stdClass Object ( [id] => 1310137 [title] => Balkanski kartel drma švercom droge u svijetu. Otkrivamo tko su glavni bossovi i kako teče opskrbni lanac morskim rutama [alias] => balkanski-kartel-drma-svercom-droge-u-svijetu-otkrivao-tko-su-glavni-bossovi-i-kako-tece-opskrbni-lanac-morskim-rutama [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U srijedu su policija i Uskok pustili u medije informaciju koja je, kad se sve skupa razbistri, malo što kazala osim da je, uz četvero već pritvorenih ljudi, osumnjičeno još njih četvero radi šverca velike količine kokaina vrijednog oko sedam milijuna eura. Troje novih osumnjičenika je pritvoreno, a jedan je i dalje nedostupan organima gonjenja. Iz priopćenja policije jasno je da se radi o uvozu kokaina visoke čistoće i to preko luke Rijeka, ali nema informacije kojim je plovilom pošiljka stigla, a kamoli u čijem je vlasništvu brod u čijim je kontejnerima kokain bio sakriven. Dio medija je ovu akciju Uskoka i policije povezala s tzv. Kavačkim klanom, crnogorskom organiziranom skupinom kriminalaca kojeg, navodno, s nepoznate adrese vodi Radoje Zvicer, za kojeg, ruku na srce, malo tko znade je li uopće živ. Naime, prošle godine je u rujnu bilo objavljeno kako je Zvicer ubijen u sačekuši u Panami. Potom se Zvicerov odvjetnik javio srbijanskim medijima i demantirao vijest o ubojstvu te porekao da je Zvicer upetljan u bilo kakve kriminalne radnje te ga nazvao "mirnim porodičnim čovjekom".

---

image

Nedavna zapljena većih količina kokaina.
 

Marko Todorov/Cropix
---

O tome ‘mirnom porodičnom čovjeku‘ spekuliraju ne samo regionalne nego i svjetske policije. U studenome prošle godine kad je crnogorski državljanin Goran Gogić, bivši boksač teške kategorije, uhićen na aerodromu u Miamiju, zbog sumnje da je sudjelovao u švercu 22 tone kokaina vrijednog više od milijardu dolara, nagađalo se da je i on Zvicerov čovjek. No nakon uhićenja kad su ga bile pune naslovnice, o Gogiću ni jedan svjetski medij nije objavio ništa. Jedina svježija vijest o tome čovjeku kaže da navodno pregovara o priznanju krivnje, a vijest je u travnju ove godine emitirao TradeWinds, najveći svjetski servis vijesti - o pomorstvu. Pomorstvo pak ono je što kriminalne skupine s Balkana čini trenutačno najprodornijim kartelom u ovom dijelu svijeta. Prema procjenama zapadnih obavještajnih službi, između 70 i 90 posto kokaina koji stiže u Europu prevozi se upravo u brodskim kontejnerima. Zahvaljujući infiltraciji u pomorske rute, Balkanski kartel je danas odgovoran za veliku većinu sveukupne količine kokaina i heroina koji pristiže u Europu. Već su prije desetak godina, kriminalci s Balkana – Srbi, Crnogorci, Hrvati, Albanci – postali značajni u europskom krim-miljeu. No zadnjih tri-četiri godine, postali su gazde koji drmaju i uvozom kokaina iz Južne Amerike u Europu, ali i u Sjedinjene Države. Od nekadašnjih sitnih i srednjih grubijana, postali su bossovi.

