stdClass Object ( [id] => 1358980 [title] => Odvjetnica Lidija Horvat istražila stanje u našim zatvorima: 60 posto zatvorenika u kaznionicama je zlostavljano! [alias] => odvjetnica-lidija-horvat-istrazila-stanje-u-nasim-zatvorima-preko-60-posto-zatvorenika-u-kaznionicama-je-zlostavljano [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Hrvatskoj postoji vrlo visok tamni broj psihičkog ili fizičkog nasilja, odnosno neljudskog i ponižavajućeg postupanja, koje se od strane službenih osoba čini nad osobama lišenim slobode. Iako se rezultat istraživanja ne može uzeti bezrezervno s obzirom na moguću motivaciju zatvorenika za davanje neistinitih potvrdnih odgovora, bilo zbog osvete zatvorskom osoblju ili zbog toga što misle da bi im se time njihova osobna pozicija mogla poboljšati, još uvijek je broj od 57,7 posto potvrdnih odgovora vrlo visok.

Kao službene osobe od kojih je doživljeno nasilje najčešće se navode pravosudni policajci u kaznionicama (47,4 posto), zatim policajci i načelnici, odnosno inspektori u policijskim postajama (37,9 posto), dok su na trećemu mjestu interventni policajci tijekom uhićenja (8,7 posto).

Ovaj rezultat za mene je iznenađujući budući da iz analize prakse Ustavnog suda i ESLJP-a proizlazi da se većina predmeta odnosi na policajce i interventne policajce - jedan je od uznemirujućih zaključaka koje je iznijela zagrebačka odvjetnica dr. sc. Lidija Horvat u svojoj doktorskoj disertaciji javno objavljenoj krajem prošle godine pod nazivom "Okrutno, nečovječno i ponižavajuće postupanje prema osobama lišenima slobode - hrvatsko iskustvo u kontekstu međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava".

Odbijenica DORH-a

Odvjetnica Horvat jedna je od rijetkih u našoj zemlji koja se bavi ovom problematikom i koja uspijeva za svoje klijente pred Europskim sudom za ljudska prava "izboksati" pravdu koju ne mogu dobiti u postupcima pred domaćim pravosuđem. Tako je samo u posljednjih nekoliko mjeseci sud u Strasbourgu donio dvije presude u kojima je dosudio ukupno 34 tisuće eura odštete i troškova dvojici zatvorenika prema kojima se nečovječno postupalo u splitskom zatvoru.

U istraživanju koje je radila za svoju doktorsku disertaciju, Horvat je, kaže, naišla na velike prepreke, što nije neočekivano s obzirom na to da se, argumentirano, "obrušila" na pravosudni sustav. Tako, primjerice, piše da je tražila od DORH-a uvid u predmete koji se odnose na kaznene prijave zbog kaznenih djela mučenja, neljudskog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, protupravnog oduzimanja slobode i sl..., a u kojima su okrivljenici službene osobe, odnosno policijski ili pravosudni djelatnici, a žrtve osobe lišene slobode.

---

image
Shutterstock
---

- Od DORH-a sam zaprimila odgovor da nisu u mogućnosti udovoljiti zamolbi budući da ne vode upisnike na način i prema kriterijima opisanima u traženju. DORH je naveo da drži da bi se uvidom u spise kod nadležnih sudova mogli utvrditi podaci o postupanju državnih odvjetništava, očigledno ne uvažavajući činjenicu da podacima o broju odbačenih kaznenih prijava iz predmetne materije koje nikada nisu procesuirane raspolaže isključivo državno odvjetništvo.

Ovo je bilo važno upravo s obzirom na hipotezu da se radi o visokom tamnom broju, i to upravo s obzirom na prigovore koji se odnose na pomanjkanje nepristranosti državnog odvjetništva kada se radi o procesuiranju zaposlenika države, poglavito policajaca i pravosudnih policajaca.

