stdClass Object ( [id] => 1188762 [title] => Inženjer iz mjesta kraj Splita umalo je poginuo u detonaciji i požaru, a maćeha država ‘poklonila‘ mu je još sedam godina muka: ‘MUP je napravio ključne propuste!‘ [alias] => inzenjer-iz-mjesta-kraj-splita-umalo-je-poginuo-u-detonaciji-i-pozaru-a-maceha-drzava-poklonila-mu-je-jos-sedam-godine-muka-mup-je-napravio-kljucne-propuste [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rješenje Povjerenstva za rad po pritužbama na rad MUP-a stiglo je na adresu u Bajnicama prije nekoliko dana.

Pritužbu na rad policije uputio je Marin Rakuljić još 2016. godine i protokom vremena bi vjerojatno na nju i zaboravio da još dandanas ne trpi posljedice stravične eksplozije i požara, iz kojeg je izišao s teškim opeklinama na 40 posto tijela, zbog kojih je tri tjedna bio u komi.

Detonacija na koćarici "Mali Božo", na čijem remontu je radio s ocem, dogodila se u rujnu 2015. godine. Osim Marina Rakuljića, kojem je plamen zahvatio leđa, ruke i glavu, mornar s broda zadobio je opekline na 20 posto tijela, a lakše ozljede po nogama zadobio je brodski kuhar. Marinov otac je pukom srećom prošao neozlijeđen.

Zdravo za gotovo

Toga dana, kada je trčao kroz plameni val kako bi spasio goli život, Marin Rakuljić nije ni slutio da će dodatne rane dobiti tinjajućim nemarom državnih institucija, koji ga prati svih sedam godina.

– Ne znam može li išta bolje pokazati koliko državu nije briga za običnoga građanina od ove činjenice da odgovor na pritužbu na rad službene institucije dobiješ nakon šest godina. A upravo MUP je onaj koji je svojim neradom napravio prve, ključne, propuste.

---

image

Koćarica 'Mali Božo' u požaru u Bajnicama

Privatni album
---

Očevid i kriminalističko istraživanje bili su u nadležnosti Policijske postaje Omiš, a oni su uzeli zdravo za gotovo da je do eksplozije došlo od nakupljenih plinova i para. Stoga nisu uzeti materijalni tragovi s mjesta eksplozije i požara, kao ni moja odjeća. Poražavajuće je, međutim, da se poslije utvrdilo kako je na brodu postojao eksploziv, ali to su svi zanemarili – kaže nam 38-godišnji Marin Rakuljić.

U trenutku eksplozije radio je s brusilicom na palubi broda, a pogodio ga je udarni val koji je izbio kroz vrata kormilarnice. Omiškoj policiji su u prosincu 2015. godine dva svjedoka izjavila kako se ispod stuba koje vode na zapovjedni most i kormilarnicu nalazilo nekoliko kilograma eksploziva. Bio je u cijevima smeđe boje, tj. valjkastim savitljivim profilima dužine od deset centimetara do pola metra te širine "od prsta do olovke".

Vadili su ga iz mora kad bi upao u mrežu tijekom ribarenja u akvatoriju otoka Jabuke i Blitvenice unatrag godine dana te ga je kapetan sušio na palubi broda i skladištio u vrećama. Eksploziv je čuvan za paljenje na proslavama jer ga se dalo lako zapaliti žarom cigarete i gorio je jarkim žutozelenim plamenom, izjavili su svjedoci, "slično kao bengalka".

---

image

Opekline trećeg stupnja Marin Rakuljić je imao po glavi, leđima i rukama

Privatni album
---

Također su kazali kako nisu upozorili ni Marina ni njegova oca, koji su došli na brod radi reparacije vitla, o eksplozivu ispod stubišta jer ga nisu smatrali da je opasan. Nisu upozorili ni Marinova dvije godine starijeg brata Milana Rakuljića, vlasnika obrta angažiranog za radove na remontu brodskog vitla.

Čađa na uređaju

U travnju 2016. godine na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu stiže nalaz i mišljenje vještaka iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu. U njemu je izrijekom navedeno kako se nije radilo o zapaljivoj smjesi plinova i para akumuliranih tijekom obavljanja poslova, a koja je inicirana mlazom užarenih čestica, tj. iskri nastalih rezanjem električnom brusilicom.

Očevid je pokazao da je uređaj za autogeno zavarivanje, koji se nalazio uz rub broda na palubi, bio ispravan, i na njemu nije bilo nikakvih oštećenja osim čađe od eksplozije. Uz to, nisu ni bili korišteni neposredno prije eksplozije, koja je bila u poslijepodnevnim satima, već toga jutra.