---

image

Već su prije desetak godina, kriminalci s Balkana – Srbi, Crnogorci, Hrvati, Albanci – postali značajni u europskom krim-miljeu

AFP
---

Priča je kulminirala u veljači 2019. kad su federalni agenti SAD zapljenili 1.437 kilograma kokaina skrivenog na brodu MSC Carlotta u luci u New Yorku. Mjesec dana kasnije zapljenjeno je 537 kilograma kokaina skrivenog u kontejneru i ambalažiranog u 13 crnih kese na palubi broda MSC Desiree u Philadelphiji. No tri mjeseca kasnije, 19. lipnja 2019. godine uslijedila je druga najveća pojedinačna zapljena droge u povijesti SAD – tada su agenti zapljenili 17.956 kilograma kokaina na palubi broda MSC Gayane, u Philadelphiji. Samo ta zapljena je vrijedila okruglo milijardu dolara.

U izvještaju "Transnacionalna hobotnica", koji je 2020. godine objavila nevladina organizacija Globalna inicijativa, navedeno je da se većina kokaina koji se iz Latinske Amerike doprema u Europu skladišti u kontejnerima na velikim brodovima, baš kao što je slučaj i s pošiljkama Gorana Gogića. Te pošiljke smještaju se u kontejnere sa svježim voćem i smrznutom voćnom pulpom, a budući da takve pošiljke sadrže lako kvarljivu robu koja se mora brzo transportirati, na ulaznim lukama ima manje kontrole, navodi Globalna inicijativa.

---

image

Pomorstvo je pak ono što kriminalne skupine s Balkana čini trenutačno najprodornijim kartelom u ovom dijelu svijeta

AFP
---

U izvještaju piše da "postoji širok spektar igrača sa Zapadnog Balkana, prije svega iz Albanije, Crne Gore i Srbije, koji su umiješani u trgovinu kokainom iz Latinske Amerike". Kako navodi ova organizacija, klanovi nekad rade zajedno, nekad odvojeno, ali "načelno, posluju efikasno, bez puno buke". U izvještaju se identificira i nekoliko kriminalnih organizacija koje su se bavile trgovinom narkoticima od 1990-ih godina do danas. No danas je stvar znatno ozbiljnija jer skreće pozornost i na brodarske kompanije, u prvom redu najveću na svijetu - Mediterranean Shipping Co.

Istraživanje Bloomberg Businessweeka, američkog poslovnog časopisa objavljeno u prosincu prošle godine protreslo je svijet jer je precizno detektiralo kako se taj najveći svjetski brodski prijevoznik, MSC, koji u vlasništvu ima više od 700 brodova, našao u ulozi svojevrsnog taoca Balkanskog kartela. Vlasnik i osnivač joj je Gianluigi Aponte, ima sjedište u Švicarskoj, a ima urede i u Hrvatskoj, u Rijeci i u Pločama. Istina, svaka brodarska tvrtka koja vozi iz Južne Amerike u Europu u opasnosti je da postane plijen trgovaca kokainom, ali MSC je najveći svjetski poslodavac za pomorce iz Crne Gore, domovine Balkanskog kartela.

Ključne operacije

Godinama prije zapljene na brodu Gayanea, dužnosnici Europola upozorili su MSC da se kartel infiltrirao u njihove posade no koraci koje su u MSC-u poduzeli kako bi riješili taj problem nisu bili uspješni, kazali su Bloomberg Businessweeku dužnosnici s obje strane Atlantika. Američki tužitelji i europske policije ne tvrde da je vodstvo MSC-a bilo ili da jest umiješano u krijumčarenje ili da je imalo koristi od nje, ali pokušavaju saznati više o postupcima u zapošljavanju i sigurnosnim protokolima tvrtke te se stalno vraćaju na središnje pitanje: Zašto su kriminalne organizacije tako dugo bile u mogućnosti kontrolirati ključne operacije na nekim od brodova tvrtke?

