stdClass Object ( [id] => 1364062 [title] => Dio su splitske krim scene 25 godina, sa članovima ove obitelji nije se pametno igrati. Evo velike priče o klanu Radić [alias] => dio-su-splitske-krim-scene-25-godina-s-clanovima-ove-obitelji-nije-se-pametno-igrati-evo-velike-price-o-klanu-radic [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se kaže “obiteljski posao” govori se o raznim djelatnostima, no na splitskoj krim sceni su pojam “apgrejdali”. Pritom se krvna veza nije protegla na ilegalne djelatnosti kao što je prodaja odjeće bez carine ili šverc duhana bez markice, već kroz pravi, tvrdi kriminal. Kao dio tog svijeta ne balansiraju samo muški članovi već i žena koja je došla udajom pa postala nezaobilazni lik u pričama o klanu Radić.

 

---

---

Prvi o kojem su pisali novinari crne kronike je Alen Radić (23) zvan Major, sada pokojni, srednji od tri brata koji su s roditeljima živjeli na Klisu. Dok je obiteljski život imao u okolici Splita, na gradskim ulicama je stjecao posve drugu vrstu ugleda. Zbog svog načina života i društva u kojem se kretao sakupio je 190 kaznenih prijava, od toga dvije zbog pokušaja ubojstva.

Na Županijskom sudu u Splitu se protiv njega vodio postupak zbog organizirane preprodaje droge u kojem je bio optužen s još četiri osobe. Na kraju je samo jedan od njih osuđen na deset mjeseci zatvora zbog posjedovanja heroina, dok su ostali oslobođeni.

Glavni dokaz protiv ostale trojice je bila izjava upravo tog jedinog osuđenog, koji je ostale teretio za prodaju heroina. Tijekom suđenja je promijenio iskaz te su ostali oslobođeni. U poslu i provodu je Major bio združen s Robertom Širinićem (30) zvanim Šime Japanac i Daliborom Sablić (27) zvanim Sablja, jednako opasnim likovima.

U jednom od noćnih izlazaka su krajem listopada 1998. godine malo iza 3 sata njih trojica sa još dva prijatelja došli u diskoteku “Metropolis” na splitskim Gripama. Nakon sukoba s voditeljem Goranom Matijevićem zvanim Surla, koji nije želio jednog iz društva pustiti unutra jer je već prije u klubu dilao drogu, počeli su bacati i razbijati čaše i boce po šanku.

---

image

Ulaz u Metropolis u Splitu dan nakon ubojstva Alena Radića

Arhiv SD
---

---

image

Alen Radić Major

Arhiv SD
---

Čuli su se povici i nastao je metež u kojem je Major izvukao pištolja M-57 TT, kalibra 7,62 mm i pogodio Surlu u prsa. Ovaj pada ranjen na pod, poteže Češku zbrojovku M75, kalibra 9 mm i puca u Majora. Pogodio ga je s dva metka kroz prepone, jedan s lijeve, drugi s desne strane te je od posljedica krvarenja zbog razorenih krvnih žila Alen Radić preminuo na Hitnom kirurškom prijemu splitske bolnice.

Kasnije je policija potvrdila kako je ispaljeno je najmanje sedam metaka, nađena je jedna čahura iz “tetejca” i šest iz Zbrojovke. Zbog straha od osvete, policija je čuvala Gorana Matijevića u bolnici, a mjesec dana nakon krvavog sukoba u klubu ubijena su još dvojica iz Radićeve ekipe.

Na Poljičkoj cesti su krajem studenoga, oko 3.15 sati, ubijeni Robert Širinić i Dalibor Sablić u Mercedesu koji je bio parkiran na autobusnoj postaji kraj bolnice na Križinama. U njih su ispaljena tri metka, od kojih su dva pogodila Roberta Širinića, a jedan Dalibora Sablića. Ubio ih je iz pištolja Makarov Vladimir Čulina tada star 28 godina, a kao razlog je naveo da svoje žrtve smatra odgovornima za raširenost narkomanije čija je žrtva bio i njegov mlađi brat.

Na konferenciji za medije tadašnji načelnik PU splitsko-dalmatinske kazao je kako u Splitu ne postoji podzemlje, odnosno da nema takvih oblika kriminala koji bi se mogli tako okarakterizirati. Upućenije kolege iz policije i dan danas tvrde kako je Major imao “glavu i disciplinu potrebnu za posao” tebi neprikosnoveno preuzeo narko tržište u gradu da nije skončao od metka.

U prosincu 1999. godine mjesto u novinama izborio je njegov mlađi brat, Jerko, najmlađi u Radića. Imao je 18 godina kada je s više osoba krajem prosinca u tučnjavi nanio teške ozljede Ivanu Perkoviću (20) iz Splita pred diskotekom “Shakespeare” na Zenti.

---

image

Sada pokojni Robert Širinić zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić zvani Sablja, prijatelji Alena Radića Majora, snimljeni 1998. godine, ubijeni su mjesec dana nakon njega

Paun Paunović/Cropix
---

---

image

Jerko Radić

MUP
---

Mladić je tu večer slavio rođendan s prijateljima, a sukob je krenuo kada je Radiću dok je parkirao Ford Sierru rukom pokazivao koliko ima mjesta. Vozača je nešto izrevoltiralo te su on i dvojica iz Forda napali Ivana Perkovića i prijatelje. Tijekom tučnjave ga je jedan od njih tukao bejzbol palicom po glavi i zadao mu frakturu lubanje i kontuziju mozga.

Preminuo je nakon četiri dana u splitskoj bolnici na Jedinici intenzivnog liječenja. Nitko od svjedoka nije vidio tko ga je točno udarao palicom, a Jerko Radić je zbog tog događaja osuđen na osam i pol godina zatvora.

