, one (polu)profesionalne, u manje formalnu: čizme se pretvore u šlape, a vodonepropusna jakna u havajke i majicu na špaline. Što sa sobom vuče i određeni rizik. Unatoč iskustvu, svako zaustavljanje može se pretvoriti u pad ako se izgubi oslonac, ako stopalo klizne s oznaka na asfaltu, pogotovo na prvoj rujanskoj kiši...

(KRAJ)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOTORI, MO-TO-RI!(2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => MOTORI, MO-TO-RI!(2) 2 0 7742 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-05 13:24:40 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Mario Matana [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-07 19:37:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-07 19:37:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bajker savjetuje: Ne pretječite autokolonu sa 70 km na sat, i čuvajte se gradske vožnje, čekaju vas brojne zamke page_title=Bajker savjetuje: Ne pretječite autokolonu sa 70 km na sat, i čuvajte se gradske vožnje, čekaju vas brojne zamke [metakey] => Auto kolona, kaciga, Preticanje u vožnji, motociklist [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26909492.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/18093040.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26909498.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26909491.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/26909495.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/05\/1506119.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vrlo je va\u017eno imati kvalitetnu kacigu<\/p>","","

Ljeto dovodi do opu\u0161tanja. \u010cizme se pretvore u \u0161lape, a vodonepropusna jakna u havajke i majicu na \u0161paline. \u0160to sa sobom vu\u010de i odre\u0111eni rizik<\/p>","

Rukavice su posebno korisne u hladnim danima (i no\u0107ima), a bolje imaju posebna oja\u010danja, neke i mali brisa\u010d za vizir u slu\u010daju ki\u0161e!<\/p>","

Na\u0161 novinar na svojoj makinji<\/p>","

