StoryEditorOCM
Crna kronikaNEPRAVOMOĆNO

Bivši šef Janafa Kovačević osuđen zbog davanja lažnog iskaza! Dobio godinu dana uvjetno s trogodišnjim rokom kušnje

Piše hajdi karakaš jakubin/jl
10. travnja 2024. - 12:34

Pet mjeseci od početka suđenja na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu zbog davanja lažnog iskaza, bivši šef Janafa Dragan Kovačević (54), koji je trenutno u žiži afera Janaf i Odijela, suočio se s prvom nepravomoćnom presudom - javlja Jutarnji list.

Na objavu presude nije došao jer nije ni morao, a sud ga je osudio na godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Također, sud mu je ujedno naložio i plaćanje 441,04 eura sudskih troškova u što je uračunat i prijevod s talijanskog jezika. I dok otegotnih okolnosti prilikom donošenja osuđujućeg pravorijeka Kovačević nema, jedna od olakotnih mu je njegova ranija neosuđivanost.

Kako smo jučer objavili, Kovačević je u navedenom postupku iznio obranu priznavši da je u lipnju 2020. prijavio nestanak vozačke, ali da nije znao da mu je istu pet mjeseci ranije bila oduzela talijanska policija.

- Želim napomenuti da sam ja više puta u životu svoje dokumente gubio. I prije tog datuma, a i poslije. U odnosu na ovu konkretnu prijavu nestanka vozačke, krajem svibnja te godine bio sam na Brijunima. Htio sam unajmiti autić te sam uočio da mi vozačka nedostaje. Sjetio sam se da sam ranije izgubio novčanik pa sam pretpostavio da se to tada i dogodilo. A vezano za događaj u Italiji kad su me zaustavili policajci, tada sam napuhao 0,25 promila i puhao sam četiri, pet puta sve dok nisu navukli na 0,55 kako piše na dokumentu. Policajcu sam predao vozačku, prometnu i osobnu, a platio sam odmah i kaznu, nekih 200 ili 300 eura. Ja ne govorim talijanski i taj razgovor s policajcem je bio nikakav. Nismo se ništa razumjeli. Nakon toga policajac mi je vratio dokumente i ni na kraj pameti mi nije bilo da mi je vozačka oduzeta jer nisam dobio nikakvo rješenje. A sad vidim da piše u pristigloj dokumentaciji da mi nije vraćena. Da sam htio nekog prevariti ja bih to napravio pet dana kasnije, a ne pet mjeseci od toga u Italiji. I napominjem da je sve pogrešno objavljeno u medijima, jer ja nisam bio alkoholiziran. Ja alkohol uopće ne pijem – branio se Kovačević ukazujući pritom i da je "kad je išao prijaviti gubitak vozačke, imao sva prava".

Pojasnio je potom dalje da se to može vidjeti i iz dokumentacije u spisu prema kojoj se iščitava da mu je vozačka bila oduzeta na tri mjeseca od 28. siječnja do 28. travnja 2020.

- Za tu izrečenu mjeru ja nisam znao. Talijanski policajac mi nije dao nikakav papir – ponovio je Kovačević ne sporeći da je u prostorijama policije u upravnom postupku potpisao izjavu o gubitku vozačke kao niti da je usput potpisao upozorenje da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

image

Dragan Kovačević u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu

Dragan Matić/Cropix

- Pitao sam službenika u policiji tog dana što da napišem. Rekao mi je: ‘Napišite nešto‘. Sjetio sam se da sam izgubio novčanik pa sam pomislio da je s novčanikom otišla tada i vozačka. Napominjem da ja tom prilikom u policiji nisam davao nikakav iskaz nego sam prijavio gubitak vozačke. Ali, kad sve ovo sad vidim, želim opozvati tu izjavu s obzirom na pristiglu dokumentaciju iz Italije jer u trenutku kad sam ju potpisivao nisam imao nikakvih saznanja o oduzetoj vozačkoj. Mislio sam da mi je policajac vratio sve dokumente. Gledajte, i tu novu vozačku sam opet izgubio – dopunio se Kovačević.

Čuvši to da stalno gubi dokumente, predstavnicu optužbe je zanimalo gdje inače drži vozačku dozvolu i ostale dokumente, pa joj je Kovačević odgovorio da sve nosi u novčaniku te da je nakon što je uvidio da mu nema vozačke, bio izgubio i osobnu za koju ne zna, zapravo, kad mu je nestala.

Inače, tužiteljstvo je u podignutoj optužnici predlagalo da se Kovačevića kazni uvjetnom kaznom od 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje te da se, bez ulaženja u sudski postupak, izda kazneni nalog. No, nakon što je sud kazneni nalog izdao i ujedno mu naložio plaćanje 132 eura sudskih troškova, Kovačević je na tu odluku uložio prigovor tako da je isti stavljen van snage kako bi optužbu pokušao oboriti tijekom sudskog postupka. No nije mu pošlo za rukom, barem ne prema nepravomoćnoj presudi.Dragan Kovačević u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu zbog davanja lažnog

Podsjetimo, Kovačevićev grijeh od 24. lipnja 2020. kada se ukazao u prostorijama Službe za upravne poslove PU zagrebačke u Heinzelovoj 98. Tom je prigodom kao stranka u upravnom postupku, iako propisno upozoren na posljedice davanja lažnog iskaza, neistinito naveo, smatra Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, da je vozačku dozvolu izgubio 8. ožujka 2020. na području Zagreba. Taj navod, kako se kasnije otkrilo, nije bio istinit jer je Kovačeviću vozačka dozvola bila oduzeta nekoliko mjeseci ranije. I to od strane talijanske policije u Italiji nakon što je počinio prometni prekršaj vozeći pod utjecajem alkohola.

image

Dragan Kovačević u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu

Dragan Matić/Cropix

Do tih podataka se došlo nakon što je našem MUP-u pristigao dopis Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Trstu od 23. veljače 2021. s prilogom dopisa prefekture Bolzana kojom se Kovačeviću vraća vozačka dozvola koja mu je bila oduzeta zbog vožnje u alkoholiziranom stanju te mu je bila izrečena mjera zabrane vožnje na talijanskom teritoriju u periodu od tri mjeseca. Ujedno mu je tada bila određena i mjera obvezatnog liječničkog pregleda u Bolzanu. U srpnju te iste godine Služba općeg kriminaliteta PUZ-a je na kraju protiv Kovačevića podignula kaznenu prijavu, a na ispitivanju je tom prilikom odlučio ne iznijeti obranu - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:51