S obzirom na izgled aparata za autogeno zavarivanje, tj. boce s kisikom i acetilenom, vještak iz Zagreba bio je mišljenja kako nemaju veze s eksplozijom, kao ni tri boce plina za domaćinstvo koje su bile u kuhinji i spavaonici. Nije se radilo ni o eksplozivnoj napravi, kaže vještak, ali kako postoje podaci i opis tvari vađene iz mora, mišljenja je kako se radi o vojnom eksplozivnom zapaljivom sredstvu – bezdimnom barutu.

---

image

Marin Rakuljić je nakon eksplozije bio u komi tri tjedna, a posljedice  stravičnih opeklina dandanas mu se vide i na glavi

 

Nikola Vilić/ Cropix
---

Vještak je istaknuo i da se navedeni eksploziv vrlo brzo pali žarom, plamenom upaljača i užarenom iskrom te vrlo brzo gori intenzivnim plamenom. U listopadu iste godine Državno odvjetništvo ispituje svjedoke i ponovno je potvrđeno da je na brodu bio eksploziv za koji Rakuljići nisu znali.

U veljači 2017. godine podiže se optužnica protiv Milana Rakuljića, kao vlasnika obrta, u kojoj je navedeno da je tijekom radova korištena električna brusilica bez propisanih mjera zaštite na radu, tj. nije ograničeno kretanje užarenih čestica. U odgovoru na optužnicu, odvjetnik Milana Rakuljića je istaknuo kako izvođači radova nisu znali za eksploziv na brodu te da nisu obavljali poslove u prostoru koji zahtijeva posebne uvjete, primjerice u strojarnici broda ili u tanku za gorivo, gdje se mogu očekivati isparavanja gorivih tekućina, već na palubi broda, tj. na otvorenom.

Tužba HZZO-a

– Nigdje u optužnici nema ni riječi o eksplozivu, kao da ga nitko nije ni spomenuo. Mene nitko s Državnog odvjetništva nije nikada ni ispitao, već su sve prepustili policiji, tako da će meni na suđenju biti prvi put u ovom postupku da govorim pred tijelima pravosuđa. Državno odvjetništvo uporno zatvara oči da je na brodu bio eksploziv.

Odmah nakon nesreće imao sam tako teške ozljede da su me doslovno otpisali. Da sam podlegao opeklinama i umro, vjerojatno bi mene proglasili krivim i tako zaključili slučaj – ogorčen je naš sugovornik.

Dodatni udar na njegovo psihičko stanje bila je i tužba HZZO-a, koji je od brata mu Milana, kao vlasnika obrta, potraživao 101.000 kuna na ime troškova liječenja u bolnici. Smatrali su da Milan Rakuljić mora platiti liječenje bratovih opeklina kao zaposlenik njegova obrta.

---

image

Marin Rakuljić: 'Nigdje u optužnici nema ni riječi o eksplozivu, kao da ga nitko nije ni spomenuo'

 

Nikola Vilić/ Cropix
---

Sud je u studenome 2020. godine pravomoćno odbio tužbu HZZO-a, navodeći u presudi kako su dva sudska vještaka i niz svjedoka potvrdili kako nastale pare nisu produkt rada na vitlu, već nepoznate tvari na koju izvođači radova nisu bili upozoreni. U parničnom postupku tako je razjašnjeno ono što Državno odvjetništvo tijekom istrage nije uspjelo povezati u spisu.

– Pokušao sam sve kazati i Državnom odvjetništvu, ali takvu razinu nezainteresiranosti nisam još vidio. Ja sam njima doslovno na silu donio svoju potpunu dokumentaciju o ozljedama, koja ih uopće nije zanimala. Kao ni dokazi koje sam našao da je sjeverno od otoka Jabuke bilo odlagalište eksplozivnog materijala JNA. Kao ni nalaz privatne istražiteljske agencije koja je utvrdila kako eksplozivno sredstvo na brodu pripada vrsti dvobaznih baruta, što se koristi kao pogonsko punjenje raketa i topničkog streljiva – nabraja nam Marin Rakuljić.

Četiri obitelji

Osim njega, kao direktne i indirektne žrtve, s nama je razgovarala i njegova supruga.

– Mi smo taoci svega ovoga, četiri obitelji stalno žive u sjeni stravičnog događaja. Mi i naša djeca, moj djever i njegova obitelj, moj svekar i svekrva i moji roditelji. Zar državne institucije nisu netko tko bi trebao raditi u našem interesu? – pita nas Cvita Rakuljić.

S Općinskog suda u Splitu doznali smo kako je predmet zaprimljen na sud početkom listopada 2017. godine. Spis je u međuvremenu dodijeljen u rad troje sudaca, održane su dvije rasprave, i to 6. listopada prošle i 8. veljače ove godine, a sljedeća rasprava sazvana je za polovicu rujna.

---

APSURDNA OPTUŽNICA: Stručna osposobljenost za brusilicu!?

Dodatni apsurd u optužnici jest to što je navedeno kako su radove izvodili radnici koji nisu stručno osposobljeni.