---

image

Balkanski kartel udvostručio se u odnosu na 90-te i stekao primarnu konkurentsku prednost: balkanske mornare

AFP
---

Balkanski kartel je plejada bandi iz pet zemalja koje povezuje zajednički jezik, a mnogi su započeli kao privatne vojne skupine tijekom rata 1990-ih, a kasnije su se okrenuli trgovini oružjem, švercu cigareta, krađi automobila i pranju novca. Neki su stekli reputaciju brutalnosti - sjećamo se racije u beogradskom predgrađu koja je otkrila industrijski stroj za mljevenje mesa s tragovima ljudskog DNK. Iako kartel upravlja svim mogućim kriminalnim shemama, američki dužnosnici kažu da njegovi prihodi dolaze uglavnom od kokaina. Početkom 2000-ih počeli su povezivati logističku mrežu koja se protezala preko Atlantika te se u Južnoj Americi infiltrirali članove posvuda, njegujući dobre odnose i s vlasnicima laboratorija duboko u džungli. U Europi su izgradili veleprodajnu distributivnu mrežu, a u ranim su danima ponekad popunjavali svoj opskrbni lanac kupnjom vlastitih brodova. Većinu vremena brodovi bi prevozili legitimne terete soje ili druge rasute robe, a za nedopuštene terete, trgovci bi doveli kompromitiranog kapetana i posadu.

Sada se Balkanski kartel udvostručio u odnosu na 90-te i stekao primarnu konkurentsku prednost: balkanske mornare. Mnogi su došli iz Crne Gore, koja ima i pomorsku tradiciju i škole koje školuju i akreditiraju dobre pomorce što je stvorilo vrlo atraktivnu bazu za regrutiranje kriminalnih skupina koje iskorištavaju pučinu za svoje operacije. Još 2013. crnogorska uprava policije objavila je izvještaj o balkanskom organiziranom kriminalu i trgovini kokainom. Bande su, navodi se, "razvile mreže privremenih članova koje obično čine pomorci iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, koji su uglavnom zaposleni na kontejnerskim brodovima tvrtke MSC".

Angažirali pomorce

Sljedeće godine španjolska policija počela je pratiti bandu crnogorskih i srpskih krijumčara koji su organizirali da se pošiljke kokaina prevezu preko Atlantika na brodovima MSC-a i da ih posada ispusti uz obalu Europe. Kontakti skupine u Južnoj Americi, utvrđeno je, kontrolirali su "ogromnu flotu pomoraca angažiranih s brodova MSC-a" koji su sudjelovali u kriumčarenju velikih količina kokaina u sjevernu Europu. U izvješću crnogorske Uprave policije iz 2015., navodi se da su glavni način krijumčarenja kokaina za balkanske kriminalne skupine upravo "kontejnerski brodovi tvrtke MSC, koji pokrivaju liniju Južna Amerika – Zapadna Europa". Bar je najveća crnogorske morska luke, gdje je MSC sveprisutan. To je postaja za tvrtkinu liniju za krstarenja, a MSC također upravlja centrom za obuku posade na sjeveru. Od 6.000 pomoraca u Crnoj Gori, oko 2.250 radi za MSC. Jedan od takvih je bio i Aleksandar Kavaja. Kavaja je odrastao na periferiji Bara, na imanju koje je generacijama pripadalo njegovoj obitelji. Njegova majka radila je u pučkoj kuhinji, a otac zarađivao izrađujući suvenire od školjki i prodajući ih turistima. Aleksandrov djed bio je pomorac, pa je obitelj bila oduševljena kada se mladi Kavaja zaposlio u MSC-u. Zarađivao je oko 4.500 eura mjesečno, više od 10 puta više nego što su zarađivali njegovi roditelji. Ukrcao se prvi put 2015. s 21 godinom.