Takav odgovor, nažalost, upućuje samo na osnovanost takva prigovora. Slijedom iznesene studije slučaja predmeta po podnesenim kaznenim prijavama s pravom se može sumnjati da državno odvjetništvo, možda i zbog funkcionalne povezanosti s policijom, ima probleme s neovisnim i učinkovitim provođenjem istraga protiv policijskih službenika, odnosno djelatnika pravosudne policije - stoji, uz ostalo, u njezinu doktoratu.

Podaci Državnog zavoda za statistiku, pak, pokazuju da je od 2010. do 2020. godine u Hrvatskoj bilo ukupno 35 prijava zbog kaznenog djela mučenja, okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja, od čega je njih 26 odbačeno, a u osam prijava nije donesena odluka jer se radilo o nepoznatim počiniteljima. U deset je godina, dakle, donesena tek jedna osuđujuća presuda u kojoj je izrečena uvjetna kazna. Podaci su, pak, uopćeni jer DZS ne vodi podatke o vrsti počinitelja i žrtava.

---

image

Odvjetnica Lidija Horvat: Napisala sam i u doktoratu da se cijeli sustav temelji na sustavu prikrivanja takvih djela i da, ako nema medicinske dokumentacije, gotovo nikako nećete uspjeti dokazati da ste žrtva takvog postupanja

Tomislav Krišto/Cropix
---

Zanimljivi su i podaci županijskih sudova. Tako su joj sa zagrebačkog prvo odobrili uvid u predmete koji se tiču gore navedenih kaznenih djela, da bi joj naknadno rekli da "navedena pretraga, pa stoga i omogućavanje uvida, nije moguće budući da Županijski sud u Zagrebu ne vodi kompjutorske upisnike prema navedenim kriterijima".

Nije bilo moguće niti ručnom pretragom pronaći nijedan predmet vođen zbog mučenja, okrutnog i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Nemoguća pretraga

Sa splitskog Županijskog suda poručeno je da se za drugostupanjske postupke ne vode upisnici po kaznenim djelima te da, osim po pravnoj oznaci i po imenu i prezimenu okrivljenika, ne postoji mogućnost pretraživanja predmeta po kriteriju jesu li počinitelji policijski ili pravosudni djelatnici, odnosno jesu li žrtve osobe lišene slobode.

Sa Županijskog suda u Rijeci su kazali u prosincu 2020. godine (u jeku pandemije COVID-a) da se više djelatnica iz kaznene pisarnice nalazi u izolaciji i da nema osoblja koje može pripremiti spise jer su arhivirani.

Jedino je sa Županijskog suda u Osijeku dobila konkretan odgovor po kojem su utvrdili da kod njih nije vođen nijedan kazneni postupak zbog svih navedenih kaznenih djela u kojima su okrivljenici policijski ili pravosudni djelatnici, a žrtve osobe lišene slobode. I Općinski kazneni sud u Zagrebu odgovorio je odvjetnici da u razdoblju od 2010. do 2020. godine nisu vodili niti jedan predmet zbog mučenja, okrutnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Što se tiče MUP-a, kad su traženi podaci o stegovnim mjerama protiv policajaca vezano za prekomjernu uporabu sredstava prisile te okrutnog i nečovječnog ponašanja prema osobama lišenim slobode, pozvali su se na tajnost takvih podataka te su ih uskratili.

Naposljetku su ipak dali podatke Službe za unutarnju kontrolu, prema kojima proizlazi da je u razdoblju od deset godina i deset mjeseci podneseno 319 prijava sa sumnjom na mučenje, zlostavljanje i ponižavajuće ponašanje. Samo četiri su ocijenjene kao utemeljene, 20 ih je bilo djelomično utemeljenih, a čak 227 neutemeljenih, dok je 16 slučajeva "nepotvrđeno".

Sve ovo ukazuje na to da je Hrvatska država u kojoj će žrtva "na sveto nikada" uspjeti dokazati da je mučena ili zlostavljana u zatvoru ili policiji.