Nesre\u0107a u kojoj je sudjelovao i motociklist<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26909492_1920.jpg":"1920x1080","k_26909492_1280.jpg":"1280x1280","k_26909492_1024.jpg":"1024x1024","k_26909492_640.jpg":"640x640","k_26909492_480.jpg":"480x480","k_26909492_340.jpg":"340x340","k_26909492_220.jpg":"220x220","o_26909492_1280.jpg":"1280x853","o_26909492_1024.jpg":"1024x682","o_26909492_640.jpg":"640x426","o_26909492_480.jpg":"480x320","o_26909492_340.jpg":"340x226","o_26909492_220.jpg":"220x146","h_26909492_1280.jpg":"1280x854","h_26909492_1024.jpg":"1024x683","h_26909492_640.jpg":"640x427","h_26909492_480.jpg":"480x320","h_26909492_340.jpg":"340x227","h_26909492_220.jpg":"220x147","pp_26909492_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909492_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909492_640.jpg":"640x814","pp_26909492_480.jpg":"480x611","pp_26909492_340.jpg":"340x432","pp_26909492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18093040_1920.jpg":"1920x1080","k_18093040_1280.jpg":"1280x1280","k_18093040_1024.jpg":"1024x1024","k_18093040_640.jpg":"640x640","k_18093040_480.jpg":"480x480","k_18093040_340.jpg":"340x340","k_18093040_220.jpg":"220x220","o_18093040_1280.jpg":"1280x853","o_18093040_1024.jpg":"1024x682","o_18093040_640.jpg":"640x426","o_18093040_480.jpg":"480x320","o_18093040_340.jpg":"340x226","o_18093040_220.jpg":"220x146","h_18093040_1280.jpg":"1280x854","h_18093040_1024.jpg":"1024x683","h_18093040_640.jpg":"640x427","h_18093040_480.jpg":"480x320","h_18093040_340.jpg":"340x227","h_18093040_220.jpg":"220x147","pp_18093040_1280.jpg":"1280x1628","pp_18093040_1024.jpg":"1024x1303","pp_18093040_640.jpg":"640x814","pp_18093040_480.jpg":"480x611","pp_18093040_340.jpg":"340x432","pp_18093040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_26909498_1920.jpg":"1920x1080","k_26909498_1280.jpg":"1280x1280","k_26909498_1024.jpg":"1024x1024","k_26909498_640.jpg":"640x640","k_26909498_480.jpg":"480x480","k_26909498_340.jpg":"340x340","k_26909498_220.jpg":"220x220","o_26909498_1280.jpg":"1280x837","o_26909498_1024.jpg":"1024x669","o_26909498_640.jpg":"640x418","o_26909498_480.jpg":"480x314","o_26909498_340.jpg":"340x222","o_26909498_220.jpg":"220x143","h_26909498_1280.jpg":"1280x854","h_26909498_1024.jpg":"1024x683","h_26909498_640.jpg":"640x427","h_26909498_480.jpg":"480x320","h_26909498_340.jpg":"340x227","h_26909498_220.jpg":"220x147","pp_26909498_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909498_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909498_640.jpg":"640x814","pp_26909498_480.jpg":"480x611","pp_26909498_340.jpg":"340x432","pp_26909498_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1166","hd_26909491_1920.jpg":"1920x1080","k_26909491_1280.jpg":"1280x1280","k_26909491_1024.jpg":"1024x1024","k_26909491_640.jpg":"640x640","k_26909491_480.jpg":"480x480","k_26909491_340.jpg":"340x340","k_26909491_220.jpg":"220x220","o_26909491_1280.jpg":"1280x777","o_26909491_1024.jpg":"1024x621","o_26909491_640.jpg":"640x388","o_26909491_480.jpg":"480x291","o_26909491_340.jpg":"340x206","o_26909491_220.jpg":"220x133","h_26909491_1280.jpg":"1280x854","h_26909491_1024.jpg":"1024x683","h_26909491_640.jpg":"640x427","h_26909491_480.jpg":"480x320","h_26909491_340.jpg":"340x227","h_26909491_220.jpg":"220x147","pp_26909491_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909491_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909491_640.jpg":"640x814","pp_26909491_480.jpg":"480x611","pp_26909491_340.jpg":"340x432","pp_26909491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26909495_1920.jpg":"1920x1080","k_26909495_1280.jpg":"1280x1280","k_26909495_1024.jpg":"1024x1024","k_26909495_640.jpg":"640x640","k_26909495_480.jpg":"480x480","k_26909495_340.jpg":"340x340","k_26909495_220.jpg":"220x220","o_26909495_1280.jpg":"1280x853","o_26909495_1024.jpg":"1024x682","o_26909495_640.jpg":"640x426","o_26909495_480.jpg":"480x320","o_26909495_340.jpg":"340x226","o_26909495_220.jpg":"220x146","h_26909495_1280.jpg":"1280x854","h_26909495_1024.jpg":"1024x683","h_26909495_640.jpg":"640x427","h_26909495_480.jpg":"480x320","h_26909495_340.jpg":"340x227","h_26909495_220.jpg":"220x147","pp_26909495_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909495_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909495_640.jpg":"640x814","pp_26909495_480.jpg":"480x611","pp_26909495_340.jpg":"340x432","pp_26909495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_1506119_1920.jpg":"1920x1080","k_1506119_1280.jpg":"1280x1280","k_1506119_1024.jpg":"1024x1024","k_1506119_640.jpg":"640x640","k_1506119_480.jpg":"480x480","k_1506119_340.jpg":"340x340","k_1506119_220.jpg":"220x220","o_1506119_1280.jpg":"1280x853","o_1506119_1024.jpg":"1024x682","o_1506119_640.jpg":"640x426","o_1506119_480.jpg":"480x320","o_1506119_340.jpg":"340x226","o_1506119_220.jpg":"220x146","h_1506119_1280.jpg":"1280x854","h_1506119_1024.jpg":"1024x683","h_1506119_640.jpg":"640x427","h_1506119_480.jpg":"480x320","h_1506119_340.jpg":"340x227","h_1506119_220.jpg":"220x147","pp_1506119_1280.jpg":"1280x1628","pp_1506119_1024.jpg":"1024x1303","pp_1506119_640.jpg":"640x814","pp_1506119_480.jpg":"480x611","pp_1506119_340.jpg":"340x432","pp_1506119_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5824199 Threads: 74 Questions: 1044579307 Slow queries: 0 Opens: 185166 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.351 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9365978 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/bajker-savjetuje-ne-pretjecite-autokolonu-sa-70-km-na-sat-i-cuvajte-se-gradske-voznje-cekaju-vas-brojne-zamke-1378875 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/bajker-savjetuje-ne-pretjecite-autokolonu-sa-70-km-na-sat-i-cuvajte-se-gradske-voznje-cekaju-vas-brojne-zamke-1378875?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 754745 [name] => Auto kolona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-07 21:38:07 [main_article_id] => 0 [alias] => auto-kolona [link] => /tag/auto-kolona ) [1] => stdClass Object ( [id] => 125637 [name] => kaciga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kaciga [link] => /tag/kaciga ) [2] => stdClass Object ( [id] => 754746 [name] => Preticanje u vožnji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-07 21:38:08 [main_article_id] => 0 [alias] => preticanje-u-voznji [link] => /tag/preticanje-u-voznji ) [3] => stdClass Object ( [id] => 328569 [name] => MOTOCIKLIST [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => motociklist [link] => /tag/motociklist ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOTORI, MO-TO-RI!(2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bajker savjetuje: Ne pretječite autokolonu sa 70 km na sat, i čuvajte se gradske vožnje, čekaju vas brojne zamke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26909492.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Vrlo je važno imati kvalitetnu kacigu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26909492.jpg [title] =>