---

image

Ilustracija

AFP
---

Plovio je na četiri broda MSC-a - Lorena, Diana, Deila, Erica - postavljajući i popravljajući električnu opremu, a trebao se ukrcati na MSC Gayane u luci Antwerpen za nekoliko dana. Jednog dana sredinom travnja 2019. Kavaja je ručao u restoranu u Baru kad mu je prišao neznanac. "Znamo tko si, znamo čiji si", rekao je čovjek, stoji u američkim sudskim zapisima. "Znamo da ćeš otići tim brodom za pet dana." Muškarac mu je pružio mobitel i rekao Kavaji da izabere - uzeti telefon i pristati slijediti naredbe koje dobije ili riskirati sigurnost i sigurnost svoje obitelji. Ako pristane, platit će mu 50.000 dolara. Aleksandar Kavaja je uzeo telefon... Pao je 19. lipnja 2019. tijekom zapljene 20 tona kokaina u Philadelphiji, kad su uhićeni i drugi časnik broda MSC Gayane Ivan Đurašević i mornari Boško Marković i Nenad Ilić. Kavaja je danas u SAD na odsluženju zatvorske kazne u trajanju od najmanje sedam godina. No mornar Kavaja je sitna riba, a ‘zaboravljeni‘ boksač Gogić posve je druga priča o kojoj zasad ne znamo skoro ništa. No i bez jednog i bez drugoga, kokain i dalje plovi svjetskim morima, pa i Jadranskim...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EFIKASNI I BRUTALNI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => EFIKASNI I BRUTALNI 2 0 9846 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-27 07:11:10 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-27 11:57:10 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2023-07-27 11:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Balkanski kartel drma švercom droge u svijetu. Otkrivao tko su glavni bossovi i kako teče opskrbni lanac morskim rutama [metakey] => šverc droge, luka Ploče, BALKANSKI KLAN, Goran Gogić, radoje zvicer, MSCN BRODOVI [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/27\/24619625.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25049957.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/24881927.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/24881926.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/24716878.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/24619626.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/24619624.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/23828553.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Marko Todorov\/Cropix","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Po\u0161iljke droge smje\u0161taju se u kontejnere sa svje\u017eim vo\u0107em i smrznutom vo\u0107nom pulpom<\/p>","

Nedavna zapljena ve\u0107ih koli\u010dina kokaina.
\n\u00a0<\/p>","

Balkanski kartel udvostru\u010dio se u odnosu na 90-te i stekao primarnu konkurentsku prednost: balkanske mornare<\/p>","

Pomorstvo je pak ono \u0161to kriminalne skupine s Balkana \u010dini trenuta\u010dno najprodornijim kartelom u ovom dijelu svijeta<\/p>","

Ve\u0107 su prije desetak godina, kriminalci s Balkana \u2013 Srbi, Crnogorci, Hrvati, Albanci \u2013 postali zna\u010dajni u europskom krim-miljeu<\/p>","

Ilustracija<\/p>","