Kada je ponovno uhićen bio je u zrelijoj dobi, ali ovaj put zbog kaznenog djela koje nema veze s nasiljem. Kao pripadnik organizirane narko skupine iz Rijeke čiji članovi su završili u istražnom zatvoru 2010. godine u nekoliko hrvatskih gradova. Zaplijenjeno je tada više od pet kilograma kokaina, marihuane te oružje i eksploziv. Jerko Radić je osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Njegov staž na odsluženju kaznu u zatvoru nije ga spriječio da se razvije kao poslovni čovjek u legalnim vodama te je bio sportski direktor nogometnog kluba Uskok iz Klisa i sportski menadžer. Poštovao je i državne službenike te je sportske terene na Klisu kao ovlaštena osoba kluba ustupao pravosudnim policajcima iz Zatvora u Splitu za malonogometni turnir.

Zbog markantnog izgleda bio je popularan među ženama, a u vezama je bio nadasve galantan i obasipao partnerice skupim markiranim poklonima. Zadnjih godina se skrasio kao obiteljski čovjek. Obolio je od teške bolesti s kojom se izborio, a unatoč njoj nije se prestao razvijati u poslovima s obje strane zakona.

Koliki su zaista razmjeri njegovih poslovnih pothvata saznalo se tek prošle godine. U travnju dolazi do dogovorenog susreta u Ulici Table na Skalicama između njega, kuma mu bivšeg boksača Ante Varnice, Nenada Petraka, poduzetnika i Jerkovog nećaka Alena Radića (22) s jedne i Josipa Čubelića Čube s druge strane.

Dolazi do pucnjave u kojoj je Čubelić ranjen u potkoljenicu, a četvorka bježi. iste večeri splitska policija je raspisala tjeralicu za njima. Nakon par dana se predao Alen Radić, inače sin Jerkovog brata, najstarijeg od trojice u Radića, koji je poginuo u prometnoj nesreći kada mu je sin imao tri godine.

---

image

Alen Radic

MUP
---

Mladić se pod okriljem strica Jerka bavio nogometom te je bio uspješan, ali nije nastavio sportsku karijeru. Kao maloljetnik je skupio par manjih prijava, ali nakon zbivanja na Skalicama prijavljen je za pokušaj ubojstva Josipa Čubelića. Osim toga su pretragom kuće na Mezanovcima u kojoj živi s majkom policajci pronašli 75 grama marihuane i manju količinu kokaina i hašiša te je prijavljen i za dilanje.

Završio je tada u istražnom zatvoru, a ubrzo se saznalo kako je do susreta na Skalicama došlo zbog njegovog sukoba s više osoba u kojima je pretučen od više osoba. Prvi sukob izbio je u splitskom noćnom klubu na Poljudu, a potom i na parkingu ispred tog kluba između njega i grupice u kojoj su bili Ivica K. i Marko P.  iz Splita.

Sutradan se sukob ponovio, u popularnom lokalu na Firulama kada su ga navedena dvojica lakše ozlijedili. Dva dana kasnije Josip Čubelić je, kao neutralna osoba koja poznaje obje strane, na Skalicama trebao pregovarati na koji način će se navedeni incidenti zagladiti. Umjesto primirja, pala je krv i to njegova kada je ranjen s kalibrom 9 mm u nogu.

Nikad se nije policiji izjasnio tko je pucao u njega, a iz bolnice je izašao brzo nakon ranjavanja. Nakon predaje, Alen je kazao da je on pucao, ali policija i DORH mu ne vjeruju te postupak vode kao da je Ante Varnica bio osoba koja je ispalila metak u Čubelića.

U lipnju su se predali i Jerko Radić i Ante Varnica te završavaju u istražnom zatvoru, a u studenom stižu novi problemi zbog kojih su vjerojatno zažalili što su odustali od bijega. Nenad Petrak, Jerko Radić i Ante Varnica dodatno su osumnjičeni da su prodajom kokaina, marihuane i hašiša dovezenih iz Južne Amerike u Europu zaradili najmanje 1,6 milijuna eura.

Ubrzo je i narkobos Nenad Petrak uhićen u Turskoj, a akciju su pokrenuli Njemački istražitelji dok su je naši izrealizirali uhićenjem 19 osoba. Alen Radić nije osumnjičen kao dio međunarodnog lanca trgovine drogom. Ali, novi problemi iskrsli su prošli mjesec kada su tijekom noći njegov motocikl marke Yamaha TMAX i osobni automobil marke Volkswagen Up kraj kuće gdje živi poliveni gorivom.

Do paljevine nije došlo jer je naišao susjed i upozorio vlasnicu automobila, Alenovu majku Blaženku Radić (42). U obitelj je ušla udajom za najstarijeg od trojice braće, ali je nakon tragične pogiblje supruga ostala udovica. Visoka, vitka, tamne duge kose i prodornog pogleda bila je meta dosta udvarača.

---

image

Policijska blokada na ulazu u Solin dok su Alen i Jerko Radić bili u bijegu

Tom Dubravec/Cropix
---

Na žalost, novog partnera pronašla je u krim miljeu pa je tri godine bila izvanbračna supruga Igora Dokića. Tijekom turbulentne veze borila se s njegovom ovisnošću i vadila ga iz apstinencijskih kriza. Nakon jednog od prekida u lipnju 2018. godine je pozvao da dođe kod njega po Mercedes koji je tada vozila, a dočekao je s još dvojicom muškaraca.

Kasnije su tužiteljstvo i policija tvrdili kako su je zatočili u garaži, maltretirali i ošišali joj kosu. Prisilili su je da uđe u Mercedes nakon čega im je iskočila iz jurećeg automobila. Unatoč svemu, kasnije nije željela službeno potvrditi optužbe te je tvrdila kako je Igor Dokić nije ošišao već joj je “samo skinuo ekstenzije”.

Konačan prekid zbio se u veljači 2019. godine, a od tada nije imala partnera kojim se javno hvalila putem društvenih mreža, kao s Dokićem. U podzemlju joj najviše zamjeraju, kako se jedan od njenih poznanika izrazio, pogani jezik i eksplozivnu narav.

U srpnju 2019. godine je napadnuta kraj kuće na Mezanovcima kada su joj dva napadača polomila obje potkoljenice, desnu ruku i jagodična kost. Dvojica napadači su je sačekala oko 23.30 sati, ona se pokušala obraniti, ali su je svladali i pretukli nanijevši joj teške tjelesne ozljede palicom ili šipkom.