Država mora dokazati što je bilo

- Pa, evo ja ipak uspijevam dokazati takve slučajeve, ali pred Europskim sudom... Napisala sam i u doktoratu da se cijeli sustav temelji na sustavu prikrivanja takvih djela i da, ako nema medicinske dokumentacije, gotovo nikako nećete uspjeti dokazati da ste žrtva takvog postupanja. Tamo gdje su zatvorenike malo teže pretukli, ipak su žrtve odveli u bolnicu i zato u takvim slučajevima postoji medicinska dokumentacija.

Važno je istaknuti da je ESLJP utvrdio da se u takvim slučajevima teret dokazivanja prebacuje na državu koja mora odgovoriti kako je do ozljeđivanja došlo ako je osoba pod nadzorom u državnom tijelu, odnosno zatvorskom sustavu.

Ako država ne može dati razumne i uvjerljive razloge kako je došlo do ozljeda, onda se smatra da su nanesene od zaposlenika države, odnosno policajca i pravosudnih policajca - govori naša sugovornica. Ako se pred domaćim tijelima bilo kakav postupak i pokrene, državna odvjetništva uglavnom takve prijave odbacuju.

---

image

Sigurnost i povjerenje, ponekad se to pretvori u nešto drugo

Damir Krajač/Cropix
---

- U većini slučajeva, ako eventualno i naprave obavijesni razgovor s osumnjičenicima, što ne bi smjeli jer bi ih trebali formalno ispitati, mahom odbacuju prijave. Nema neovisnosti jer policija je produžena ruka DORH-a i da bi državni odvjetnik mogao provoditi izvide i istrage, treba mu policija. Naravno da neće napadati onoga tko mu treba, nego da će to zataškavati.

Predložila sam da bi trebalo imati neko neovisno tijelo, možda u vidu neke inspekcije koja bi "ad hoc" dolazila na mjesto kada se takav slučaj dogodi i napravila izvide, utvrdila stanje i bila ovlaštena pokrenuti postupke.
Možda bi trebalo oformiti i poseban odjel na sudovima i u DORH-u koji bi se bavio teškim povredama ljudskih prava, to bi nam dalo neku malo veću nadu da će se takvi slučajevi ipak bolje istražiti. Što se tiče zatvora, na njegovu je čelu upravitelj i ne možemo očekivati da će kazati stvari koje se kod njega događaju ilegalno, a niti Ministarstvo pravosuđa nije ništa bolje i oni pokrivaju prijave.

(NASTAVLJA SE...)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTNI PODACI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ŠOKANTNI PODACI 2 0 8351 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-26 12:07:10 [created_by] => 3229 [created_by_alias] => Vladimir Urukalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-28 08:01:46 [modified_by] => 3229 [publish_up] => 2024-01-27 20:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Odvjetnica Lidija Horvat istražila stanje u našim zatvorima: Preko 60 posto zatvorenika u kaznionicama je zlostavljano! page_title=Odvjetnica Lidija Horvat istražila stanje u našim zatvorima: Preko 60 posto zatvorenika u kaznionicama je zlostavljano! [metakey] => Nasilje u zatvorima, esljp, lidija horvat, Pravosudna policija, inspektori [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26439218.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26439214.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26445811.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26402571.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Shutterstock","Damir Kraja\u010d\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Odvjetnica Lidija Horvat: Kao slu\u017ebene osobe od kojih je do\u017eivljeno nasilje naj\u010de\u0161\u0107e se navode pravosudni policajci u kaznionicama - 47,4 posto<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Odvjetnica Lidija Horvat: Napisala sam i u doktoratu da se cijeli sustav temelji na sustavu prikrivanja takvih djela i da, ako nema medicinske dokumentacije, gotovo nikako ne\u0107ete uspjeti dokazati da ste \u017ertva takvog postupanja<\/p>","","

