StoryEditor
Crna kronikaafera banovina

Nakon braće Kotarac s Bilica izašle Lada Pocrnić Mladinić i Ljiljana Poletti Kopešić

Piše Vladimir Urukalo
9. rujna 2021. - 10:40

Nakon nešto više od mjesec i pol dana provedenih iza rešetaka istražnog zatvora na Bilicama, u srijedu ujutro na slobodu su pušteni poznati splitski građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac i njegov brat Ivan Kotarac.

Oni su u istražnom zatvoru završili još 22. srpnja zajedno s bivšom voditeljicom Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita Ladom Pocrnić Mladinić (58) i višom savjetnicom za provedbu dokumenata prostornog uređenja Ljiljanom Poletti Kopešić (57). Njih dvije još nisu puštene na slobodu. Uz pomoć policije, USKOK je u tih mjesec i pol dana ispitao pedesetak svjedoka, a istraga se nastavlja i dalje.

– Prijedlog za ukidanje istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke sucu istrage podnio je USKOK, jer su ispitali sve predviđene svjedoke. Mi i dalje smatramo da nije uopće bilo osnove za određivanje istražnog zatvora po toj osnovi u samom začetku, a posebice zbog utjecaja na svjedoke jer postoji dokumentacija u kojoj je sve vidljivo. No istraga se nastavlja, te tako i mi nastavljamo dalje s borbom – kazao nam je u srijedu odvjetnik Vinko Ljubičić koji brani Zvonimira Kotarca.

Ispitana većina svjedoka

Htjeli smo koju riječ čuti i od "najvećeg splitskoga graditelja nakon Dioklecijana", kako se sam Kotarac nazvao u ranijim medijskim istupima, no odvjetnik nam je rekao da nije raspoložen za izjave.

Istražni zatvor svima je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a iako je USKOK još u srpnju tražio da se dvjema gradskim službenicama ​ istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela, sudac istrage to je tada odbio, što je potvrdilo i sudsko vijeće. Krajem kolovoza, kad se odlučivalo o produljenju istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke, svima je boravak iza rešetaka produljen za mjesec dana iako je USKOK tražio dva mjeseca, dok je zahtjev po točci zbog ponavljanja djela opet bio odbijen.

image
Nikola Vilić/Cropix

Tada se zamjenica ravnateljice USKOK-a Natalija Petković pozivala na činjenicu da su rješenjima gradonačelnika Splita Ivice Puljka od 30. srpnja ove godine njih dvije udaljene iz službe samo do isteka pritvora, odnosno istražnog zatvora. To bi praktično značilo da čim iziđu na slobodu njih dvije se mogu vratiti na svoja radna mjesta. USKOK je smatrao da nije moguće niti Pocrnić Mladinić niti Poletti Kopešić "pokloniti vjeru da će se suzdržati od nezakonitih radnji i da neće nastaviti postupati u interesu točno određenih investitora". Posebno se apostrofirala uloga Lade Pocrnić Mladinić koja već ima pravomoćnu optužnicu zbog istovrsnih kaznenih djela od prije nekoliko godina (slučaj "Villa Harmony").

Udaljene s dužnosti

U međuvremenu je sudsko vijeće po žalbama odlučilo prihvatiti opasnost od ponavljanja djela kao osnovu za istražni zatvor protiv dvije gradske službenice, iako je, također, i gradonačelnik Ivica Puljak, u međuvremenu, donio novo rješenje po kojem se one ipak udaljavaju s dužnosti do okončanja istrage, što znači da neće moći ponoviti djelo kad iziđu na slobodu.

Odvjetnik Poletti Kopešić žalio se na to rješenje Grada pa ono još nije postalo pravomoćno, tako da njegova klijentica, ali i njezina kolegica još uvijek nisu na slobodi iako je i njima prestala vrijediti zakonska osnova zbog utjecaja na svjedoke. No nema sumnje da će njihove obrane vrlo brzo pribaviti pravomoćna rješenja Grada i da će one izići na slobodu jer više neće biti razloga za njihovo zadržavanje.

Njih četvero dio su tzv. Operacije Banovina koju je USKOK proveo krajem srpnja kada je ukupno uhićeno dvanaest osoba, među kojima su arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić, Mario Jukić, vlasnik trgovine "Mister Mot", Neven Mladinić, suprug gradske službenice, te Boris Marelja, voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja, kao i Danijela Špalj, bivša vijećnica Kerumova HGS-a, Željko Smajić, inspektor zaštite od požara splitske PU, te Zoran Morpurgo, nadzorni inženjer električnih instalacija. Protiv njih je otvorena istraga zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na ta djela te krivotvorenje isprava, čime je, prvenstveno Kotarcu i Jukiću, omogućeno da se nezakonito dokopaju viška kvadrata na kojima su potom zaradili, po mišljenju USKOK-a, više milijuna eura.

Ovoj posljednjoj dvojici USKOK je blokirao raspolaganje imovinom koja se odnosi na više stanova, poslovnih prostora i garažnih mjesta do okončanja postupka.

Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić izašle iz zatvora

Lada Pocrnić Mladinić i Ljiljana Poletti Kopešić puštene su iz zatvora nakon što je jutros prestala opasnost od ponavljanja kaznenog djela jer su obje povukle žalbe na rješenje Grada Splita o suspenziji dok traje kazneni postupak. 

item - id = 1125771
related id = 0 -> 1121745
related id = 1 -> 1119834
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2021 11:52