U listopadu 2019. godine zapaljen automobil Golf 7 oko 4 sata ujutro u splitskom kvartu Siromašna gdje je bila kod roditelja. Nisu nikada pronađeni napadači na nju niti osoba koja joj je zapalila automobil.

Od ozljeda se oporavila, ali narav joj, unatoč svemu što je proživjela, nije omekšala. Naprotiv.

---

image

Zatvorena Ulica Table na kojoj je Josip Čubelić propucan u potkoljenicu

Josko Šupić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Obitelj sa splitskog područja s kojom se pametni ne igraju: na krim sceni su 25 godina, išlo se na njih mecima, šipkom i paležom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUCNJEVI, PALEŽ... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Obitelj sa splitskog područja s kojom se pametni ne igraju: na krim sceni su 25 godina, išlo se na njih mecima, šipkom i paležom PUCNJEVI, PALEŽ... 2 0 9964 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-14 14:39:58 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-16 15:11:47 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2024-02-14 19:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Obitelj sa splitskog područja s kojom se pametni ne igraju: na krim sceni su 25 godina, išlo se na njih mecima, šipkom i paležom [metadata] => robots= author= title=Dio su splitske krim scene 25 godina, s članovima ove obitelji nije se pametno igrati. Evo velike priče o klanu Radić page_title=Dio su splitske krim scene 25 godina, s članovima ove obitelji nije se pametno igrati. Evo velike priče o klanu Radić [metakey] => Jerko Radić, Alen Radić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577347.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/24684679.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/519161.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577550.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/839197.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577551.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/24683404.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/25035317.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/24684337.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26497026.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/24741917.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/24683418.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/24684650.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix; Shutterstock","Tom Dubravec\/Cropix","Arhiv SD","Arhiv SD","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Arhiv SD","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Privatni album ","MUP","MUP","MUP","Josko Supic\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Osim strica Jerka i ne\u0107aka Alena, nezaobilazni lik pri\u010da iz podzemlja je i majka mla\u0111eg Radi\u0107a Bla\u017eenka<\/p>","

Policijska blokada na ulazu u Solin dok su Alen i Jerko Radi\u0107 bili u bijegu<\/p>","

Alen Radi\u0107 Major<\/p>","

Ulaz u Metropolis u Splitu dan nakon ubojstva Alena Radi\u0107a<\/p>","

Sada pokojni Robert \u0160irini\u0107 zvani\u00a0\u0160ime Japanac i Dalibor Sabli\u0107 zvani Sablja, prijatelji Alena Radi\u0107a Majora, snimljeni 1998. godine, ubijeni su mjesec dana\u00a0nakon njega<\/p>","

Diskoteka Metropolis u kojoj je smrtno stradao Major nalazila se na splitskim Gripama<\/p>","

Zatvorena Ulica Table na kojoj je Josip \u010cubeli\u0107 propucan u potkoljenicu<\/p>","

Josip \u010cubeli\u0107 za \u010diji poku\u0161aj ubojstva su uhi\u0107eni stric i ne\u0107ak Radi\u0107<\/p>","

Jerko Radi\u0107<\/p>","

Nenad Petrak, Jerko Radi\u0107, Ante Varnica, Alen Radi\u0107<\/p>","

Alen Radic<\/p>","

O\u010devid poku\u0161aja ubojstva na Skalicama<\/p>","