Sigurnost i povjerenje, ponekad se to pretvori u ne\u0161to drugo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26439218_1920.jpg":"1920x1080","k_26439218_1280.jpg":"1280x1280","k_26439218_1024.jpg":"1024x1024","k_26439218_640.jpg":"640x640","k_26439218_480.jpg":"480x480","k_26439218_340.jpg":"340x340","k_26439218_220.jpg":"220x220","o_26439218_1280.jpg":"1280x853","o_26439218_1024.jpg":"1024x682","o_26439218_640.jpg":"640x426","o_26439218_480.jpg":"480x320","o_26439218_340.jpg":"340x226","o_26439218_220.jpg":"220x146","h_26439218_1280.jpg":"1280x854","h_26439218_1024.jpg":"1024x683","h_26439218_640.jpg":"640x427","h_26439218_480.jpg":"480x320","h_26439218_340.jpg":"340x227","h_26439218_220.jpg":"220x147","pp_26439218_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439218_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439218_640.jpg":"640x814","pp_26439218_480.jpg":"480x611","pp_26439218_340.jpg":"340x432","pp_26439218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26439214_1920.jpg":"1920x1080","k_26439214_1280.jpg":"1280x1280","k_26439214_1024.jpg":"1024x1024","k_26439214_640.jpg":"640x640","k_26439214_480.jpg":"480x480","k_26439214_340.jpg":"340x340","k_26439214_220.jpg":"220x220","o_26439214_1280.jpg":"1280x853","o_26439214_1024.jpg":"1024x682","o_26439214_640.jpg":"640x426","o_26439214_480.jpg":"480x320","o_26439214_340.jpg":"340x226","o_26439214_220.jpg":"220x146","h_26439214_1280.jpg":"1280x854","h_26439214_1024.jpg":"1024x683","h_26439214_640.jpg":"640x427","h_26439214_480.jpg":"480x320","h_26439214_340.jpg":"340x227","h_26439214_220.jpg":"220x147","pp_26439214_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439214_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439214_640.jpg":"640x814","pp_26439214_480.jpg":"480x611","pp_26439214_340.jpg":"340x432","pp_26439214_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26445811_1920.jpg":"1920x1080","k_26445811_1280.jpg":"1280x1280","k_26445811_1024.jpg":"1024x1024","k_26445811_640.jpg":"640x640","k_26445811_480.jpg":"480x480","k_26445811_340.jpg":"340x340","k_26445811_220.jpg":"220x220","o_26445811_1280.jpg":"1280x720","o_26445811_1024.jpg":"1024x576","o_26445811_640.jpg":"640x360","o_26445811_480.jpg":"480x270","o_26445811_340.jpg":"340x191","o_26445811_220.jpg":"220x123","h_26445811_1280.jpg":"1280x854","h_26445811_1024.jpg":"1024x683","h_26445811_640.jpg":"640x427","h_26445811_480.jpg":"480x320","h_26445811_340.jpg":"340x227","h_26445811_220.jpg":"220x147","pp_26445811_1280.jpg":"1280x1628","pp_26445811_1024.jpg":"1024x1303","pp_26445811_640.jpg":"640x814","pp_26445811_480.jpg":"480x611","pp_26445811_340.jpg":"340x432","pp_26445811_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26402571_1920.jpg":"1920x1080","k_26402571_1280.jpg":"1280x1280","k_26402571_1024.jpg":"1024x1024","k_26402571_640.jpg":"640x640","k_26402571_480.jpg":"480x480","k_26402571_340.jpg":"340x340","k_26402571_220.jpg":"220x220","o_26402571_1280.jpg":"1280x853","o_26402571_1024.jpg":"1024x682","o_26402571_640.jpg":"640x426","o_26402571_480.jpg":"480x320","o_26402571_340.jpg":"340x226","o_26402571_220.jpg":"220x146","h_26402571_1280.jpg":"1280x854","h_26402571_1024.jpg":"1024x683","h_26402571_640.jpg":"640x427","h_26402571_480.jpg":"480x320","h_26402571_340.jpg":"340x227","h_26402571_220.jpg":"220x147","pp_26402571_1280.jpg":"1280x1628","pp_26402571_1024.jpg":"1024x1303","pp_26402571_640.jpg":"640x814","pp_26402571_480.jpg":"480x611","pp_26402571_340.jpg":"340x432","pp_26402571_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5591382 Threads: 75 Questions: 999841527 Slow queries: 0 Opens: 177147 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.818 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8955620 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/odvjetnica-lidija-horvat-istrazila-stanje-u-nasim-zatvorima-preko-60-posto-zatvorenika-u-kaznionicama-je-zlostavljano-1358980 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/odvjetnica-lidija-horvat-istrazila-stanje-u-nasim-zatvorima-preko-60-posto-zatvorenika-u-kaznionicama-je-zlostavljano-1358980?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 745662 [name] => Nasilje u zatvorima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-27 21:02:43 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje-u-zatvorima [link] => /tag/nasilje-u-zatvorima ) [1] => stdClass Object ( [id] => 625896 [name] => esljp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-17 20:39:11 [main_article_id] => 0 [alias] => esljp [link] => /tag/esljp ) [2] => stdClass Object ( [id] => 613705 [name] => lidija horvat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-28 12:49:09 [main_article_id] => 0 [alias] => lidija-horvat [link] => /tag/lidija-horvat ) [3] => stdClass Object ( [id] => 630629 [name] => Pravosudna policija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-10 20:45:58 [main_article_id] => 0 [alias] => pravosudna-policija [link] => /tag/pravosudna-policija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 447507 [name] => inspektori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inspektori [link] => /tag/inspektori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTNI PODACI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odvjetnica Lidija Horvat istražila stanje u našim zatvorima: 60 posto zatvorenika u kaznionicama je zlostavljano! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3229 [name] => Vladimir Urukalo [username] => vladimir-urukalo [email] => vladimir-urukalo@sd.hr [password] => $2y$10$rgyq3xZ1UxSvAtwZX451CONOsVI0fxhUfQE/LUPcv7rt8nYMmDiny [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vladimir-urukalo-3229 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1747 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c92d4ffb88f6f09a6d26e581b1556f3e?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26439218.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Krišto/Cropix [mainImageDesc] =>