Ilustracija<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_24619625_1920.jpg":"1920x1080","k_24619625_1280.jpg":"1280x1280","k_24619625_1024.jpg":"1024x1024","k_24619625_640.jpg":"640x640","k_24619625_480.jpg":"480x480","k_24619625_340.jpg":"340x340","k_24619625_220.jpg":"220x220","o_24619625_1280.jpg":"1280x852","o_24619625_1024.jpg":"1024x682","o_24619625_640.jpg":"640x426","o_24619625_480.jpg":"480x319","o_24619625_340.jpg":"340x226","o_24619625_220.jpg":"220x146","h_24619625_1280.jpg":"1280x854","h_24619625_1024.jpg":"1024x683","h_24619625_640.jpg":"640x427","h_24619625_480.jpg":"480x320","h_24619625_340.jpg":"340x227","h_24619625_220.jpg":"220x147","pp_24619625_1280.jpg":"1280x1628","pp_24619625_1024.jpg":"1024x1303","pp_24619625_640.jpg":"640x814","pp_24619625_480.jpg":"480x611","pp_24619625_340.jpg":"340x432","pp_24619625_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25049957_1920.jpg":"1920x1080","k_25049957_1280.jpg":"1280x1280","k_25049957_1024.jpg":"1024x1024","k_25049957_640.jpg":"640x640","k_25049957_480.jpg":"480x480","k_25049957_340.jpg":"340x340","k_25049957_220.jpg":"220x220","o_25049957_1280.jpg":"1280x853","o_25049957_1024.jpg":"1024x682","o_25049957_640.jpg":"640x426","o_25049957_480.jpg":"480x320","o_25049957_340.jpg":"340x226","o_25049957_220.jpg":"220x146","h_25049957_1280.jpg":"1280x854","h_25049957_1024.jpg":"1024x683","h_25049957_640.jpg":"640x427","h_25049957_480.jpg":"480x320","h_25049957_340.jpg":"340x227","h_25049957_220.jpg":"220x147","pp_25049957_1280.jpg":"1280x1628","pp_25049957_1024.jpg":"1024x1303","pp_25049957_640.jpg":"640x814","pp_25049957_480.jpg":"480x611","pp_25049957_340.jpg":"340x432","pp_25049957_220.jpg":"220x280"},{"size0":"854x1280","hd_24881927_1920.jpg":"1920x1080","k_24881927_1280.jpg":"1280x1280","k_24881927_1024.jpg":"1024x1024","k_24881927_640.jpg":"640x640","k_24881927_480.jpg":"480x480","k_24881927_340.jpg":"340x340","k_24881927_220.jpg":"220x220","o_24881927_1280.jpg":"1280x1918","o_24881927_1024.jpg":"1024x1534","o_24881927_640.jpg":"640x959","o_24881927_480.jpg":"480x719","o_24881927_340.jpg":"340x509","o_24881927_220.jpg":"220x329","h_24881927_1280.jpg":"1280x854","h_24881927_1024.jpg":"1024x683","h_24881927_640.jpg":"640x427","h_24881927_480.jpg":"480x320","h_24881927_340.jpg":"340x227","h_24881927_220.jpg":"220x147","pp_24881927_1280.jpg":"1280x1628","pp_24881927_1024.jpg":"1024x1303","pp_24881927_640.jpg":"640x814","pp_24881927_480.jpg":"480x611","pp_24881927_340.jpg":"340x432","pp_24881927_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1512x810","hd_24881926_1920.jpg":"1920x1080","k_24881926_1280.jpg":"1280x1280","k_24881926_1024.jpg":"1024x1024","k_24881926_640.jpg":"640x640","k_24881926_480.jpg":"480x480","k_24881926_340.jpg":"340x340","k_24881926_220.jpg":"220x220","o_24881926_1280.jpg":"1280x685","o_24881926_1024.jpg":"1024x548","o_24881926_640.jpg":"640x342","o_24881926_480.jpg":"480x257","o_24881926_340.jpg":"340x182","o_24881926_220.jpg":"220x117","h_24881926_1280.jpg":"1280x854","h_24881926_1024.jpg":"1024x683","h_24881926_640.jpg":"640x427","h_24881926_480.jpg":"480x320","h_24881926_340.jpg":"340x227","h_24881926_220.jpg":"220x147","pp_24881926_1280.jpg":"1280x1628","pp_24881926_1024.jpg":"1024x1303","pp_24881926_640.jpg":"640x814","pp_24881926_480.jpg":"480x611","pp_24881926_340.jpg":"340x432","pp_24881926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_24716878_1920.jpg":"1920x1080","k_24716878_1280.jpg":"1280x1280","k_24716878_1024.jpg":"1024x1024","k_24716878_640.jpg":"640x640","k_24716878_480.jpg":"480x480","k_24716878_340.jpg":"340x340","k_24716878_220.jpg":"220x220","o_24716878_1280.jpg":"1280x719","o_24716878_1024.jpg":"1024x575","o_24716878_640.jpg":"640x359","o_24716878_480.jpg":"480x269","o_24716878_340.jpg":"340x191","o_24716878_220.jpg":"220x123","h_24716878_1280.jpg":"1280x854","h_24716878_1024.jpg":"1024x683","h_24716878_640.jpg":"640x427","h_24716878_480.jpg":"480x320","h_24716878_340.jpg":"340x227","h_24716878_220.jpg":"220x147","pp_24716878_1280.jpg":"1280x1628","pp_24716878_1024.jpg":"1024x1303","pp_24716878_640.jpg":"640x814","pp_24716878_480.jpg":"480x611","pp_24716878_340.jpg":"340x432","pp_24716878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1501x1000","hd_24619626_1920.jpg":"1920x1080","k_24619626_1280.jpg":"1280x1280","k_24619626_1024.jpg":"1024x1024","k_24619626_640.jpg":"640x640","k_24619626_480.jpg":"480x480","k_24619626_340.jpg":"340x340","k_24619626_220.jpg":"220x220","o_24619626_1280.jpg":"1280x852