stdClass Object ( [id] => 1359174 [title] => Najviše nasilja nad zatvorenicima bilo je u Remetincu, Bilice su treće...Tko je pokušao zaustaviti objavu ovih podataka? [alias] => najvise-nasilja-nad-zatvorenicima-bilo-je-u-remetincu-bilice-su-trece-tko-je-pokusao-zaustaviti-objavu-ovih-podataka [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Hrvatskoj postoji vrlo visok tamni broj psihičkog ili fizičkog nasilja, odnosno neljudskog i ponižavajućeg postupanja, koje se od strane službenih osoba čini nad osobama lišenim slobode. Iako se rezultat istraživanja ne može uzeti bezrezervno s obzirom na moguću motivaciju zatvorenika za davanje neistinitih potvrdnih odgovora, bilo zbog osvete zatvorskom osoblju ili zbog toga što misle da bi im se time njihova osobna pozicija mogla poboljšati, još uvijek je broj od 57,7 posto potvrdnih odgovora vrlo visok.

Ovaj šokantan podatak iznijela je zagrebačka odvjetnica dr. sc. Lidija Horvat u svojoj doktorskoj disertaciji javno objavljenoj krajem prošle godine pod nazivom "Okrutno, nečovječno i ponižavajuće postupanje prema osobama lišenima slobode - hrvatsko iskustvo u kontekstu međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava".

---

---

O svim problemima s kojima se suočila u svom radu dr.sc.Horvat pisali smo u prethodnom nastavku, posebno o problemima dolaženja do bitnih podataka.

Odvjetnica Lidija Horvat istražila stanje u našim zatvorima: 60 posto zatvorenika u kaznionicama je zlostavljano!

- Javnost, primjerice, uopće ne može dobiti podatke o tome koji su razlozi smrtnih slučajeva u zatvorima, je li to prirodna smrt ili posljedica premlaćivanja ili nečeg drugog - kaže odvjetnica Horvat.

Prema izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara za 2022. godinu proizlazi da je u 2022. godini bilo 20 slučajeva prirodne smrti zatvorenika i tri samoubojstva.

---

image

Odvjetnica Lidija Horvat: Pokušavalo se spriječiti objavu ovih podataka. Htjela sam nakon završetka doktorata objaviti i knjigu te napraviti javnu prezentaciju, ali sam sa svih strana nailazila na prepreke

 

 

Tomislav Krišto/Cropix
---

U posljednjih pet godina zabilježene su 104 prirodne smrti u zatvorima te ukupno devet samoubojstava. Ministarstvo pravosuđa, primjerice, u tom izvješću navodi da je u 2022. godini evidentirano ukupno 70 primjena sredstava prisile, od čega 40 zahvatima za privođenje i tehnike obrane, u sedam je upotrijebljena palica, u 28 raspršivač s dopuštenim neškodljivim tvarima te u jednom električni paralizator.

No, upozorava naša sugovornica, zabrinjavajuće je što se u izvješću ne navodi nijedan slučaj u kojem je došlo do nezakonite ili neopravdane uporabe sredstava prisile, "što bi značilo da takvi slučajevi ne postoje", a to nije u skladu s vrlo visokim brojem takvih slučajeva koji proizlazi iz njezina istraživanja.

Nakon što ESLJP presudom potvrdi kršenje ljudskih prava, Horvat pred hrvatskim tijelima traži obnove tih postupaka od DORH-a ili suda.

Kako su se ozljedili? Pa, pali su...

- Da, pokretali bi obnove, ali nisu provedene adekvatne istrage. Ako, recimo, nije bilo provedeno sudskomedicinsko vještačenje, naložili bi da se provede, ali onda opet uzimaju vještake koji su kod njih na plaći, koji uglavnom vještače za državu.

Naravno, u većini slučajeva vještaci kažu da se uzročno-posljedična veza, odnosno mehanizam nastanka ozljeda ne može sa sigurnošću utvrditi, da se ozljeda mogla zadobiti i padom i sl., uvijek ostave rezervnu varijantu, a onda se prijava odbaci.

Užasno je mali broj podnesenih prijava. Anketirala sam 266 zatvorenika i dobila podatak da je više od 60 posto njih doživjelo neki oblik zlostavljanja u zatvoru - navodi i pojašnjava da je to bilo prvo istraživanje u Hrvatskoj kojim se "nastojala utvrditi zastupljenost okrutnog, neljudskog i/ili ponižavajućeg postupanja prema zatvorenicima iz perspektive samih zatvorenika".