Blokade su na rotoru na ulazu u Solin, a opkoljena je bila i obiteljska kuca na Mezanovcima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x720","hd_26577347_1920.jpg":"1920x1080","k_26577347_1280.jpg":"1280x1280","k_26577347_1024.jpg":"1024x1024","k_26577347_640.jpg":"640x640","k_26577347_480.jpg":"480x480","k_26577347_340.jpg":"340x340","k_26577347_220.jpg":"220x220","o_26577347_1280.jpg":"1280x921","o_26577347_1024.jpg":"1024x737","o_26577347_640.jpg":"640x460","o_26577347_480.jpg":"480x345","o_26577347_340.jpg":"340x244","o_26577347_220.jpg":"220x158","h_26577347_1280.jpg":"1280x854","h_26577347_1024.jpg":"1024x683","h_26577347_640.jpg":"640x427","h_26577347_480.jpg":"480x320","h_26577347_340.jpg":"340x227","h_26577347_220.jpg":"220x147","pp_26577347_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577347_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577347_640.jpg":"640x814","pp_26577347_480.jpg":"480x611","pp_26577347_340.jpg":"340x432","pp_26577347_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24684679_1920.jpg":"1920x1080","k_24684679_1280.jpg":"1280x1280","k_24684679_1024.jpg":"1024x1024","k_24684679_640.jpg":"640x640","k_24684679_480.jpg":"480x480","k_24684679_340.jpg":"340x340","k_24684679_220.jpg":"220x220","o_24684679_1280.jpg":"1280x854","o_24684679_1024.jpg":"1024x683","o_24684679_640.jpg":"640x427","o_24684679_480.jpg":"480x320","o_24684679_340.jpg":"340x227","o_24684679_220.jpg":"220x146","h_24684679_1280.jpg":"1280x854","h_24684679_1024.jpg":"1024x683","h_24684679_640.jpg":"640x427","h_24684679_480.jpg":"480x320","h_24684679_340.jpg":"340x227","h_24684679_220.jpg":"220x147","pp_24684679_1280.jpg":"1280x1628","pp_24684679_1024.jpg":"1024x1303","pp_24684679_640.jpg":"640x814","pp_24684679_480.jpg":"480x611","pp_24684679_340.jpg":"340x432","pp_24684679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"315x356","hd_519161_1920.jpg":"1920x1080","k_519161_1280.jpg":"1280x1280","k_519161_1024.jpg":"1024x1024","k_519161_640.jpg":"640x640","k_519161_480.jpg":"480x480","k_519161_340.jpg":"340x340","k_519161_220.jpg":"220x220","o_519161_1280.jpg":"1280x1446","o_519161_1024.jpg":"1024x1157","o_519161_640.jpg":"640x723","o_519161_480.jpg":"480x542","o_519161_340.jpg":"340x384","o_519161_220.jpg":"220x248","h_519161_1280.jpg":"1280x854","h_519161_1024.jpg":"1024x683","h_519161_640.jpg":"640x427","h_519161_480.jpg":"480x320","h_519161_340.jpg":"340x227","h_519161_220.jpg":"220x147","pp_519161_1280.jpg":"1280x1628","pp_519161_1024.jpg":"1024x1303","pp_519161_640.jpg":"640x814","pp_519161_480.jpg":"480x611","pp_519161_340.jpg":"340x432","pp_519161_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1022","hd_26577550_1920.jpg":"1920x1080","k_26577550_1280.jpg":"1280x1280","k_26577550_1024.jpg":"1024x1024","k_26577550_640.jpg":"640x640","k_26577550_480.jpg":"480x480","k_26577550_340.jpg":"340x340","k_26577550_220.jpg":"220x220","o_26577550_1280.jpg":"1280x1022","o_26577550_1024.jpg":"1024x817","o_26577550_640.jpg":"640x511","o_26577550_480.jpg":"480x383","o_26577550_340.jpg":"340x271","o_26577550_220.jpg":"220x175","h_26577550_1280.jpg":"1280x854","h_26577550_1024.jpg":"1024x683","h_26577550_640.jpg":"640x427","h_26577550_480.jpg":"480x320","h_26577550_340.jpg":"340x227","h_26577550_220.jpg":"220x147","pp_26577550_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577550_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577550_640.jpg":"640x814","pp_26577550_480.jpg":"480x611","pp_26577550_340.jpg":"340x432","pp_26577550_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1225","hd_839197_1920.jpg":"1920x1080","k_839197_1280.jpg":"1280x1280","k_839197_1024.jpg":"1024x1024","k_839197_640.jpg":"640x640","k_839197_480.jpg":"480x480","k_839197_340.jpg":"340x340","k_839197_220.jpg":"220x220","o_839197_1280.jpg":"1280x816","o_839197_1024.jpg":"1024x653","o_839197_640.jpg":"640x408","o_839197_480.jpg":"480x306","o_839197_340.jpg":"340x216","o_839197_220.jpg":"220x140","h_839197_1280.jpg":"1280x854","h_839197_1024.jpg":"1024x683","h_839197_640.jpg":"640x427","h_839197_480.jpg":"480x320","h_839197_340.jpg":"340x227","h_839197_220.jpg":"220x147","pp_839197_1280.jpg":"1280x1628","pp_839197_1024.jpg":"1024x1303","pp_839197_640.jpg":"640x814","pp_839197_480.jpg":"480x611","pp_839197_340.jpg":"340x432","pp_839197_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x963","hd_26577551_1920.jpg":"1920x1080","k_26577551_1280.jpg":"1280x1280","k_26577551_1024.jpg":"1024x1024","k_26577551_640.jpg":"640x640","k_26577551_480.jpg":"480x480","k_26577551_340.jpg":"340x340","k_26577551_220.jpg":"220x220","o_26577551_1280.jpg":"1280x963","o_26577551_1024.jpg":"1024x770","o_26577551_640.jpg":"640x481","o_26577551_480.jpg":"480x361","o_26577551_340.jpg":"340x255","o_26577551_220.jpg":"220x165","h_26577551_1280.jpg":"1280x854","h_26577551_1024.jpg":"1024x683","h_26577551_640.jpg":"640x427","h_26577551_480.jpg":"480x320","h_26577551_340.jpg":"340x227","h_26577551_220.jpg":"220x147","pp_26577551_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577551_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577551_640.jpg":"640x814","pp_26577551_480.jpg":"480x611","pp_26577551_340.jpg":"340x432","pp_26577551_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24683404_1920.jpg":"1920x1080","k_24683404_1280.jpg":"1280x1280","k_24683404_1024.jpg":"1024x1024","k_24683404_640.jpg":"640x640","k_24683404_480.jpg":"480x480","k_24683404_340.jpg":"340x340","k_24683404_220.jpg":"220x220","o_24683404_1280.jpg":"1280x854","o_24683404_1024.jpg":"1024x683","o_24683404_640.jpg":"640x427","o_24683404_480.jpg":"480x320","o_24683404_340.jpg":"340x227","o_24683404_220.jpg":"220x146","h_24683404_1280.jpg":"1280x854","h_24683404_1024.jpg":"1024x683","h_24683404_640.jpg":"640x427","h_24683404_480.jpg":"480x320","h_24683404_340.jpg":"340x227","h_24683404_220.jpg":"220x147","pp_24683404_1280.jpg":"1280x1628","pp_24683404_1024.jpg":"1024x1303","pp_24683404_640.jpg":"640x814","pp_24683404_480.jpg":"480x611","pp_24683404_340.jpg":"340x432","pp_24683404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"718x958","hd_25035317_1920.jpg":"1920x1080","k_25035317_1280.jpg":"1280x1280","k_25035317_1024.jpg":"1024x1024","k_25035317_640.jpg":"640x640","k_25035317_480.jpg":"480x480","k_25035317_340.jpg":"340x340","k_25035317_220.jpg":"220x220","o_25