– Ja sam inženjer strojarstva. Ako ja nisam obučen za brušenje, onda ne znam tko jest. Osim toga, posjedujem još i čitav niz certifikata i atesta koje struka nalaže za obavljanje ove vrste posla.

Uz to sam studentima na FESB-u neko vrijeme održavao praktični dio vježbi iz kolegija Zavarivanje i srodni postupci. Ni taj dio podataka za DORH očito nije bio bitan.

Na stranu sve to, električna brusilica je alat koji se kupuje u slobodnoj prodaji i ne zahtijeva nikakve posebne dozvole, a ni stručna usavršavanja za rad s istom, te je posjeduje svako kućanstvo – istaknuo je Marin Rakuljić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Marin Rakuljić pretrpio je strašne ozljede u detonaciji na koćarici, bio je teško opečen i jedva se izvukao, ali pravosudne muke su tek uslijedile. Na brodu čiji je remont obavljao nalazio se eksploziv, što je poslije nepobitno utvrđeno, ali MUP i DORH su to zanemarili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strahota na koćarici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Marin Rakuljić pretrpio je strašne ozljede u detonaciji na koćarici, bio je teško opečen i jedva se izvukao, ali pravosudne muke su tek uslijedile. Na brodu čiji je remont obavljao nalazio se eksploziv, što je poslije nepobitno utvrđeno, ali MUP i DORH su to zanemarili strahota na koćarici 2 0 7263 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-29 11:35:15 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-30 23:31:01 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2022-04-30 19:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 196 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21836604.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21789064.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21789048.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21789054.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21821750.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21821752.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/7626744.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21789062.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/Privatni album","Nikola Vili\u0107\/ Cropix","Nikola Vili\u0107\/ Cropix","Nikola Vili\u0107\/ Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Nikola Vili\u0107\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marin Rakulji\u0107 stradao je u eksploziji i po\u017earu na brodu u Bajnicama<\/p>","

Marinu Rakulji\u0107u ozljede su i dalje vrlo vidljive<\/p>","

Marin Rakulji\u0107: 'Takvu razinu nezainteresiranosti nisam mogao zamisliti, ja im donio sve dokaze, a njih nije briga'<\/p>","

Marin Rakulji\u0107: 'Nigdje u optu\u017enici nema ni rije\u010di o eksplozivu, kao da ga nitko nije ni spomenuo'<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ko\u0107arica 'Mali Bo\u017eo'\u00a0u po\u017earu u Bajnicama<\/p>","

Opekline tre\u0107eg stupnja Marin Rakulji\u0107 je imao po glavi,\u00a0le\u0111ima i rukama<\/p>","

Marin Rakulji\u0107\u00a0zadobio je opekline na 40 posto tijela<\/p>","

