StoryEditorOCM
Crna kronikaTraže rekonstrukciju

Otac našeg nogometnog reprezentativca skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj je poginuo bajker (61). Svjedok sve opisao

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
23. listopada 2024. - 00:06

"To nedjeljno popodne u ljeto 2022. išli smo Passatom po Karlovačkoj prema Zagrebu. Bila je velika gužva, a motocikl se od Klinča Sela cijelo vrijeme vozio iza mene do Rakovog Potoka. Kretali smo se u koloni brzinom od 60 do 70 km/h, a kod Kalinovice me motocikl pretekao davši žmigavac. Prešao je na lijevu traku i vratio se u desnu. Onda je, dajući žmigavac, pretekao i bijeli auto koji je bio ispred mene te se opet iz lijeve trake vratio u desnu, piše Jutarnji.

Kad je motociklist krenuo dalje pretjecati Mercedes (njemačkih oznaka, a vozio ga je Goran Sosa op.a), u tom trenutku i vozač Mercedesa krenuo je pretjecati auto ispred sebe i najednom je cimnuo volanom i vratio se u desnu traku. Ali tad je već došlo do kontakta Mercedesa i motocikla koji je bio dovoljan da motociklist izgubi nadzor i sleti u jarak. Pao je s motora i tijelom probio žičanu ogradu i glavom udario u parkirani auto u dvorištu gdje je ostao ležati", ispričao je u sudnici Općinskog suda u Novom Zagrebu viši sportski trener Zoran K. (38) o stravičnim prizorima koje je vidio 31. srpnja 2022. u 15.25 sati nadomak Zagreba. Tad je život izgubio vozač motocikla Nikola Jurčić (61), a zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom na optuženičku klupu godinu dana od podizanja optužnice sjeo je Goran Sosa (52), otac našeg proslavljenog nogometnog reprezentativca Borne Sose.

image
Damir Krajač/Cropix

Odgovarajući na pitanja odvjetnika optuženog te opunomoćenika oštećene strane, ali i tužiteljstva te suda, svjedok Zoran K. još je pojasnio da je motociklist nakon kontakta s Mercedesom nekoliko sekundi pokušavao održati nadzor nad motociklom, ali nije uspijevao. A ustvrdio je i da je do kontakta motocikla i Mercedesa, na desetak metara udaljenosti od njega, došlo u lijevoj traci.

"Ja sam odmah stao nakon toga, a Mercedes nekih 20-ak metara dalje. Vozač Mercedesa došao je do nas i ponudio pomoć ako treba. Bio je u stanju šoka i tražio vodu te tablete za smirenje. Tablete nismo imali, ali dao sam mu bočicu vode mog djeteta. A kako su se tamo zatekle i medicinske djelatnice, one su nam rekle da unesrećenog koji je imao kacigu na glavi ne diramo i da mu ju ne skidamo", odgovorio je svjedok Zoran K. pojasnivši i da je u tome trenutku, nakon što je njega motocikl pretekao, promatrao prometnu situaciju i njegovo kretanje jer je i sam planirao u jednom trenutku zaobići bijelo vozilo ispred sebe.

Profesionalni vozač Tomislav H. (45), svjedok iz tog bijelog vozila koji se vozio odmah iza Sose, ispričao je također da se u Jeepu s obitelji polako vozio u koloni i da se od Desinca kretao brzinom od 30 do 40 km/h.

image

Policijski očevid na Državnoj cesti D1 u Kalinovici zbog nesreće u kojoj je poginuo motociklist