Vrlo je važno imati kvalitetnu kacigu

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/18093040.jpg [title] => Tonći Plazibat/cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26909498.jpg [title] =>

Ljeto dovodi do opuštanja. Čizme se pretvore u šlape, a vodonepropusna jakna u havajke i majicu na špaline. Što sa sobom vuče i određeni rizik

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26909491.jpg [title] =>

Rukavice su posebno korisne u hladnim danima (i noćima), a bolje imaju posebna ojačanja, neke i mali brisač za vizir u slučaju kiše!

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/26909495.jpg [title] =>

Naš novinar na svojoj makinji

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/05/1506119.jpg [title] =>

Nesreća u kojoj je sudjelovao i motociklist

Goran Šebelić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon crnog početka godine sa šest smrtno stradalih motociklista na našim cestama, donosimo drugi nastavak preporuka našeg novinara bajkera o tome što učiniti da, ako se vozite na dva kotača, ne postanete i sami dio crne statistike. U prvom smo pisali o opremi...

Ostatak opreme nije toliko važan, uostalom nije ni zakonski obavezan. Iako to ne znači da je nepotreban, ali pogotovo ovisi o tome kako se, gdje i kada vozi motocikl. Ako ste skloni duljim vikend-turama, onda praktički sve dobro dođe, od kvalitetnih rukavica, preko cipela i odjeće do specijalnih zaštita.

Rukavice su posebno korisne u hladnim danima (i noćima), a bolje imaju posebna ojačanja, neke i mali brisač za vizir u slučaju kiše! Gotovo jednako bogat je izbor i specijaliziranih cipela za vožnju motorom, koje imaju zaštitu na mjestu predviđenom za mijenjanje brzina. Jer ako motor koristite cijele godine, brzo ćete na običnim cipelama, iznad lijevog palca, primijetiti izlizanost...

Odjeća je posebna priča, cijela industrija posvećena je raznim varijantama motoodijela i kombinezona, od kože, poliestera, kevlara, s dodatnim zaštitama na ključnim mjestima, kišna jednodijelna ili dvodijelna...

Dobra oprema štiti od lomova

Ukratko, može se potrošiti pristojna hrpa novca nakon što kupite svoga "konja". Može se, naravno, kombinirati, ponovno ovisno o željama. Kvalitetne (nenamjenske) čizme sasvim će dobro štititi stopalo za zimskih vožnji, kao i dobra kožna ili kakva klasična zimska jakna. Ako ne planirate uložiti malo bogatstvo, nabavite vodootporne navlake i složite jednu tanku, dugu kabanicu u kofer, tako ćete uvijek biti spremni u slučaju nenadane promjene vremena.

---

image

Rukavice su posebno korisne u hladnim danima (i noćima), a bolje imaju posebna ojačanja, neke i mali brisač za vizir u slučaju kiše!

Jakov Prkić/Cropix
---

Možda neka namjenska motociklistička jakna, nešto duža, ne bi bilo loše rješenje za hladnije dane – kvalitetna tekstil-cordura jakna može se naći već od stotinjak eura...

Spomenuli smo neke praktične koristi svih ovih "dodataka", no treba naglasiti i da profesionalna oprema može spriječiti lomove, teške ozljede i dugotrajni oporavak svesti na neku razumnu mjeru.

Oprema također može prevenirati nesreće. Već smo spomenuli nezgodice koje se lako mogu dogoditi s (polu)otvorenom kacigom, a slično je i s ostalom opremom. Što nas dovodi do one početne teze o četiri različita modaliteta vožnje motociklom.

Jedan od ta četiri je – pred nama je, pa da krenemo s njim – proljeće/ljeto na otvorenoj cesti. Nemojte napraviti pogrešku i uljuljkani suncem i temperaturama oko ugodnih 25-26 Celzijevih stupnjeva krenuti nepripremljeni na kakav izlet, u košuljici i ljetnim cipelama.

