stdClass Object ( [id] => 1107324 [title] => Istražuje se smrt Splićanina u bolnici u Popovači: sumnja se da je dobio koktel lijekova koji su izazvali ‘kemijsku luđačku košulju‘ i zatajenje pluća [alias] => istrazuje-se-smrt-splicanina-u-bolnici-u-popovaci-sumnja-se-da-je-dobio-koktel-lijekova-koji-su-izazvali-kemijsku-ludacku-kosulju-i-zatajenje-pluca [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zbog sumnjivih okolnosti smrti Darija Peričića (50) zvanog Vunjo iz Splita u Neuropsihijatrijskoj bolnici "Dr. Ivan Barbot" u Popovači, podnesena je kaznena prijava u kojoj se od Državnog odvjetništva traži utvrđivanje svih okolnosti i odgovornosti za kobni ishod.

U prijavi je naveden niz propusta u tretmanu sada pokojnog Peričića koji je bio osoba s duševnim smetnjama, ali nije imao ni jednu dijagnozu koja je mogla dovesti do smrti u roku od deset dana.

Na pokretanje kaznenog postupka odlučile su se njegova sestra Jadranka i nećakinja Andriana koje su se i brinule o Dariju Peričiću, pogotovo kada mu se stanje pogoršalo nakon prometne nesreće u kojoj je ozlijedio glavu te je imao operaciju zbog edema na mozgu.

- Možda se ne bismo odlučile na ovakav postupak da nije bešćutnosti svih institucija koje su dovele do toga da moj ujak završi u Popovači. Nakon što je umro, nitko od njih nije našao shodnim pokazati ljudskost i sućut, već su se svi redom pravili da se to njih ne tiče.

Kada to usporedim sa situacijama kada se zlostavljaju životinje i kada se pola države digne na noge te se mijenjaju zakoni, onda mi dođe da zaplačem. Umro je čovjek, bolestan, ali dobar čovjek, a ponašaju se kao da njegov život nije bitan - ogorčena je Andriana.

Od bolnice do pritvora

Njezin ujak u mladosti se bavio nogometom i bio je stvarno uspješan i omiljen, kaže Andriana, međutim, zbog psihičkih problema koji su bili sve jači imao je problema s alkoholom pa se dva puta liječio u ustanovama. Problemi s njegovim psihičkim zdravljem pogoršali su se nakon operacije na mozgu kada su mu spasili život, ali se mentalno vratio u djetinjstvo.

Više nije bio sposoban za samostalan život, a on i 85-godišnja majka mu živjeli su na splitskim Bačvicama. Sestra mu Jadranka i nećakinja Andriana žive u Sitnom Gornjem odakle je Darijeva sestra dolazila svakodnevno i brinula se za majku i brata.

Tog dana, početkom veljače ove godine, njegova se majka više nije mogla nositi sa sinovljevim psihičkim problemima jer je prosuo iz posude hranu koju je skuhala te je oko 10.30 sati pozvala policiju. Policajci iz Druge policijske postaje ga u 11 sati odvode na Hitni prijem Klinike za psihijatriju KBC-a Split.

Nakon pregleda koji je trajao devet minuta, tijekom kojeg je pregledan i njegov bolnički karton s podacima o prijašnjim liječenjima, zaključeno je kako se radi o bolesniku s organskim i duševnim poremećajima uzrokovanim bolešću, oštećenjem i disfunkcijom mozga te stanjem apstinencije zbog ovisnosti od alkohola.

---

image
Osmrtnica za Darija Peričića
Privatni album
---

Preporučena je dotadašnja terapija psihijatrijskih lijekova, uz lijek zbog problema sa želucem, i procijenjeno kako je miran i nije agresivan. Zaključuju da nema indikacije za zadržavanje u bolnici te preporučuju ambulantno liječenje.

Policija ga vraća u postaju, ali već u 15 sati ponovno ga dovode na isti Hitni prijem jer se očito nisu mogli nositi s 50-godišnjakom koji se nije mogao umiriti. Pregled ovaj put traje 19 minuta, kako stoji u nalazu, nakon kojih je ponovno otpušten iz bolnice i vraćen policiji kao i nakon prvog.

