StoryEditor
Crna kronika‘sleti mi na srce‘

Solinjaninu stigla presuda zbog nametljivog ponašanja, susjedi slao poruke da je ‘leptirić‘, policiju uvjeravao da ga ona i suprug žele za ljubavnika

Piše Vladimir Urukalo
8. srpnja 2021. - 21:25

"Leptiriću, sleti na moje srce..." glasila je poruka na papiriću zataknutom uz ružu koju je u rujnu 2020. godine ispred svoje obiteljske kuće pronašla žena na području Solina.

Žena nije znala tko je poruku poslao, no poslije se ispostavilo da se radilo o njezinu 47-godišnjem susjedu, protiv kojeg je splitsko Općinsko državno odvjetništvo nedavno podiglo optužnicu za nametljivo ponašanje.

Terete ga da je u periodu od početka rujna prošle godine do 15. veljače 2021. godine, želeći sa svojom susjedom uspostaviti neželjeni kontakt i vezu, u više navrata ženu osobno kontaktirao, govoreći joj da je zaljubljen u nju. Svakodnevno ju je promatrao sa svoga balkona koji se nalazi nasuprot njezina te joj ispred obiteljske kuće ostavljao razne poklone i cvijeće. Budući da nije uspio doći do njezina broja mobitela, počeo je razne SMS poruke slati njezinu suprugu, govoreći mu da je zaljubljen u nju, a sve je to izazvalo kod žrtve nelagodu i zabrinutost za njezinu sigurnost.

Žrtva je policijskim istražiteljima ispričala da je nakon prve poruke o "leptiriću" utvrdila da se radi o njezinu susjedu koji ju je često gledao sa svog balkona, govoreći joj da je zaljubljen u nju i da želi s njom pričati.

Naravno, ona je to odbila te je kazala da ju je sve to jako uznemirilo te da joj je zbog svega proživljenog više nelagodno izići i na balkon i uopće iz kuće. Kazala je da je zainteresirana za kazneni progon svog pohotnog susjeda i da misli kako on ima nekakvih psihičkih problema.

Njezin suprug je policajcima potvrdio sve navode svoje supruge te im je dao poruke koje mu je ovaj slao. Pokušao mu je dva puta u razgovoru objasniti da se neprimjereno ponaša, no očito ga ovaj nije ozbiljno shvatio.

"Zaljubljeni" 47-godišnjak je, pak, u svom iskazu policiji kazao da je sve to započelo tijekom lipnja prošle godine i da je njegova susjeda u stvari njega zavodila tako što se skidala gola, izlazila na balkon u kratkim hlačama, dizala noge na ogradu, a sve je to on gledao sa svog balkona koji se nalazi nasuprot njezina. Kazao je i da je čuo da su supružnici u jednom razgovoru spominjali i njega u kontekstu da bi on bio dobar ljubavnik te da su oni zajedno samo zbog djece. Potvrdio je policajcima da se zaljubio u susjedu koju zna već više od 10 godina te je uvjeren da se i ona zaljubila u njega.

ODO Split zatražilo je od Općinskog suda u Splitu da izda kazneni nalog kojim će ga kazniti s pet mjeseci zatvora koje, pak, neće odslužiti ako u roku od jedne godine nakon pravomoćnosti presude ne počini neko novo kazneno djelo. Ukoliko, pak, protiv naloga bude podnesen prigovor, tužiteljstvo traži da ga se kazni sa šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od godinu dana.

Prema Kaznenom zakonu, kazneno djelo nametljivog ponašanja počinit će onaj tko "ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom uspostavi ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba". Propisana je kazna zatvora do jedne godine. V. Urukalo

item - id = 1111381
related id = 0 -> 1135622
related id = 1 -> 1133902
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2021 04:33