Marin Rakulji\u0107 je nakon eksplozije\u00a0bio\u00a0u komi tri tjedna, a posljedice\u00a0 stravi\u010dnih opeklina dandanas mu se vide i na glavi
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1325","hd_21836604_1920.jpg":"1920x1080","k_21836604_1280.jpg":"1280x1280","k_21836604_1024.jpg":"1024x1024","k_21836604_640.jpg":"640x640","k_21836604_480.jpg":"480x480","k_21836604_340.jpg":"340x340","k_21836604_220.jpg":"220x220","o_21836604_1280.jpg":"1280x883","o_21836604_1024.jpg":"1024x706","o_21836604_640.jpg":"640x441","o_21836604_480.jpg":"480x331","o_21836604_340.jpg":"340x234","o_21836604_220.jpg":"220x151","h_21836604_1280.jpg":"1280x854","h_21836604_1024.jpg":"1024x683","h_21836604_640.jpg":"640x427","h_21836604_480.jpg":"480x320","h_21836604_340.jpg":"340x227","h_21836604_220.jpg":"220x147","pp_21836604_1280.jpg":"1006x1280","pp_21836604_1024.jpg":"805x1024","pp_21836604_640.jpg":"503x640","pp_21836604_480.jpg":"377x480","pp_21836604_340.jpg":"267x340","pp_21836604_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21789064_1920.jpg":"1920x1080","k_21789064_1280.jpg":"1280x1280","k_21789064_1024.jpg":"1024x1024","k_21789064_640.jpg":"640x640","k_21789064_480.jpg":"480x480","k_21789064_340.jpg":"340x340","k_21789064_220.jpg":"220x220","o_21789064_1280.jpg":"1280x851","o_21789064_1024.jpg":"1024x681","o_21789064_640.jpg":"640x425","o_21789064_480.jpg":"480x319","o_21789064_340.jpg":"340x226","o_21789064_220.jpg":"220x146","h_21789064_1280.jpg":"1280x854","h_21789064_1024.jpg":"1024x683","h_21789064_640.jpg":"640x427","h_21789064_480.jpg":"480x320","h_21789064_340.jpg":"340x227","h_21789064_220.jpg":"220x147","pp_21789064_1280.jpg":"1006x1280","pp_21789064_1024.jpg":"805x1024","pp_21789064_640.jpg":"503x640","pp_21789064_480.jpg":"377x480","pp_21789064_340.jpg":"267x340","pp_21789064_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1325","hd_21789048_1920.jpg":"1920x1080","k_21789048_1280.jpg":"1280x1280","k_21789048_1024.jpg":"1024x1024","k_21789048_640.jpg":"640x640","k_21789048_480.jpg":"480x480","k_21789048_340.jpg":"340x340","k_21789048_220.jpg":"220x220","o_21789048_1280.jpg":"1280x883","o_21789048_1024.jpg":"1024x706","o_21789048_640.jpg":"640x441","o_21789048_480.jpg":"480x331","o_21789048_340.jpg":"340x234","o_21789048_220.jpg":"220x151","h_21789048_1280.jpg":"1280x854","h_21789048_1024.jpg":"1024x683","h_21789048_640.jpg":"640x427","h_21789048_480.jpg":"480x320","h_21789048_340.jpg":"340x227","h_21789048_220.jpg":"220x147","pp_21789048_1280.jpg":"1006x1280","pp_21789048_1024.jpg":"805x1024","pp_21789048_640.jpg":"503x640","pp_21789048_480.jpg":"377x480","pp_21789048_340.jpg":"267x340","pp_21789048_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1244","hd_21789054_1920.jpg":"1920x1080","k_21789054_1280.jpg":"1280x1280","k_21789054_1024.jpg":"1024x1024","k_21789054_640.jpg":"640x640","k_21789054_480.jpg":"480x480","k_21789054_340.jpg":"340x340","k_21789054_220.jpg":"220x220","o_21789054_1280.jpg":"1280x829","o_21789054_1024.jpg":"1024x663","o_21789054_640.jpg":"640x414","o_21789054_480.jpg":"480x311","o_21789054_340.jpg":"340x220","o_21789054_220.jpg":"220x142","h_21789054_1280.jpg":"1280x854","h_21789054_1024.jpg":"1024x683","h_21789054_640.jpg":"640x427","h_21789054_480.jpg":"480x320","h_21789054_340.jpg":"340x227","h_21789054_220.jpg":"220x147","pp_21789054_1280.jpg":"1006x1280","pp_21789054_1024.jpg":"805x1024","pp_21789054_640.jpg":"503x640","pp_21789054_480.jpg":"377x480","pp_21789054_340.jpg":"267x340","pp_21789054_220.jpg":"173x220"},{"size0":"716x468","hd_21821750_1920.jpg":"1920x1080","k_21821750_1280.jpg":"1280x1280","k_21821750_1024.jpg":"1024x1024","k_21821750_640.jpg":"640x640","k_21821750_480.jpg":"480x480","k_21821750_340.jpg":"340x340","k_21821750_220.jpg":"220x220","o_21821750_1280.jpg":"1280x836","o_21821750_1024.jpg":"1024x669","o_21821750_640.jpg":"640x418","o_21821750_480.jpg":"480x313","o_21821750_340.jpg":"340x222","o_21821750_220.jpg":"220x143","h_21821750_1280.jpg":"1280x854","h_21821750_1024.jpg":"1024x683","h_21821750_640.jpg":"640x427","h_21821750_480.jpg":"480x320","h_21821750_340.jpg":"340x227","h_21821750_220.jpg":"220x147","pp_21821750_1280.jpg":"1006x1280","pp_21821750_1024.jpg":"805x1024","pp_21821750_640.jpg":"503x640","pp_21821750_480.jpg":"377x480","pp_21821750_340.jpg":"267x340","pp_21821750_220.jpg":"173x220"},{"size0":"711x445","hd_21821752_1920.jpg":"1920x1080","k_21821752_1280.jpg":"1280x1280","k_21821752_1024.jpg":"1024x1024","k_21821752_640.jpg":"640x640","k_21821752_480.jpg":"480x480","k_21821752_340.jpg":"340x340","k_21821752_220.jpg":"220x220","o_21821752_1280.jpg":"1280x801","o_21821752_1024.jpg":"1024x640","o_21821752_640.jpg":"640x400","o_21821752_480.jpg":"480x300","o_21821752_340.jpg":"340x212","o_21821752_220.jpg":"220x137","h_21821752_1280.jpg":"1280x854","h_21821752_1024.jpg":"1024x683","h_21821752_640.jpg":"640x427","h_21821752_480.jpg":"480x320","h_21821752_340.jpg":"340x227","h_21821752_220.jpg":"220x147","pp_21821752_1280.jpg":"1006x1280","pp_21821752_1024.jpg":"805x1024","pp_21821752_640.jpg":"503x640","pp_21821752_480.jpg":"377x480","pp_21821752_340.jpg":"267x340","pp_21821752_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1272","hd_7626744_1920.jpg":"1920x1080","k_7626744_1280.jpg":"1280x1280","k_7626744_1024.jpg":"1024x1024","k_7626744_640.jpg":"640x640","k_7626744_480.jpg":"480x480","k_7626744_340.jpg":"340x340","k_7626744_220.jpg":"220x220","o_7626744_1280.jpg":"1280x848","o_7626744_1024.jpg":"1024x678","o_7626744_640.jpg":"640x424","o_7626744_480.jpg":"480x318","o_7626744_340.jpg":"340x225","o_7626744_220.jpg":"220x145","h_7626744_1280.jpg":"1280x854","h_7626744_1024.jpg":"1024x683","h_7626744_640.jpg":"640x427","h_7626744_480.jpg":"480x320","h_7626744_340.jpg":"340x227","h_7626744_220.jpg":"220x147","pp_7626744_1280.jpg":"1006x1280","pp_7626744_1024.jpg":"805x1024","pp_7626744_640.jpg":"503x640","pp_7626744_480.jpg":"377x480","pp_7626744_340.jpg":"267x340","pp_7626744_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","hd_21789062_1920.jpg":"1920x1080","k_21789062_1280.jpg":"1280x1280","k_21789062_1024.jpg":"1024x1024","k_21789062_640.jpg":"640x640","k_21789062_480.jpg":"480x480","k_21789062_340.jpg":"340x340","k_21789062_220.jpg":"220x220","o_21789062_1280.jpg":"1280x1923","o_21789062_1024.jpg":"1024x1538","o_21789062_640.jpg":"640x961","o_21789062_480.jpg":"480x721","o_21789062_340.jpg":"340x510","o_21789062_220.jpg":"220x330","h_21789062_1280.jpg":"1280x854","h_21789062_1024.jpg":"1024x683","h_21789062_640.jpg":"640x427","h_21789062_480.jpg":"480x320","h_21789062_340.jpg":"340x227","h_21789062_220.jpg":"220x147","pp_21789062_1280.jpg":"1006x1280","pp_21789062_1024.jpg":"805x1024","pp_21789062_640.jpg":"503x640","pp_21789062_480.jpg":"377x480","pp_21789062_340.jpg":"267x340","pp_21789062_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7465332 Threads: 8 Questions: 1535386369 Slow queries: 4669551 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110784474 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/inzenjer-iz-mjesta-kraj-splita-umalo-je-poginuo-u-detonaciji-i-pozaru-a-maceha-drzava-poklonila-mu-je-jos-sedam-godine-muka-mup-je-napravio-kljucne-propuste-1188762 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/inzenjer-iz-mjesta-kraj-splita-umalo-je-poginuo-u-detonaciji-i-pozaru-a-maceha-drzava-poklonila-mu-je-jos-sedam-godine-muka-mup-je-napravio-kljucne-propuste-1188762?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 271992 [name] => eksploziv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eksploziv [link] => /tag/eksploziv ) [1] => stdClass Object ( [id] => 484858 [name] => požar na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pozar-na-brodu [link] => /tag/pozar-na-brodu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 198006 [name] => opekline [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opekline [link] => /tag/opekline ) [3] => stdClass Object ( [id] => 259483 [name] => Općinski sud Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opcinski-sud-split [link] => /tag/opcinski-sud-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Marin Rakuljić pretrpio je strašne ozljede u detonaciji na koćarici, bio je teško opečen i jedva se izvukao, ali pravosudne muke su tek uslijedile. Na brodu čiji je remont obavljao nalazio se eksploziv, što je poslije nepobitno utvrđeno, ali MUP i DORH su to zanemarili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strahota na koćarici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Inženjer iz mjesta kraj Splita umalo je poginuo u detonaciji i požaru, a maćeha država ‘poklonila‘ mu je još sedam godina muka: ‘MUP je napravio ključne propuste!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21836604.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/Privatni album [mainImageDesc] =>