Uz duševne smetnje, osim gastritisa, nisu utvrđene nikakve fizičke smetnje ili simptom fizičkog oboljenja koji bi zahtijevao liječenje u bolnici. Policija nastavlja provoditi kriminalističku obradu nad njim i sutradan, 4. veljače, odvode ga u pritvorsku jedinicu PU splitsko-dalmatinske uz prijavu za obiteljsko nasilje.

Sumnjiva testiranja

- Tamo se nije mogao smiriti, plakao je i bio uznemiren. Čak se od straha pomokrio po sebi, policajci su me nazvali i došli po mene službenim vozilom jer nisu mogli čekati da dođem autobusom. Darijo se nije mogao smiriti sve dok ja nisam došla. Bio je preznojen i tresao se.

Rekla sam mu: ”Smiri se, seka je došla!” Promijenila sam mu hlače, kupila mu pizzetu i dala mu cigarete, bio je tamo bez svoje terapije, izgubljen i nije shvaćao što radi zatvoren. Sjedila sam s njim od 14 do 22 sata kada je odveden na Bilice jer je proglašen agresivnim.

Neka pregledaju kamere iz pritvorske jedinice i neka onda kaže psihijatrica je li to agresivan ili uplašeni čovjek. Svog brata sam sljedeći put vidjela mrtvog - prepričava nam Jadranka.

---

image
Soba na forenzičko psihijatrijskom odijelu neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači

 
Goran Mehkek/Cropix
---

Na splitske Bilice doveden je kao istražni zatvorenik te večeri, a u bolnicu u Popovači prebačen je sutradan ujutro temeljem odluke upraviteljice splitskog zatvora. O tome su nadležni sud i Državno odvjetništvo obaviješteni kada je umro nakon deset dana.

Obitelji je kazano da je odveden u Popovaču jer nije mogao podnijeti boravak u ćeliji, stalno je plakao, nisu ga mogli smiriti. Nećakinja Andriana nazvala je u bolnicu u Popovači te je obducent ljubazno razgovarao s njom, ali njoj do danas nije jasno od čega je Darijo Peričić umro.

Odlučna da pronađe odgovore, angažirala je odvjetnicu Doris Košta, koja je nakon iscrpnog istraživanja utvrdila niz propusta te je podnijela kaznenu prijavu nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku.

- Prijavu sam podnijela protiv odgovornih osoba koje su ne obavljajući savjesno svoje poslove uzrokovale smrt Darija Peričića. Nesavjesnim postupanjem u svakoj pojedinoj fazi njegova tretmana doveli su do smrti, a prema patologu je uzrok zatajenje rada pluća. Sigurno se, među ostalim, radi i o kaznenom djelu nesavjesna liječenja - kaže nam odvjetnica.

U kaznenoj prijavi navodi se kako nije pojašnjeno zašto su rađena dva testa na COVID-19 u roku od deset dana. Očito je, smatra odvjetnica, da je Peričić imao neke respiratorne ili druge smetnje zbog kojih su mu uzimali bris. Prijava ističe kako su mu u Popovači u terapiji dani lijekovi Haldol i Talofen, koje on nije smio primati zbog svog zdravstvenog stanja.

---

image
Odvjetnica Doris Košta smatra kako je Darijo Peričić žrtva nesavjesnog liječenja

 
Vojko Bašić/Cropix
---

Naime, Haldol je antipsihotik opasan za svaku osobu ako je imala operaciju glave, epileptične napadaje, a izričito stoji da ga se ne smije uzimati ako je osoba u kontaktu s alkoholom, ako je na antidepresivima, antipsihoticima, sredstvima za smirenje.

Darijo Peričić imao je operaciju glave te je uz Haldol pio i antipsihotik i lijek za smirenje. Drugi lijek, Talofen izaziva poremećaj disanja, zatajenje dišnog sustava i aspirativnu upalu pluća.

- Radi se o lijeku koji nije uvršten na listu lijekova u Hrvatskoj, a nabavlja se samo na izričit zahtjev zdravstvene ustanove. Štoviše, radi se o lijeku čija je upotreba zabranjena u mnogim zemljama te o lijeku koji ima najnižu ocjenu na svim medicinskim portalima (jednu zvjezdicu), tj. označen je kao loš lijek, baš kao i Haldol.

