StoryEditorOCM
Crna kronikaužasnuta suđenjem

Supruga kapetana Bekavca otkrila detalje drame: ‘Marko ne da je bio u šoku, nego se ‘zaledio‘ i tako su ga odveli...‘

Piše Dušan Miljuš/JL
17. rujna 2024. - 12:39

- Kako je izgledalo suđenje? Jadno i tužno. Sudac koji je osudio Marka na 30 godina zatvora imenovan je sucem dva dana prije ročišta u srpnju. I sam je rekao na tom ročištu kako nije imao vremena proučiti slučaj te da će poduzeti dodatnu istragu, naročito u vezi s drogom koja je otkrivena u Kolumbiji i tim vrećicama kokaina koje su imale oznaku Kaiser sport. No ništa od toga se nije dogodilo. U ponedjeljak je izrekao presudu i još uvijek sam u šoku i ne mogu vjerovati.

U dahu je to za Jutarnji list izgovorila Katja Bekavac, supruga hrvatskog pomorskog kapetana Marka Bekavca (61) iz Splita koji je u ponedjeljak nepravomoćno osuđen na kaznu od 30 godina zatvora.

Bekavac je optužen nakon što je na njegovu brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli lani pronađen kokain. U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine kada je policija na brodu, koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina. Tada je uhićeno deset pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Brodu Phoenician M je dozvoljeno isplovljavanje s preostalom posadom,m piše Jutarnji list. 

Osam članova posade u ponedjeljak je oslobođeno i odmah pušteno iz pritvora, dok su osuđeni jedino Bekavac i prvi časnik.

image
Duje Klaric/Cropix

Katja Bekavac i njezin šogor Jozo, brat kapetana Bekavca, vratili su se u Hrvatsku, a gospođa Bekavac javila se na naš poziv sa zagrebačke zračne luke dok su čekali let za Split.

- Ročište u ponedjeljak bilo je copy/paste ročišta u srpnju samo što su sada svi optuženici i njihovi odvjetnici imali manje vremena za iznošenje svoje obrane, a odvjetnici su imali vremena možda tri minute. Marko je rekao: ‘Sve što sam imao za reći već sam rekao‘ te je još pojasnio neke stvari. Odvjetnici su govorili možda tri minute. I to je bilo sve. Sudac koji je vodio raspravu, kao ni ostala dva suca, nisu ništa pitali, nisu tražili bilo kakva pojašnjenja, kaže nam gospođa Bekavac.

Kaže i kako im je sudac na kraju rekao da svatko može reći samo jednu rečenicu.

- Odjednom je nastala nekakva gužva i osmoricu članova posade su vodili prema izlazu iz sudnice. Marko i prvi časnik su osuđeni na po 30 godina zatvora, a kako je objasnio, 24 godine su zbog količine kokaina i namjere, a šest zbog vrste droge. U tom trenutku, kad sam ga gledala, samo sam pomislila - srušit će se. Rekla sam mu: "Ne brini se. Idemo dalje u borbu. Nećemo te ostaviti!" Kao i on, bila sam u potpunom šoku. Rekla sam odvjetniku da ode do njega i objasni mu da je to nepravomoćna presuda i da slijedi žalbeni postupak. Sada po povratku ću nastojati da s djecom odemo što prije do njega u zatvor. Bitno je da se on drži i da psihički ne potone - dodaje Katja Bekavac, nastojeći nam prenijeti što više dojmova o onome što se zbivalo u ponedjeljak u sudnici, piše Jutarnji list.

image

Kapetan Marko Bekavac

SD

Ponekad dok priča zastane, pokušava nam reći sve bitno, još uvijek pod dojmom objave presude.

- Tragedija. S Markom sam uspjela popričati nekih desetak minuta, ohrabriti ga. Pitala sam i odvjetnika na temelju čega su ga osudili, a on mi je rekao da dokaza nema. Jer, prema turskom zakonu, maksimalna kazna je od 20-30 godina ili oslobađajuća presuda. Treće mogućnosti nema. On je osuđen zbog namjere, ali evidentno je da nikakve namjere nije bilo po kojoj je osuđen zbog zapovjedne odgovornosti. Ništa nije obrazloženo i dokazano. To je bilo jedno izuzetno nepravedno suđenje - kaže gospođa Bekavac.

Ponavlja kako su svi bili šokirani presudom, i ona, i Markov brat Jozo, odvjetnik, Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Hrvoje Cvitanović, veleposlanik RH u Ankari i otpravnik poslova Mario Zadro te kolege iz Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF).

- Marko ne da je bio u šoku, nego se "zaledio" i tako su ga odveli iz sudnice. Mislila sam da će zanijemiti. U glavi mi je još uvijek kao da se sudbina s njim okrutno poigrala jer on je čovjek kojem je čast na prvom mjestu, prebire dojmove njegova supruga.

image
Duje Klaric/Cropix

O angažmanu kolega, sindikata, diplomacije oko njezina supruga kaže:

- Učinili su sve što su mogli i na tome im svaka čast i neizmjerna hvala. Nemam riječi. Putovali smo zajedno oko 6 sati iz Istanbula do Ereglija. Sada nam slijedi žalbeni postupak - kaže Katja Bekavac te dodaje kako joj je odvjetnik rekao da će to uslijediti tek kad dobiju obrazloženje presude, a to će biti za 15 dana.

Marko Bekavac odveden je u zatvor u Ankaru. O tome kako mu je u zatvoru njegova supruga kaže:

- U sobi je s jednim Irancem i još jednim Arapinom, imaju svoj WC, televizor. Zadovoljan je uvjetima koliko to može biti, dobiva voće, puno vremena provodi na otvorenom, dosta vremena radi na sebi. Bitno je da ostane psihički jak, a mi idemo dalje u borbu dokazati da je nepravedno osuđen - poručuje njegova supruga nakon povratka iz Turske.

Zahvalila je i medijima što su pisali o njezinu suprugu te smatra kako je i dalje bitno da se medijski ne zaboravi njegov slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 13:51