Dragovoljna anketa je obuhvaćala razdoblje od deset godina, a u njoj je sudjelovalo 16,5 posto pravomoćno osuđenih osoba jer je u pojedinim ustanovama bilo "opstrukcija" te zatvorenici nisu uopće znali da se ovakvo istraživanje provodi.

---

image

Splitske Bilice na neslavnom trećem mjestu

Paun Paunović/Cropix
---

- Prema mojemu mišljenju, visok postotak nasilja te neljudskog i ponižavajućeg postupanja utvrđen je upravo u zatvorima jer su to ustanove u kojima bi se, osim istražnih zatvora, trebale izdržavati kazne u trajanju do šest mjeseci te je fluktuacija zatvorenika veća nego u kaznionicama, pa je veća i mogućnost da dođe do neželjenog postupanja.

Osim toga, zatvorenici u zatvorima vrlo često nemaju mogućnost raditi niti se baviti drugim slobodnim aktivnostima, pa je i program izvršenja kazne zatvora vrlo sužen, a vrlo često su i prenapučeni.

Sve su to faktori koji mogu dovesti do potrebe za discipliniranjem zatvorenika, koje se onda obavlja ponekad dozvoljenim, a ponekad i nedozvoljenim metodama. Najviše je ovakvog nasilja bilo u Remetincu, što je nekako logično jer je to najveći zatvor u državi po fluktuaciji zatvorenika, zatim u kaznionici u Lepoglavi u kojoj su, pak, najopasniji osuđenici, te u zatvoru na Bilicama u Splitu, a zašto je tamo tako ostavljam vama na maštu.

---

image

Najviše jenasilja bilo u Remetincu, što je nekako logično jer je to najveći zatvor u državi po fluktuaciji zatvorenika

Goran Mehkek/Cropix
---

Postoji jedna užasno velika tamna brojka od jedno dvije trećine slučajeva. Pokušavalo se spriječiti objavu ovih podataka. Htjela sam nakon završetka doktorata objaviti i knjigu te napraviti javnu prezentaciju, ali sam sa svih strana nailazila na prepreke. Jedva sam dobila odobrenje Ministarstva da anketu provedem, a nakon dovršenja doktorata čak sam i u akademskim krugovima imala podmetanja da to ne izložim javno - zaključuje dr. sc. Horvat.

---

Priče žrtava zlostavljanja

Neki od primjera opisa uzroka i načina zlostavljanja uhićenika i zatvorenika kako u policiji, tako i u zatvoru:

- U policijskoj postaji u više navrata kada su htjeli silom doći do rezultata svojeg ispitivanja, pa makar i ne znam o čemu se radi, fizički su nasrtali i udarali u predjelu leđa i glave, a poslije toga me stavili 72 sata u pritvoreničku jedinicu samo da to prođe.

- Prilikom ispitivanja o kaznenom djelu u policijskoj postaji 48 sati sam bio bez vode i hrane i psihički maltretiran, tako da mi je slomljena ruka, što je navedeno da sam se ozlijedio pri počinjenju kaznenog djela.

- Pravosudni policajac mi je lupio šamar u sobi te sam ga tražio broj značke i rekao da pozove dežurnog, što je on odbio, a kad je dežurni došao, počeli su me obojica maltretirati.

- U policijskoj postaji su me tukli samo zato što imam tetovaže po rukama i zato što su oni skloni sadizmu i zato što sam pripadnik navijačke skupine pa se prema meni ponašaju kao prema stoci.

- U istražnom zatvoru komandiri su rekli zatvorenicima da me maltretiraju, u postaji me policija tukla da priznam i da će me pustiti, udarili su mi šamar, u zatvoru me načelnik vrijeđao, a komandir mi govorio da ne smijem pričati romski i dobio sam šamar zbog pritužbe.

- U zatvoru su me istukla dva pravosudna policajca i imao sam modrice po tijelu, i to zato što sam zvonio i tražio pomoć zbog maltretiranja od drugog zatvorenika, a dobio sam batine i zbog romske nacionalnosti.