Liječnik je dužan s posebnom pažnjom odrediti unos drugih lijekova, u protivnom dolazi do "kemijske luđačke košulje", uvijek sa smrtnim ishodom. Bila je to terapija koju nikada prije Darijo Peričić nije primao jer je nije ni smio primiti.

---

image
Obavijest o smrti Darija Peričića
Privatni album
---

Osim toga, nije se obavila nikakva obrada pacijenta, primjerice, vađenje krvi, rendgen i slično, i tako tijekom čitavog njegova boravka u Popovači, i to usprkos njegovu stanju. Darijo Peričić se 14. veljače oko 17.50 sati srušio na pod i umro, s tim da je prethodno u 17.12 sati primio terapiju Haldola i dr. - nabraja nam odvjetnica Košta.

Bezrazložno vezan

U kaznenoj prijavi je istaknuto kako je obdukcija obavljena površno i nepotpuno. Uzrok smrti je zatajenje pluća, a u obdukcijskom nalazu navodi se: pluća mala kolabirana, bezračna sluznica bronha sivkasto crvenkasta s dosta sluzi u lumenu - uzrok smrti - atelectasis pulmonum (atelektaza pluća). Nije navedeno što je uzrok atelektaze pluća s obzirom na to da uzrok može biti strano tijelo, tumor dišnih putova, upala pluća, trauma.

Odvjetnica Košta ističe kako su sporne i činjenice: dva puta je pregledan u KBC-u Split i nije utvrđeno nikakvo zdravstveno stanje koje bi moglo dovest do smrti, iz Zatvora u Splitu upućen je u bolnicu izvan zatvorskog sustava, nije imao medicinsku pratnju dok je putovao iz Splita u Popovaču, u bolnici je bio vezan bez konkretnog razloga.