Ronald Goršić/Cropix

"Motociklist me pretekao po lijevoj strani i tad sam ga i uočio. Možda je išao malo brže od kolone vozila. A Mercedes je počeo pretjecati vozilo ispred sebe, bilo je to lagano bez naglih pokreta, no ne sjećam se je li vozač Mercedesa dao žmigavac. Do kontakta Mercedesa i motocikla došlo je bočnom stranom po sredini vozila. I ne sjećam se je li Mercedes već prešao isprekidanu liniju kad je počeo pretjecati niti je li se motocikl vratio u desnu traku nakon što je mene pretekao. No motocikl je mijenjao putanju kretanja ulijevo kako bi izbjegao Mercedes, ali nije imao dalje kud jer su bili uski rubnici. Ne znam koliko se vremenski vozač motocikla nakon kontakta uspio održati na motociklu. Pokušavao je, a za mene koji sam to gledao činila se vječnost", rekao je Tomislav H. s čijim se iskazom obrana složila dok su na iskaz Zorana K. imali prigovor na njegovu vjerodostojnost. Stoga su predložili da se na mjestu nesreće napravi rekonstrukcija jer smatraju da svjedok Zoran K., kao vozač drugog vozila iza Mercedesa, nije mogao uočiti sve te detalje o kojima je pričao.

"Svjedok Tomislav K. jako je siguran u to što govori i to vrlo detaljno, a odlučuje o nečijoj sudbini, sudbini okrivljenog", ustvrdio je uzrujano Sosin odvjetnik, na što se predstavnica optužbe suprotstavila prijedlogu za rekonstrukcijom navodeći da je svjedok Tomislav K. dosljedan, da nema razloga da mu se ne vjeruje, ali je i podsjetila obranu kako "svjedok ne odlučuje o sudbini okrivljenog Sose, nego to čini sud".

image

Policijski očevid na Državnoj cesti D1 u Kalinovici zbog nesreće u kojoj je poginuo motociklist

Ronald Goršić/Cropix

Na kraju prijedlog za rekonstrukcijom, među ostalim, nije prošao nakon što je sud povezao iskaze oba svjedoka s nalazom i mišljenjem prometnog vještaka Srećka Hlišča.

Podsjetimo, u kobno vrijeme Sosa je po Karlovačkoj cesti vozio Mercedes GLA 400 D njemačkih nacionalnih oznaka u vlasništvu kluba za koji mu igra sin. Kretao se u pravcu sjeveroistoka te je dolaskom do kućnog broja 2 navedene dionice došlo do tragedije - bočnog dodira s motociklom Honda SC51 koji je vozio nesretni Jurčić.

Tužiteljstvo smatra da je Sosa u danom trenutku postupio protivno članku 70. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno da je lijevim prednjim kotačem započeo pretjecanje vozila ispred sebe bez da se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu pa je uslijed toga okrznuo motocikl koji je bio u lijevoj traci i do čije je destabilizacije potom došlo. Motocikl se nastavio nekontrolirano kretati te je sletio u odvodni kanal, a njegovi dijelovi rasuli su se ukrug 20-ak metara. Jurčić je pak odletio i tijelom probio žičanu panel ogradu udarivši u parkirani teretni automobil. Nažalost, pritom je zadobio mnogostruke ozljede koje su dovele do smrtnog ishoda na mjestu nesreće.

image

Na fotografiji: Goran Sosa

Damir Krajač/Cropix

Očevid na navedenoj dionici potrajao je satima, Nikolina supruga Ruža uzalud ga je zvala i čekala da dođe kući, a umjesto supruga s kojim je u braku bila 35 godina, na vrata su joj došli policajci.

Iako je otad prošlo nešto više od dvije godine, ogromna bol i nemjerljiva praznina za suprugu preminulog gotovo su isti. Unatoč tome, ponovno je smogla snage kročiti u sudnicu novozagrebačkog suda i pogledati u oči osobu kojoj se sudi za smrt njezina supruga. Sosa ju, međutim, nije pogledao ni onda pa ni sad, a kamoli joj stisnuo ruku, izrazio sućut ili pokazao žaljenje.

A dok je na početku suđenja u lipnju sutkinja čitala ozljede koje je pokojni Jurčić, inače umirovljeni policajac, osnivač NK Donja Zelina i član MK Prigorje, zadobio, njegova supruga Ruža borila se s emocijama.