035317_1280.jpg":"1280x1707","o_25035317_1024.jpg":"1024x1366","o_25035317_640.jpg":"640x853","o_25035317_480.jpg":"480x640","o_25035317_340.jpg":"340x453","o_25035317_220.jpg":"220x293","h_25035317_1280.jpg":"1280x854","h_25035317_1024.jpg":"1024x683","h_25035317_640.jpg":"640x427","h_25035317_480.jpg":"480x320","h_25035317_340.jpg":"340x227","h_25035317_220.jpg":"220x147","pp_25035317_1280.jpg":"1280x1628","pp_25035317_1024.jpg":"1024x1303","pp_25035317_640.jpg":"640x814","pp_25035317_480.jpg":"480x611","pp_25035317_340.jpg":"340x432","pp_25035317_220.jpg":"220x280"},{"size0":"336x420","hd_24684337_1920.jpg":"1920x1080","k_24684337_1280.jpg":"1280x1280","k_24684337_1024.jpg":"1024x1024","k_24684337_640.jpg":"640x640","k_24684337_480.jpg":"480x480","k_24684337_340.jpg":"340x340","k_24684337_220.jpg":"220x220","o_24684337_1280.jpg":"1280x1600","o_24684337_1024.jpg":"1024x1280","o_24684337_640.jpg":"640x800","o_24684337_480.jpg":"480x600","o_24684337_340.jpg":"340x425","o_24684337_220.jpg":"220x275","h_24684337_1280.jpg":"1280x854","h_24684337_1024.jpg":"1024x683","h_24684337_640.jpg":"640x427","h_24684337_480.jpg":"480x320","h_24684337_340.jpg":"340x227","h_24684337_220.jpg":"220x147","pp_24684337_1280.jpg":"1280x1628","pp_24684337_1024.jpg":"1024x1303","pp_24684337_640.jpg":"640x814","pp_24684337_480.jpg":"480x611","pp_24684337_340.jpg":"340x432","pp_24684337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"550x433","hd_26497026_1920.jpg":"1920x1080","k_26497026_1280.jpg":"1280x1280","k_26497026_1024.jpg":"1024x1024","k_26497026_640.jpg":"640x640","k_26497026_480.jpg":"480x480","k_26497026_340.jpg":"340x340","k_26497026_220.jpg":"220x220","o_26497026_1280.jpg":"1280x1007","o_26497026_1024.jpg":"1024x806","o_26497026_640.jpg":"640x503","o_26497026_480.jpg":"480x377","o_26497026_340.jpg":"340x267","o_26497026_220.jpg":"220x173","h_26497026_1280.jpg":"1280x854","h_26497026_1024.jpg":"1024x683","h_26497026_640.jpg":"640x427","h_26497026_480.jpg":"480x320","h_26497026_340.jpg":"340x227","h_26497026_220.jpg":"220x147","pp_26497026_1280.jpg":"1280x1628","pp_26497026_1024.jpg":"1024x1303","pp_26497026_640.jpg":"640x814","pp_26497026_480.jpg":"480x611","pp_26497026_340.jpg":"340x432","pp_26497026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"335x425","hd_24741917_1920.jpg":"1920x1080","k_24741917_1280.jpg":"1280x1280","k_24741917_1024.jpg":"1024x1024","k_24741917_640.jpg":"640x640","k_24741917_480.jpg":"480x480","k_24741917_340.jpg":"340x340","k_24741917_220.jpg":"220x220","o_24741917_1280.jpg":"1280x1623","o_24741917_1024.jpg":"1024x1299","o_24741917_640.jpg":"640x811","o_24741917_480.jpg":"480x608","o_24741917_340.jpg":"340x431","o_24741917_220.jpg":"220x279","h_24741917_1280.jpg":"1280x854","h_24741917_1024.jpg":"1024x683","h_24741917_640.jpg":"640x427","h_24741917_480.jpg":"480x320","h_24741917_340.jpg":"340x227","h_24741917_220.jpg":"220x147","pp_24741917_1280.jpg":"1280x1628","pp_24741917_1024.jpg":"1024x1303","pp_24741917_640.jpg":"640x814","pp_24741917_480.jpg":"480x611","pp_24741917_340.jpg":"340x432","pp_24741917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1338","hd_24683418_1920.jpg":"1920x1080","k_24683418_1280.jpg":"1280x1280","k_24683418_1024.jpg":"1024x1024","k_24683418_640.jpg":"640x640","k_24683418_480.jpg":"480x480","k_24683418_340.jpg":"340x340","k_24683418_220.jpg":"220x220","o_24683418_1280.jpg":"1280x892","o_24683418_1024.jpg":"1024x713","o_24683418_640.jpg":"640x446","o_24683418_480.jpg":"480x334","o_24683418_340.jpg":"340x236","o_24683418_220.jpg":"220x153","h_24683418_1280.jpg":"1280x854","h_24683418_1024.jpg":"1024x683","h_24683418_640.jpg":"640x427","h_24683418_480.jpg":"480x320","h_24683418_340.jpg":"340x227","h_24683418_220.jpg":"220x147","pp_24683418_1280.jpg":"1280x1628","pp_24683418_1024.jpg":"1024x1303","pp_24683418_640.jpg":"640x814","pp_24683418_480.jpg":"480x611","pp_24683418_340.jpg":"340x432","pp_24683418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24684650_1920.jpg":"1920x1080","k_24684650_1280.jpg":"1280x1280","k_24684650_1024.jpg":"1024x1024","k_24684650_640.jpg":"640x640","k_24684650_480.jpg":"480x480","k_24684650_340.jpg":"340x340","k_24684650_220.jpg":"220x220","o_24684650_1280.jpg":"1280x854","o_24684650_1024.jpg":"1024x683","o_24684650_640.jpg":"640x427","o_24684650_480.jpg":"480x320","o_24684650_340.jpg":"340x227","o_24684650_220.jpg":"220x146","h_24684650_1280.jpg":"1280x854","h_24684650_1024.jpg":"1024x683","h_24684650_640.jpg":"640x427","h_24684650_480.jpg":"480x320","h_24684650_340.jpg":"340x227","h_24684650_220.jpg":"220x147","pp_24684650_1280.jpg":"1280x1628","pp_24684650_1024.jpg":"1024x1303","pp_24684650_640.jpg":"640x814","pp_24684650_480.jpg":"480x611","pp_24684650_340.jpg":"340x432","pp_24684650_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7533879 Threads: 1 Questions: 1608964519 Slow queries: 4774734 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110731507 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/dio-su-splitske-krim-scene-25-godina-s-clanovima-ove-obitelji-nije-se-pametno-igrati-evo-velike-price-o-klanu-radic-1364062 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/dio-su-splitske-krim-scene-25-godina-s-clanovima-ove-obitelji-nije-se-pametno-igrati-evo-velike-price-o-klanu-radic-1364062?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 712396 [name] => Jerko Radić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-12 08:20:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jerko-radic [link] => /tag/jerko-radic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 712397 [name] => Alen Radić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-12 08:20:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-radic [link] => /tag/alen-radic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Obitelj sa splitskog područja s kojom se pametni ne igraju: na krim sceni su 25 godina, išlo se na njih mecima, šipkom i paležom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUCNJEVI, PALEŽ... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dio su splitske krim scene 25 godina, sa članovima ove obitelji nije se pametno igrati. Evo velike priče o klanu Radić [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577347.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix; Shutterstock [mainImageDesc] =>