Obratila se Udruzi za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja "Svitanje", Kući ljudskih prava Zagreb, pučkoj pravobraniteljici i pravobraniteljici za osobe s invaliditetom koji će pratiti daljnje postupanje Državnog odvjetništva.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAZNENA PRIJAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KAZNENA PRIJAVA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-17 13:20:52 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-21 09:41:50 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2021-06-21 09:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 681 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18289102.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/17666088.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18289340.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18228268.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18228288.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/13265558.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","","Privatni album","Privatni album","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Darijo Peri\u010di\u0107 preminuo je u bolni\u010dkoj sobi u Popova\u010di pod nerazja\u0161njenim okolnostima","Soba na forenzi\u010dko psihijatrijskom odijelu neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot u Popova\u010di
\n
\n\u00a0","smrt u Popovaci","Osmrtnica za Darija Peri\u010di\u0107a","Obavijest o smrti Darija Peri\u010di\u0107a","Odvjetnica Doris Ko\u0161ta smatra kako je Darijo Peri\u010di\u0107 \u017ertva nesavjesnog lije\u010denja
\n
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18289102_1920.jpg":"1920x1080","k_18289102_1280.jpg":"1280x1280","k_18289102_1024.jpg":"1024x1024","k_18289102_640.jpg":"640x640","k_18289102_480.jpg":"480x480","k_18289102_340.jpg":"340x340","k_18289102_220.jpg":"220x220","o_18289102_1280.jpg":"1280x853","o_18289102_1024.jpg":"1024x682","o_18289102_640.jpg":"640x426","o_18289102_480.jpg":"480x320","o_18289102_340.jpg":"340x226","o_18289102_220.jpg":"220x146","h_18289102_1280.jpg":"1280x854","h_18289102_1024.jpg":"1024x683","h_18289102_640.jpg":"640x427","h_18289102_480.jpg":"480x320","h_18289102_340.jpg":"340x227","h_18289102_220.jpg":"220x147","pp_18289102_1280.jpg":"1006x1280","pp_18289102_1024.jpg":"805x1024","pp_18289102_640.jpg":"503x640","pp_18289102_480.jpg":"377x480","pp_18289102_340.jpg":"267x340","pp_18289102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17666088_1920.jpg":"1920x1080","k_17666088_1280.jpg":"1280x1280","k_17666088_1024.jpg":"1024x1024","k_17666088_640.jpg":"640x640","k_17666088_480.jpg":"480x480","k_17666088_340.jpg":"340x340","k_17666088_220.jpg":"220x220","o_17666088_1280.jpg":"1280x853","o_17666088_1024.jpg":"1024x682","o_17666088_640.jpg":"640x426","o_17666088_480.jpg":"480x320","o_17666088_340.jpg":"340x226","o_17666088_220.jpg":"220x146","h_17666088_1280.jpg":"1280x854","h_17666088_1024.jpg":"1024x683","h_17666088_640.jpg":"640x427","h_17666088_480.jpg":"480x320","h_17666088_340.jpg":"340x227","h_17666088_220.jpg":"220x147","pp_17666088_1280.jpg":"1006x1280","pp_17666088_1024.jpg":"805x1024","pp_17666088_640.jpg":"503x640","pp_17666088_480.jpg":"377x480","pp_17666088_340.jpg":"267x340","pp_17666088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x900","hd_18289340_1920.jpg":"1920x1080","k_18289340_1280.jpg":"1280x1280","k_18289340_1024.jpg":"1024x1024","k_18289340_640.jpg":"640x640","k_18289340_480.jpg":"480x480","k_18289340_340.jpg":"340x340","k_18289340_220.jpg":"220x220","o_18289340_1280.jpg":"1280x960","o_18289340_1024.jpg":"1024x768","o_18289340_640.jpg":"640x480","o_18289340_480.jpg":"480x360","o_18289340_340.jpg":"340x255","o_18289340_220.jpg":"220x165","h_18289340_1280.jpg":"1280x854","h_18289340_1024.jpg":"1024x683","h_18289340_640.jpg":"640x427","h_18289340_480.jpg":"480x320","h_18289340_340.jpg":"340x227","h_18289340_220.jpg":"220x147","pp_18289340_1280.jpg":"1006x1280","pp_18289340_1024.jpg":"805x1024","pp_18289340_640.jpg":"503x640","pp_18289340_480.jpg":"377x480","pp_18289340_340.jpg":"267x340","pp_18289340_220.jpg":"173x220"},{"size0":"720x1153","hd_18228268_1920.jpg":"1920x1080","k_18228268_1280.jpg":"1280x1280","k_18228268_1024.jpg":"1024x1024","k_18228268_640.jpg":"640x640","k_18228268_480.jpg":"480x480","k_18228268_340.jpg":"340x340","k_18228268_220.jpg":"220x220","o_18228268_1280.jpg":"1280x2049","o_18228268_1024.jpg":"1024x1