stdClass Object ( [id] => 1300898 [title] => Tko štiti ubojice nastavnice i poduzetnika iz Žrnovnice? Dok su im dvojica sinova spavala u sobi, odvedeni su u noć [alias] => tko-stiti-ubojice-nastavnice-i-poduzetnika-iz-zrnovnice-dok-su-im-dvojica-sinova-spavala-u-sobi-odvedeni-su-u-noc [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na divljem deponiju uz cestu koja vodi u Srinjine, kilometar od centra Žrnovnice kraj Splita, u subotu, 8. veljače 1992. oko 16 sati nađena su beživotna tijela supružnika Vesne (37) i Đorđa (37) Gašparevića. Na stravično otkriće naišlo je dvoje “lokalaca” koji su na deponij došli u potrazi za sekundarnim sirovinama.

– Mislila sam da je netko prolio pituru, pa i nisam išla puno za tim, kada me on pitao je li to krv – kazala je mještanka, još uvijek u šoku.

Kao i ona, ni njezin suprug najradije ne bi pričao i sve bi zaboravili, ali svjesni su da bi mogli pomoći s nekim detaljem koji su vidjeli da se sazna što se dogodilo.

– Kada sam silazio dole niz strminu, vidim rebatinke i vidija sam onda narukvicu od sata. Kada sam vidio da je to čovjek, prvo sam pomislio da ga je automobil udario i odbacio dolje. Ali kada sam vidio ženu i čahure na cesti, znao sam da je veliko zlo u pitanju.

Tri čahure sam vidio kraj crvene mrlje nastale od krvi. Kraj njih je bilo i zrno, oštećeno sa strane kao da je negdje zastrugalo – kazao je novinarima.

Prostrijelne rane

Tijelo Đorđa Gašparevića nalazilo se na trstici, a prema tragovima je izgledalo kako je ubijen iznad, kraj ceste, uz rub padine niz koju je ili gurnut ili pao pogođen mecima. Smrtonosne ozljede mu je nanijelo vatreno oružje većeg kalibra iz neposredne blizine.

Njegova supruga Vesna ubijena je na sličan način, a njezino tijelo ležalo je desetak metara niže, u malom jarku. Oboje su imali više prostrijelnih rana. Prema tragovima nađenim na cesti, izgledalo je da ubojice nisu vodile računa o prikrivanju zločina. Kraj tijela je nađena i crna ženska jakna.

---

image

Ekipa za očevid uzima tragove na mjestu ubojstva

Paun Paunović/Cropix/
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

– Bila je oštećena, probijena, oko četiri prsta u dužinu niz leđa i kroz kolet, valjda od metaka. Odmah smo pozvali policiju.

Nismo se usudili prilaziti mrtvim tijelima, ali smo od jednog policajca čuli da muškarac ima veliku ranu na glavi s lijeve strane. Odostraga, kao i rane od metaka po leđima – kazao je očevidac.

---

image

Vesna Gašparević sa mlađim sinom

Privatni album
---

Vesna Gašparević je bila nastavnica u Osnovnoj školi “Vinko Dumičić” u Strožancu gdje je predavala hrvatski i engleski te bila razrednica šestom razredu. Đorđe Gašparević je bio suvlasnik poduzeća “Globus-komerc” koje se bavilo veletrgovinom prehrambenim artiklima.

Živjeli su u kući u zaseoku Aljinovići na kojoj je iznad kućnog praga tri dana nakon pronalaska tijela usred dana gorjela sijalica. Nitko od susjeda nije želio kazati je li ostala upaljena u noći kada su supružnici odvedeni u noć.

---

image

Đorđe Gašparević sa starijim sinom

Privatni album
---

Za njima su u kući ostala dva sina, u dobi od šest i 11 godina, koje je k sebi u Split uzeo djed Ilija Gašparević, Đorđev otac. Novinari su ga zatekli kako mijenja bravu na vratima stana, a susjedi su im kazali kako je prestrašen te da je u dva dana potpuno propao.

CRNI NOTES (28): Stravični prizor pred noćnim klubom u Splitu: zapovjednik ‘specijalaca‘ metkom u zatiljak presudio je 19-godišnjaku

– Ništa ne znam, čekam obdukciju i da mi iz policije kažu što je. Đorđe mi je bio sin jedinac, kao i Vesna svojim roditeljima. Unuci su kod mene u stanu.

Otišao sam u subotu vidjeti ih u Žrnovnicu, u Aljinoviće, kao što godinama činim, i zatekao sam ih same u kući. To je sve što mogu reći jer želim da policija krivce pronađe – kazao je.

CRNI NOTES (27): Smrt svećenika iz Splita u stanu u gradskoj jezgri: našli su DNK dvije osobe i ispitali sve upisane u ‘crnu knjižicu‘

Žrnovčani su nagađali da je riječ o ubojstvu motiviranom nacionalnom netrpeljivošću jer se govorilo kako su Gašparevići Srbi. No, oni su oboje bili hrvatske nacionalnosti, što je naglasila i splitska policija demantirajući tvrdnje o zločinu iz mržnje i navodeći da su Vesna i Đorđe Gašparević umoreni zbog drugih motiva.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Kojih, nisu se izjasnili. Više nepoznatih osoba došlo je kasno u noći s petka na subotu u obiteljsku kuću Gašparevićevih a Vesna i Đorđe su tiho otišli sa svojim krvnicima.

Za pretpostaviti je da se nisu opirali ne samo zbog prijetnje oružjem, već zbog straha za sinove koji su spavali u sobi. Odvezen je i njihov automobil marke Yugo, bijele boje, a jesu li ubojice imali još koje vozilo, ostalo je nepoznato.