Odvjetnica Lidija Horvat: Kao službene osobe od kojih je doživljeno nasilje najčešće se navode pravosudni policajci u kaznionicama - 47,4 posto

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26439218.jpg [title] =>

Odvjetnica Lidija Horvat: Kao službene osobe od kojih je doživljeno nasilje najčešće se navode pravosudni policajci u kaznionicama - 47,4 posto

 

Tomislav Krišto/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26439214.jpg [title] =>

Odvjetnica Lidija Horvat: Napisala sam i u doktoratu da se cijeli sustav temelji na sustavu prikrivanja takvih djela i da, ako nema medicinske dokumentacije, gotovo nikako nećete uspjeti dokazati da ste žrtva takvog postupanja

Tomislav Krišto/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26445811.jpg [title] => Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26402571.jpg [title] =>

Sigurnost i povjerenje, ponekad se to pretvori u nešto drugo

Damir Krajač/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Hrvatskoj postoji vrlo visok tamni broj psihičkog ili fizičkog nasilja, odnosno neljudskog i ponižavajućeg postupanja, koje se od strane službenih osoba čini nad osobama lišenim slobode. Iako se rezultat istraživanja ne može uzeti bezrezervno s obzirom na moguću motivaciju zatvorenika za davanje neistinitih potvrdnih odgovora, bilo zbog osvete zatvorskom osoblju ili zbog toga što misle da bi im se time njihova osobna pozicija mogla poboljšati, još uvijek je broj od 57,7 posto potvrdnih odgovora vrlo visok.

Kao službene osobe od kojih je doživljeno nasilje najčešće se navode pravosudni policajci u kaznionicama (47,4 posto), zatim policajci i načelnici, odnosno inspektori u policijskim postajama (37,9 posto), dok su na trećemu mjestu interventni policajci tijekom uhićenja (8,7 posto).

