stdClass Object ( [id] => 34544 [title] => Ante Violić: U Dalmaciji dvije marine za megajahte [alias] => ante-violic-u-dalmaciji-dvije-marine-za-megajahte [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Jedna marina za megajahte gradit će se na sjevernom Jadranu, te po jedna u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Sve tri marine za prihvat brodova od 25 do 80 metara gradit će se u blizini aerodroma, ističe šef ACI-ja Anto Violić

Ante violić
Premda cijeli svijet zbog globalne recesije predviđa značajan pad turističkih kretanja, a time i prihodovnog kolača, u nautičkom segmentu očekivanja su ipak nešto optimističnija.

Određeni pad predviđaju tek među korisnicima manjih plovila. Jahte i megajahte oaze su odmora bogate klijentele, a njih kriza pogađa tek ako recesija poprimi kataklizmičke razmjere.

Anto Violić, predsjednik Uprave ACI-ja, stoga manje razmišlja o posljedicama krize, a više o razvojnim projektima koji su u sljedećem razdoblju u prioritetima tvrtke koja je od osnutka prošla i mnogo crnih godina.

Kad ste preuzeli vođenje ACI-ja, najavili ste vraćanje liderskog statusa tvrtke na nautičkom tržištu Europe. Koliko ste danas udaljeni od cilja?

 -Točno, s mojim dolaskom na čelo ACI-ja i situacijom na koju sam naišao morali smo pokrenuti velike promjene u tvrtki. Da bi se ACI-ju mogao vratiti status lidera u nautičkom turizmu, morali smo raščistiti sve dubioze po pitanju vođenja financija, amortizacije, dugovanja dobavljačima te sudskih procesa kojih je bilo 128. Morali smo izdefinirati i ishodovati koncesije kako bismo uopće mogli poslovati po zakonima tržišta i opravdati planirana ulaganja. Nadalje, morali smo i snimiti cjelokupnu situaciju po marinama, stanje gatova, objekata, sanitarija i niz drugih detalja koji jednako utječu na kvalitetu usluge. Naišli smo na niz neriješenih i neregularnih situacija vezanih uz građevinsku dokumentaciju po pojedinim marinama, tako da je i to bilo ključno pitanje za rješavanje kako bismo mogli dalje ulagati.

I ove su godine uložena značajna sredstva u investicijsko održavanje. Kada će ACI izgraditi neku novu marinu?

 - Ove godine planiramo u investicijsko održavanje uložiti 57 milijuna kuna, i to iz vlastitih sredstava. Lista želja je veća, no s obzirom na krizu koja se najavljuje idemo samo u ulaganja vlastitim sredstvima. U trenutku kada budemo sigurni da je situacija stabilna i kada dugoročno budemo sigurni da daljnja ulaganja nisu rizična, okrenut ćemo se i drugim sredstvima financiranja, prvenstveno izdavanju obveznica, a prema potrebi i prema bankovnim kreditima. Ovdje prvenstveno mislim na planirane investicije koje se tiču izgradnje novih marina. U planu nam je graditi nove tri marine – jednu na sjeveru Jadrana, jednu marinu u srednjoj Dalmaciji i jednu u južnoj Dalmaciji – sve tri u blizini aerodroma.

Zimski servis

O kakvim je novim marinama riječ?

 - Prema našoj strategiji poslovanja, ove nove ACI marine bit će građene za prihvat megajahta, brodova dužine od 25 do 80 metara. Sve marine bit će kompletno opremljene prema zahtjevima tržišta za koje se i grade, što znači da će marine imati mogućnost godišnjeg prihvata megajahta, zimskog servisa te dodatnih usluga koje su potrebne kako bi se zadovoljile potrebe tog specifičnog segmenta tržišta – ekskluzivni restorani i dućani brodske i nautičke opreme, bazeni, SPA, captain’s Clubovi... Pisma namjere prema lokalnim vlastima na lokacijama gdje želimo graditi su odaslana, čekamo odgovore lokalnih vlasti jer bez njihove suglasnosti nije moguće početi idejna rješenja. Više razgovora je i obavljeno o toj temi, no za sada pisanih službenih odgovora nemamo, ali to nas ne obeshrabruje.

