StoryEditorOCM
Crna kronikaGRAD HULIGANA

Što čeka policija - da ubiju Daniela? Priča o velikim propustima zadarskog MUP-a baca sramnu ljagu na cijelu policiju

24. veljače 2024. - 17:15

U Zadru se vandali, nasilnici i potpaljivači mjesecima smiju u brk policiji i pravosuđu. Tek je u petak poslijepodne jedan osumnjičeni za takva nedjela, Filip Šekerović (29), završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je dva dana ranije potpalio kontejnere za otpad u Ugljanskoj ulici s kojih je plamen zahvatio i fasadu zgrade te drvarnicu.

Njegovo lišavanje slobode značajno je zbog čina tjedan dana ranije kada je u poslijepodnevnim satima na Trgu Petra Zoranića tamnom tekućinom neugodnog mirisa zaliven Daniel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a. Napadač je bio odjeven u crno s kapuljačom iste boje, a lice je sakrio maskom.

Nakon par dana potrage za njim, policiji se predao upravo Filip Šekerović koji je priznao napad te je prijavljen za prekršaj remećenja javnog reda i mira. Predaja i priznanje su mu nakon privođenja na prekršajni sud honorirani obranom sa slobode na kojoj je ostao nepuna dva dana kada ga je “napad” na kontejnere konačno smjestio u ćeliju.

image

Skup na zadarskom trgu 

Sdp/
image

Maskirani napadač

Sdp/

To je Danielu Radetu bio jedan dokaz previše kako se napad na njega tretirao površno i s nemarom. Naime, tijekom policijskog istraživanja polijevanja tekućinom, osim što nije uzet njegov iskaz kao žrtve, napravljen je i dodatni niz propusta.

Odmah na početku se postavlja pitanje zašto skup na trgu nije bio osiguran od strane policije, a na njemu je uz Peđu Grbina, predsjednika SDP-a bila i Sabina Glasovac, potpredsjednica Sabora. Njih dvoje su također poprskani tekućinom kojom je poliven njihov stranački kolega.

Zatim, od napadnutog Radete nije uzeta odjeća zalivena tekućinom kao jedan od materijalnih dokaza. Isto tako, pošto se nije uzela njegova izjava nije službeno utvrđeno je li išao liječniku, tako da se samo može nagađati kako nije imao zdravstvenih posljedica polijevanja tekućinom.

Nije utvrđeno ni o kakvoj se vrsti tekućine radi, primjerice nekoj kemikaliji. Nadalje, nisu pregledane ni snimke nadzornih kamera okolnih objekata, a sve navedeno je bitno bez obzira na priznanje Filipa Šekerovića.

Policija je dužna utvrditi što se točno dogodilo u slučaju da postoje elementi težeg nedjela tj. potencijalnog kaznenog djela. Ovakvim postupanjem u najkraćem roku su zaključili slučaj i podveli ga pod “remećenje javnog reda i mira na štetu Daniela Radeta”, kako je navedeno u optužnom prijedlogu.

Upitali smo za mišljenje Antuna Novoselovića, diplomiranog kriminalistu i bivšeg načelnika kriminalističke policije u Zadru koji ističe kako policija u ovakvim slučajevima radi puno širu obradu nego li je javnost upoznata.

- U situaciji kada netko predstavlja određenu političku grupaciju i na javnom skupu bude napadnut na način koji smo vidjeli, a usto nije riječ o prvom napadu nema dvojbe da će policija istraživati taj događaju u širem kontekstu, a ne kao eksces pojedinca.

Međutim policija u toj fazi svoje radnje određuje prema savjetima i nalozima onoga tko progoni za kaznena djela, a to je nadležno Državno odvjetništvo.

Do danas u eteru nema podataka o saznanjima iz te obrade i to nije ništa čudno i neobično, te mišljenja sam da se u tom pravcu radi jer takve pojavne oblike treba kvalitetno istražiti i procesuirati, jer tako se generalno prevenira možebitna buduća takva i slična ponašanja - kazao je.

image

Antun Novoselović, diplomirani kriminalist

Jure Mišković/Cropix

Od prvog dana kada je bio izložen vandalskom činu na javnom mjestu u društvu svojih stranačkih kolega, Daniel Radeta nije krio nezadovoljstvo postupanjem policije. Njegovi prigovori odnosili su se ne samo na konkretni napad već i na period od par mjeseci u kojem je više puta bio žrtva.