- Svakodnevno se susrećem s nekim oblikom nasilja u zatvoru, tj. već dvadeset godina se nalazim po hrvatskim zatvorima i imao sam samo 18 godina kad sam prvi put završio u zatvoru. Bio sam brutalno isprebijan u kaznionici, pravosudni policajci su mi razbili zube te mi prijetili ako kome šta kažem i to je ostavilo trag i ožiljke.

- U policijskoj postaji u više navrata su me maltretirali i tukli zbog djela koje nisam počinio, čak su mi davali novac da radim za njih i da im odajem informacije, što sam odbio; bilo je toliko maltretiranja od strane policije da sam se morao iseliti u inozemstvo.

- U zatvoru se komandir fizički iživljavao na meni i prijetio mi da će me ubiti, a njegov kolega me udarao koljenom u glavu dok sam ležao na podu; moje pritužbe načelniku bacili su u smeće.

- U zatvoru su mi prijetili likvidacijom, zlostavljali me, vrijeđali i mučili te lažno optužili da sam ih napao; istog dana kasnije drugi policajci su me izudarali palicama, rukama i nogama i lažno me optužili da sam pružao aktivni otpor.

- Kad sam u pripitom stanju išao doma i pjevao po ulici, zaustavili su me policajci i srušili na pod, ja sam se opirao i rekao da ću ih tužiti, a nakon toga su mi napisali napad na službenu osobu i zbog toga služim ovu kaznu koju nisam zaslužio.

---

---

Što je povod nasilju: pribava priznanja, kriva nacionalnost, homoseksualnost

Prema istraživanju, motiv okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja u tek 19,5 posto slučajeva je pribava priznanja, zatim u 11 posto discipliniranje neposlušnih, dok čak 71,2 posto otpada na kategoriju "ostalo". U to "ostalo", po opisu zatvorenika, spadaju demonstracija sile, postojanje tetovaža na tijelu zatvorenika, pripadnost navijačkoj skupini, utjecaj alkohola, ovisnost, nacionalnost, osobito srpska i romska, zvonjenje i traženje pomoći za drugog zatvorenika, romski jezik te pisanje pritužbi, državljanstvo BiH, traženje liječnika i premještaja u drugu sobu, inzistiranje na vlastitoj nevinosti, homoseksualna orijentacija, diskriminacija na osnovi bolesti, pružanje aktivnog otpora, prijava nadležnim institucijama, psihičko zlostavljanje bez motiva, upozoravanje na propuste te vrsta počinjenog kaznenog djela.

- Osobito su zanimljiva dva izdvojena motiva - jedan zato što "oni misle da su bolji od njih i jer misle da ne zaslužuju poštovanje", a drugi zato što "pravosudni policajac radi u disko klubu i umoran dolazi i iživljava se" - navodi se u rezultatima istraživanja.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTNI PODACI (2.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ŠOKANTNI PODACI (2.) 2 0 5084 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-26 12:31:18 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-28 18:35:38 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2024-01-28 18:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Najviše nasilja nad zatvorenicima bilo je u Remetincu, Bilice su treće...Tko je pokušao zaustaviti objavu ovih podataka? page_title=Najviše nasilja nad zatvorenicima bilo je u Remetincu, Bilice su treće...Tko je pokušao zaustaviti objavu ovih podataka? [metakey] => Nasilje u zatvoru, lidija horvat, Bilice, Hrvatski zatvori [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/26\/25496825.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26439218.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26439214.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/24037400.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/25692627.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Iz splitskog zatvora<\/p>","

Odvjetnica Lidija Horvat:\u00a0Poku\u0161avalo se sprije\u010diti objavu ovih podataka. Htjela sam nakon zavr\u0161etka doktorata objaviti i knjigu te napraviti javnu prezentaciju, ali sam sa svih strana nailazila na prepreke<\/p>","

Odvjetnica Lidija Horvat:\u00a0Poku\u0161avalo se sprije\u010diti objavu ovih podataka. Htjela sam nakon zavr\u0161etka doktorata objaviti i knjigu te napraviti javnu prezentaciju, ali sam sa svih strana nailazila na prepreke<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Splitske Bilice na neslavnom tre\u0107em mjestu<\/p>","