Ulaganje u Skradin

Koja su za 2009. prioritetna ulaganja u ACI-jev sustav u Dalmaciji?

 - Prioritetna ulaganja odnose se na ACI marinu Skradin u kojoj smo već ove godine uložili značajan iznos sredstava u izmjenu plutajućih pontona. Prema planu investicija marina bi trebala biti proširena prema udaljenijoj uvali koja se proteže prema Skradinskome mostu. Kako je ACI marina Skradin hit-destinacija za nautičare, posebno za nautičare koji krstare na megajahtama, svi novi pontoni bit će prilagođeni za prihvat megajahta – u smislu elektroinstalacija i dovoda vode te dubine gaza. U ACI marini Split je planirana nadogradnja zgrade u korijenu lukobrana te sanacija obalnog zida, a obavit će se i rekonstrukcija i dogradnja objekta recepcije za koju je ishodovana građevinska dozvola. Novi apartmanski kapaciteti planirani su u ACI-ju Korčula, dok je za ACI Dubrovnik u planu proširenje marine pontonima za prihvat megajahta i rekonstrukcija dvorca Sorkočević.

Što je zakočilo proširenje marine u Ičićima?

 - U ACI marini Opatija u Ičićima u planu je proširenje za 80 priveznih mjesta za prihvat megajahta od 30 do 50 metara. Idejna rješenja su gotova, no čekamo suglasnost Županije primorsko-goranske, Ureda za prostorno uređenje, kako bi se moglo pristupiti izmjeni detaljnog urbanističkog plana. Načelno se predstavnici županije slažu s našim idejnim rješenjem, no da bismo ishodovali potrebnu dokumentaciju, trebat će nam, prema njima, 3 do 5 godina. Teško je razmišljati poslovno ako vam se odmah obznani da je najrealniji rok za dobivanje početne dokumentacije tri godine. No, nećemo odustati – Opatija treba biti hit destinacija i ACI marina Opatija treba biti najbolja marina u lancu.

Povećanje prihoda u 2009.

Predviđate li značajniji pad nautičkog prometa u našem dijelu Jadrana?

 - U 2009. očekujemo povećanje prihoda po osnovi godišnjeg veza, a u tranzitu smanjenje koje se već osjetilo i tijekom ove sezone kad je zabilježen pad tranzita od 2 posto. Financijski pokazatelji nisu pratili pad fizičkih, već su bilježili lagano povećanje, i to zbog rasta cijena. Segment nautike je manje podložan velikim promjenama, barem zasad, naspram cjelokupnog segmenta turizma. Vlasnici manjih plovila će predstavljati onaj segment nautike koji će činiti dio tranzita u opadanju, dok se kod velikih brodova ne očekuje bitnija promjena. Svakako valja očekivati da će se poslovanje odvijati s otežanom naplatom potraživanja, padom likvidnosti te povećanim rizikom poslovanja.

Nema preseljenja Uprave iz Opatije u Split

Stalno su prisutne spekulacije o preseljenju Uprave ACI-ja u Split. Ima li osnova takvima nagađanjima?

- Nema apsolutno nikakvih osnova spekulacijama o preseljenju u Split. Dapače, u planu proširenja ACI marine Opatija stoji i izgradnja upravne zgrade ACI-ja koja bi i vizualno trebala predstavljati moć tvrtke kao što je ACI. To je ipak jedinstven lanac marina na Mediteranu i kao takav prepoznatljiv je i u Europi i u svijetu. Bitno je naglasiti da za ACI i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske zna svatko tko je ikad bio u nautici.

Teško do veza

Nautičari kažu da je jako teško doći do veza u vašim marinama?

- Točno, u nautici je još uvijek potražnja za priveznim mjestima na godišnjem vezu veća od postojeće ponude na Jadranu. Zato radimo preraspodjelu ponude sa slobodnih tranzitnih priveza na privez za godišnji vez. Time će se smanjiti liste čekanja i popuniti privezna mjesta za koja očekujemo nedostatak potražnje u sljedećoj sezoni. Dodatno, uz nove ugovore za godišnji vez potrebno će biti priložiti i dodatna sredstva plaćanja.