Osim strica Jerka i nećaka Alena, nezaobilazni lik priča iz podzemlja je i majka mlađeg Radića Blaženka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577347.jpg [title] =>

Osim strica Jerka i nećaka Alena, nezaobilazni lik priča iz podzemlja je i majka mlađeg Radića Blaženka

Cropix; Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/24684679.jpg [title] =>

Policijska blokada na ulazu u Solin dok su Alen i Jerko Radić bili u bijegu

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/519161.jpg [title] =>

Alen Radić Major

Arhiv SD ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577550.jpg [title] =>

Ulaz u Metropolis u Splitu dan nakon ubojstva Alena Radića

Arhiv SD ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/839197.jpg [title] =>

Sada pokojni Robert Širinić zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić zvani Sablja, prijatelji Alena Radića Majora, snimljeni 1998. godine, ubijeni su mjesec dana nakon njega

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577551.jpg [title] =>

Diskoteka Metropolis u kojoj je smrtno stradao Major nalazila se na splitskim Gripama

Arhiv SD ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/24683404.jpg [title] =>

Zatvorena Ulica Table na kojoj je Josip Čubelić propucan u potkoljenicu

Josko Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/25035317.jpg [title] =>

Josip Čubelić za čiji pokušaj ubojstva su uhićeni stric i nećak Radić

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/24684337.jpg [title] =>

Jerko Radić

MUP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26497026.jpg [title] =>

Nenad Petrak, Jerko Radić, Ante Varnica, Alen Radić

MUP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/24741917.jpg [title] =>

Alen Radic

MUP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/24683418.jpg [title] =>

Očevid pokušaja ubojstva na Skalicama

Josko Supic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/24684650.jpg [title] =>

Blokade su na rotoru na ulazu u Solin, a opkoljena je bila i obiteljska kuca na Mezanovcima

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad se kaže “obiteljski posao” govori se o raznim djelatnostima, no na splitskoj krim sceni su pojam “apgrejdali”. Pritom se krvna veza nije protegla na ilegalne djelatnosti kao što je prodaja odjeće bez carine ili šverc duhana bez markice, već kroz pravi, tvrdi kriminal. Kao dio tog svijeta ne balansiraju samo muški članovi već i žena koja je došla udajom pa postala nezaobilazni lik u pričama o klanu Radić.

 

---

---

Prvi o kojem su pisali novinari crne kronike je Alen Radić (23) zvan Major, sada pokojni, srednji od tri brata koji su s roditeljima živjeli na Klisu. Dok je obiteljski život imao u okolici Splita, na gradskim ulicama je stjecao posve drugu vrstu ugleda. Zbog svog načina života i društva u kojem se kretao sakupio je 190 kaznenih prijava, od toga dvije zbog pokušaja ubojstva.

Na Županijskom sudu u Splitu se protiv njega vodio postupak zbog organizirane preprodaje droge u kojem je bio optužen s još četiri osobe. Na kraju je samo jedan od njih osuđen na deset mjeseci zatvora zbog posjedovanja heroina, dok su ostali oslobođeni.

Glavni dokaz protiv ostale trojice je bila izjava upravo tog jedinog osuđenog, koji je ostale teretio za prodaju heroina. Tijekom suđenja je promijenio iskaz te su ostali oslobođeni. U poslu i provodu je Major bio združen s Robertom Širinićem (30) zvanim Šime Japanac i Daliborom Sablić (27) zvanim Sablja, jednako opasnim likovima.

U jednom od noćnih izlazaka su krajem listopada 1998. godine malo iza 3 sata njih trojica sa još dva prijatelja došli u diskoteku “Metropolis” na splitskim Gripama. Nakon sukoba s voditeljem Goranom Matijevićem zvanim Surla, koji nije želio jednog iz društva pustiti unutra jer je već prije u klubu dilao drogu, počeli su bacati i razbijati čaše i boce po šanku.

---

image

Ulaz u Metropolis u Splitu dan nakon ubojstva Alena Radića

Arhiv SD
---

---

image

Alen Radić Major

Arhiv SD
---

Čuli su se povici i nastao je metež u kojem je Major izvukao pištolja M-57 TT, kalibra 7,62 mm i pogodio Surlu u prsa. Ovaj pada ranjen na pod, poteže Češku zbrojovku M75, kalibra 9 mm i puca u Majora. Pogodio ga je s dva metka kroz prepone, jedan s lijeve, drugi s desne strane te je od posljedica krvarenja zbog razorenih krvnih žila Alen Radić preminuo na Hitnom kirurškom prijemu splitske bolnice.

Kasnije je policija potvrdila kako je ispaljeno je najmanje sedam metaka, nađena je jedna čahura iz “tetejca” i šest iz Zbrojovke. Zbog straha od osvete, policija je čuvala Gorana Matijevića u bolnici, a mjesec dana nakon krvavog sukoba u klubu ubijena su još dvojica iz Radićeve ekipe.

Na Poljičkoj cesti su krajem studenoga, oko 3.15 sati, ubijeni Robert Širinić i Dalibor Sablić u Mercedesu koji je bio parkiran na autobusnoj postaji kraj bolnice na Križinama. U njih su ispaljena tri metka, od kojih su dva pogodila Roberta Širinića, a jedan Dalibora Sablića. Ubio ih je iz pištolja Makarov Vladimir Čulina tada star 28 godina, a kao razlog je naveo da svoje žrtve smatra odgovornima za raširenost narkomanije čija je žrtva bio i njegov mlađi brat.