Smaknuti su rafalima iz dvije automatske puške kalašnjikov, utvrdilo se kasnije po nađenim čahurama, i ostavljeni na improviziranom odlagalištu otpada. Tijekom očevida u kući, nakon pronalaska tijela, nisu na ulaznim vratima nađeni tragovi nasilnog ulaska, a utvrđeno je kako je pokradena vrijedna zlatnina.

’Eskadron smrti’

Osobni automobil bračnog para Gašparević nije pronađen. Obdukcija je pokazala na koji način su ubijeni.

– Pokošeni su s leđa s udaljenosti veće od metar i pol. Muška osoba je zadobila šest rana u leđa i jednu u glavu te je na mjestu ostao mrtav.

Ženska osoba je dobila tri hica u leđa te nije odmah preminula. Prema položaju tijela kada je nađena, zaključujem da se teško ranjena pokušala uspuzati uz uzvisinu i izvući – naveo je patolog u nalazu i mišljenju.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

U nastavku istrage obavljeni su obavijesni razgovori s dvjestotinjak osoba, od kojih su neke i poligrafski testirane. Bez rezultata.

Dvije godine nakon dvostrukog ubojstva, priča o ratnom zločinu je aktualizirana jer je prijavljena otmica umirovljenog policijskog inspektora, koji je živio blizu bračnog para i koji nije želio odustati od istrage. U lipnju 1994. godine supruga policajca je prijavila da su joj muža otele nepoznate osobe.

Prema prijavi koju je podnijela, kraj groblja Lovrinac u Splitu uniformirani policajac zaustavio je vozilo umirovljenog inspektora. Kada se zaustavio, iz obližnjeg je grmlja izišla skupina muškaraca u maskirnim uniformama, lica išaranih bojama.

Na glavu su mu stavili vreću, vezali mu ruke lisičinama, nakon čega su ga zastrašivali i fizički zlostavljali. Nakon što su ga pustili na slobodu, dan za danom je dobivao telefonske pozive s upozorenjima da ne prijavljuje ništa.

---

image

Ilija Gašparević na grobu sina i nevjeste
 

Arhiva SD
---

Siguran je bio da iza svega stoje osobe iz žrnovničkog​ “eskadrona smrti”, odgovornog za mučko ubojstvo bračnog para. S obitelji je otišao u Sloveniju te u Srbiju, jer se u Hrvatskoj nije osjećao sigurnim.

CRNI NOTES (26): Smrtonosni obračun u Sinju bio je pitanje dana: ‘Zapucalo je kao rafal, ulica je bila puna mladih, došlo je do panike‘

Za to vrijeme je u samoj istrazi slučaja bilo neobjašnjivih propusta. Naime, nakon ubojstva i pljačke bračnog para Gašparević, na kutiji za pištolj, u kojoj Đorđe nije držao oružje već zlatni nakit koji je ukraden, nađeni su otisci prstiju.

Oni su izuzeti i poslani u Centar za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagreb u veljači 1992. godine. Zapisnik o vještačenju navedenih otisaka stigao je iz Zagreba u Split tek osam godina kasnije, u ožujku 2000. godine.

CRNI NOTES (25): Noćna zasjeda u Podstrani: Boksački prvak pod utjecajem kokaina nemilosrdno progonio žrtvu pucajući iz pištolja

U njemu je navedeno kako nađeni otisci dviju osoba ne pripadaju nikome od članova obitelji Gašparević. Državno odvjetništvo ponovno je otvorilo slučaj, ali tek 2005. godine, te je umirovljeni inspektor još jednom dao iskaz o tim zbivanjima, ali bez vraćanja u Hrvatsku.

---

image

Policija uzima tragove/Ilustracija

Goran Sebelić/Cropix
---

Tada su ga ispitali službenici srbijanskog tužiteljstva i policije. Iako je govorio kako zna tko je ubio obitelj Gašparević, nikada nije službeno iskazao o kome se radi. Prijeteće pozive dobivao je i dalje uz upozorenja da se ne vraća.

Privedeni aktivist

U svibnju 2009. godine splitska policija ponovno je aktivno krenula u istragu. U Novi Sad je otišao visoko rangirani policijski inspektor te jedan od zamjenika županijskog državnog odvjetnika iz Splita.

Oni su osobno ponovno saslušali umirovljenog inspektora. Nakon njihova povratka splitski policajci razgovarali su s mještanima Žrnovnice te bivšim djelatnicima HV-a koji su bili smješteni u Raketnoj bazi u vrijeme zločina.

Neki od njih su odbili poligrafsko ispitivanje, a radilo se o osobama za koje se nije sumnjalo da su direktni počinitelji, već da imaju određena saznanja o egzekutorima. Nekima su uzeti otisci prstiju jer se prvi put u obradi zločina nad supružnicima Gašparević išlo na usporedbu s papilarnim linijama nađenim u njihovoj kući.

Istražitelji nisu imali sreće jer nije bilo podudaranja. Godinu nakon pokretanja istrage, 2010. godine,”tretman upozorenja” dobio je mladi 22-godišnji aktivist.

---

image

Faksimil naslovnice

SD
---

On je više puta nazvao osobu koja je bila na visokom položaju u Hrvatskoj vojsci na žrnovničkom području u vrijeme smrti supružnika Gašparević. Zbog sumnji da su zločin počinili pripadnici vojske ili osobe odjevene u njihove uniforme, pitao ga je o okolnostima smaknuća.

Umjesto da se susretne s bivšim vojnim zapovjednikom, aktivist se susreo s policijom koja ga je privela u Drugu policijsku postaju po prijavi zbog uznemiravanja. Nakon dužeg ispitivanja o političkim stavovima, domoljublju i sličnim podobničkim temama, mladića su pustili na slobodu.

