StoryEditorOCM
Crna kronikaPravomoćno!

Pijani vozač osuđen za prometnu nesreću u kojoj su nastradali pješaci, djed i dvogodišnja unuka. Evo koliko je dobio

Piše Mario Matana
8. lipnja 2024. - 10:35

Tri godine i osam mjeseci strogog zatvora, toliko je dobio Bruno D. (27) zbog izazivanja prometne nesreće. U kojoj nitko nije poginuo, ali samo pukom srećom i providnošću: teško su ozlijeđeni pješaci, djed i dvogodišnja unuka!

Nije to sve, mladić (koji je koju sekundu ranije, na križanju Ulice slobode i Velebitske, prouzročio još jednu nezgodu u prometu zbog neprilagođene brzine kako je utvrdila policija, nezgodu koja je doduše prošla samo s materijalnom štetom, ali je nastavio voziti, nije se zaustavio) je dobio i sigurnosnu mjeru ‘zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija u trajanju koje je četiri godine dulje od izrečene kazne zatvora‘. Vrijeme privremenog oduzimanja vozačke dozvole od 16. travnja 2021. uračunava se u vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom.

image

Prometna nesreća

Jakov Prkić/cropix/

Pravomoćna je to presuda, Županijski sud u Splitu u potpunosti je potvrdio presudu nižeg, Općinskog suda u Splitu. A u pitanju je teška prometna nesreća koja se dogodila prije nešto više od tri godine na križanju Ulice Slobode i Mažuranićevog šetališta u Splitu.

Pisali smo i tada o nesreći, u pravom automobilskom ‘karambolu‘ prava je sreća da na koncu automobil koji je završio na nogostupu nije usmrtio pješake. Bruno D., kako se kasnije utvrdilo, vozio je alkoholiziran Suzuki Vitaru te je prošao kroz križanje dok je za njegov smjer bilo crveno svjetlo na semaforu! Kretao se tog popodneva 16. travnja oko 18 sati Ulicom slobode u smjeru juga, a udario je Audi A3 koji se kretao Mažuranićevim šetalištem u smjeru zapada, dakle prema središtu grada.

Audi se od siline udara zarotirao i bez kontrole proklizao po asfaltu na pločnik gdje je udario tada 73-godišnjaka te se doslovno zaustavio na u to vrijeme dvogodišnjoj djevojčici – čak u prvi mah svjedoci nesreće nisu primijetili malenu, tek nakon što je prolaznica potrčala kako bi je izvukla su shvatili da se ispod Audija nalazi dvogodišnjakinja!

image

Prometna nesreća

Jakov Prkić/cropix/

Ubrzo su stigli vatrogasci i Hitna pomoć, da bi se kasnije utvrdile i teške ozljede dvaju pješaka – djed je od siline udarca odbačen na travnatu površinu uz nogostup s višestrukim prijelomima kostiju zdjeličnog obruča, prijelomom slabinskog kralješka s velikim krvarenjem iza potrbušnice, razdorom slezene s krvarenjem u trbušnu šupljinu i prijelomom pet rebara. Djevojčici su konstatirane također vrlo teške ozljede, razdor ošita, nagnječenje pluća, razdor jetre s izljevom krvi u trbušnu šupljinu, prijelom zdjelice i stopala, čija je posljedica obilno krvarenje i stanje šoka te oštećenje mozga zbog manjka kisika. Prvih dana je bila u kritičnom stanju, bilo je pitanje hoće li preživjeti.

Iako na koncu nitko nije izgubio život u nesreći, sve okolnosti – alkoholiziranost, prethodna nesreća,... - bile su dovoljne da viši sud u potpunosti potvrdi presudu Općinskog suda. U kaznu je Brunu D. uračunato i vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru od 17. travnja do 27. kolovoza te 2021. godine, od kada se brani sa slobode. Također mora podmiriti sudske troškove u iznosu nešto manjem od dvije tisuće eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 08:28