StoryEditorOCM
Crna kronikatragična priča

Nesretna Amerikanka skončala je u kršu u zaleđu Splita, a spas je bio blizu. Policija je uzalud obilazila Klis...

Piše Vladimir Urukalo
13. listopada 2024. - 12:53

Nakon što se dvadesetak dana vodila kao nestala te su za njom tragali pripadnici HGSS-a i splitski policajci, u četvrtak 10. listopada objavljena je informacija da su potražni K9 timovi HGSS-a, dakle timovi sa psima, pronašli beživotno tijelo 50-godišnje Nadije Aleotti Young, državljanke Sjedinjenih Američkih Država.

Kako neslužbeno doznajemo, ništa ne upućuje na to da bi nesretna žena, koja je imala određenih ozbiljnih psihičkih problema te je bila i slabije pokretna, bila žrtva nekog kaznenog djela, niti je počinila suicid, nego je vrlo vjerojatno da je umrla zbog dugotrajne iscrpljenosti, gladi i dehidracije.

No pravi uzrok smrti svakako bi trebala utvrditi obdukcija, koju je naložila dežurna zamjenica splitskog Županijskog državnog odvjetništva, a koja bi se trebala obaviti početkom predstojećeg tjedna.

Stigla trajektom

Žena je u Hrvatsku došla sama, a na Klisu je završila jer je, navodno, zbog svojeg nestabilnog psihičkog stanja imala halucinacije o tome da se nalazi u Drugom svjetskom ratu.

Po našim saznanjima, 50-godišnjakinja je pronađena oskudno odjevena na vrlo nepristupačnom terenu, nekoliko kilometara od mjesta na kojem je pronađeno njezino napušteno vozilo talijanskih registarskih oznaka kojim je, 14 dana prije negoli je službeno prijavljen njezin nestanak, stigla trajektom iz Italije u Split. Nakon što se iskrcala s trajekta, nije se nigdje prijavila kao turistkinja, nego se vozilom uputila prema Klisu.

– Bilo je to blizu naše kuće, znam da je jedan susjed vidija auto 5. rujna i da je zva policiju, koja je, koliko znam, došla.

Dva dana kasnije, 7. rujna, isti je čovik opet zva policiju jer je vidija auto koje je zapelo u rupi, očito je išlo u rikverc i upalo u rupu i nije se moglo izvući. Znam da su tad policajci opet došli, no samo su zabilježili da je tu auto, zaključali su ga i otišli, nisu ništa dalje tražili.

image

Izvlačenje tijela pronađene 50-godišnje Amerikanke s Kočinjeg brda

HGSS

Tek petnaestak dana kasnije, 19. rujna, mene zove obitelj te žene, za koju tek tada saznajem da je bila u tom autu stranih registracija. Valjda su po GPS-u našli da je auto najbliže mojoj kući. Tada su mi rekli da je nema i da se ne javlja, i onda sam ja nestanak prijavio policiji – rekao nam je mještanin, vlasnik kuće za odmor koja se nalazi u blizini mjesta gdje je Amerikanka ostavila svoje vozilo.

Kaže i da mu nije jasno kako je vozilo završilo na tom mjestu:

– Ja se tamo nikad ne bi spušta autom, iako znam taj teren.

Lokacija preko GPS-a

Vlasnika kuće alarmirala je rodbina Amerikanke nakon što se nije javljala, pa su nazvali rent-a-car agenciju iz Italije, od koje su dobili podatke o GPS lokaciji, odnosno da je auto na brdu kod Splita.

Prva dojava policiji o “sumnjivom” automobilu bila je da se radi o kombiju talijanskih registarskih oznaka te da ga vozi muškarac sa šeširom. No patrola ga nije zatekla na mjestu na kojem ga je vidio čovjek koji je prijavio, pa su policajci vjerojatno pomislili da se radi o vozilu koji koriste krijumčari migranata.

image

Izvlačenje tijela pronađene 50-godišnje Amerikanke s Kočinjeg brda

HGSS

Druga dojava došla je nakon dva dana i tada je vozilo zatečeno napušteno, a osobe koja ga je dovela do Kočinjeg brda nigdje nije bilo. I tada su policajci vjerojatno pomislili da se radi o krijumčarima ljudi koji su pobjegli nakon što vozilo nisu mogli izvući iz rupe.

– Mi smo 5. rujna 2024. godine zaprimili informaciju da je na predjelu Kočinje brdo osoba uočila vozilo zaustavljeno na njemu neobičnom mjestu. Policijski službenici izišli su na mjesto događaja i obišli uže i šire mjesto dojave te nisu uočili nikakvo vozilo.

Nakon dva dana zaprimamo informaciju da je na drugome mjestu ostavljeno vozilo stranih registarskih oznaka. Prema položaju vozila, najvjerojatnije je napušteno nakon što je vozač bezuspješno pokušao izići nakon proklizavanja kotača na neravnom terenu.

U vozilu nisu pronađeni dokumenti ni vozila ni osobe. Utvrđeno je da se ne radi o prometnoj nesreći, zbog čega nije bilo potrebno obaviti očevid.

Tada je također obavljen obilazak šireg mjesta događaja i nitko nije pronađen, ali je pronađen odbačeni ključ vozila, koji je predan policijskim službenicima PP Solin, koji su i tada izišli na mjesto događaja – objasnili su nam iz splitske policije.

image

Izvlačenje tijela pronađene 50-godišnje Amerikanke s Kočinjeg brda

HGSS

Provjera vozila

Dodaju dalje da tada nije pronađen niti jedan dokaz ili trag koji bi upućivao na to da je na tome mjestu počinjeno neko kazneno djelo ili prekršaj.

– Nije bilo nikakve potrebe da se tada poduzimaju bilo koje daljnje radnje osim provjera o vozilu, što je i učinjeno. Naime, na temelju registarske oznake odmah je obavljena provjera u potražnim evidencijama i nije bilo traganja za njim. U tom trenutku nemamo drugu mogućnost jer nemamo informaciju tko je upravljao vozilom.

Nakon 12 dana zaprimamo informaciju hrvatskoga građanina da ga je kontaktirala njemu nepoznata osobe iz Italije, koja mu je poslala SMS u kojem je navela da od 5. rujna 2024. godine nemaju kontakt s njima bliskom osobom koja je koristila vozilo koje se nalazi na području Klisa.

Nakon toga je građanin nazvao policiju i obavijestio nas o toj činjenici. Pokrenuto je traganje, osoba je objavljena u NENO evidenciji, informacija je upućena medijima, te je u traganju, uz policijske službenike, angažiran i HGSS – naveli su iz splitske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 12:59