","o_24619626_1024.jpg":"1024x682","o_24619626_640.jpg":"640x426","o_24619626_480.jpg":"480x319","o_24619626_340.jpg":"340x226","o_24619626_220.jpg":"220x146","h_24619626_1280.jpg":"1280x854","h_24619626_1024.jpg":"1024x683","h_24619626_640.jpg":"640x427","h_24619626_480.jpg":"480x320","h_24619626_340.jpg":"340x227","h_24619626_220.jpg":"220x147","pp_24619626_1280.jpg":"1280x1628","pp_24619626_1024.jpg":"1024x1303","pp_24619626_640.jpg":"640x814","pp_24619626_480.jpg":"480x611","pp_24619626_340.jpg":"340x432","pp_24619626_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1801","hd_24619624_1920.jpg":"1920x1080","k_24619624_1280.jpg":"1280x1280","k_24619624_1024.jpg":"1024x1024","k_24619624_640.jpg":"640x640","k_24619624_480.jpg":"480x480","k_24619624_340.jpg":"340x340","k_24619624_220.jpg":"220x220","o_24619624_1280.jpg":"1280x1921","o_24619624_1024.jpg":"1024x1536","o_24619624_640.jpg":"640x960","o_24619624_480.jpg":"480x720","o_24619624_340.jpg":"340x510","o_24619624_220.jpg":"220x330","h_24619624_1280.jpg":"1280x854","h_24619624_1024.jpg":"1024x683","h_24619624_640.jpg":"640x427","h_24619624_480.jpg":"480x320","h_24619624_340.jpg":"340x227","h_24619624_220.jpg":"220x147","pp_24619624_1280.jpg":"1280x1628","pp_24619624_1024.jpg":"1024x1303","pp_24619624_640.jpg":"640x814","pp_24619624_480.jpg":"480x611","pp_24619624_340.jpg":"340x432","pp_24619624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_23828553_1920.jpg":"1920x1080","k_23828553_1280.jpg":"1280x1280","k_23828553_1024.jpg":"1024x1024","k_23828553_640.jpg":"640x640","k_23828553_480.jpg":"480x480","k_23828553_340.jpg":"340x340","k_23828553_220.jpg":"220x220","o_23828553_1280.jpg":"1280x848","o_23828553_1024.jpg":"1024x678","o_23828553_640.jpg":"640x424","o_23828553_480.jpg":"480x318","o_23828553_340.jpg":"340x225","o_23828553_220.jpg":"220x145","h_23828553_1280.jpg":"1280x854","h_23828553_1024.jpg":"1024x683","h_23828553_640.jpg":"640x427","h_23828553_480.jpg":"480x320","h_23828553_340.jpg":"340x227","h_23828553_220.jpg":"220x147","pp_23828553_1280.jpg":"1280x1628","pp_23828553_1024.jpg":"1024x1303","pp_23828553_640.jpg":"640x814","pp_23828553_480.jpg":"480x611","pp_23828553_340.jpg":"340x432","pp_23828553_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6020865 Threads: 59 Questions: 1087204627 Slow queries: 0 Opens: 200212 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.572 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9740899 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/balkanski-kartel-drma-svercom-droge-u-svijetu-otkrivao-tko-su-glavni-bossovi-i-kako-tece-opskrbni-lanac-morskim-rutama-1310137 [printLink] => /vijesti/hrvatska/balkanski-kartel-drma-svercom-droge-u-svijetu-otkrivao-tko-su-glavni-bossovi-i-kako-tece-opskrbni-lanac-morskim-rutama-1310137?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 259411 [name] => šverc droge [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sverc-droge [link] => /tag/sverc-droge ) [1] => stdClass Object ( [id] => 314984 [name] => Luka Ploče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-ploce [link] => /tag/luka-ploce ) [2] => stdClass Object ( [id] => 724637 [name] => BALKANSKI KLAN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-27 12:53:47 [main_article_id] => 0 [alias] => balkanski-klan [link] => /tag/balkanski-klan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 696011 [name] => Goran Gogić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-03 18:16:06 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-gogic [link] => /tag/goran-gogic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 641156 [name] => radoje zvicer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-14 16:20:31 [main_article_id] => 0 [alias] => radoje-zvicer [link] => /tag/radoje-zvicer ) [5] => stdClass Object ( [id] => 724638 [name] => MSCN BRODOVI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-27 12:53:47 [main_article_id] => 0 [alias] => mscn-brodovi [link] => /tag/mscn-brodovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EFIKASNI I BRUTALNI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Balkanski kartel drma švercom droge u svijetu. Otkrivamo tko su glavni bossovi i kako teče opskrbni lanac morskim rutama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/24619625.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Pošiljke droge smještaju se u kontejnere sa svježim voćem i smrznutom voćnom pulpom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/24619625.jpg [title] =>