Prije toga je odslušao predavanje o ispravnom političkom djelovanju i razmišljanju. Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je prigovor državnom odvjetništvu zbog tretmana u policiji, ali nije bilo nikakvih konkretnih reakcija.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U istrazi je bilo neshvatljivih propusta, a umirovljeni policijski inspektor koji nije htio odustati od potrage za ubojicama Vesne i Đorđa Gašparevića, te koji je, prema vlastitim riječima, znao tko ih je ubio, šikaniran je, maltretiran i otet, da bi se na koncu, opterećen stalnim prijetnjama, odselio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CRNI NOTES (29) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U istrazi je bilo neshvatljivih propusta, a umirovljeni policijski inspektor koji nije htio odustati od potrage za ubojicama Vesne i Đorđa Gašparevića, te koji je, prema vlastitim riječima, znao tko ih je ubio, šikaniran je, maltretiran i otet, da bi se na koncu, opterećen stalnim prijetnjama, odselio CRNI NOTES (29) 2 0 9246 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-20 11:04:17 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-24 13:47:58 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2023-06-24 06:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 111 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U istrazi je bilo neshvatljivih propusta, a umirovljeni policijski inspektor koji nije htio odustati od potrage za ubojicama Vesne i Đorđa Gašparevića, te koji je, prema vlastitim riječima, znao tko ih je ubio, šikaniran je, maltretiran i otet, da bi [metadata] => robots= author= title=Tko štiti ubojice nastavnice i poduzetnika iz Žrnovnice? Dok su im dvojica sinova spavala u sobi, odvedeni su u noć [metakey] => CRNI NOTES, Vesna Gašparević, Đorđe Gašparević, ubojstvo, Žrnovnica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25147872.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25129757.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25129942.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25129943.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25129682.png","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25129683.png","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/12933332.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25147660.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25129686.png","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/734457.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/1516361.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25129687.png","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25129684.png","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25129756.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/Ilustracija; SD","Paun Paunovi\u0107\/Cropix\/","Privatni album","Privatni album","SD","SD","Arhiva SD","SD","SD","Mario Todori\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","SD","SD","Goran Sebeli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vesna i \u0110or\u0111e Ga\u0161parevi\u0107 na\u0111eni\u00a0su na pustom mjestu kraj lokalne ceste; Faksimili naslova<\/p>","

Ekipa za o\u010devid uzima tragove na mjestu ubojstva<\/p>","

Vesna Ga\u0161parevi\u0107 sa mla\u0111im sinom<\/p>","

\u0110or\u0111e Ga\u0161parevi\u0107 sa starijim sinom<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Ilija Ga\u0161parevi\u0107 na grobu sina i nevjeste
\n\u00a0<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil naslovnice<\/p>","

Ilija Ga\u0161parevi\u0107 u razgovoru s na\u0161im novinarom<\/p>","

Policija provodi o\u010devid\/Ilustracija<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Policija uzima tragove\/Ilustracija<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","57:54","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","56:42","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1274","hd_25147872_1920.jpg":"1920x1080","k_25147872_1280.jpg":"1280x1280","k_25147872_1024.jpg":"1024x1024","k_25147872_640.jpg":"640x640","k_25147872_480.jpg":"480x480","k_25147872_340.jpg":"340x340","k_25147872_220.jpg":"220x220","o_25147872_1280.jpg":"1280x849","o_25147872_1024.jpg":"1024x679","o_25147872_640.jpg":"640x424","o_25147872_480.jpg":"480x318","o_25147872_340.jpg":"340x225","o_25147872_220.jpg":"220x145","h_25147872_1280.jpg":"1280x854","h_25147872_1024.jpg":"1024x683","h_25147872_640.jpg":"640x427","h_25147872_480.jpg":"480x320","h_25147872_340.jpg":"340x227","h_25147872_220.jpg":"220x147","pp_25147872_1280.jpg":"1280x1628","pp_25147872_1024.jpg":"1024x1303","pp_25147872_640.jpg":"640x814","pp_25147872_480.jpg":"480x611","pp_25147872_340.jpg":"340x432","pp_25147872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1322","hd_25129757_1920.jpg":"1920x1080","k_25129757_1280.jpg":"1280x1280","k_25129757_1024.jpg":"1024x1024","k_25129757_640.jpg":"640x640","k_25129757_480.jpg":"480x480","k_25129757_340.jpg":"340x340","k_25129757_220.jpg":"220x220","o_25129757_1280.jpg":"1280x881","o_25129757_1024.jpg":"1024x705","o_25129757_640.jpg":"640x440","o_25129757_480.jpg":"480x330","o_25129757_340.jpg":"340x234","o_25129757_220.jpg":"220x151","h_25129757_1280.jpg":"1280x854","h_25129757_1024.jpg":"1024x683","h_25129757_640.jpg":"640x427","h_25129757_480.jpg":"480x320","h_25129757_340.jpg":"340x227","h_25129757_220.jpg":"220x147","pp_25129757_1280.jpg":"1280x1628","pp_25129757_1024.jpg":"1024x1303","pp_25129757_640.jpg":"640x814","pp_25129757_480.jpg":"480x611","pp_25129757_340.jpg":"340x432","pp_25129757_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1098x786","hd_25129942_1920.jpg":"1920x1080","k_25129942_1280.jpg":"1280x1280","k_25129942_1024.jpg":"1024x1024","k_25129942_640.jpg":"640x640","k_25129942_480.jpg":"480x480","k_25129942_340.jpg":"340x340","k_25129942_220.jpg":"220x220","o_25129942_1280.jpg":"1280x916","o_25129942_1024.jpg":"1024x733","o_25129942_640.jpg":"640x458","o_25129942_480.jpg":"480x343","o_25129942_340.jpg":"340x243","o_25129942_220.jpg":"220x157","h_25129942_1280.jpg":"1280x854","h_25129942_1024.jpg":"1024x683","h_25129942_640.jpg":"640x427","h_25129942_480.jpg":"480x320","h_25129942_340.jpg":"340x227","h_25129942_220.jpg":"220x147","pp_25129942_1280.jpg":"1280x1628","pp_25129942_1024.jpg":"1024x1303","pp_25129942_640.jpg":"640x814","pp_25129942_480.jpg":"480x611","pp_25129942_340.jpg":"340x432","pp_25129942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"760x1054","hd_25129943_1920.jpg":"1920x1080","k_25129943_1280.jpg":"1280x1280","k_25129943_1024.jpg":"1024x1024","k_25129943_640.jpg":"640x640","k_25129943_480.jpg":"480x480","k_25129943_340.jpg":"340x340","k_25129943_220.jpg":"220x220","o_25129943_1280.jpg":"1280x1775","o_25129943_1024.jpg":"1024x1420","o_25129943_640.jpg":"640x887","o_25129943_480.jpg":"480x665","o_25129943_340.jpg":"340x471","o_25129943_220.jpg":"220x305","h_25129943_1280.jpg":"1280x854","h_25129943_1024.jpg":"1024x683","h_25129943_640.jpg":"640x427","h_25129943_480.jpg":"480x320","h_25129943_340.jpg":"340x227","h_25129943_220.jpg":"220x147","pp_25129943_1280.jpg":"1280x1628","pp_25129943_1024.jpg":"1024x1303","pp_25129943_640.jpg":"640x814","pp_25129943_480.jpg":"480x611","pp_25129943_340.jpg":"340x432","pp_25129943_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1535x2199","hd_25129682_1920.png":"1920x1080","k_25129682_1280.png":"1280x1280","k_25129682_1024.png":"1024x1024","k_25129682_640.png":"640x640","k_25129682_480.png":"480x480","k_25129682_340.png":"340x340","k_25129682_220.png":"220x220","o_25129682_1280.png":"1280x1833","o_25129682_1024.png":"1024x1466","o_25129682_640.png":"640x916","o_25129682_480.png":"480x687","o_25129682_340.png":"340x487","o_25129682_220.png":"220x315","h_25129682_1280.png":"1280x854","h_25129682_1024.png":"1024x683","h_25129682_640.png":"640x427","h_25129682_480.png":"480x320","h_25129682_340.png":"340x227","h_25129682_220.png":"220x147","pp_25129682_1280.png":"1280x1628","pp_25129682_1024.png":"1024x1303","pp_25129682_640.png":"640x814","pp_25129682_480.png":"480x611","pp_25129682_340.png":"340x432","pp_25129682_220.png":"220x280"},{"size0":"1542x2217","hd_25129683_1920.png":"1920x1080","k_25129683_1280.png":"1280x1280","k_25129683_1024.png":"1024x1024","k_25129683_640.png":"640x640","k_25129683_480.png":"480x480","k_25129683_340.png":"340x340","k_25129683_220.png":"220x220","o_25129683_1280.png":"1280x1840","o_25129683_1024.png":"1024x1472","o_25129683_640.png":"640x920","o_25129683_480.png":"480x690","o_25129683_340.png":"340x488","o_25129683_220.png":"220x316","h_25129683_1280.png":"1280x854","h_25129683_1024.png":"1024x683","h_25129683_640.png":"640x427","h_25129683_480.png":"480x320","h_25129683_340.png":"340x227","h_25129683_220.png":"220x147","pp_25129683_1280.png":"1280x1628","pp_25129683_1024.png":"1024x1303","pp_25129683_640.png":"640x814","pp_25129683_480.png":"480x611","pp_25129683_340.png":"340x432","pp_25129683_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_12933332_1920.jpg":"1920x1080","k_12933332_1280.jpg":"1280x1280","k_12933332_1024.jpg":"1024x1024","k_12933332_640.jpg":"640x640","k_12933332_480.jpg":"480x480","k_12933332_340.jpg":"340x340","k_12933332_220.jpg":"220x220","o_12933332_1280.jpg":"1280x851","o_12933332_1024.jpg":"1024x681","o_12933332_640.jpg":"640x425","o_12933332_480.jpg":"480x319","o_12933332_340.jpg":"340x226","o_12933332_220.jpg":"220x146","h_12933332_1280.jpg":"1280x854","h_12933332_1024.jpg":"1024x683","h_12933332_640.jpg":"640x427","h_12933332_480.jpg":"480x320","h_12933332_340.jpg":"340x227","h_12933332_220.jpg":"220x147","pp_12933332_1280.jpg":"1280x1628","pp_12933332_1024.jpg":"1024x1303","pp_12933332_640.jpg":"640x814","pp_12933332_480.jpg":"480x611","pp_12933332_340.jpg":"340x432","pp_12933332_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25147660_1920.jpg":"1920x1080","k_25147660_1280.jpg":"1280x1280","k_25147660_1024.jpg":"1024x1024","k_25147660_640.jpg":"640x640","k_25147660_480.jpg":"480x480","k_25147660_340.jpg":"340x340","k_25147660_220.jpg":"220x220","o_25147660_1280.jpg":"1280x853","o_25147660_1024.jpg":"1024x682","o_25147660_640.jpg":"640x426","o_25147660_480.jpg":"480x320","o_25147660_340.jpg":"340x226","o_25147660_220.jpg":"220x146","h_25147660_1280.jpg":"1280x854","h_25147660_1024.jpg":"1024x683","h_25147660_640.jpg":"640x427","h_25147660_480.jpg":"480x320","h_25147660_340.jpg":"340x227","h_25147660_220.jpg":"220x147","pp_25147660_1280.jpg":"1280x1628","pp_25147660_1024.jpg":"1024x1303","pp_25147660_640.jpg":"640x814","pp_25147660_480