Ovaj rezultat za mene je iznenađujući budući da iz analize prakse Ustavnog suda i ESLJP-a proizlazi da se većina predmeta odnosi na policajce i interventne policajce - jedan je od uznemirujućih zaključaka koje je iznijela zagrebačka odvjetnica dr. sc. Lidija Horvat u svojoj doktorskoj disertaciji javno objavljenoj krajem prošle godine pod nazivom "Okrutno, nečovječno i ponižavajuće postupanje prema osobama lišenima slobode - hrvatsko iskustvo u kontekstu međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava".

Odbijenica DORH-a

Odvjetnica Horvat jedna je od rijetkih u našoj zemlji koja se bavi ovom problematikom i koja uspijeva za svoje klijente pred Europskim sudom za ljudska prava "izboksati" pravdu koju ne mogu dobiti u postupcima pred domaćim pravosuđem. Tako je samo u posljednjih nekoliko mjeseci sud u Strasbourgu donio dvije presude u kojima je dosudio ukupno 34 tisuće eura odštete i troškova dvojici zatvorenika prema kojima se nečovječno postupalo u splitskom zatvoru.

U istraživanju koje je radila za svoju doktorsku disertaciju, Horvat je, kaže, naišla na velike prepreke, što nije neočekivano s obzirom na to da se, argumentirano, "obrušila" na pravosudni sustav. Tako, primjerice, piše da je tražila od DORH-a uvid u predmete koji se odnose na kaznene prijave zbog kaznenih djela mučenja, neljudskog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, protupravnog oduzimanja slobode i sl..., a u kojima su okrivljenici službene osobe, odnosno policijski ili pravosudni djelatnici, a žrtve osobe lišene slobode.

---

image
Shutterstock
---

- Od DORH-a sam zaprimila odgovor da nisu u mogućnosti udovoljiti zamolbi budući da ne vode upisnike na način i prema kriterijima opisanima u traženju. DORH je naveo da drži da bi se uvidom u spise kod nadležnih sudova mogli utvrditi podaci o postupanju državnih odvjetništava, očigledno ne uvažavajući činjenicu da podacima o broju odbačenih kaznenih prijava iz predmetne materije koje nikada nisu procesuirane raspolaže isključivo državno odvjetništvo.

Ovo je bilo važno upravo s obzirom na hipotezu da se radi o visokom tamnom broju, i to upravo s obzirom na prigovore koji se odnose na pomanjkanje nepristranosti državnog odvjetništva kada se radi o procesuiranju zaposlenika države, poglavito policajaca i pravosudnih policajaca.

Takav odgovor, nažalost, upućuje samo na osnovanost takva prigovora. Slijedom iznesene studije slučaja predmeta po podnesenim kaznenim prijavama s pravom se može sumnjati da državno odvjetništvo, možda i zbog funkcionalne povezanosti s policijom, ima probleme s neovisnim i učinkovitim provođenjem istraga protiv policijskih službenika, odnosno djelatnika pravosudne policije - stoji, uz ostalo, u njezinu doktoratu.

Podaci Državnog zavoda za statistiku, pak, pokazuju da je od 2010. do 2020. godine u Hrvatskoj bilo ukupno 35 prijava zbog kaznenog djela mučenja, okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja, od čega je njih 26 odbačeno, a u osam prijava nije donesena odluka jer se radilo o nepoznatim počiniteljima. U deset je godina, dakle, donesena tek jedna osuđujuća presuda u kojoj je izrečena uvjetna kazna. Podaci su, pak, uopćeni jer DZS ne vodi podatke o vrsti počinitelja i žrtava.

---

image

Odvjetnica Lidija Horvat: Napisala sam i u doktoratu da se cijeli sustav temelji na sustavu prikrivanja takvih djela i da, ako nema medicinske dokumentacije, gotovo nikako nećete uspjeti dokazati da ste žrtva takvog postupanja

Tomislav Krišto/Cropix
---

Zanimljivi su i podaci županijskih sudova. Tako su joj sa zagrebačkog prvo odobrili uvid u predmete koji se tiču gore navedenih kaznenih djela, da bi joj naknadno rekli da "navedena pretraga, pa stoga i omogućavanje uvida, nije moguće budući da Županijski sud u Zagrebu ne vodi kompjutorske upisnike prema navedenim kriterijima".