Najvi\u0161e jenasilja bilo u Remetincu, \u0161to je nekako logi\u010dno jer je to najve\u0107i zatvor u dr\u017eavi po fluktuaciji zatvorenika<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1325","hd_25496825_1920.jpg":"1920x1080","k_25496825_1280.jpg":"1280x1280","k_25496825_1024.jpg":"1024x1024","k_25496825_640.jpg":"640x640","k_25496825_480.jpg":"480x480","k_25496825_340.jpg":"340x340","k_25496825_220.jpg":"220x220","o_25496825_1280.jpg":"1280x883","o_25496825_1024.jpg":"1024x706","o_25496825_640.jpg":"640x441","o_25496825_480.jpg":"480x331","o_25496825_340.jpg":"340x234","o_25496825_220.jpg":"220x151","h_25496825_1280.jpg":"1280x854","h_25496825_1024.jpg":"1024x683","h_25496825_640.jpg":"640x427","h_25496825_480.jpg":"480x320","h_25496825_340.jpg":"340x227","h_25496825_220.jpg":"220x147","pp_25496825_1280.jpg":"1280x1628","pp_25496825_1024.jpg":"1024x1303","pp_25496825_640.jpg":"640x814","pp_25496825_480.jpg":"480x611","pp_25496825_340.jpg":"340x432","pp_25496825_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26439218_1920.jpg":"1920x1080","k_26439218_1280.jpg":"1280x1280","k_26439218_1024.jpg":"1024x1024","k_26439218_640.jpg":"640x640","k_26439218_480.jpg":"480x480","k_26439218_340.jpg":"340x340","k_26439218_220.jpg":"220x220","o_26439218_1280.jpg":"1280x853","o_26439218_1024.jpg":"1024x682","o_26439218_640.jpg":"640x426","o_26439218_480.jpg":"480x320","o_26439218_340.jpg":"340x226","o_26439218_220.jpg":"220x146","h_26439218_1280.jpg":"1280x854","h_26439218_1024.jpg":"1024x683","h_26439218_640.jpg":"640x427","h_26439218_480.jpg":"480x320","h_26439218_340.jpg":"340x227","h_26439218_220.jpg":"220x147","pp_26439218_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439218_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439218_640.jpg":"640x814","pp_26439218_480.jpg":"480x611","pp_26439218_340.jpg":"340x432","pp_26439218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26439214_1920.jpg":"1920x1080","k_26439214_1280.jpg":"1280x1280","k_26439214_1024.jpg":"1024x1024","k_26439214_640.jpg":"640x640","k_26439214_480.jpg":"480x480","k_26439214_340.jpg":"340x340","k_26439214_220.jpg":"220x220","o_26439214_1280.jpg":"1280x853","o_26439214_1024.jpg":"1024x682","o_26439214_640.jpg":"640x426","o_26439214_480.jpg":"480x320","o_26439214_340.jpg":"340x226","o_26439214_220.jpg":"220x146","h_26439214_1280.jpg":"1280x854","h_26439214_1024.jpg":"1024x683","h_26439214_640.jpg":"640x427","h_26439214_480.jpg":"480x320","h_26439214_340.jpg":"340x227","h_26439214_220.jpg":"220x147","pp_26439214_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439214_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439214_640.jpg":"640x814","pp_26439214_480.jpg":"480x611","pp_26439214_340.jpg":"340x432","pp_26439214_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1369","hd_24037400_1920.jpg":"1920x1080","k_24037400_1280.jpg":"1280x1280","k_24037400_1024.jpg":"1024x1024","k_24037400_640.jpg":"640x640","k_24037400_480.jpg":"480x480","k_24037400_340.jpg":"340x340","k_24037400_220.jpg":"220x220","o_24037400_1280.jpg":"1280x912","o_24037400_1024.jpg":"1024x730","o_24037400_640.jpg":"640x456","o_24037400_480.jpg":"480x342","o_24037400_340.jpg":"340x242","o_24037400_220.jpg":"220x156","h_24037400_1280.jpg":"1280x854","h_24037400_1024.jpg":"1024x683","h_24037400_640.jpg":"640x427","h_24037400_480.jpg":"480x320","h_24037400_340.jpg":"340x227","h_24037400_220.jpg":"220x147","pp_24037400_1280.jpg":"1280x1628","pp_24037400_1024.jpg":"1024x1303","pp_24037400_640.jpg":"640x814","pp_24037400_480.jpg":"480x611","pp_24037400_340.jpg":"340x432","pp_24037400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25692627_1920.jpg":"1920x1080","k_25692627_1280.jpg":"1280x1280","k_25692627_1024.jpg":"1024x1024","k_25692627_640.jpg":"640x640","k_25692627_480.jpg":"480x480","k_25692627_340.jpg":"340x340","k_25692627_220.jpg":"220x220","o_25692627_1280.jpg":"1280x853","o_25692627_1024.jpg":"1024x682","o_25692627_640.jpg":"640x426","o_25692627_480.jpg":"480x320","o_25692627_340.jpg":"340x226","o_25692627_220.jpg":"220x146","h_25692627_1280.jpg":"1280x854","h_25692627_1024.jpg":"1024x683","h_25692627_640.jpg":"640x427","h_25692627_480.jpg":"480x320","h_25692627_340.jpg":"340x227","h_25692627_220.jpg":"220x147","pp_25692627_1280.jpg":"1280x1628","pp_25692627_1024.jpg":"1024x1303","pp_25692627_640.jpg":"640x814","pp_25692627_480.jpg":"480x611","pp_25692627_340.jpg":"340x432","pp_25692627_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15029490 Threads: 1 Questions: 3152832849 Slow queries: 7039864 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235013277 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/najvise-nasilja-nad-zatvorenicima-bilo-je-u-remetincu-bilice-su-trece-tko-je-pokusao-zaustaviti-objavu-ovih-podataka-1359174 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/najvise-nasilja-nad-zatvorenicima-bilo-je-u-remetincu-bilice-su-trece-tko-je-pokusao-zaustaviti-objavu-ovih-podataka-1359174?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 745375 [name] => Nasilje u zatvoru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-25 14:07:43 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje-u-zatvoru [link] => /tag/nasilje-u-zatvoru ) [1] => stdClass Object ( [id] => 613705 [name] => lidija horvat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-28 12:49:09 [main_article_id] => 0 [alias] => lidija-horvat [link] => /tag/lidija-horvat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 503394 [name] => bilice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bilice [link] => /tag/bilice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 745771 [name] => Hrvatski zatvori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-28 19:30:36 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-zatvori [link] => /tag/hrvatski-zatvori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTNI PODACI (2.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najviše nasilja nad zatvorenicima bilo je u Remetincu, Bilice su treće...Tko je pokušao zaustaviti objavu ovih podataka? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/25496825.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Ponoš/Cropix [mainImageDesc] =>