.jpg":"480x611","pp_25147660_340.jpg":"340x432","pp_25147660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1126x1654","hd_25129686_1920.png":"1920x1080","k_25129686_1280.png":"1280x1280","k_25129686_1024.png":"1024x1024","k_25129686_640.png":"640x640","k_25129686_480.png":"480x480","k_25129686_340.png":"340x340","k_25129686_220.png":"220x220","o_25129686_1280.png":"1280x1880","o_25129686_1024.png":"1024x1504","o_25129686_640.png":"640x940","o_25129686_480.png":"480x705","o_25129686_340.png":"340x499","o_25129686_220.png":"220x323","h_25129686_1280.png":"1280x854","h_25129686_1024.png":"1024x683","h_25129686_640.png":"640x427","h_25129686_480.png":"480x320","h_25129686_340.png":"340x227","h_25129686_220.png":"220x147","pp_25129686_1280.png":"1280x1628","pp_25129686_1024.png":"1024x1303","pp_25129686_640.png":"640x814","pp_25129686_480.png":"480x611","pp_25129686_340.png":"340x432","pp_25129686_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_734457_1920.jpg":"1920x1080","k_734457_1280.jpg":"1280x1280","k_734457_1024.jpg":"1024x1024","k_734457_640.jpg":"640x640","k_734457_480.jpg":"480x480","k_734457_340.jpg":"340x340","k_734457_220.jpg":"220x220","o_734457_1280.jpg":"1280x832","o_734457_1024.jpg":"1024x665","o_734457_640.jpg":"640x416","o_734457_480.jpg":"480x312","o_734457_340.jpg":"340x221","o_734457_220.jpg":"220x143","h_734457_1280.jpg":"1280x854","h_734457_1024.jpg":"1024x683","h_734457_640.jpg":"640x427","h_734457_480.jpg":"480x320","h_734457_340.jpg":"340x227","h_734457_220.jpg":"220x147","pp_734457_1280.jpg":"1280x1628","pp_734457_1024.jpg":"1024x1303","pp_734457_640.jpg":"640x814","pp_734457_480.jpg":"480x611","pp_734457_340.jpg":"340x432","pp_734457_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_1516361_1920.jpg":"1920x1080","k_1516361_1280.jpg":"1280x1280","k_1516361_1024.jpg":"1024x1024","k_1516361_640.jpg":"640x640","k_1516361_480.jpg":"480x480","k_1516361_340.jpg":"340x340","k_1516361_220.jpg":"220x220","o_1516361_1280.jpg":"1280x849","o_1516361_1024.jpg":"1024x679","o_1516361_640.jpg":"640x424","o_1516361_480.jpg":"480x318","o_1516361_340.jpg":"340x225","o_1516361_220.jpg":"220x145","h_1516361_1280.jpg":"1280x854","h_1516361_1024.jpg":"1024x683","h_1516361_640.jpg":"640x427","h_1516361_480.jpg":"480x320","h_1516361_340.jpg":"340x227","h_1516361_220.jpg":"220x147","pp_1516361_1280.jpg":"1280x1628","pp_1516361_1024.jpg":"1024x1303","pp_1516361_640.jpg":"640x814","pp_1516361_480.jpg":"480x611","pp_1516361_340.jpg":"340x432","pp_1516361_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1126x1654","hd_25129687_1920.png":"1920x1080","k_25129687_1280.png":"1280x1280","k_25129687_1024.png":"1024x1024","k_25129687_640.png":"640x640","k_25129687_480.png":"480x480","k_25129687_340.png":"340x340","k_25129687_220.png":"220x220","o_25129687_1280.png":"1280x1880","o_25129687_1024.png":"1024x1504","o_25129687_640.png":"640x940","o_25129687_480.png":"480x705","o_25129687_340.png":"340x499","o_25129687_220.png":"220x323","h_25129687_1280.png":"1280x854","h_25129687_1024.png":"1024x683","h_25129687_640.png":"640x427","h_25129687_480.png":"480x320","h_25129687_340.png":"340x227","h_25129687_220.png":"220x147","pp_25129687_1280.png":"1280x1628","pp_25129687_1024.png":"1024x1303","pp_25129687_640.png":"640x814","pp_25129687_480.png":"480x611","pp_25129687_340.png":"340x432","pp_25129687_220.png":"220x280"},{"size0":"1474x2178","hd_25129684_1920.png":"1920x1080","k_25129684_1280.png":"1280x1280","k_25129684_1024.png":"1024x1024","k_25129684_640.png":"640x640","k_25129684_480.png":"480x480","k_25129684_340.png":"340x340","k_25129684_220.png":"220x220","o_25129684_1280.png":"1280x1891","o_25129684_1024.png":"1024x1513","o_25129684_640.png":"640x945","o_25129684_480.png":"480x709","o_25129684_340.png":"340x502","o_25129684_220.png":"220x325","h_25129684_1280.png":"1280x854","h_25129684_1024.png":"1024x683","h_25129684_640.png":"640x427","h_25129684_480.png":"480x320","h_25129684_340.png":"340x227","h_25129684_220.png":"220x147","pp_25129684_1280.png":"1280x1628","pp_25129684_1024.png":"1024x1303","pp_25129684_640.png":"640x814","pp_25129684_480.png":"480x611","pp_25129684_340.png":"340x432","pp_25129684_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25129756_1920.jpg":"1920x1080","k_25129756_1280.jpg":"1280x1280","k_25129756_1024.jpg":"1024x1024","k_25129756_640.jpg":"640x640","k_25129756_480.jpg":"480x480","k_25129756_340.jpg":"340x340","k_25129756_220.jpg":"220x220","o_25129756_1280.jpg":"1280x853","o_25129756_1024.jpg":"1024x682","o_25129756_640.jpg":"640x426","o_25129756_480.jpg":"480x320","o_25129756_340.jpg":"340x226","o_25129756_220.jpg":"220x146","h_25129756_1280.jpg":"1280x854","h_25129756_1024.jpg":"1024x683","h_25129756_640.jpg":"640x427","h_25129756_480.jpg":"480x320","h_25129756_340.jpg":"340x227","h_25129756_220.jpg":"220x147","pp_25129756_1280.jpg":"1280x1628","pp_25129756_1024.jpg":"1024x1303","pp_25129756_640.jpg":"640x814","pp_25129756_480.jpg":"480x611","pp_25129756_340.jpg":"340x432","pp_25129756_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15476685 Threads: 7 Questions: 3200111336 Slow queries: 7202054 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235974565 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/tko-stiti-ubojice-nastavnice-i-poduzetnika-iz-zrnovnice-dok-su-im-dvojica-sinova-spavala-u-sobi-odvedeni-su-u-noc-1300898 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/tko-stiti-ubojice-nastavnice-i-poduzetnika-iz-zrnovnice-dok-su-im-dvojica-sinova-spavala-u-sobi-odvedeni-su-u-noc-1300898?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 601914 [name] => Vesna Gašparević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-17 20:51:01 [main_article_id] => 0 [alias] => vesna-gasparevic [link] => /tag/vesna-gasparevic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 601915 [name] => Đorđe Gašparević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-17 20:51:01 [main_article_id] => 0 [alias] => dorde-gasparevic [link] => /tag/dorde-gasparevic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 232071 [name] => žrnovnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zrnovnica [link] => /tag/zrnovnica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U istrazi je bilo neshvatljivih propusta, a umirovljeni policijski inspektor koji nije htio odustati od potrage za ubojicama Vesne i Đorđa Gašparevića, te koji je, prema vlastitim riječima, znao tko ih je ubio, šikaniran je, maltretiran i otet, da bi se na koncu, opterećen stalnim prijetnjama, odselio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CRNI NOTES (29) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko štiti ubojice nastavnice i poduzetnika iz Žrnovnice? Dok su im dvojica sinova spavala u sobi, odvedeni su u noć [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25147872.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/Ilustracija; SD [mainImageDesc] =>

Vesna i Đorđe Gašparević nađeni su na pustom mjestu kraj lokalne ceste; Faksimili naslova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25147872.jpg [title] => Cropix/Ilustracija; SD

Vesna i Đorđe Gašparević nađeni su na pustom mjestu kraj lokalne ceste; Faksimili naslova

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25129757.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix/

Ekipa za očevid uzima tragove na mjestu ubojstva

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25129942.jpg [title] => Privatni album

Vesna Gašparević sa mlađim sinom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25129943.jpg [title] => Privatni album

Đorđe Gašparević sa starijim sinom

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25129682.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25129683.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/12933332.jpg [title] => Arhiva SD

Ilija Gašparević na grobu sina i nevjeste
 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25147660.jpg [title] => SD

Faksimil teksta

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25129686.png [title] => SD

Faksimil naslovnice

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/734457.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix

Ilija Gašparević u razgovoru s našim novinarom

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/1516361.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix

Policija provodi očevid/Ilustracija

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25129687.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25129684.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25129756.jpg [title] => Goran Sebelić/Cropix

Policija uzima tragove/Ilustracija

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na divljem deponiju uz cestu koja vodi u Srinjine, kilometar od centra Žrnovnice kraj Splita, u subotu, 8. veljače 1992. oko 16 sati nađena su beživotna tijela supružnika Vesne (37) i Đorđa (37) Gašparevića. Na stravično otkriće naišlo je dvoje “lokalaca” koji su na deponij došli u potrazi za sekundarnim sirovinama.

– Mislila sam da je netko prolio pituru, pa i nisam išla puno za tim, kada me on pitao je li to krv – kazala je mještanka, još uvijek u šoku.

Kao i ona, ni njezin suprug najradije ne bi pričao i sve bi zaboravili, ali svjesni su da bi mogli pomoći s nekim detaljem koji su vidjeli da se sazna što se dogodilo.

– Kada sam silazio dole niz strminu, vidim rebatinke i vidija sam onda narukvicu od sata. Kada sam vidio da je to čovjek, prvo sam pomislio da ga je automobil udario i odbacio dolje. Ali kada sam vidio ženu i čahure na cesti, znao sam da je veliko zlo u pitanju.

Tri čahure sam vidio kraj crvene mrlje nastale od krvi. Kraj njih je bilo i zrno, oštećeno sa strane kao da je negdje zastrugalo – kazao je novinarima.

Prostrijelne rane

Tijelo Đorđa Gašparevića nalazilo se na trstici, a prema tragovima je izgledalo kako je ubijen iznad, kraj ceste, uz rub padine niz koju je ili gurnut ili pao pogođen mecima. Smrtonosne ozljede mu je nanijelo vatreno oružje većeg kalibra iz neposredne blizine.

Njegova supruga Vesna ubijena je na sličan način, a njezino tijelo ležalo je desetak metara niže, u malom jarku. Oboje su imali više prostrijelnih rana. Prema tragovima nađenim na cesti, izgledalo je da ubojice nisu vodile računa o prikrivanju zločina. Kraj tijela je nađena i crna ženska jakna.

---

image

Ekipa za očevid uzima tragove na mjestu ubojstva

Paun Paunović/Cropix/
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

– Bila je oštećena, probijena, oko četiri prsta u dužinu niz leđa i kroz kolet, valjda od metaka. Odmah smo pozvali policiju.

Nismo se usudili prilaziti mrtvim tijelima, ali smo od jednog policajca čuli da muškarac ima veliku ranu na glavi s lijeve strane. Odostraga, kao i rane od metaka po leđima – kazao je očevidac.

---

image

Vesna Gašparević sa mlađim sinom

Privatni album
---

Vesna Gašparević je bila nastavnica u Osnovnoj školi “Vinko Dumičić” u Strožancu gdje je predavala hrvatski i engleski te bila razrednica šestom razredu. Đorđe Gašparević je bio suvlasnik poduzeća “Globus-komerc” koje se bavilo veletrgovinom prehrambenim artiklima.

Živjeli su u kući u zaseoku Aljinovići na kojoj je iznad kućnog praga tri dana nakon pronalaska tijela usred dana gorjela sijalica. Nitko od susjeda nije želio kazati je li ostala upaljena u noći kada su supružnici odvedeni u noć.

---

image

Đorđe Gašparević sa starijim sinom

Privatni album
---

Za njima su u kući ostala dva sina, u dobi od šest i 11 godina, koje je k sebi u Split uzeo djed Ilija Gašparević, Đorđev otac. Novinari su ga zatekli kako mijenja bravu na vratima stana, a susjedi su im kazali kako je prestrašen te da je u dva dana potpuno propao.

CRNI NOTES (28): Stravični prizor pred noćnim klubom u Splitu: zapovjednik ‘specijalaca‘ metkom u zatiljak presudio je 19-godišnjaku

– Ništa ne znam, čekam obdukciju i da mi iz policije kažu što je. Đorđe mi je bio sin jedinac, kao i Vesna svojim roditeljima. Unuci su kod mene u stanu.

Otišao sam u subotu vidjeti ih u Žrnovnicu, u Aljinoviće, kao što godinama činim, i zatekao sam ih same u kući. To je sve što mogu reći jer želim da policija krivce pronađe – kazao je.

CRNI NOTES (27): Smrt svećenika iz Splita u stanu u gradskoj jezgri: našli su DNK dvije osobe i ispitali sve upisane u ‘crnu knjižicu‘

Žrnovčani su nagađali da je riječ o ubojstvu motiviranom nacionalnom netrpeljivošću jer se govorilo kako su Gašparevići Srbi. No, oni su oboje bili hrvatske nacionalnosti, što je naglasila i splitska policija demantirajući tvrdnje o zločinu iz mržnje i navodeći da su Vesna i Đorđe Gašparević umoreni zbog drugih motiva.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Kojih, nisu se izjasnili. Više nepoznatih osoba došlo je kasno u noći s petka na subotu u obiteljsku kuću Gašparevićevih a Vesna i Đorđe su tiho otišli sa svojim krvnicima.

Za pretpostaviti je da se nisu opirali ne samo zbog prijetnje oružjem, već zbog straha za sinove koji su spavali u sobi. Odvezen je i njihov automobil marke Yugo, bijele boje, a jesu li ubojice imali još koje vozilo, ostalo je nepoznato.

Smaknuti su rafalima iz dvije automatske puške kalašnjikov, utvrdilo se kasnije po nađenim čahurama, i ostavljeni na improviziranom odlagalištu otpada. Tijekom očevida u kući, nakon pronalaska tijela, nisu na ulaznim vratima nađeni tragovi nasilnog ulaska, a utvrđeno je kako je pokradena vrijedna zlatnina.

’Eskadron smrti’

Osobni automobil bračnog para Gašparević nije pronađen. Obdukcija je pokazala na koji način su ubijeni.

– Pokošeni su s leđa s udaljenosti veće od metar i pol. Muška osoba je zadobila šest rana u leđa i jednu u glavu te je na mjestu ostao mrtav.

Ženska osoba je dobila tri hica u leđa te nije odmah preminula. Prema položaju tijela kada je nađena, zaključujem da se teško ranjena pokušala uspuzati uz uzvisinu i izvući – naveo je patolog u nalazu i mišljenju.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

U nastavku istrage obavljeni su obavijesni razgovori s dvjestotinjak osoba, od kojih su neke i poligrafski testirane. Bez rezultata.

Dvije godine nakon dvostrukog ubojstva, priča o ratnom zločinu je aktualizirana jer je prijavljena otmica umirovljenog policijskog inspektora, koji je živio blizu bračnog para i koji nije želio odustati od istrage. U lipnju 1994. godine supruga policajca je prijavila da su joj muža otele nepoznate osobe.

Prema prijavi koju je podnijela, kraj groblja Lovrinac u Splitu uniformirani policajac zaustavio je vozilo umirovljenog inspektora. Kada se zaustavio, iz obližnjeg je grmlja izišla skupina muškaraca u maskirnim uniformama, lica išaranih bojama.

Na glavu su mu stavili vreću, vezali mu ruke lisičinama, nakon čega su ga zastrašivali i fizički zlostavljali. Nakon što su ga pustili na slobodu, dan za danom je dobivao telefonske pozive s upozorenjima da ne prijavljuje ništa.

---

image

Ilija Gašparević na grobu sina i nevjeste
 

Arhiva SD
---

Siguran je bio da iza svega stoje osobe iz žrnovničkog​ “eskadrona smrti”, odgovornog za mučko ubojstvo bračnog para. S obitelji je otišao u Sloveniju te u Srbiju, jer se u Hrvatskoj nije osjećao sigurnim.

CRNI NOTES (26): Smrtonosni obračun u Sinju bio je pitanje dana: ‘Zapucalo je kao rafal, ulica je bila puna mladih, došlo je do panike‘

Za to vrijeme je u samoj istrazi slučaja bilo neobjašnjivih propusta. Naime, nakon ubojstva i pljačke bračnog para Gašparević, na kutiji za pištolj, u kojoj Đorđe nije držao oružje već zlatni nakit koji je ukraden, nađeni su otisci prstiju.

Oni su izuzeti i poslani u Centar za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagreb u veljači 1992. godine. Zapisnik o vještačenju navedenih otisaka stigao je iz Zagreba u Split tek osam godina kasnije, u ožujku 2000. godine.

CRNI NOTES (25): Noćna zasjeda u Podstrani: Boksački prvak pod utjecajem kokaina nemilosrdno progonio žrtvu pucajući iz pištolja

U njemu je navedeno kako nađeni otisci dviju osoba ne pripadaju nikome od članova obitelji Gašparević. Državno odvjetništvo ponovno je otvorilo slučaj, ali tek 2005. godine, te je umirovljeni inspektor još jednom dao iskaz o tim zbivanjima, ali bez vraćanja u Hrvatsku.