- Ja samo ako krenem od ovog zadnjeg slučaja, a bilo ih je ukupno devet, za sam početak, neovisno o svemu je da žrtva mora dati službenu izjavu policiji. Još nisam dao izjavu, a prošlo je tjedan dana od uhićenja.

Bilo bi valjda normalno da dam službeni iskaz ili ako je postupak u tijeku da budem svjedok. To je prvi i osnovni dokaz da su institucije zakazale, a kako će te iste institucije zaštititi građane kada nisu u stanu zaštititi nekoga tko se bavi javnim poslom.

Prema mojoj procjeni, policija je napravila najmanje 14 propusta o čemu ću pisanim putem obavijestiti njihovo Ravnateljstvo. Kada su me obavijestili da su donijeli odluku da napadače puste uz mjere opreza ja sam im u tom razgovoru rekao da je napravljen niz propusta i da ću inzistirati da se utvrde.

Kao prvo se postavlja pitanje javnog djelovanja, zatim sam ukazao na izjavu Šime Erlića, ministra regionalnog razvoja i fondova koji je kazao kako je uzrok nasrtanja na mene moj navodni sukob s navijačima. Ako ministar zna nešto više, trebao bi biti ispitan.

Ja nemam problem s navijačkim skupinama, nego vandalima i nasilnicima te ne bih neku navijačku skupinu dovodio u kontekst napada. Radi se o skupini radikaliziranih vandala koji djeluju kao grupica i ja se u svom gradu ne mogu osjećat sigurno.

Prvi od devet napad na mene dogodio se sredinom studenog prošle godine kada sam bio s dvogodišnjim djetetom na igralištu. Prišla su mi njih četvorica muškaraca od kojih mi je jedan prijetio smrću. Tek kada sam ja podnio kaznenu prijavu iz policije su pronašli počinitelje te se sada vodi postupak.

image

Gradonačelniku Zadra Branku Dukiću su par dana nakon napada na Daniela Radeta polivena bojom dva automobila u dvorištu obiteljske kuće

Jure Mišković/Cropix

Svih devet slučajeva koji su se dogodili imaju isti nazivnik, radi se o grupi ljudi koja je dobro organizirana i koja terorizira mene i moju obitelj. Ima puno onih koji mene okrivljuju, a ne vide problem u institucijama, a sada imamo situaciju gdje se napada Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, kojem su dva automobila u dvorištu obiteljske kuće zalivena bojom.

Situacija je na ulicama Zadra postala kaotična, a pitam se što se meni treba dogoditi da bi oni reagirali. Nitko ne radi svoj posao, te sam angažirao odvjetnika da me zastupa kao žrtvu - kazao nam je Daniel Radeta.

Sve što je nabrojio stvara dodatne sumnje oko mlakog reagiranja policije u slučaju polijevanja tekućinom. Dodatno za njih nije pohvalno što su čekali da napadač dođe njima, a nisu oni išli po njega.

Pogotovo u svjetlu činjenice da se u subotu, vikend nakon napada, govorilo kako imaju podatak da je Šekerović u Splitu na košarkaškoj utakmici. Dok su u nedjelju, prema pričama iz samog Zadra, bili upoznati da se napadač nalazi na Narodnom trgu u gradu.

Nejasno je i kako nisu istražili je li navedeni incident povezan s prethodnima ili kako im nije palo na pamet da detaljnije provjere ima li u postupanju prema zadarskom SDP-ovcu elemenata prijetnje prema osobi zbog političke funkcije koju obnaša.

U tom slučaju bi se radilo o kaznenom djelu, kao u slučaju kontejnera za koje je Filip Šekerović prijavljen i smješten u istražni zatvor. Prvi napad na kontejnere je procesuiran kao kazneno djelo, na Daniela Radeta ni deveti napad nije. Možda čekaju okrugli broj, deset.

image

Napadač na Daniel Radeta

Sdp/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:43