Iz splitskog zatvora

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/25496825.jpg [title] =>

Iz splitskog zatvora

Joško Ponoš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26439218.jpg [title] =>

Odvjetnica Lidija Horvat: Pokušavalo se spriječiti objavu ovih podataka. Htjela sam nakon završetka doktorata objaviti i knjigu te napraviti javnu prezentaciju, ali sam sa svih strana nailazila na prepreke

Tomislav Krišto/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26439214.jpg [title] =>

Odvjetnica Lidija Horvat: Pokušavalo se spriječiti objavu ovih podataka. Htjela sam nakon završetka doktorata objaviti i knjigu te napraviti javnu prezentaciju, ali sam sa svih strana nailazila na prepreke

 

 

Tomislav Krišto/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/24037400.jpg [title] =>

Splitske Bilice na neslavnom trećem mjestu

Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/25692627.jpg [title] =>

Najviše jenasilja bilo u Remetincu, što je nekako logično jer je to najveći zatvor u državi po fluktuaciji zatvorenika

Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Hrvatskoj postoji vrlo visok tamni broj psihičkog ili fizičkog nasilja, odnosno neljudskog i ponižavajućeg postupanja, koje se od strane službenih osoba čini nad osobama lišenim slobode. Iako se rezultat istraživanja ne može uzeti bezrezervno s obzirom na moguću motivaciju zatvorenika za davanje neistinitih potvrdnih odgovora, bilo zbog osvete zatvorskom osoblju ili zbog toga što misle da bi im se time njihova osobna pozicija mogla poboljšati, još uvijek je broj od 57,7 posto potvrdnih odgovora vrlo visok.

Ovaj šokantan podatak iznijela je zagrebačka odvjetnica dr. sc. Lidija Horvat u svojoj doktorskoj disertaciji javno objavljenoj krajem prošle godine pod nazivom "Okrutno, nečovječno i ponižavajuće postupanje prema osobama lišenima slobode - hrvatsko iskustvo u kontekstu međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava".