639","o_18228268_640.jpg":"640x1024","o_18228268_480.jpg":"480x768","o_18228268_340.jpg":"340x544","o_18228268_220.jpg":"220x352","h_18228268_1280.jpg":"1280x854","h_18228268_1024.jpg":"1024x683","h_18228268_640.jpg":"640x427","h_18228268_480.jpg":"480x320","h_18228268_340.jpg":"340x227","h_18228268_220.jpg":"220x147","pp_18228268_1280.jpg":"1006x1280","pp_18228268_1024.jpg":"805x1024","pp_18228268_640.jpg":"503x640","pp_18228268_480.jpg":"377x480","pp_18228268_340.jpg":"267x340","pp_18228268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"720x1480","hd_18228288_1920.jpg":"1920x1080","k_18228288_1280.jpg":"1280x1280","k_18228288_1024.jpg":"1024x1024","k_18228288_640.jpg":"640x640","k_18228288_480.jpg":"480x480","k_18228288_340.jpg":"340x340","k_18228288_220.jpg":"220x220","o_18228288_1280.jpg":"1280x2631","o_18228288_1024.jpg":"1024x2104","o_18228288_640.jpg":"640x1315","o_18228288_480.jpg":"480x986","o_18228288_340.jpg":"340x698","o_18228288_220.jpg":"220x452","h_18228288_1280.jpg":"1280x854","h_18228288_1024.jpg":"1024x683","h_18228288_640.jpg":"640x427","h_18228288_480.jpg":"480x320","h_18228288_340.jpg":"340x227","h_18228288_220.jpg":"220x147","pp_18228288_1280.jpg":"1006x1280","pp_18228288_1024.jpg":"805x1024","pp_18228288_640.jpg":"503x640","pp_18228288_480.jpg":"377x480","pp_18228288_340.jpg":"267x340","pp_18228288_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2900","hd_13265558_1920.jpg":"1920x1080","k_13265558_1280.jpg":"1280x1280","k_13265558_1024.jpg":"1024x1024","k_13265558_640.jpg":"640x640","k_13265558_480.jpg":"480x480","k_13265558_340.jpg":"340x340","k_13265558_220.jpg":"220x220","o_13265558_1280.jpg":"1280x1933","o_13265558_1024.jpg":"1024x1546","o_13265558_640.jpg":"640x966","o_13265558_480.jpg":"480x725","o_13265558_340.jpg":"340x513","o_13265558_220.jpg":"220x332","h_13265558_1280.jpg":"1280x854","h_13265558_1024.jpg":"1024x683","h_13265558_640.jpg":"640x427","h_13265558_480.jpg":"480x320","h_13265558_340.jpg":"340x227","h_13265558_220.jpg":"220x147","pp_13265558_1280.jpg":"1006x1280","pp_13265558_1024.jpg":"805x1024","pp_13265558_640.jpg":"503x640","pp_13265558_480.jpg":"377x480","pp_13265558_340.jpg":"267x340","pp_13265558_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6167685 Threads: 83 Questions: 1118810069 Slow queries: 0 Opens: 207755 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.398 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10067910 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/istrazuje-se-smrt-splicanina-u-bolnici-u-popovaci-sumnja-se-da-je-dobio-koktel-lijekova-koji-su-izazvali-kemijsku-ludacku-kosulju-i-zatajenje-pluca-1107324 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/istrazuje-se-smrt-splicanina-u-bolnici-u-popovaci-sumnja-se-da-je-dobio-koktel-lijekova-koji-su-izazvali-kemijsku-ludacku-kosulju-i-zatajenje-pluca-1107324?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 136068 [name] => popovača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => popovaca [link] => /tag/popovaca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 641770 [name] => Darijo Peričić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-21 11:36:48 [main_article_id] => 0 [alias] => darijo-pericic [link] => /tag/darijo-pericic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 603517 [name] => zatvor u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-12 09:50:08 [main_article_id] => 0 [alias] => zatvor-u-splitu [link] => /tag/zatvor-u-splitu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 287442 [name] => smrt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => smrt [link] => /tag/smrt ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAZNENA PRIJAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Istražuje se smrt Splićanina u bolnici u Popovači: sumnja se da je dobio koktel lijekova koji su izazvali ‘kemijsku luđačku košulju‘ i zatajenje pluća [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18289102.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] => Darijo Peričić preminuo je u bolničkoj sobi u Popovači pod nerazjašnjenim okolnostima [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18289102.jpg [title] => Darijo Peričić preminuo je u bolničkoj sobi u Popovači pod nerazjašnjenim okolnostima Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/17666088.jpg [title] => Soba na forenzičko psihijatrijskom odijelu neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači

 
Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18289340.jpg [title] => smrt u Popovaci ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18228268.jpg [title] => Osmrtnica za Darija Peričića Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18228288.jpg [title] => Obavijest o smrti Darija Peričića Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/13265558.jpg [title] => Odvjetnica Doris Košta smatra kako je Darijo Peričić žrtva nesavjesnog liječenja

 
Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zbog sumnjivih okolnosti smrti Darija Peričića (50) zvanog Vunjo iz Splita u Neuropsihijatrijskoj bolnici "Dr. Ivan Barbot" u Popovači, podnesena je kaznena prijava u kojoj se od Državnog odvjetništva traži utvrđivanje svih okolnosti i odgovornosti za kobni ishod.

U prijavi je naveden niz propusta u tretmanu sada pokojnog Peričića koji je bio osoba s duševnim smetnjama, ali nije imao ni jednu dijagnozu koja je mogla dovesti do smrti u roku od deset dana.

Na pokretanje kaznenog postupka odlučile su se njegova sestra Jadranka i nećakinja Andriana koje su se i brinule o Dariju Peričiću, pogotovo kada mu se stanje pogoršalo nakon prometne nesreće u kojoj je ozlijedio glavu te je imao operaciju zbog edema na mozgu.

- Možda se ne bismo odlučile na ovakav postupak da nije bešćutnosti svih institucija koje su dovele do toga da moj ujak završi u Popovači. Nakon što je umro, nitko od njih nije našao shodnim pokazati ljudskost i sućut, već su se svi redom pravili da se to njih ne tiče.

Kada to usporedim sa situacijama kada se zlostavljaju životinje i kada se pola države digne na noge te se mijenjaju zakoni, onda mi dođe da zaplačem. Umro je čovjek, bolestan, ali dobar čovjek, a ponašaju se kao da njegov život nije bitan - ogorčena je Andriana.

Od bolnice do pritvora

Njezin ujak u mladosti se bavio nogometom i bio je stvarno uspješan i omiljen, kaže Andriana, međutim, zbog psihičkih problema koji su bili sve jači imao je problema s alkoholom pa se dva puta liječio u ustanovama. Problemi s njegovim psihičkim zdravljem pogoršali su se nakon operacije na mozgu kada su mu spasili život, ali se mentalno vratio u djetinjstvo.

Više nije bio sposoban za samostalan život, a on i 85-godišnja majka mu živjeli su na splitskim Bačvicama. Sestra mu Jadranka i nećakinja Andriana žive u Sitnom Gornjem odakle je Darijeva sestra dolazila svakodnevno i brinula se za majku i brata.

Tog dana, početkom veljače ove godine, njegova se majka više nije mogla nositi sa sinovljevim psihičkim problemima jer je prosuo iz posude hranu koju je skuhala te je oko 10.30 sati pozvala policiju. Policajci iz Druge policijske postaje ga u 11 sati odvode na Hitni prijem Klinike za psihijatriju KBC-a Split.

Nakon pregleda koji je trajao devet minuta, tijekom kojeg je pregledan i njegov bolnički karton s podacima o prijašnjim liječenjima, zaključeno je kako se radi o bolesniku s organskim i duševnim poremećajima uzrokovanim bolešću, oštećenjem i disfunkcijom mozga te stanjem apstinencije zbog ovisnosti od alkohola.

---

image
Osmrtnica za Darija Peričića
Privatni album
---

Preporučena je dotadašnja terapija psihijatrijskih lijekova, uz lijek zbog problema sa želucem, i procijenjeno kako je miran i nije agresivan. Zaključuju da nema indikacije za zadržavanje u bolnici te preporučuju ambulantno liječenje.

Policija ga vraća u postaju, ali već u 15 sati ponovno ga dovode na isti Hitni prijem jer se očito nisu mogli nositi s 50-godišnjakom koji se nije mogao umiriti. Pregled ovaj put traje 19 minuta, kako stoji u nalazu, nakon kojih je ponovno otpušten iz bolnice i vraćen policiji kao i nakon prvog.

Uz duševne smetnje, osim gastritisa, nisu utvrđene nikakve fizičke smetnje ili simptom fizičkog oboljenja koji bi zahtijevao liječenje u bolnici. Policija nastavlja provoditi kriminalističku obradu nad njim i sutradan, 4. veljače, odvode ga u pritvorsku jedinicu PU splitsko-dalmatinske uz prijavu za obiteljsko nasilje.

Sumnjiva testiranja

- Tamo se nije mogao smiriti, plakao je i bio uznemiren. Čak se od straha pomokrio po sebi, policajci su me nazvali i došli po mene službenim vozilom jer nisu mogli čekati da dođem autobusom. Darijo se nije mogao smiriti sve dok ja nisam došla. Bio je preznojen i tresao se.

Rekla sam mu: ”Smiri se, seka je došla!” Promijenila sam mu hlače, kupila mu pizzetu i dala mu cigarete, bio je tamo bez svoje terapije, izgubljen i nije shvaćao što radi zatvoren. Sjedila sam s njim od 14 do 22 sata kada je odveden na Bilice jer je proglašen agresivnim.