---

image

Naš novinar na svojoj makinji

Jakov Prkić/Cropix
---

Kukci već pri brzinama iznad 70-80 na sat udaraju prilično jako, a da ne govorimo kako ostavljaju nezgodne mrlje na finoj odjeći. I ima ih puno. Treba biti oprezan ako se na put kreće rano ujutro – osojne strane prometnica, a u nas brdovitog terena ne manjka, često kriju vlažan asfalt, a nisu neočekivani ni manji odroni.

Dakle, bilo bi poželjno NE ići po zavojima u maksimalnom nagibu i najkraćom putanjom, ostaviti dovoljno vremena i prostora za reakciju. Što se tiče atmosferilija, zimi je sama hladnoća problem, kao i velike količine oborinskih voda na prometnicama, slabija vidljivost, no ni ljeti nije stvar idealna jer žega i vreli asfalt mogu također stvoriti neugodnosti.

Smrtna opasnost u zavojima

Nije problem samo u prirodi (nemojte dopustiti da vas prevari dolazak noći, ako baš nije sredina ljeta, jer izvan naseljenih mjesta naglo zahladi), nego i u ostalim sudionicima u prometu.

Puno je više vozila na cesti, a dobar broj su turisti koji se ponašaju kao da su pamet ostavili kući: nisu neobične situacije da se zaustave usred zavoja jer im se baš na tom mjestu pruža najbolji pogled za obiteljsku fotografiju! U automobilu ih još nekako možeš zaobići, ali kad na motoru zauzmeš određenu putanju pri solidnim putnim brzinama, takvi likovi su smrtna opasnost.

Mora se voditi računa o svemu umjesto njih, jer nije problem što će samo stati na nepreglednim mjestima na cesti, nego će voziti nevjerojatno sporo kako bi uživali u pejzažu, u drugom trenutku će ubrzati jer su se sjetili da kasne na check-in, a u trećem će naglo skrenuti...

---

image
Tonći Plazibat/cropix
---

Kako često i mi motociklisti vozimo turistički, pogotovo nepoznatim krajevima, pogotovo sa suvozačicom (što je gotovo posebno poglavlje, kako postići homogenost u vožnji s putnicom, ako pretpostavimo da je apsolvirana ona početna faza u kojoj i ona spušta nogu na asfalt pri zaustavljanju, i doći do situacije da ne udara "kontru" u zavoju ili se pretjerano vrpolji pri visokim putnim brzinama), na otvorenoj cesti je neophodna apsolutna koncentriranost. Svi faktori moraju se procesuirati stalno, opuštenost ili "automatika" koja se može tolerirati za upravljačem automobila ovdje može biti iznimno opasna.

A to nas dovodi do vožnje gradom. Tu je, pak, set problema za motocikliste sasvim drukčiji. Treba paziti na neke druge stvari – kad se koristi prednost vožnje motociklom i prolazi kroz kolonu drugih vozila (bilo pred semaforom, bilo zbog gužvi na Jadranskoj magistrali, što ipak spada u segment vožnje ljeto – izvan grada), bilo bi uputno to raditi umjerenom brzinom. Znači ako kolona stoji, doista nema neke potrebe "prozujiti" uz zaustavljene automobile sa 60-70 kilometara na sat!

---

image

Ljeto dovodi do opuštanja. Čizme se pretvore u šlape, a vodonepropusna jakna u havajke i majicu na špaline. Što sa sobom vuče i određeni rizik

Jakov Prkić/Cropix
---

Dovoljna je brzina 20 ili 30 km/h, jer nikad ne znate kada će netko ispružiti ruku i otresti pepeo iz cigarete, otvoriti vrata iznerviran gužvom, odlučiti naglo promijeniti traku ili proviriti iz kolone kako bi provjerio gdje je problem...

Budite zadovoljni što se krećete, za razliku od automobilista. I dajte im priliku da vas uopće primijete u retrovizorima.

Čuvajte se kamiona i autobusa

Oprez i s kolotrazima, oštećenim asfaltom na koji ćete, po Murphyjevim zakonima, naletjeti baš kada se provlačite između autobusa i autoškole. I kad smo kod autobusa, općenito kamiona i takvih vozila, vodite računa o tome da vas vozači tih behemota, pa neka su profesionalci, doista ne mogu vidjeti u nekim kutevima, recimo odmah ispred njih desno.

U gradu morate paziti praktički na sve – na svaki automobil koji dolazi iz sporedne ulice, računajte s tim da će vam prepriječiti pravac kretanja. Što je bio razlog, nije vas vidio ili jednostavno ignorira motore, u danom trenutku je manje bitno. A lakše je izbjeći nalet ako vozite umjerenim brzinama.