Marin Rakuljić stradao je u eksploziji i požaru na brodu u Bajnicama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21836604.jpg [title] =>

Marin Rakuljić stradao je u eksploziji i požaru na brodu u Bajnicama

Cropix/Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21789064.jpg [title] =>

Marinu Rakuljiću ozljede su i dalje vrlo vidljive

Nikola Vilić/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21789048.jpg [title] =>

Marin Rakuljić: 'Takvu razinu nezainteresiranosti nisam mogao zamisliti, ja im donio sve dokaze, a njih nije briga'

Nikola Vilić/ Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21789054.jpg [title] =>

Marin Rakuljić: 'Nigdje u optužnici nema ni riječi o eksplozivu, kao da ga nitko nije ni spomenuo'

 

Nikola Vilić/ Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21821750.jpg [title] =>

Koćarica 'Mali Božo' u požaru u Bajnicama

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21821752.jpg [title] =>

Opekline trećeg stupnja Marin Rakuljić je imao po glavi, leđima i rukama

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/7626744.jpg [title] =>

Marin Rakuljić zadobio je opekline na 40 posto tijela

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21789062.jpg [title] =>

Marin Rakuljić je nakon eksplozije bio u komi tri tjedna, a posljedice  stravičnih opeklina dandanas mu se vide i na glavi

 

Nikola Vilić/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Rješenje Povjerenstva za rad po pritužbama na rad MUP-a stiglo je na adresu u Bajnicama prije nekoliko dana.