Neka pregledaju kamere iz pritvorske jedinice i neka onda kaže psihijatrica je li to agresivan ili uplašeni čovjek. Svog brata sam sljedeći put vidjela mrtvog - prepričava nam Jadranka.

---

image
Soba na forenzičko psihijatrijskom odijelu neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači

 
Goran Mehkek/Cropix
---

Na splitske Bilice doveden je kao istražni zatvorenik te večeri, a u bolnicu u Popovači prebačen je sutradan ujutro temeljem odluke upraviteljice splitskog zatvora. O tome su nadležni sud i Državno odvjetništvo obaviješteni kada je umro nakon deset dana.

Obitelji je kazano da je odveden u Popovaču jer nije mogao podnijeti boravak u ćeliji, stalno je plakao, nisu ga mogli smiriti. Nećakinja Andriana nazvala je u bolnicu u Popovači te je obducent ljubazno razgovarao s njom, ali njoj do danas nije jasno od čega je Darijo Peričić umro.

Odlučna da pronađe odgovore, angažirala je odvjetnicu Doris Košta, koja je nakon iscrpnog istraživanja utvrdila niz propusta te je podnijela kaznenu prijavu nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku.

- Prijavu sam podnijela protiv odgovornih osoba koje su ne obavljajući savjesno svoje poslove uzrokovale smrt Darija Peričića. Nesavjesnim postupanjem u svakoj pojedinoj fazi njegova tretmana doveli su do smrti, a prema patologu je uzrok zatajenje rada pluća. Sigurno se, među ostalim, radi i o kaznenom djelu nesavjesna liječenja - kaže nam odvjetnica.

U kaznenoj prijavi navodi se kako nije pojašnjeno zašto su rađena dva testa na COVID-19 u roku od deset dana. Očito je, smatra odvjetnica, da je Peričić imao neke respiratorne ili druge smetnje zbog kojih su mu uzimali bris. Prijava ističe kako su mu u Popovači u terapiji dani lijekovi Haldol i Talofen, koje on nije smio primati zbog svog zdravstvenog stanja.

---

image
Odvjetnica Doris Košta smatra kako je Darijo Peričić žrtva nesavjesnog liječenja

 
Vojko Bašić/Cropix
---

Naime, Haldol je antipsihotik opasan za svaku osobu ako je imala operaciju glave, epileptične napadaje, a izričito stoji da ga se ne smije uzimati ako je osoba u kontaktu s alkoholom, ako je na antidepresivima, antipsihoticima, sredstvima za smirenje.

Darijo Peričić imao je operaciju glave te je uz Haldol pio i antipsihotik i lijek za smirenje. Drugi lijek, Talofen izaziva poremećaj disanja, zatajenje dišnog sustava i aspirativnu upalu pluća.

- Radi se o lijeku koji nije uvršten na listu lijekova u Hrvatskoj, a nabavlja se samo na izričit zahtjev zdravstvene ustanove. Štoviše, radi se o lijeku čija je upotreba zabranjena u mnogim zemljama te o lijeku koji ima najnižu ocjenu na svim medicinskim portalima (jednu zvjezdicu), tj. označen je kao loš lijek, baš kao i Haldol.

Liječnik je dužan s posebnom pažnjom odrediti unos drugih lijekova, u protivnom dolazi do "kemijske luđačke košulje", uvijek sa smrtnim ishodom. Bila je to terapija koju nikada prije Darijo Peričić nije primao jer je nije ni smio primiti.

---

image
Obavijest o smrti Darija Peričića
Privatni album
---

Osim toga, nije se obavila nikakva obrada pacijenta, primjerice, vađenje krvi, rendgen i slično, i tako tijekom čitavog njegova boravka u Popovači, i to usprkos njegovu stanju. Darijo Peričić se 14. veljače oko 17.50 sati srušio na pod i umro, s tim da je prethodno u 17.12 sati primio terapiju Haldola i dr. - nabraja nam odvjetnica Košta.