---

---

O svim problemima s kojima se suočila u svom radu dr.sc.Horvat pisali smo u prethodnom nastavku, posebno o problemima dolaženja do bitnih podataka.

Odvjetnica Lidija Horvat istražila stanje u našim zatvorima: 60 posto zatvorenika u kaznionicama je zlostavljano!

- Javnost, primjerice, uopće ne može dobiti podatke o tome koji su razlozi smrtnih slučajeva u zatvorima, je li to prirodna smrt ili posljedica premlaćivanja ili nečeg drugog - kaže odvjetnica Horvat.

Prema izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara za 2022. godinu proizlazi da je u 2022. godini bilo 20 slučajeva prirodne smrti zatvorenika i tri samoubojstva.

---

image

Odvjetnica Lidija Horvat: Pokušavalo se spriječiti objavu ovih podataka. Htjela sam nakon završetka doktorata objaviti i knjigu te napraviti javnu prezentaciju, ali sam sa svih strana nailazila na prepreke

 

 

Tomislav Krišto/Cropix
---

U posljednjih pet godina zabilježene su 104 prirodne smrti u zatvorima te ukupno devet samoubojstava. Ministarstvo pravosuđa, primjerice, u tom izvješću navodi da je u 2022. godini evidentirano ukupno 70 primjena sredstava prisile, od čega 40 zahvatima za privođenje i tehnike obrane, u sedam je upotrijebljena palica, u 28 raspršivač s dopuštenim neškodljivim tvarima te u jednom električni paralizator.

No, upozorava naša sugovornica, zabrinjavajuće je što se u izvješću ne navodi nijedan slučaj u kojem je došlo do nezakonite ili neopravdane uporabe sredstava prisile, "što bi značilo da takvi slučajevi ne postoje", a to nije u skladu s vrlo visokim brojem takvih slučajeva koji proizlazi iz njezina istraživanja.

Nakon što ESLJP presudom potvrdi kršenje ljudskih prava, Horvat pred hrvatskim tijelima traži obnove tih postupaka od DORH-a ili suda.

Kako su se ozljedili? Pa, pali su...

- Da, pokretali bi obnove, ali nisu provedene adekvatne istrage. Ako, recimo, nije bilo provedeno sudskomedicinsko vještačenje, naložili bi da se provede, ali onda opet uzimaju vještake koji su kod njih na plaći, koji uglavnom vještače za državu.

Naravno, u većini slučajeva vještaci kažu da se uzročno-posljedična veza, odnosno mehanizam nastanka ozljeda ne može sa sigurnošću utvrditi, da se ozljeda mogla zadobiti i padom i sl., uvijek ostave rezervnu varijantu, a onda se prijava odbaci.

Užasno je mali broj podnesenih prijava. Anketirala sam 266 zatvorenika i dobila podatak da je više od 60 posto njih doživjelo neki oblik zlostavljanja u zatvoru - navodi i pojašnjava da je to bilo prvo istraživanje u Hrvatskoj kojim se "nastojala utvrditi zastupljenost okrutnog, neljudskog i/ili ponižavajućeg postupanja prema zatvorenicima iz perspektive samih zatvorenika".

Dragovoljna anketa je obuhvaćala razdoblje od deset godina, a u njoj je sudjelovalo 16,5 posto pravomoćno osuđenih osoba jer je u pojedinim ustanovama bilo "opstrukcija" te zatvorenici nisu uopće znali da se ovakvo istraživanje provodi.

---

image

Splitske Bilice na neslavnom trećem mjestu

Paun Paunović/Cropix
---

- Prema mojemu mišljenju, visok postotak nasilja te neljudskog i ponižavajućeg postupanja utvrđen je upravo u zatvorima jer su to ustanove u kojima bi se, osim istražnih zatvora, trebale izdržavati kazne u trajanju do šest mjeseci te je fluktuacija zatvorenika veća nego u kaznionicama, pa je veća i mogućnost da dođe do neželjenog postupanja.

Osim toga, zatvorenici u zatvorima vrlo često nemaju mogućnost raditi niti se baviti drugim slobodnim aktivnostima, pa je i program izvršenja kazne zatvora vrlo sužen, a vrlo često su i prenapučeni.

