StoryEditorOCM
Crna kronikaRATNI ZLOČIN

Nakon 30 godina Županijsko odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu protiv 63-godišnjaka nepoznatog državljanstva

Piše MARIO MATANA
3. siječnja 2024. - 15:50

Trideset i koju godinu nakon zločina, splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 63-godišnjaka nepoznatog državljanstva koji je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva kao zapovjednik ‘specijalnog voda Stanice javne bezbednosti (SJB) Obrovac i pripadnik srpskih paravojnih postrojbi‘.

Postoji osnovana sumnja, stoji u optužnici, da je okrivljeni 18. prosinca 1991. godine oko 10 sati, za vrijeme oružane agresije na Hrvatsku, u tada okupiranom Zatonu Obrovačkom, blizu stare ceste (tzv. majstorske ceste) koja vodi prema zaseoku Meki Doci, pobio najmanje sedam starijih seljana, s ostalim pripadnicima njegova ‘specijalnog voda‘.

Prvo su Land Roverom i ‘maricom‘, stoji u optužnici, presreli 66-godišnjeg L.M. koji je čuvao koze na ispaši u blizini njegove stare obiteljske kuće, te su bez ikakvog razloga zapucali u njegovom pravcu. Ostao je ležati na mjestu ubojstva, a zločinci su se odveli prema zaseoku Meki Doci gdje su izrešetali sve civile koji su im se zatekli na putu – u pokolju mještana poginulo je šest osoba, u to vrijeme stari između 60 i 71 godine.

Protiv okrivljenog će se provesti suđenje u odsutnosti jer nije dostupan pravosudnim tijelima RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 01:14