Nije bilo moguće niti ručnom pretragom pronaći nijedan predmet vođen zbog mučenja, okrutnog i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Nemoguća pretraga

Sa splitskog Županijskog suda poručeno je da se za drugostupanjske postupke ne vode upisnici po kaznenim djelima te da, osim po pravnoj oznaci i po imenu i prezimenu okrivljenika, ne postoji mogućnost pretraživanja predmeta po kriteriju jesu li počinitelji policijski ili pravosudni djelatnici, odnosno jesu li žrtve osobe lišene slobode.

Sa Županijskog suda u Rijeci su kazali u prosincu 2020. godine (u jeku pandemije COVID-a) da se više djelatnica iz kaznene pisarnice nalazi u izolaciji i da nema osoblja koje može pripremiti spise jer su arhivirani.

Jedino je sa Županijskog suda u Osijeku dobila konkretan odgovor po kojem su utvrdili da kod njih nije vođen nijedan kazneni postupak zbog svih navedenih kaznenih djela u kojima su okrivljenici policijski ili pravosudni djelatnici, a žrtve osobe lišene slobode. I Općinski kazneni sud u Zagrebu odgovorio je odvjetnici da u razdoblju od 2010. do 2020. godine nisu vodili niti jedan predmet zbog mučenja, okrutnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Što se tiče MUP-a, kad su traženi podaci o stegovnim mjerama protiv policajaca vezano za prekomjernu uporabu sredstava prisile te okrutnog i nečovječnog ponašanja prema osobama lišenim slobode, pozvali su se na tajnost takvih podataka te su ih uskratili.

Naposljetku su ipak dali podatke Službe za unutarnju kontrolu, prema kojima proizlazi da je u razdoblju od deset godina i deset mjeseci podneseno 319 prijava sa sumnjom na mučenje, zlostavljanje i ponižavajuće ponašanje. Samo četiri su ocijenjene kao utemeljene, 20 ih je bilo djelomično utemeljenih, a čak 227 neutemeljenih, dok je 16 slučajeva "nepotvrđeno".

Sve ovo ukazuje na to da je Hrvatska država u kojoj će žrtva "na sveto nikada" uspjeti dokazati da je mučena ili zlostavljana u zatvoru ili policiji.

Država mora dokazati što je bilo

- Pa, evo ja ipak uspijevam dokazati takve slučajeve, ali pred Europskim sudom... Napisala sam i u doktoratu da se cijeli sustav temelji na sustavu prikrivanja takvih djela i da, ako nema medicinske dokumentacije, gotovo nikako nećete uspjeti dokazati da ste žrtva takvog postupanja. Tamo gdje su zatvorenike malo teže pretukli, ipak su žrtve odveli u bolnicu i zato u takvim slučajevima postoji medicinska dokumentacija.

Važno je istaknuti da je ESLJP utvrdio da se u takvim slučajevima teret dokazivanja prebacuje na državu koja mora odgovoriti kako je do ozljeđivanja došlo ako je osoba pod nadzorom u državnom tijelu, odnosno zatvorskom sustavu.

Ako država ne može dati razumne i uvjerljive razloge kako je došlo do ozljeda, onda se smatra da su nanesene od zaposlenika države, odnosno policajca i pravosudnih policajca - govori naša sugovornica. Ako se pred domaćim tijelima bilo kakav postupak i pokrene, državna odvjetništva uglavnom takve prijave odbacuju.

---

image

Sigurnost i povjerenje, ponekad se to pretvori u nešto drugo

Damir Krajač/Cropix
---

- U većini slučajeva, ako eventualno i naprave obavijesni razgovor s osumnjičenicima, što ne bi smjeli jer bi ih trebali formalno ispitati, mahom odbacuju prijave. Nema neovisnosti jer policija je produžena ruka DORH-a i da bi državni odvjetnik mogao provoditi izvide i istrage, treba mu policija. Naravno da neće napadati onoga tko mu treba, nego da će to zataškavati.