Pošiljke droge smještaju se u kontejnere sa svježim voćem i smrznutom voćnom pulpom

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25049957.jpg [title] =>

Nedavna zapljena većih količina kokaina.
 

Marko Todorov/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/24881927.jpg [title] =>

Balkanski kartel udvostručio se u odnosu na 90-te i stekao primarnu konkurentsku prednost: balkanske mornare

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/24881926.jpg [title] =>

Pomorstvo je pak ono što kriminalne skupine s Balkana čini trenutačno najprodornijim kartelom u ovom dijelu svijeta

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/24716878.jpg [title] =>

Već su prije desetak godina, kriminalci s Balkana – Srbi, Crnogorci, Hrvati, Albanci – postali značajni u europskom krim-miljeu

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/24619626.jpg [title] =>

Ilustracija

AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/24619624.jpg [title] =>

Ilustracija

AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/23828553.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U srijedu su policija i Uskok pustili u medije informaciju koja je, kad se sve skupa razbistri, malo što kazala osim da je, uz četvero već pritvorenih ljudi, osumnjičeno još njih četvero radi šverca velike količine kokaina vrijednog oko sedam milijuna eura. Troje novih osumnjičenika je pritvoreno, a jedan je i dalje nedostupan organima gonjenja. Iz priopćenja policije jasno je da se radi o uvozu kokaina visoke čistoće i to preko luke Rijeka, ali nema informacije kojim je plovilom pošiljka stigla, a kamoli u čijem je vlasništvu brod u čijim je kontejnerima kokain bio sakriven. Dio medija je ovu akciju Uskoka i policije povezala s tzv. Kavačkim klanom, crnogorskom organiziranom skupinom kriminalaca kojeg, navodno, s nepoznate adrese vodi Radoje Zvicer, za kojeg, ruku na srce, malo tko znade je li uopće živ. Naime, prošle godine je u rujnu bilo objavljeno kako je Zvicer ubijen u sačekuši u Panami. Potom se Zvicerov odvjetnik javio srbijanskim medijima i demantirao vijest o ubojstvu te porekao da je Zvicer upetljan u bilo kakve kriminalne radnje te ga nazvao "mirnim porodičnim čovjekom".

---

image

Nedavna zapljena većih količina kokaina.
 

Marko Todorov/Cropix
---

O tome ