StoryEditor
Crna kronikaOSUĐEN bivši gradonačelnik

USKOK uzalud godinu i pol tajno snimao i pratio Pjerina Bebića pa nisu našli ništa - iako je iz Grada izvukao 40 tisuća kuna

12. rujna 2017. - 11:57

Bivši gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić osuđen je na 730 sati rada za opće dobro zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Presuda je objavljena u ponedjeljak na Županijskom sudu u Splitu, a osim njega osuđene su još tri osobe na uvjetne kazne, dok je njegov brat Domagoj Bebić (44) iz Zagreba s još jednom osobom oslobođen optužbe za poticanje.

U odluci o kazni velikog je utjecaja imala činjenica da je Pjerino Bebić uplatio cijeli iznos iz optužnice od 38.887 kuna na gradski račun, čime je nadoknadio štetu za koju ga je teretio USKOK.

Osim Bebića, prema istoj optužnici terete se Dušan Šego (53) iz Hvara, Zdravko Omrčen (54) iz Splita, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, Pjerinov brat Domagoj, Tihomir Maras (60) iz Sinja i Nikola Petrić (53) iz Hvara. Optuženi su zbog zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na navedeno kazneno djelo.

Pjerinu Bebiću se stavlja na teret da je kao gradonačelnik grada Hvara od 17. svibnja 2011. godine do 6. veljače 2012. godine ostalim optuženima na njihovo traženje omogućio da njihov boravak u Hvaru i Splitu podmiri Grad Hvar. Na isti način, stoji u optužnici, plaćen je i boravak drugih osoba u hvarskim hotelima iako za to nije bilo valjane osnove. Kako bi prikrio malverzacije, Bebić je neistinito pravdao ispostavljene fakture i potom davao naloge za njihovo plaćanje, navodi optužnica. Grad Hvar je na opisani način oštećen za 38.887 kuna.

Osim boravka u hotelu na teret Grada Hvara, Omrčen je optužen i da je kao županijski pročelnik na traženje Pjerina Bebića i petooptuženoga Nikole Petrića omogućio dobivanje posla opremanja jedne škole trgovačkom društvu u kojem je Petrić prokurist.

Pjerino Bebić osuđen je na godinu dana zatvora koji je zamijenjen radom za opće dobro, i to na način da će za jedan dan zatvora odraditi dva sata. Zdravko Omrčen osuđen je na pola godine, Dušan Šego na četiri mjeseca, a Nikola Petrić na tri mjeseca uvjetnog zatvora, te im je svima izrečen rok kušnje od godinu dana.

– Radi se o atipičnom slučaju za USKOK budući da prvooptuženi nije ništa stavio u džep. Nadalje, Pjerino Bebić je dugo bio pod tajnim mjerama nadzora tijekom kojih mu se nije našlo ništa za što ga se moglo inkriminirati – kazao je Vladimir Živaljić, predsjednik sudskog vijeća.

Zbog nedostatka dokaza oslobođeni su krivnje Domagoj Bebić i Tihomir Maras. Odvjetnik Željko Gulišija, koji zastupa optuženog Marasa, također se pozvao na tajne snimke.

– Ovakvu smo odluku i očekivali jer se tijekom godinu i pol dana snimanja Pjerina Bebića nije doznalo ništa što bi teretilo mojeg klijenta – kazao je.

item - id = 506387
related id = 0 -> 1125242
related id = 1 -> 1125242
related id = 2 -> 1090896
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 00:06