Pritužbu na rad policije uputio je Marin Rakuljić još 2016. godine i protokom vremena bi vjerojatno na nju i zaboravio da još dandanas ne trpi posljedice stravične eksplozije i požara, iz kojeg je izišao s teškim opeklinama na 40 posto tijela, zbog kojih je tri tjedna bio u komi.

Detonacija na koćarici "Mali Božo", na čijem remontu je radio s ocem, dogodila se u rujnu 2015. godine. Osim Marina Rakuljića, kojem je plamen zahvatio leđa, ruke i glavu, mornar s broda zadobio je opekline na 20 posto tijela, a lakše ozljede po nogama zadobio je brodski kuhar. Marinov otac je pukom srećom prošao neozlijeđen.

Zdravo za gotovo

Toga dana, kada je trčao kroz plameni val kako bi spasio goli život, Marin Rakuljić nije ni slutio da će dodatne rane dobiti tinjajućim nemarom državnih institucija, koji ga prati svih sedam godina.

– Ne znam može li išta bolje pokazati koliko državu nije briga za običnoga građanina od ove činjenice da odgovor na pritužbu na rad službene institucije dobiješ nakon šest godina. A upravo MUP je onaj koji je svojim neradom napravio prve, ključne, propuste.

---

image

Koćarica 'Mali Božo' u požaru u Bajnicama

Privatni album
---

Očevid i kriminalističko istraživanje bili su u nadležnosti Policijske postaje Omiš, a oni su uzeli zdravo za gotovo da je do eksplozije došlo od nakupljenih plinova i para. Stoga nisu uzeti materijalni tragovi s mjesta eksplozije i požara, kao ni moja odjeća. Poražavajuće je, međutim, da se poslije utvrdilo kako je na brodu postojao eksploziv, ali to su svi zanemarili – kaže nam 38-godišnji Marin Rakuljić.

U trenutku eksplozije radio je s brusilicom na palubi broda, a pogodio ga je udarni val koji je izbio kroz vrata kormilarnice. Omiškoj policiji su u prosincu 2015. godine dva svjedoka izjavila kako se ispod stuba koje vode na zapovjedni most i kormilarnicu nalazilo nekoliko kilograma eksploziva. Bio je u cijevima smeđe boje, tj. valjkastim savitljivim profilima dužine od deset centimetara do pola metra te širine "od prsta do olovke".

Vadili su ga iz mora kad bi upao u mrežu tijekom ribarenja u akvatoriju otoka Jabuke i Blitvenice unatrag godine dana te ga je kapetan sušio na palubi broda i skladištio u vrećama. Eksploziv je čuvan za paljenje na proslavama jer ga se dalo lako zapaliti žarom cigarete i gorio je jarkim žutozelenim plamenom, izjavili su svjedoci, "slično kao bengalka".

---

image

Opekline trećeg stupnja Marin Rakuljić je imao po glavi, leđima i rukama

Privatni album
---

Također su kazali kako nisu upozorili ni Marina ni njegova oca, koji su došli na brod radi reparacije vitla, o eksplozivu ispod stubišta jer ga nisu smatrali da je opasan. Nisu upozorili ni Marinova dvije godine starijeg brata Milana Rakuljića, vlasnika obrta angažiranog za radove na remontu brodskog vitla.

Čađa na uređaju

U travnju 2016. godine na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu stiže nalaz i mišljenje vještaka iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagrebu. U njemu je izrijekom navedeno kako se nije radilo o zapaljivoj smjesi plinova i para akumuliranih tijekom obavljanja poslova, a koja je inicirana mlazom užarenih čestica, tj. iskri nastalih rezanjem električnom brusilicom.

Očevid je pokazao da je uređaj za autogeno zavarivanje, koji se nalazio uz rub broda na palubi, bio ispravan, i na njemu nije bilo nikakvih oštećenja osim čađe od eksplozije. Uz to, nisu ni bili korišteni neposredno prije eksplozije, koja je bila u poslijepodnevnim satima, već toga jutra.

