StoryEditorOCM
Crna kronikaUSKOK u AKCIJI

Pali djelatnici Porezne i Fine, optuženi su za brojne makinacije: sve je otkriveno kad su jednom u auto ubacili ‘bubu‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/ JL
9. srpnja 2024. - 11:58
Policija odvodi Slavišu Penavu na pretres stana - Penava je u sivoj majci i šilterici, zaokruženVanesa Pandžić/ Cropix

Nakon 13-mjesečne istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg visokopozicioniranog šefa u Poreznoj upravi Slaviše Penave (45), poduzetnika Denisa Bilića (46) i još dvije osobe od kojih je jedna iz Porezne uprave, a druga iz Fine, jer su bili uključeni u niz makinacija – od primanja i davanja mita, preko zlouporabe položaja i ovlasti do poticanja na potonje kazneno djelo, piše Jutarnji list.

Optužnica tako Penavu tereti da je kao voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise u Središnjem uredu Porezne uprave dogovorio u prosincu 2021. godine s Bilićem, a kojeg je angažirala tvrtka Performance grupa koja je bila u blokadi zbog neurednog vođenja poslovnih knjiga te ispravka PDV obrasca društva, da će poduzeti sve da se račun te tvrtke deblokira.

Kao protuuslugu mu je Bilić dao 2500 eura 3. prosinca 2021.

USKOK navodi da je tako Penava od studenog 2021. do 18. ožujka 2022., tražio od voditelja Ispostave Porezne uprave Pešćenica podatke o radnjama koje društvo treba poduzeti da bi se realizirala žurna deblokada računa, informacije koju dokumentaciju i ispravke treba dostaviti te podatke kojima raspolažu porezni službenici o uočenim nepravilnostima društva.

Na sve to je Penava dostavljao Biliću i podatke iz Informatičkog sustava razmjene informacija o PDV-u za tvrtku, a koji mu kao poreznom obvezniku nisu bili dostupni.

-Ti su podaci zatim korišteni prilikom uređenja poslovnih knjiga društva i za ispravke PDV obrazaca za Poreznu upravu, a što je sve omogućilo deblokadu računa društva od strane Porezne uprave i nastavak njegovog poslovanja – kažu iz USKOK-a te dodaju i da je Bilić ujedno dogovorio s trećeokrivljenom zaposlenicom Centra za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima u Fini, da mu za određenu novčanu nagradu dostavlja Finine podatke o blokadama i ovrhama fizičkih i pravnih osoba koje su od njegovog interesa te interesa s njim povezanih osoba, iako s tim podacima drugookrivljeni nije bio ovlašten raspolagati – navodi još USKOK u svom priopćenju.

Također dodaju dalje i da su se dogovorili da će trećeokrivljena za potrebe i u interesu tih osoba, a na Bilićevo traženje, poduzimati pravne radnje prema svom stručnom znanju i na temelju podataka koji su joj dostupni u okviru njezina radnog mjesta.

- Sukladno postignutom dogovoru trećeokrivljena je od 28. prosinca 2015. do 4. ožujka 2023. u Zagrebu, u više navrata na traženja drugookrivljenog vršila uvid u službene podatke Fine za točno određene pravne i fizičke osobe, koje podatke mu je potom dostavljala, a za radnje koje je poduzela stekla je protupravnu korist od ukupno 1.748,05 eura. Osim toga se drugookrivljenog tereti da se dogovorio sa četvrtookrivljenom zaposlenicom Porezne uprave u Područnom uredu u Zagrebu u Službi za naplatu i ovrhu da će u predmetu naplate duga poreza i doprinosa majke drugookrivljenog postupati u njenu korist nepoduzimanjem dužnih radnji radi naplate duga. Sukladno dogovoru je četvrtookrivljena, znajući da majka Denisa Bilića ima u vlasništvu inventar jednog dućana te dio kuće na Hvaru, od 13. prosinca 2006. do 11. veljače 2016., nije poduzimala mjere ovršnog postupka radi naplate duga poreza i doprinosa koji je 1. siječnja 2016. iznosio 159.531,30 kuna. Također nije poduzela radnje u cilju utvrđivanja, popisa i prodaje pokretnina odnosno upisa založnog prava na nekretnini na Hvaru zbog čega je 11. veljače 2016. dug majke drugookrivljenog otpisan jer je nastupila apsolutna zastara, premda je četvrtookrivljena upisom založnog prava na nekretnini mogla osigurati da se glavnica od 57.125,49 kuna naplati i nakon proteka roka zastare – navodi još USKOK.

Istraga je pokazala i da su Bilić te četvrtookrivljena dogovorili da će za njegove potrebe mu dostavljati podatke kojima Porezna uprava raspolaže o poreznim obveznicama od njegova interesa pa je tako optužena od 19. listopada 2015. do 7. studenog 2016. u više navrata na Bilićevo traženje vršila uvid u službene podatke Porezne uprave za točno određene porezne obveznike nakon čega je Biliću dostavljala tražene podatke, piše Jutarnji list.

Penava, inače, suoptuženog Bilića poznaje dugi niz godina, a da potencijalno nešto ‘kemijaju‘ otkrilo se nakon što su u Bilićev auto istražitelji ‘ubacili‘ uređaj za prisluškivanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2024 06:19