"Raspala sam se kad su se čitale ozljede jer brojnost je bila velika i nije bilo kraja tom nabrajanju. Što se tiče okrivljenog, mogu reći da se svakome u prometu može dogoditi slična tragedija i ne bih mu htjela biti u koži. Ja sam obična učiteljica razredne nastave pred penzijom i nije na meni da osuđujem. Svatko od nas stres proživljava na drugačiji način. Teško je i meni i njemu jer su nam se životi preokrenuli. Međutim, u njegovu slučaju izostala je ljudskost. Nije našao za shodno prići mi i barem reći da mu je žao. Kao da je pregazio psa pored ceste. Dvije godine sam to čekala iako mi to mog Nikolu neće vratiti, ali izostanak empatije boli i vrijeđa", rekla je kroz suze sredinom lipnja za Jutarnji list Ruža Jurčić s nadom da će suđenje biti pravedno i u skladu s dokazima.

Dodaje pritom da su neki svjedoci potvrdili da je motociklist krenuo na sigurno po lijevoj traci i unutar dozvoljene brzine kretanja te da je vozač Mercedesa izašao iz kolone vozila ulijevo.

"Moja kuća koju smo zajedno gradili, ciglu po ciglu doslovno, više nije moj dom, nego samo kuća. Zidovi u koje se sklanjam i borim s tugom. Imali smo planove. Sredinom kolovoza te 2022., znači dva tjedna nakon nesreće, trebali smo proslaviti 35. godišnjicu braka. Ostale su mi uspomene, fotografije i ogromna zahvalnost za jedan prelijepi dio života. Kad je bio u ratu, Nikola je znao govoriti da se ne boji poginuti, nego se boji tuge koja ostaje iza njega. Pokopan je s braniteljskim počastima, oko 300 motocikala bilo je na ispraćaju, ljudi su mi prilazili i sve sam ih gledala kroz maglu. Sjećam se, međutim, jednog policajca koji je stajao kraj mene na pogrebu. Ne znam je li poznavao mog Nikolu, ali plakao je kao kišna godina", prisjetila se supruga preminulog bajkera kojeg prijatelji i poznanici opisuju kao "veliku ljudinu, poštenjačinu te radišno i divno biće".

Na upit kad je posljednji put čula supruga, kaže da je to bilo dan prije nesreće. On je rodom iz Slunja te je dan nakon što su se vratili s mora htio otići na jedan motosusret i potom obići obitelj.

"Na motosusretu se zadržao kratko. Zatim je otišao u posjet ocu i teško bolesnom bratu. Prespavao je kod njih i ujutro se zaputio kući. Bila je velika gužva, vozilo se polako i u koloni. Svi su se vraćali po staroj Karlovačkoj. Njemu je motocikl bio za druženje, a ne divljanje, vozio je punih 40 godina. Pazio je u prometu i zalagao se za sigurnu vožnju u klubu, kad je vozio karavane. Cijeli rat proveo je aktivno, imao je više od 1900 dana borbenog sektora, bivši je policajac koji je u mirovinu otišao iz zelinske policije. Nikad ništa od države nije tražio niti je dobio išta džabe. Sve što smo stekli u životu naših je ruku djelo. Postavio je ponovno na noge NK Donju Zelinu u kojoj je sve radio što se radi u jednom klubu. Brinuo se i da 70-ak djece članova dobije najbolje od nogometa. Mi sami nismo imali djecu i nismo se ostvarili u roditeljstvu, pa je tim više Nikola težio da tuđa djeca budu sretna", otkrila nam je za kraj Ruža Jurčić dodavši da su za njezinim suprugom, šest mjeseci od tragedije, otišli i njegov otac te teško bolesni brat.

Za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim ishodom iz nehaja Sosi prijeti i do osam godina zatvora. Na idućoj raspravi iznijet će obranu, nakon čega će uslijediti završni govori branitelja i optužbe, a potom i nepravomoćna presuda na koju će nezadovoljna strana imati pravo žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 00:11