Predložila sam da bi trebalo imati neko neovisno tijelo, možda u vidu neke inspekcije koja bi "ad hoc" dolazila na mjesto kada se takav slučaj dogodi i napravila izvide, utvrdila stanje i bila ovlaštena pokrenuti postupke.
Možda bi trebalo oformiti i poseban odjel na sudovima i u DORH-u koji bi se bavio teškim povredama ljudskih prava, to bi nam dalo neku malo veću nadu da će se takvi slučajevi ipak bolje istražiti. Što se tiče zatvora, na njegovu je čelu upravitelj i ne možemo očekivati da će kazati stvari koje se kod njega događaju ilegalno, a niti Ministarstvo pravosuđa nije ništa bolje i oni pokrivaju prijave.

(NASTAVLJA SE...)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Krišto/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Shutterstock Damir Krajač/Cropix
Tomislav Krišto/Cropix

Odvjetnica Lidija Horvat: Kao službene osobe od kojih je doživljeno nasilje najčešće se navode pravosudni policajci u kaznionicama - 47,4 posto

 

Tomislav Krišto/Cropix

Odvjetnica Lidija Horvat: Napisala sam i u doktoratu da se cijeli sustav temelji na sustavu prikrivanja takvih djela i da, ako nema medicinske dokumentacije, gotovo nikako nećete uspjeti dokazati da ste žrtva takvog postupanja

Damir Krajač/Cropix

Sigurnost i povjerenje, ponekad se to pretvori u nešto drugo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/odvjetnica-lidija-horvat-istrazila-stanje-u-nasim-zatvorima-preko-60-posto-zatvorenika-u-kaznionicama-je-zlostavljano-1358980 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=01ab120f8e1b4eda61a2f87fac565185a7b5ed23 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odvjetnica+Lidija+Horvat+istra%C5%BEila+stanje+u+na%C5%A1im+zatvorima%3A+60+posto+zatvorenika+u+kaznionicama+je+zlostavljano%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fodvjetnica-lidija-horvat-istrazila-stanje-u-nasim-zatvorima-preko-60-posto-zatvorenika-u-kaznionicama-je-zlostavljano-1358980 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fodvjetnica-lidija-horvat-istrazila-stanje-u-nasim-zatvorima-preko-60-posto-zatvorenika-u-kaznionicama-je-zlostavljano-1358980 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOKANTNI PODACI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaŠOKANTNI PODACI

Odvjetnica Lidija Horvat istražila stanje u našim zatvorima: 60 posto zatvorenika u kaznionicama je zlostavljano!

Piše Vladimir Urukalo
27. siječnja 2024. - 21:02
Odvjetnica Lidija Horvat: Kao službene osobe od kojih je doživljeno nasilje najčešće se navode pravosudni policajci u kaznionicama - 47,4 posto  Tomislav Krišto/Cropix

U Hrvatskoj postoji vrlo visok tamni broj psihičkog ili fizičkog nasilja, odnosno neljudskog i ponižavajućeg postupanja, koje se od strane službenih osoba čini nad osobama lišenim slobode. Iako se rezultat istraživanja ne može uzeti bezrezervno s obzirom na moguću motivaciju zatvorenika za davanje neistinitih potvrdnih odgovora, bilo zbog osvete zatvorskom osoblju ili zbog toga što misle da bi im se time njihova osobna pozicija mogla poboljšati, još uvijek je broj od 57,7 posto potvrdnih odgovora vrlo visok.

Kao službene osobe od kojih je doživljeno nasilje najčešće se navode pravosudni policajci u kaznionicama (47,4 posto), zatim policajci i načelnici, odnosno inspektori u policijskim postajama (37,9 posto), dok su na trećemu mjestu interventni policajci tijekom uhićenja (8...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:14