Na konferenciji za medije tadašnji načelnik PU splitsko-dalmatinske kazao je kako u Splitu ne postoji podzemlje, odnosno da nema takvih oblika kriminala koji bi se mogli tako okarakterizirati. Upućenije kolege iz policije i dan danas tvrde kako je Major imao “glavu i disciplinu potrebnu za posao” tebi neprikosnoveno preuzeo narko tržište u gradu da nije skončao od metka.

U prosincu 1999. godine mjesto u novinama izborio je njegov mlađi brat, Jerko, najmlađi u Radića. Imao je 18 godina kada je s više osoba krajem prosinca u tučnjavi nanio teške ozljede Ivanu Perkoviću (20) iz Splita pred diskotekom “Shakespeare” na Zenti.

---

image

Sada pokojni Robert Širinić zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić zvani Sablja, prijatelji Alena Radića Majora, snimljeni 1998. godine, ubijeni su mjesec dana nakon njega

Paun Paunović/Cropix
---

---

image

Jerko Radić

MUP
---

Mladić je tu večer slavio rođendan s prijateljima, a sukob je krenuo kada je Radiću dok je parkirao Ford Sierru rukom pokazivao koliko ima mjesta. Vozača je nešto izrevoltiralo te su on i dvojica iz Forda napali Ivana Perkovića i prijatelje. Tijekom tučnjave ga je jedan od njih tukao bejzbol palicom po glavi i zadao mu frakturu lubanje i kontuziju mozga.

Preminuo je nakon četiri dana u splitskoj bolnici na Jedinici intenzivnog liječenja. Nitko od svjedoka nije vidio tko ga je točno udarao palicom, a Jerko Radić je zbog tog događaja osuđen na osam i pol godina zatvora.

Kada je ponovno uhićen bio je u zrelijoj dobi, ali ovaj put zbog kaznenog djela koje nema veze s nasiljem. Kao pripadnik organizirane narko skupine iz Rijeke čiji članovi su završili u istražnom zatvoru 2010. godine u nekoliko hrvatskih gradova. Zaplijenjeno je tada više od pet kilograma kokaina, marihuane te oružje i eksploziv. Jerko Radić je osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Njegov staž na odsluženju kaznu u zatvoru nije ga spriječio da se razvije kao poslovni čovjek u legalnim vodama te je bio sportski direktor nogometnog kluba Uskok iz Klisa i sportski menadžer. Poštovao je i državne službenike te je sportske terene na Klisu kao ovlaštena osoba kluba ustupao pravosudnim policajcima iz Zatvora u Splitu za malonogometni turnir.

Zbog markantnog izgleda bio je popularan među ženama, a u vezama je bio nadasve galantan i obasipao partnerice skupim markiranim poklonima. Zadnjih godina se skrasio kao obiteljski čovjek. Obolio je od teške bolesti s kojom se izborio, a unatoč njoj nije se prestao razvijati u poslovima s obje strane zakona.

Koliki su zaista razmjeri njegovih poslovnih pothvata saznalo se tek prošle godine. U travnju dolazi do dogovorenog susreta u Ulici Table na Skalicama između njega, kuma mu bivšeg boksača Ante Varnice, Nenada Petraka, poduzetnika i Jerkovog nećaka Alena Radića (22) s jedne i Josipa Čubelića Čube s druge strane.

Dolazi do pucnjave u kojoj je Čubelić ranjen u potkoljenicu, a četvorka bježi. iste večeri splitska policija je raspisala tjeralicu za njima. Nakon par dana se predao Alen Radić, inače sin Jerkovog brata, najstarijeg od trojice u Radića, koji je poginuo u prometnoj nesreći kada mu je sin imao tri godine.

---

image

Alen Radic

MUP
---

Mladić se pod okriljem strica Jerka bavio nogometom te je bio uspješan, ali nije nastavio sportsku karijeru. Kao maloljetnik je skupio par manjih prijava, ali nakon zbivanja na Skalicama prijavljen je za pokušaj ubojstva Josipa Čubelića. Osim toga su pretragom kuće na Mezanovcima u kojoj živi s majkom policajci pronašli 75 grama marihuane i manju količinu kokaina i hašiša te je prijavljen i za dilanje.

Završio je tada u istražnom zatvoru, a ubrzo se saznalo kako je do susreta na Skalicama došlo zbog njegovog sukoba s više osoba u kojima je pretučen od više osoba. Prvi sukob izbio je u splitskom noćnom klubu na Poljudu, a potom i na parkingu ispred tog kluba između njega i grupice u kojoj su bili Ivica K. i Marko P.  iz Splita.

Sutradan se sukob ponovio, u popularnom lokalu na Firulama kada su ga navedena dvojica lakše ozlijedili. Dva dana kasnije Josip Čubelić je, kao neutralna osoba koja poznaje obje strane, na Skalicama trebao pregovarati na koji način će se navedeni incidenti zagladiti. Umjesto primirja, pala je krv i to njegova kada je ranjen s kalibrom 9 mm u nogu.

Nikad se nije policiji izjasnio tko je pucao u njega, a iz bolnice je izašao brzo nakon ranjavanja. Nakon predaje, Alen je kazao da je on pucao, ali policija i DORH mu ne vjeruju te postupak vode kao da je Ante Varnica bio osoba koja je ispalila metak u Čubelića.

U lipnju su se predali i Jerko Radić i Ante Varnica te završavaju u istražnom zatvoru, a u studenom stižu novi problemi zbog kojih su vjerojatno zažalili što su odustali od bijega. Nenad Petrak, Jerko Radić i Ante Varnica dodatno su osumnjičeni da su prodajom kokaina, marihuane i hašiša dovezenih iz Južne Amerike u Europu zaradili najmanje 1,6 milijuna eura.

Ubrzo je i narkobos Nenad Petrak uhićen u Turskoj, a akciju su pokrenuli Njemački istražitelji dok su je naši izrealizirali uhićenjem 19 osoba. Alen Radić nije osumnjičen kao dio međunarodnog lanca trgovine drogom. Ali, novi problemi iskrsli su prošli mjesec kada su tijekom noći njegov motocikl marke Yamaha TMAX i osobni automobil marke Volkswagen Up kraj kuće gdje živi poliveni gorivom.