S obzirom na izgled aparata za autogeno zavarivanje, tj. boce s kisikom i acetilenom, vještak iz Zagreba bio je mišljenja kako nemaju veze s eksplozijom, kao ni tri boce plina za domaćinstvo koje su bile u kuhinji i spavaonici. Nije se radilo ni o eksplozivnoj napravi, kaže vještak, ali kako postoje podaci i opis tvari vađene iz mora, mišljenja je kako se radi o vojnom eksplozivnom zapaljivom sredstvu – bezdimnom barutu.

---

image

Marin Rakuljić je nakon eksplozije bio u komi tri tjedna, a posljedice  stravičnih opeklina dandanas mu se vide i na glavi

 

Nikola Vilić/ Cropix
---

Vještak je istaknuo i da se navedeni eksploziv vrlo brzo pali žarom, plamenom upaljača i užarenom iskrom te vrlo brzo gori intenzivnim plamenom. U listopadu iste godine Državno odvjetništvo ispituje svjedoke i ponovno je potvrđeno da je na brodu bio eksploziv za koji Rakuljići nisu znali.

U veljači 2017. godine podiže se optužnica protiv Milana Rakuljića, kao vlasnika obrta, u kojoj je navedeno da je tijekom radova korištena električna brusilica bez propisanih mjera zaštite na radu, tj. nije ograničeno kretanje užarenih čestica. U odgovoru na optužnicu, odvjetnik Milana Rakuljića je istaknuo kako izvođači radova nisu znali za eksploziv na brodu te da nisu obavljali poslove u prostoru koji zahtijeva posebne uvjete, primjerice u strojarnici broda ili u tanku za gorivo, gdje se mogu očekivati isparavanja gorivih tekućina, već na palubi broda, tj. na otvorenom.

Tužba HZZO-a

– Nigdje u optužnici nema ni riječi o eksplozivu, kao da ga nitko nije ni spomenuo. Mene nitko s Državnog odvjetništva nije nikada ni ispitao, već su sve prepustili policiji, tako da će meni na suđenju biti prvi put u ovom postupku da govorim pred tijelima pravosuđa. Državno odvjetništvo uporno zatvara oči da je na brodu bio eksploziv.

Odmah nakon nesreće imao sam tako teške ozljede da su me doslovno otpisali. Da sam podlegao opeklinama i umro, vjerojatno bi mene proglasili krivim i tako zaključili slučaj – ogorčen je naš sugovornik.

Dodatni udar na njegovo psihičko stanje bila je i tužba HZZO-a, koji je od brata mu Milana, kao vlasnika obrta, potraživao 101.000 kuna na ime troškova liječenja u bolnici. Smatrali su da Milan Rakuljić mora platiti liječenje bratovih opeklina kao zaposlenik njegova obrta.

---

image

Marin Rakuljić: 'Nigdje u optužnici nema ni riječi o eksplozivu, kao da ga nitko nije ni spomenuo'

 

Nikola Vilić/ Cropix
---

Sud je u studenome 2020. godine pravomoćno odbio tužbu HZZO-a, navodeći u presudi kako su dva sudska vještaka i niz svjedoka potvrdili kako nastale pare nisu produkt rada na vitlu, već nepoznate tvari na koju izvođači radova nisu bili upozoreni. U parničnom postupku tako je razjašnjeno ono što Državno odvjetništvo tijekom istrage nije uspjelo povezati u spisu.

– Pokušao sam sve kazati i Državnom odvjetništvu, ali takvu razinu nezainteresiranosti nisam još vidio. Ja sam njima doslovno na silu donio svoju potpunu dokumentaciju o ozljedama, koja ih uopće nije zanimala. Kao ni dokazi koje sam našao da je sjeverno od otoka Jabuke bilo odlagalište eksplozivnog materijala JNA. Kao ni nalaz privatne istražiteljske agencije koja je utvrdila kako eksplozivno sredstvo na brodu pripada vrsti dvobaznih baruta, što se koristi kao pogonsko punjenje raketa i topničkog streljiva – nabraja nam Marin Rakuljić.

Četiri obitelji

Osim njega, kao direktne i indirektne žrtve, s nama je razgovarala i njegova supruga.

– Mi smo taoci svega ovoga, četiri obitelji stalno žive u sjeni stravičnog događaja. Mi i naša djeca, moj djever i njegova obitelj, moj svekar i svekrva i moji roditelji. Zar državne institucije nisu netko tko bi trebao raditi u našem interesu? – pita nas Cvita Rakuljić.

S Općinskog suda u Splitu doznali smo kako je predmet zaprimljen na sud početkom listopada 2017. godine. Spis je u međuvremenu dodijeljen u rad troje sudaca, održane su dvije rasprave, i to 6. listopada prošle i 8. veljače ove godine, a sljedeća rasprava sazvana je za polovicu rujna.

---

APSURDNA OPTUŽNICA: Stručna osposobljenost za brusilicu!?

Dodatni apsurd u optužnici jest to što je navedeno kako su radove izvodili radnici koji nisu stručno osposobljeni.