Bezrazložno vezan

U kaznenoj prijavi je istaknuto kako je obdukcija obavljena površno i nepotpuno. Uzrok smrti je zatajenje pluća, a u obdukcijskom nalazu navodi se: pluća mala kolabirana, bezračna sluznica bronha sivkasto crvenkasta s dosta sluzi u lumenu - uzrok smrti - atelectasis pulmonum (atelektaza pluća). Nije navedeno što je uzrok atelektaze pluća s obzirom na to da uzrok može biti strano tijelo, tumor dišnih putova, upala pluća, trauma.

Odvjetnica Košta ističe kako su sporne i činjenice: dva puta je pregledan u KBC-u Split i nije utvrđeno nikakvo zdravstveno stanje koje bi moglo dovest do smrti, iz Zatvora u Splitu upućen je u bolnicu izvan zatvorskog sustava, nije imao medicinsku pratnju dok je putovao iz Splita u Popovaču, u bolnici je bio vezan bez konkretnog razloga.

Obratila se Udruzi za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja "Svitanje", Kući ljudskih prava Zagreb, pučkoj pravobraniteljici i pravobraniteljici za osobe s invaliditetom koji će pratiti daljnje postupanje Državnog odvjetništva.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Privatni album Privatni album Vojko Bašić/Cropix
Goran Mehkek/Cropix
Darijo Peričić preminuo je u bolničkoj sobi u Popovači pod nerazjašnjenim okolnostima
Goran Mehkek/Cropix
Soba na forenzičko psihijatrijskom odijelu neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači

 

smrt u Popovaci
Privatni album
Osmrtnica za Darija Peričića
Privatni album
Obavijest o smrti Darija Peričića
Vojko Bašić/Cropix
Odvjetnica Doris Košta smatra kako je Darijo Peričić žrtva nesavjesnog liječenja

 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/istrazuje-se-smrt-splicanina-u-bolnici-u-popovaci-sumnja-se-da-je-dobio-koktel-lijekova-koji-su-izazvali-kemijsku-ludacku-kosulju-i-zatajenje-pluca-1107324 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=db6b6ea83f7b4ab456ef75fb01d8ef9a25e1a8b3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Istra%C5%BEuje+se+smrt+Spli%C4%87anina+u+bolnici+u+Popova%C4%8Di%3A+sumnja+se+da+je+dobio+koktel+lijekova+koji+su+izazvali+%E2%80%98kemijsku+lu%C4%91a%C4%8Dku+ko%C5%A1ulju%E2%80%98+i+zatajenje+plu%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fistrazuje-se-smrt-splicanina-u-bolnici-u-popovaci-sumnja-se-da-je-dobio-koktel-lijekova-koji-su-izazvali-kemijsku-ludacku-kosulju-i-zatajenje-pluca-1107324 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fistrazuje-se-smrt-splicanina-u-bolnici-u-popovaci-sumnja-se-da-je-dobio-koktel-lijekova-koji-su-izazvali-kemijsku-ludacku-kosulju-i-zatajenje-pluca-1107324 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAZNENA PRIJAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaKAZNENA PRIJAVA

Istražuje se smrt Splićanina u bolnici u Popovači: sumnja se da je dobio koktel lijekova koji su izazvali ‘kemijsku luđačku košulju‘ i zatajenje pluća

21. lipnja 2021. - 11:36

Zbog sumnjivih okolnosti smrti Darija Peričića (50) zvanog Vunjo iz Splita u Neuropsihijatrijskoj bolnici "Dr. Ivan Barbot" u Popovači, podnesena je kaznena prijava u kojoj se od Državnog odvjetništva traži utvrđivanje svih okolnosti i odgovornosti za kobni ishod.

U prijavi je naveden niz propusta u tretmanu sada pokojnog Peričića koji je bio osoba s duševnim smetnjama, ali nije imao ni jednu dijagnozu koja je mogla dovesti do smrti u roku od deset dana.

Na pokretanje kaznenog postupka odlučile su se njegova sestra Jadranka i nećakinja Andriana koje su se i brinule o Dariju Peričiću, pogotovo kada mu se stanje pogoršalo nakon prometne nesreće u kojoj je ozlijedio glavu te je imao operaciju zbog edema na mozgu.

- Možda se ne bismo odlučile na ovakav postupak da nije bešć...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 11:19