Do paljevine nije došlo jer je naišao susjed i upozorio vlasnicu automobila, Alenovu majku Blaženku Radić (42). U obitelj je ušla udajom za najstarijeg od trojice braće, ali je nakon tragične pogiblje supruga ostala udovica. Visoka, vitka, tamne duge kose i prodornog pogleda bila je meta dosta udvarača.

---

image

Policijska blokada na ulazu u Solin dok su Alen i Jerko Radić bili u bijegu

Tom Dubravec/Cropix
---

Na žalost, novog partnera pronašla je u krim miljeu pa je tri godine bila izvanbračna supruga Igora Dokića. Tijekom turbulentne veze borila se s njegovom ovisnošću i vadila ga iz apstinencijskih kriza. Nakon jednog od prekida u lipnju 2018. godine je pozvao da dođe kod njega po Mercedes koji je tada vozila, a dočekao je s još dvojicom muškaraca.

Kasnije su tužiteljstvo i policija tvrdili kako su je zatočili u garaži, maltretirali i ošišali joj kosu. Prisilili su je da uđe u Mercedes nakon čega im je iskočila iz jurećeg automobila. Unatoč svemu, kasnije nije željela službeno potvrditi optužbe te je tvrdila kako je Igor Dokić nije ošišao već joj je “samo skinuo ekstenzije”.

Konačan prekid zbio se u veljači 2019. godine, a od tada nije imala partnera kojim se javno hvalila putem društvenih mreža, kao s Dokićem. U podzemlju joj najviše zamjeraju, kako se jedan od njenih poznanika izrazio, pogani jezik i eksplozivnu narav.

U srpnju 2019. godine je napadnuta kraj kuće na Mezanovcima kada su joj dva napadača polomila obje potkoljenice, desnu ruku i jagodična kost. Dvojica napadači su je sačekala oko 23.30 sati, ona se pokušala obraniti, ali su je svladali i pretukli nanijevši joj teške tjelesne ozljede palicom ili šipkom.

U listopadu 2019. godine zapaljen automobil Golf 7 oko 4 sata ujutro u splitskom kvartu Siromašna gdje je bila kod roditelja. Nisu nikada pronađeni napadači na nju niti osoba koja joj je zapalila automobil.

Od ozljeda se oporavila, ali narav joj, unatoč svemu što je proživjela, nije omekšala. Naprotiv.

---

image

Zatvorena Ulica Table na kojoj je Josip Čubelić propucan u potkoljenicu

Josko Šupić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix; Shutterstock Tom Dubravec/Cropix Arhiv SD Arhiv SD Paun Paunović/Cropix Arhiv SD Josko Šupić/Cropix Privatni album MUP MUP MUP Josko Supic/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Cropix; Shutterstock

Osim strica Jerka i nećaka Alena, nezaobilazni lik priča iz podzemlja je i majka mlađeg Radića Blaženka

Tom Dubravec/Cropix

Policijska blokada na ulazu u Solin dok su Alen i Jerko Radić bili u bijegu

Arhiv SD

Alen Radić Major

Arhiv SD

Ulaz u Metropolis u Splitu dan nakon ubojstva Alena Radića

Paun Paunović/Cropix

Sada pokojni Robert Širinić zvani Šime Japanac i Dalibor Sablić zvani Sablja, prijatelji Alena Radića Majora, snimljeni 1998. godine, ubijeni su mjesec dana nakon njega

Arhiv SD

Diskoteka Metropolis u kojoj je smrtno stradao Major nalazila se na splitskim Gripama

Josko Šupić/Cropix

Zatvorena Ulica Table na kojoj je Josip Čubelić propucan u potkoljenicu

Privatni album

Josip Čubelić za čiji pokušaj ubojstva su uhićeni stric i nećak Radić

MUP

Jerko Radić

MUP

Nenad Petrak, Jerko Radić, Ante Varnica, Alen Radić

MUP

Alen Radic

Josko Supic/Cropix

Očevid pokušaja ubojstva na Skalicama

Tom Dubravec/Cropix

Blokade su na rotoru na ulazu u Solin, a opkoljena je bila i obiteljska kuca na Mezanovcima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/dio-su-splitske-krim-scene-25-godina-s-clanovima-ove-obitelji-nije-se-pametno-igrati-evo-velike-price-o-klanu-radic-1364062 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=22c03f27e7af3e34a3937f4b223514e993116d66 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dio+su+splitske+krim+scene+25+godina%2C+sa+%C4%8Dlanovima+ove+obitelji+nije+se+pametno+igrati.+Evo+velike+pri%C4%8De+o+klanu+Radi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdio-su-splitske-krim-scene-25-godina-s-clanovima-ove-obitelji-nije-se-pametno-igrati-evo-velike-price-o-klanu-radic-1364062 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fdio-su-splitske-krim-scene-25-godina-s-clanovima-ove-obitelji-nije-se-pametno-igrati-evo-velike-price-o-klanu-radic-1364062 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Obitelj sa splitskog područja s kojom se pametni ne igraju: na krim sceni su 25 godina, išlo se na njih mecima, šipkom i paležom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUCNJEVI, PALEŽ... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaPUCNJEVI, PALEŽ...

Dio su splitske krim scene 25 godina, sa članovima ove obitelji nije se pametno igrati. Evo velike priče o klanu Radić

14. veljače 2024. - 20:47
Osim strica Jerka i nećaka Alena, nezaobilazni lik priča iz podzemlja je i majka mlađeg Radića BlaženkaCropix; Shutterstock

Kad se kaže “obiteljski posao” govori se o raznim djelatnostima, no na splitskoj krim sceni su pojam “apgrejdali”. Pritom se krvna veza nije protegla na ilegalne djelatnosti kao što je prodaja odjeće bez carine ili šverc duhana bez markice, već kroz pravi, tvrdi kriminal. Kao dio tog svijeta ne balansiraju samo muški članovi već i žena koja je došla udajom pa postala nezaobilazni lik u pričama o klanu Radić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:35