– Ja sam inženjer strojarstva. Ako ja nisam obučen za brušenje, onda ne znam tko jest. Osim toga, posjedujem još i čitav niz certifikata i atesta koje struka nalaže za obavljanje ove vrste posla.

Uz to sam studentima na FESB-u neko vrijeme održavao praktični dio vježbi iz kolegija Zavarivanje i srodni postupci. Ni taj dio podataka za DORH očito nije bio bitan.

Na stranu sve to, električna brusilica je alat koji se kupuje u slobodnoj prodaji i ne zahtijeva nikakve posebne dozvole, a ni stručna usavršavanja za rad s istom, te je posjeduje svako kućanstvo – istaknuo je Marin Rakuljić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/Privatni album Nikola Vilić/ Cropix Nikola Vilić/ Cropix Nikola Vilić/ Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Nikola Vilić/ Cropix
Cropix/Privatni album

Marin Rakuljić stradao je u eksploziji i požaru na brodu u Bajnicama

Nikola Vilić/ Cropix

Marinu Rakuljiću ozljede su i dalje vrlo vidljive

Nikola Vilić/ Cropix

Marin Rakuljić: 'Takvu razinu nezainteresiranosti nisam mogao zamisliti, ja im donio sve dokaze, a njih nije briga'

Nikola Vilić/ Cropix

Marin Rakuljić: 'Nigdje u optužnici nema ni riječi o eksplozivu, kao da ga nitko nije ni spomenuo'

 

Privatni album

Koćarica 'Mali Božo' u požaru u Bajnicama

Privatni album

Opekline trećeg stupnja Marin Rakuljić je imao po glavi, leđima i rukama

Privatni album

Marin Rakuljić zadobio je opekline na 40 posto tijela

Nikola Vilić/ Cropix

Marin Rakuljić je nakon eksplozije bio u komi tri tjedna, a posljedice  stravičnih opeklina dandanas mu se vide i na glavi

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/inzenjer-iz-mjesta-kraj-splita-umalo-je-poginuo-u-detonaciji-i-pozaru-a-maceha-drzava-poklonila-mu-je-jos-sedam-godine-muka-mup-je-napravio-kljucne-propuste-1188762 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2a67bbd1a33a943e1cea3a494e31f34612d9d411 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=In%C5%BEenjer+iz+mjesta+kraj+Splita+umalo+je+poginuo+u+detonaciji+i+po%C5%BEaru%2C+a+ma%C4%87eha+dr%C5%BEava+%E2%80%98poklonila%E2%80%98+mu+je+jo%C5%A1+sedam+godina+muka%3A+%E2%80%98MUP+je+napravio+klju%C4%8Dne+propuste%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Finzenjer-iz-mjesta-kraj-splita-umalo-je-poginuo-u-detonaciji-i-pozaru-a-maceha-drzava-poklonila-mu-je-jos-sedam-godine-muka-mup-je-napravio-kljucne-propuste-1188762 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Finzenjer-iz-mjesta-kraj-splita-umalo-je-poginuo-u-detonaciji-i-pozaru-a-maceha-drzava-poklonila-mu-je-jos-sedam-godine-muka-mup-je-napravio-kljucne-propuste-1188762 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Marin Rakuljić pretrpio je strašne ozljede u detonaciji na koćarici, bio je teško opečen i jedva se izvukao, ali pravosudne muke su tek uslijedile. Na brodu čiji je remont obavljao nalazio se eksploziv, što je poslije nepobitno utvrđeno, ali MUP i DORH su to zanemarili [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strahota na koćarici [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikastrahota na koćarici

Inženjer iz mjesta kraj Splita umalo je poginuo u detonaciji i požaru, a maćeha država ‘poklonila‘ mu je još sedam godina muka: ‘MUP je napravio ključne propuste!‘

30. travnja 2022. - 21:31

Rješenje Povjerenstva za rad po pritužbama na rad MUP-a stiglo je na adresu u Bajnicama prije nekoliko dana.

Pritužbu na rad policije uputio je Marin Rakuljić još 2016. godine i protokom vremena bi vjerojatno na nju i zaboravio da još dandanas ne trpi posljedice stravične eksplozije i požara, iz kojeg je izišao s teškim opeklinama na 40 posto tijela, zbog kojih je tri tjedna bio u komi.

Detonacija na koćarici "Mali Božo", na čijem remontu je radio s ocem, dogodila se u rujnu 2015. godine. Osim Marina Rakuljića, kojem je plamen zahvatio leđa, ruke i glavu, mornar s broda zadobio je opekline na 20 posto tijela, a lakše ozljede po nogama zadobio je brodski kuhar. Marinov otac je pukom srećom prošao neozlijeđen.

Zdravo za gotovo

Toga dana, kada je trčao kroz plameni val kako ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 18:57