---

image

Naš novinar na svojoj makinji

Jakov Prkić/Cropix
---

Još jedna skupina značajno utječe na sigurnost motociklista u gradu. A to su – pješaci! Jer na njih prosječni vozač slabo računa i pazi, a često su i oni žrtve, ponekad i krivci, teških prometnih nesreća.

I oni se znaju provlačiti između vozila pa se jednostavno materijaliziraju ispred motora kad je već kasno za bilo kakvu reakciju. Za pješački prijelaz često smatraju da je šetalište, a oznake na semaforu drže dekoracijom lošeg ukusa. Posebno treba biti oprezan ako je na stanicu tek stao Prometov bus, jer ili će iz njega istrčati dijete ravno na cestu ili će stotinjak metara dalje na prometnicu zagaziti strina natrpana verdurom koja pokušava uhvatiti baš tu liniju gradskog prijevoznika... Prednost motora u vožnji gradom – izbjegavanje gužvi, osiguran parking – posebno ljeti ima i određenih negativnosti.

---

image

Nesreća u kojoj je sudjelovao i motociklist

Goran Šebelić/Cropix
---

Dok čekate pred semaforom ili polako napredujete kroz gužvu, nema klime ni hlada, ljetna 32 stupnja se brzo pretvaraju u najmanje desetak stupnjeva više.

Takve temperature jednostavno mame na promjenu opreme, one (polu)profesionalne, u manje formalnu: čizme se pretvore u šlape, a vodonepropusna jakna u havajke i majicu na špaline. Što sa sobom vuče i određeni rizik. Unatoč iskustvu, svako zaustavljanje može se pretvoriti u pad ako se izgubi oslonac, ako stopalo klizne s oznaka na asfaltu, pogotovo na prvoj rujanskoj kiši...

(KRAJ)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Tonći Plazibat/cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Goran Šebelić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Vrlo je važno imati kvalitetnu kacigu

Jakov Prkić/Cropix

Ljeto dovodi do opuštanja. Čizme se pretvore u šlape, a vodonepropusna jakna u havajke i majicu na špaline. Što sa sobom vuče i određeni rizik

Jakov Prkić/Cropix

Rukavice su posebno korisne u hladnim danima (i noćima), a bolje imaju posebna ojačanja, neke i mali brisač za vizir u slučaju kiše!

Jakov Prkić/Cropix

Naš novinar na svojoj makinji

Goran Šebelić/Cropix

Nesreća u kojoj je sudjelovao i motociklist

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/bajker-savjetuje-ne-pretjecite-autokolonu-sa-70-km-na-sat-i-cuvajte-se-gradske-voznje-cekaju-vas-brojne-zamke-1378875 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=817f5e7a56c1d20eadc7d42858e34b2189cd4c33 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bajker+savjetuje%3A+Ne+pretje%C4%8Dite+autokolonu+sa+70+km+na+sat%2C+i+%C4%8Duvajte+se+gradske+vo%C5%BEnje%2C+%C4%8Dekaju+vas+brojne+zamke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fbajker-savjetuje-ne-pretjecite-autokolonu-sa-70-km-na-sat-i-cuvajte-se-gradske-voznje-cekaju-vas-brojne-zamke-1378875 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fbajker-savjetuje-ne-pretjecite-autokolonu-sa-70-km-na-sat-i-cuvajte-se-gradske-voznje-cekaju-vas-brojne-zamke-1378875 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MOTORI, MO-TO-RI!(2) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaMOTORI, MO-TO-RI!(2)

Bajker savjetuje: Ne pretječite autokolonu sa 70 km na sat, i čuvajte se gradske vožnje, čekaju vas brojne zamke

Piše Mario Matana
7. travnja 2024. - 21:37

Nakon crnog početka godine sa šest smrtno stradalih motociklista na našim cestama, donosimo drugi nastavak preporuka našeg novinara bajkera o tome što učiniti da, ako se vozite na dva kotača, ne postanete i sami dio crne statistike. U prvom smo pisali o opremi...

Ostatak opreme nije toliko važan, uostalom nije ni zakonski obavezan. Iako to ne znači da je nepotreban, ali pogotovo ovisi o tome kako se, gdje i kada vozi motocikl. Ako ste skloni duljim vikend-turama, onda praktički sve dobro dođe, od kvalitetnih rukavica, preko cipela i odjeće do specijalnih zaštita.

Rukavice su posebno korisne u hladnim danima (i noćima), a bolje imaju posebna ojačanja, neke i mali brisač za vizir u slučaju kiše! Gotovo jednako bogat je izbor i specijaliziranih cipela za vožnju motorom, koje ima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:54