Sve su to faktori koji mogu dovesti do potrebe za discipliniranjem zatvorenika, koje se onda obavlja ponekad dozvoljenim, a ponekad i nedozvoljenim metodama. Najviše je ovakvog nasilja bilo u Remetincu, što je nekako logično jer je to najveći zatvor u državi po fluktuaciji zatvorenika, zatim u kaznionici u Lepoglavi u kojoj su, pak, najopasniji osuđenici, te u zatvoru na Bilicama u Splitu, a zašto je tamo tako ostavljam vama na maštu.

---

image

Najviše jenasilja bilo u Remetincu, što je nekako logično jer je to najveći zatvor u državi po fluktuaciji zatvorenika

Goran Mehkek/Cropix
---

Postoji jedna užasno velika tamna brojka od jedno dvije trećine slučajeva. Pokušavalo se spriječiti objavu ovih podataka. Htjela sam nakon završetka doktorata objaviti i knjigu te napraviti javnu prezentaciju, ali sam sa svih strana nailazila na prepreke. Jedva sam dobila odobrenje Ministarstva da anketu provedem, a nakon dovršenja doktorata čak sam i u akademskim krugovima imala podmetanja da to ne izložim javno - zaključuje dr. sc. Horvat.

---

Priče žrtava zlostavljanja

Neki od primjera opisa uzroka i načina zlostavljanja uhićenika i zatvorenika kako u policiji, tako i u zatvoru:

- U policijskoj postaji u više navrata kada su htjeli silom doći do rezultata svojeg ispitivanja, pa makar i ne znam o čemu se radi, fizički su nasrtali i udarali u predjelu leđa i glave, a poslije toga me stavili 72 sata u pritvoreničku jedinicu samo da to prođe.

- Prilikom ispitivanja o kaznenom djelu u policijskoj postaji 48 sati sam bio bez vode i hrane i psihički maltretiran, tako da mi je slomljena ruka, što je navedeno da sam se ozlijedio pri počinjenju kaznenog djela.

- Pravosudni policajac mi je lupio šamar u sobi te sam ga tražio broj značke i rekao da pozove dežurnog, što je on odbio, a kad je dežurni došao, počeli su me obojica maltretirati.

- U policijskoj postaji su me tukli samo zato što imam tetovaže po rukama i zato što su oni skloni sadizmu i zato što sam pripadnik navijačke skupine pa se prema meni ponašaju kao prema stoci.

- U istražnom zatvoru komandiri su rekli zatvorenicima da me maltretiraju, u postaji me policija tukla da priznam i da će me pustiti, udarili su mi šamar, u zatvoru me načelnik vrijeđao, a komandir mi govorio da ne smijem pričati romski i dobio sam šamar zbog pritužbe.

- U zatvoru su me istukla dva pravosudna policajca i imao sam modrice po tijelu, i to zato što sam zvonio i tražio pomoć zbog maltretiranja od drugog zatvorenika, a dobio sam batine i zbog romske nacionalnosti.

- Svakodnevno se susrećem s nekim oblikom nasilja u zatvoru, tj. već dvadeset godina se nalazim po hrvatskim zatvorima i imao sam samo 18 godina kad sam prvi put završio u zatvoru. Bio sam brutalno isprebijan u kaznionici, pravosudni policajci su mi razbili zube te mi prijetili ako kome šta kažem i to je ostavilo trag i ožiljke.

- U policijskoj postaji u više navrata su me maltretirali i tukli zbog djela koje nisam počinio, čak su mi davali novac da radim za njih i da im odajem informacije, što sam odbio; bilo je toliko maltretiranja od strane policije da sam se morao iseliti u inozemstvo.

- U zatvoru se komandir fizički iživljavao na meni i prijetio mi da će me ubiti, a njegov kolega me udarao koljenom u glavu dok sam ležao na podu; moje pritužbe načelniku bacili su u smeće.

- U zatvoru su mi prijetili likvidacijom, zlostavljali me, vrijeđali i mučili te lažno optužili da sam ih napao; istog dana kasnije drugi policajci su me izudarali palicama, rukama i nogama i lažno me optužili da sam pružao aktivni otpor.

- Kad sam u pripitom stanju išao doma i pjevao po ulici, zaustavili su me policajci i srušili na pod, ja sam se opirao i rekao da ću ih tužiti, a nakon toga su mi napisali napad na službenu osobu i zbog toga služim ovu kaznu koju nisam zaslužio.

---

---

Što je povod nasilju: pribava priznanja, kriva nacionalnost, homoseksualnost

Prema istraživanju, motiv okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja u tek 19,5 posto slučajeva je pribava priznanja, zatim u 11 posto discipliniranje neposlušnih, dok čak 71,2 posto otpada na kategoriju "ostalo". U to "ostalo", po opisu zatvorenika, spadaju demonstracija sile, postojanje tetovaža na tijelu zatvorenika, pripadnost navijačkoj skupini, utjecaj alkohola, ovisnost, nacionalnost, osobito srpska i romska, zvonjenje i traženje pomoći za drugog zatvorenika, romski jezik te pisanje pritužbi, državljanstvo BiH, traženje liječnika i premještaja u drugu sobu, inzistiranje na vlastitoj nevinosti, homoseksualna orijentacija, diskriminacija na osnovi bolesti, pružanje aktivnog otpora, prijava nadležnim institucijama, psihičko zlostavljanje bez motiva, upozoravanje na propuste te vrsta počinjenog kaznenog djela.

- Osobito su zanimljiva dva izdvojena motiva - jedan zato što "oni misle da su bolji od njih i jer misle da ne zaslužuju poštovanje", a drugi zato što "pravosudni policajac radi u disko klubu i umoran dolazi i iživljava se" - navodi se u rezultatima istraživanja.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Ponoš/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Paun Paunović/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Joško Ponoš/Cropix

Iz splitskog zatvora

Tomislav Krišto/Cropix

Odvjetnica Lidija Horvat: Pokušavalo se spriječiti objavu ovih podataka. Htjela sam nakon završetka doktorata objaviti i knjigu te napraviti javnu prezentaciju, ali sam sa svih strana nailazila na prepreke

Tomislav Krišto/Cropix

Odvjetnica Lidija Horvat: Pokušavalo se spriječiti objavu ovih podataka. Htjela sam nakon završetka doktorata objaviti i knjigu te napraviti javnu prezentaciju, ali sam sa svih strana nailazila na prepreke

 

 

Paun Paunović/Cropix

Splitske Bilice na neslavnom trećem mjestu

Goran Mehkek/Cropix

Najviše jenasilja bilo u Remetincu, što je nekako logično jer je to najveći zatvor u državi po fluktuaciji zatvorenika

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/najvise-nasilja-nad-zatvorenicima-bilo-je-u-remetincu-bilice-su-trece-tko-je-pokusao-zaustaviti-objavu-ovih-podataka-1359174 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af116e393e70c3616fd4eda35576991da3702e45 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najvi%C5%A1e+nasilja+nad+zatvorenicima+bilo+je+u+Remetincu%2C+Bilice+su+tre%C4%87e...Tko+je+poku%C5%A1ao+zaustaviti+objavu+ovih+podataka%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fnajvise-nasilja-nad-zatvorenicima-bilo-je-u-remetincu-bilice-su-trece-tko-je-pokusao-zaustaviti-objavu-ovih-podataka-1359174 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fnajvise-nasilja-nad-zatvorenicima-bilo-je-u-remetincu-bilice-su-trece-tko-je-pokusao-zaustaviti-objavu-ovih-podataka-1359174 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTNI PODACI (2.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaŠOKANTNI PODACI (2.)

Najviše nasilja nad zatvorenicima bilo je u Remetincu, Bilice su treće...Tko je pokušao zaustaviti objavu ovih podataka?

Piše Vladimir Urukalo
28. siječnja 2024. - 19:29

U Hrvatskoj postoji vrlo visok tamni broj psihičkog ili fizičkog nasilja, odnosno neljudskog i ponižavajućeg postupanja, koje se od strane službenih osoba čini nad osobama lišenim slobode. Iako se rezultat istraživanja ne može uzeti bezrezervno s obzirom na moguću motivaciju zatvorenika za davanje neistinitih potvrdnih odgovora, bilo zbog osvete zatvorskom osoblju ili zbog toga što misle da bi im se time njihova osobna pozicija mogla poboljšati, još uvijek je broj od 57,7 posto potvrdnih odgovora vrlo visok.

Ovaj šokantan podatak iznijela je zagrebačka odvjetnica dr. sc. Lidija Horvat u svojoj doktorskoj disertaciji javno objavljenoj krajem prošle godine pod nazivom "Okrutno, nečovječno i ponižavajuće postupanje prema osobama lišenima slobode - hrvatsko iskustvo u kontekstu međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 10:02