StoryEditorOCM
Crna kronikaskrivio nesreću

Nove čudne okolnosti u slučaju Banožića: pod istragom je, ali još nije ispitan, nema mjera opreza, može i voziti...

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
5. siječnja 2024. - 15:56
(FILES) Croatian Minister of Defence Mario Banozic arrives to take part in the European Air Defence Conference gathering of 18 Defence ministers, at Les Invalides in Paris on June 19, 2023. Croatia‘s defence minister was seriously injured on November 11, 2023, in a car collision that killed the driver of the other vehicle, his ministry said. Mario Banozic was travelling in his private car and was leaving the town of Vinkovci, 276 kilometres (172 miles) east of the capital Zagreb, when it rammed into a van, a statement said. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT/AFP)Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Bivši ministar Mario Banožić (44), osumnjičen da je 11. studenoga u 6.15 sati na putu do lovišta iz nehaja skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo Goran Šarić, još uvijek nije ispitan u prostorijama vinkovačkog tužiteljstva. Ali zato je protiv njega Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima 22. prosinca 2023., kako doznajemo, donijelo rješenje o provođenju istrage, a koje mu je u ruke fizički uručeno 29. prosinca.

No to nije sve. U takvim slučajevima se obično, kad tužiteljstvo nema zakonske osnove za traženje istražnog zatvora za osumnjičenika, razmatraju mjere opreza. I to obično bude oduzimanje vozačke, obvezatno javljanje u nadležnu policijsku postaju ili pak zabrana prilaska neispitanim svjedocima.

Međutim, u slučaju Marija Banožića tužiteljstvo nije smatralo nužnim, kako doznaje Jutarnji list, odrediti mu ikakve mjere pa tako može slobodno, kad se oporavi, sjesti za volan automobila kao i kontaktirati predložene svjedoke - vozača kamiona belomanastirskih oznaka kojeg je kobnoga jutra pretjecao i skrivio sudar, kao i neometano popiti kavu s policajcima koji su provodili očevid.

Desetak svjedoka tijekom istrage ispitat će se i neka vještačenja još odraditi.

Podsjetimo, vinkovačka policija u totalnoj tišini protiv Banožića podnijela je kaznenu prijavu 1. prosinca prošle godine. Uslijedilo je to s priličnim odmakom, odnosno šesti dan od njegova otpuštanja iz osječke bolnice u kojoj je bio hospitaliziran dva tjedna te treći dan nakon što je Banožić ispitan uz posebnu brigu u policijskoj postaji u Vinkovcima. Osim kaznene prijave, Banožić se ujedno suočio i s prekršajnom prijavom jer u kobnom trenutku, kako je pokazao očevid, nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

U međuvremenu smo uspjeli doznati još neke okolnosti same tragedije zbog koje Banožiću prijeti od jedne do osam godina zatvora i koja je užasnula zemlju te podijelila javnost.

Naime, iz dana u dan na kapaljku su stizale informacije od kojih neke nisu bile potpune ili su bile djelomično izvrnute, a lavina sumnjičavosti o postupanju nadležnih tijela u navedenom slučaju samo se gomilala - i to opravdano. Ne bi li se kompletirao spis kojim tužiteljstvo može baratati u daljnjem tijeku postupka, zatraženi su svi odgovori na pitanja kako bi se rasvijetlio slučaj i izvagala "težina" tereta koja Banožića pratiti cijeli život.

Krenimo redom. Prometna nesreća dogodila se 11. studenoga u 6.15 sati na državnoj cesti D 55 na izlazu iz Vinkovaca. Obojica sudionika udesa - i Banožić i pokojni Šarić - dan prije proveli su u druženjima i s ljudima. No u trenutku nesreće Banožić je išao iz Vinkovaca u smjeru jednog lovišta, dok se Goran Šarić vraćao kući s druženja na kojem se zadržao do 5.45 sati, kad je krenuo u smjeru Vinkovaca. Na navedenoj dionici, u vrijeme kad je Banožić svojim 20 godina starim i "nabrijanim" Nissan Terranom odlučio preteći tegljač, prema službenim podacima Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda dostavljenih u spis, vidljivost je bila dobra, i to čak 200 metara.