BROJKE

11 - posto su u prosjeku podignute cijene usluga u ACI marinama za 2009.

63 - posto prihoda ACI ostvaruje na stranom tržištu

57 - milijuna kuna vlastitih sredstava tvrtka će ove godine uložiti u investicijsko održavanje

128 - sudskih procesa vodio je ACI do dolaska Ante Violića na čelo tvrtke

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jedna marina za megajahte gradit će se na sjevernom Jadranu, te po jedna u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Sve tri marine za prihvat brodova od 25 do 80 metara gradit će se u blizini aerodroma, ističe šef ACI-ja Anto Violić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDSJEDNIK UPRAVE ACI-ja, O POKRENUTIM PROJEKTIMA ZA PROŠIRENJE KAPACITETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-12-28 21:35:25 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-12-28 21:47:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-12-28 21:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6955 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/12/29/Novosti/ACIMARINA00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x244" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8135441 Threads: 7 Questions: 1612662271 Slow queries: 4938150 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112851506 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ante-violic-u-dalmaciji-dvije-marine-za-megajahte-34544 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ante-violic-u-dalmaciji-dvije-marine-za-megajahte-34544?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 204879 [name] => aci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aci [link] => /tag/aci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 143090 [name] => marine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marine [link] => /tag/marine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 37755 [name] => megajahte [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => megajahte [link] => /tag/megajahte ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jedna marina za megajahte gradit će se na sjevernom Jadranu, te po jedna u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Sve tri marine za prihvat brodova od 25 do 80 metara gradit će se u blizini aerodroma, ističe šef ACI-ja Anto Violić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDSJEDNIK UPRAVE ACI-ja, O POKRENUTIM PROJEKTIMA ZA PROŠIRENJE KAPACITETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ante Violić: U Dalmaciji dvije marine za megajahte [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-11-06-15-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/12/29/Novosti/ACIMARINA00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/12/29/Novosti/ACIMARINA00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Jedna marina za megajahte gradit će se na sjevernom Jadranu, te po jedna u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Sve tri marine za prihvat brodova od 25 do 80 metara gradit će se u blizini aerodroma, ističe šef ACI-ja Anto Violić

Ante violić
Premda cijeli svijet zbog globalne recesije predviđa značajan pad turističkih kretanja, a time i prihodovnog kolača, u nautičkom segmentu očekivanja su ipak nešto optimističnija.

Određeni pad predviđaju tek među korisnicima manjih plovila. Jahte i megajahte oaze su odmora bogate klijentele, a njih kriza pogađa tek ako recesija poprimi kataklizmičke razmjere.

Anto Violić, predsjednik Uprave ACI-ja, stoga manje razmišlja o posljedicama krize, a više o razvojnim projektima koji su u sljedećem razdoblju u prioritetima tvrtke koja je od osnutka prošla i mnogo crnih godina.

Kad ste preuzeli vođenje ACI-ja, najavili ste vraćanje liderskog statusa tvrtke na nautičkom tržištu Europe. Koliko ste danas udaljeni od cilja?

 -Točno, s mojim dolaskom na čelo ACI-ja i situacijom na koju sam naišao morali smo pokrenuti velike promjene u tvrtki. Da bi se ACI-ju mogao vratiti status lidera u nautičkom turizmu, morali smo raščistiti sve dubioze po pitanju vođenja financija, amortizacije, dugovanja dobavljačima te sudskih procesa kojih je bilo 128. Morali smo izdefinirati i ishodovati koncesije kako bismo uopće mogli poslovati po zakonima tržišta i opravdati planirana ulaganja. Nadalje, morali smo i snimiti cjelokupnu situaciju po marinama, stanje gatova, objekata, sanitarija i niz drugih detalja koji jednako utječu na kvalitetu usluge. Naišli smo na niz neriješenih i neregularnih situacija vezanih uz građevinsku dokumentaciju po pojedinim marinama, tako da je i to bilo ključno pitanje za rješavanje kako bismo mogli dalje ulagati.

I ove su godine uložena značajna sredstva u investicijsko održavanje. Kada će ACI izgraditi neku novu marinu?

 - Ove godine planiramo u investicijsko održavanje uložiti 57 milijuna kuna, i to iz vlastitih sredstava. Lista želja je veća, no s obzirom na krizu koja se najavljuje idemo samo u ulaganja vlastitim sredstvima. U trenutku kada budemo sigurni da je situacija stabilna i kada dugoročno budemo sigurni da daljnja ulaganja nisu rizična, okrenut ćemo se i drugim sredstvima financiranja, prvenstveno izdavanju obveznica, a prema potrebi i prema bankovnim kreditima. Ovdje prvenstveno mislim na planirane investicije koje se tiču izgradnje novih marina. U planu nam je graditi nove tri marine – jednu na sjeveru Jadrana, jednu marinu u srednjoj Dalmaciji i jednu u južnoj Dalmaciji – sve tri u blizini aerodroma.

Zimski servis

O kakvim je novim marinama riječ?

 - Prema našoj strategiji poslovanja, ove nove ACI marine bit će građene za prihvat megajahta, brodova dužine od 25 do 80 metara. Sve marine bit će kompletno opremljene prema zahtjevima tržišta za koje se i grade, što znači da će marine imati mogućnost godišnjeg prihvata megajahta, zimskog servisa te dodatnih usluga koje su potrebne kako bi se zadovoljile potrebe tog specifičnog segmenta tržišta – ekskluzivni restorani i dućani brodske i nautičke opreme, bazeni, SPA, captain’s Clubovi... Pisma namjere prema lokalnim vlastima na lokacijama gdje želimo graditi su odaslana, čekamo odgovore lokalnih vlasti jer bez njihove suglasnosti nije moguće početi idejna rješenja. Više razgovora je i obavljeno o toj temi, no za sada pisanih službenih odgovora nemamo, ali to nas ne obeshrabruje.

Ulaganje u Skradin

Koja su za 2009. prioritetna ulaganja u ACI-jev sustav u Dalmaciji?

 - Prioritetna ulaganja odnose se na ACI marinu Skradin u kojoj smo već ove godine uložili značajan iznos sredstava u izmjenu plutajućih pontona. Prema planu investicija marina bi trebala biti proširena prema udaljenijoj uvali koja se proteže prema Skradinskome mostu. Kako je ACI marina Skradin hit-destinacija za nautičare, posebno za nautičare koji krstare na megajahtama, svi novi pontoni bit će prilagođeni za prihvat megajahta – u smislu elektroinstalacija i dovoda vode te dubine gaza. U ACI marini Split je planirana nadogradnja zgrade u korijenu lukobrana te sanacija obalnog zida, a obavit će se i rekonstrukcija i dogradnja objekta recepcije za koju je ishodovana građevinska dozvola. Novi apartmanski kapaciteti planirani su u ACI-ju Korčula, dok je za ACI Dubrovnik u planu proširenje marine pontonima za prihvat megajahta i rekonstrukcija dvorca Sorkočević.

Što je zakočilo proširenje marine u Ičićima?

 - U ACI marini Opatija u Ičićima u planu je proširenje za 80 priveznih mjesta za prihvat megajahta od 30 do 50 metara. Idejna rješenja su gotova, no čekamo suglasnost Županije primorsko-goranske, Ureda za prostorno uređenje, kako bi se moglo pristupiti izmjeni detaljnog urbanističkog plana. Načelno se predstavnici županije slažu s našim idejnim rješenjem, no da bismo ishodovali potrebnu dokumentaciju, trebat će nam, prema njima, 3 do 5 godina. Teško je razmišljati poslovno ako vam se odmah obznani da je najrealniji rok za dobivanje početne dokumentacije tri godine. No, nećemo odustati – Opatija treba biti hit destinacija i ACI marina Opatija treba biti najbolja marina u lancu.

Povećanje prihoda u 2009.

Predviđate li značajniji pad nautičkog prometa u našem dijelu Jadrana?

 - U 2009. očekujemo povećanje prihoda po osnovi godišnjeg veza, a u tranzitu smanjenje koje se već osjetilo i tijekom ove sezone kad je zabilježen pad tranzita od 2 posto. Financijski pokazatelji nisu pratili pad fizičkih, već su bilježili lagano povećanje, i to zbog rasta cijena. Segment nautike je manje podložan velikim promjenama, barem zasad, naspram cjelokupnog segmenta turizma. Vlasnici manjih plovila će predstavljati onaj segment nautike koji će činiti dio tranzita u opadanju, dok se kod velikih brodova ne očekuje bitnija promjena. Svakako valja očekivati da će se poslovanje odvijati s otežanom naplatom potraživanja, padom likvidnosti te povećanim rizikom poslovanja.

Nema preseljenja Uprave iz Opatije u Split

Stalno su prisutne spekulacije o preseljenju Uprave ACI-ja u Split. Ima li osnova takvima nagađanjima?

- Nema apsolutno nikakvih osnova spekulacijama o preseljenju u Split. Dapače, u planu proširenja ACI marine Opatija stoji i izgradnja upravne zgrade ACI-ja koja bi i vizualno trebala predstavljati moć tvrtke kao što je ACI. To je ipak jedinstven lanac marina na Mediteranu i kao takav prepoznatljiv je i u Europi i u svijetu. Bitno je naglasiti da za ACI i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske zna svatko tko je ikad bio u nautici.

Teško do veza

Nautičari kažu da je jako teško doći do veza u vašim marinama?

- Točno, u nautici je još uvijek potražnja za priveznim mjestima na godišnjem vezu veća od postojeće ponude na Jadranu. Zato radimo preraspodjelu ponude sa slobodnih tranzitnih priveza na privez za godišnji vez. Time će se smanjiti liste čekanja i popuniti privezna mjesta za koja očekujemo nedostatak potražnje u sljedećoj sezoni. Dodatno, uz nove ugovore za godišnji vez potrebno će biti priložiti i dodatna sredstva plaćanja.

BROJKE

11 - posto su u prosjeku podignute cijene usluga u ACI marinama za 2009.

63 - posto prihoda ACI ostvaruje na stranom tržištu

57 - milijuna kuna vlastitih sredstava tvrtka će ove godine uložiti u investicijsko održavanje

128 - sudskih procesa vodio je ACI do dolaska Ante Violića na čelo tvrtke

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ante-violic-u-dalmaciji-dvije-marine-za-megajahte-34544 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f6569074a36681b6bcfd351fea58b2482f6e2f24 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ante+Violi%C4%87%3A+U+Dalmaciji+dvije+marine+za+megajahte&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fante-violic-u-dalmaciji-dvije-marine-za-megajahte-34544 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fante-violic-u-dalmaciji-dvije-marine-za-megajahte-34544 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Jedna marina za megajahte gradit će se na sjevernom Jadranu, te po jedna u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Sve tri marine za prihvat brodova od 25 do 80 metara gradit će se u blizini aerodroma, ističe šef ACI-ja Anto Violić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDSJEDNIK UPRAVE ACI-ja, O POKRENUTIM PROJEKTIMA ZA PROŠIRENJE KAPACITETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPREDSJEDNIK UPRAVE ACI-ja, O POKRENUTIM PROJEKTIMA ZA PROŠIRENJE KAPACITETA

Ante Violić: U Dalmaciji dvije marine za megajahte

Piše PSD.
28. prosinca 2008. - 22:35
Jedna marina za megajahte gradit će se na sjevernom Jadranu, te po jedna u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Sve tri marine za prihvat brodova od 25 do 80 metara gradit će se u blizini aerodroma, ističe šef ACI-ja Anto Violić

Ante violić
Premda cijeli svijet zbog globalne recesije predviđa značajan pad turističkih kretanja, a time i prihodovnog kolača, u nautičkom segmentu očekivanja su ipak nešto optimističnija.

Određeni pad predviđaju tek među korisnicima manjih plovila. Jahte i megajahte oaze su odmora bogate klijentele, a njih kriza pogađa tek ako recesija poprimi kataklizmičke razmjere.

Anto Violić, predsjednik Upra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 13:06