---

image

Policija uzima tragove/Ilustracija

Goran Sebelić/Cropix
---

Tada su ga ispitali službenici srbijanskog tužiteljstva i policije. Iako je govorio kako zna tko je ubio obitelj Gašparević, nikada nije službeno iskazao o kome se radi. Prijeteće pozive dobivao je i dalje uz upozorenja da se ne vraća.

Privedeni aktivist

U svibnju 2009. godine splitska policija ponovno je aktivno krenula u istragu. U Novi Sad je otišao visoko rangirani policijski inspektor te jedan od zamjenika županijskog državnog odvjetnika iz Splita.

Oni su osobno ponovno saslušali umirovljenog inspektora. Nakon njihova povratka splitski policajci razgovarali su s mještanima Žrnovnice te bivšim djelatnicima HV-a koji su bili smješteni u Raketnoj bazi u vrijeme zločina.

Neki od njih su odbili poligrafsko ispitivanje, a radilo se o osobama za koje se nije sumnjalo da su direktni počinitelji, već da imaju određena saznanja o egzekutorima. Nekima su uzeti otisci prstiju jer se prvi put u obradi zločina nad supružnicima Gašparević išlo na usporedbu s papilarnim linijama nađenim u njihovoj kući.

Istražitelji nisu imali sreće jer nije bilo podudaranja. Godinu nakon pokretanja istrage, 2010. godine,”tretman upozorenja” dobio je mladi 22-godišnji aktivist.

---

image

Faksimil naslovnice

SD
---

On je više puta nazvao osobu koja je bila na visokom položaju u Hrvatskoj vojsci na žrnovničkom području u vrijeme smrti supružnika Gašparević. Zbog sumnji da su zločin počinili pripadnici vojske ili osobe odjevene u njihove uniforme, pitao ga je o okolnostima smaknuća.

Umjesto da se susretne s bivšim vojnim zapovjednikom, aktivist se susreo s policijom koja ga je privela u Drugu policijsku postaju po prijavi zbog uznemiravanja. Nakon dužeg ispitivanja o političkim stavovima, domoljublju i sličnim podobničkim temama, mladića su pustili na slobodu.

Prije toga je odslušao predavanje o ispravnom političkom djelovanju i razmišljanju. Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je prigovor državnom odvjetništvu zbog tretmana u policiji, ali nije bilo nikakvih konkretnih reakcija.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/Ilustracija; SD Paun Paunović/Cropix/ Privatni album Privatni album SD SD Arhiva SD SD SD Mario Todorić/Cropix Jure Mišković/Cropix SD SD Goran Sebelić/Cropix
Cropix/Ilustracija; SD

Vesna i Đorđe Gašparević nađeni su na pustom mjestu kraj lokalne ceste; Faksimili naslova

Paun Paunović/Cropix/

Ekipa za očevid uzima tragove na mjestu ubojstva

Privatni album

Vesna Gašparević sa mlađim sinom

Privatni album

Đorđe Gašparević sa starijim sinom

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Arhiva SD

Ilija Gašparević na grobu sina i nevjeste
 

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil naslovnice

Mario Todorić/Cropix

Ilija Gašparević u razgovoru s našim novinarom

Jure Mišković/Cropix

Policija provodi očevid/Ilustracija

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Goran Sebelić/Cropix

Policija uzima tragove/Ilustracija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/tko-stiti-ubojice-nastavnice-i-poduzetnika-iz-zrnovnice-dok-su-im-dvojica-sinova-spavala-u-sobi-odvedeni-su-u-noc-1300898 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=58af14101325a5d9a0f33ee1998db33418790f20 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+%C5%A1titi+ubojice+nastavnice+i+poduzetnika+iz+%C5%BDrnovnice%3F+Dok+su+im+dvojica+sinova+spavala+u+sobi%2C+odvedeni+su+u+no%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Ftko-stiti-ubojice-nastavnice-i-poduzetnika-iz-zrnovnice-dok-su-im-dvojica-sinova-spavala-u-sobi-odvedeni-su-u-noc-1300898 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Ftko-stiti-ubojice-nastavnice-i-poduzetnika-iz-zrnovnice-dok-su-im-dvojica-sinova-spavala-u-sobi-odvedeni-su-u-noc-1300898 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U istrazi je bilo neshvatljivih propusta, a umirovljeni policijski inspektor koji nije htio odustati od potrage za ubojicama Vesne i Đorđa Gašparevića, te koji je, prema vlastitim riječima, znao tko ih je ubio, šikaniran je, maltretiran i otet, da bi se na koncu, opterećen stalnim prijetnjama, odselio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CRNI NOTES (29) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCRNI NOTES (29)

Tko štiti ubojice nastavnice i poduzetnika iz Žrnovnice? Dok su im dvojica sinova spavala u sobi, odvedeni su u noć

24. lipnja 2023. - 08:02

Na divljem deponiju uz cestu koja vodi u Srinjine, kilometar od centra Žrnovnice kraj Splita, u subotu, 8. veljače 1992. oko 16 sati nađena su beživotna tijela supružnika Vesne (37) i Đorđa (37) Gašparevića. Na stravično otkriće naišlo je dvoje “lokalaca” koji su na deponij došli u potrazi za sekundarnim sirovinama.

– Mislila sam da je netko prolio pituru, pa i nisam išla puno za tim, kada me on pitao je li to krv – kazala je mještanka, još uvijek u šoku.

Kao i ona, ni njezin suprug najradije ne bi pričao i sve bi zaboravili, ali svjesni su da bi mogli pomoći s nekim detaljem koji su vidjeli da se sazna što se dogodilo.

– Kada sam silazio dole niz strminu, vidim rebatinke i vidija sam onda narukvicu od sata. Kada sam vidio da je to čovjek, prvo sam pomislio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:15