To je potvrdio i vozač tegljača belomanastirskih registarskih oznaka, inače hrvatski državljanin te ujedno prvi svjedok užasa koji je uslijedio nakon što je bivši ministar precijenio svoje mogućnosti i krenuo u nepromišljeno pretjecanje, prešavši preko isprekidane linije na suprotnu kolničku traku. Analizirajući sve prikupljene dokaze, vještaci su zaključili, neslužbeno doznajemo, da Šarić i Banožić nisu koristili mobitele u vožnji i da su se kretali unutar dopuštenih 90 km/h, koliko je ograničenje na toj dionici. Prema tahografu, tegljač je išao brzinom od 78 km/h, a Banožić? Nije nam poznato. Nije poznato niti kako je utvrđeno da Banožić u trenutku nesreće nije koristio mobitel jer je uređaj vraćen njegovoj obitelji pa stoga nije odmah slan na vještačenje.

Što se pak tiče famozne brojke od 0,21 promila alkohola u krvi tijekom prvog vađenja u vinkovačkoj bolnici, koja je poput bombe odjeknula u javnosti, iz Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" stiže informacija da je kod Banožića sve bilo čisto, dakle nula, odnosno negativno. Naime, doznajemo da su u CKV stigli uzorci vinkovačke bolnice uzeti tzv. policijskim setom, prema kojem je Banožiću, nakon prvotne ukazane liječničke pomoći, u 7.45 sati uzet urin, a u 8.10 sati krv.

A prema obrazloženju stručnjaka upućenih u problematiku, navodi se da se za dezinficiranje mjesta uboda u bolnici koristi etilni alkohol, dok policijski kit, jer se uzorci šalju na daljnje analize, sadrži blažu inačicu - izopropilni alkohol. Je li upravo to razlog zašto prema prvom bolničkom vađenju krvi, koje uglavnom služi za utvrđivanje krvne grupe i nikako ne može biti korišteno u sudsko-medicinskom smislu, kod Banožića postoje ti promili, a potom nakon službenog vađenja promila više nema, možemo samo nagađati.

Potom se postavljalo pitanje zašto Banožića policija nije uhitila nakon izlaska iz bolnice i vrlo brzo stigao je odgovor iz vinkovačke policije da ih KBC Osijek o njegovu otpuštanju nije izvijestio. Bio je to svojevrsni šok za sve aktere u tom postupku na čelu s policijom koja je od bolnice istoga dana, kao i svi mediji u zemlji, dobila potvrdan odgovor da je Banožić tog petka otpušten.

Unatoč toj činjenici, policija na dan Banožićeva puštanja s liječenja na kućnu njegu njegovu medicinsku dokumentaciju i liječničko mišljenje nije uspjela dobiti jer je to bolnica pravdala odsutnošću administracije koja ne radi vikendom. Pa je tako Banožić dobio dodatne dane da razmisli o svemu uz svoje bližnje te je odmah, početkom tog novog tjedna, primio poziv da se odazove u svojstvu osumnjičenika u PP Vinkovci, jer je vukovarsko tužiteljstvo, koje je provodilo izvide, to naložilo.

U zahtjevu za ispitivanje osumnjičenika u policiji, doznajemo, tužitelji su ujedno i naznačili da prema članku 107. i 123. ZKP-a nema razloga za određivanje istražnog zatvora, a do tog zaključka došli su jer u Banožićevu slučaju, u prijevodu gledano, nema grubog kršenja prometnih propisa. Iskaz u policiji, gdje je došao uz pomoć pomagala za hodanje, na kraju je dao bez, kako smo već pisali, odvjetnika, a ako je suditi prema službenim podacima Centra za vozila Hrvatske, "nabrijani" Banožićev džip bio je od ranije uredno atestiran i imao je sve upisane nadogradnje na vozilu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:28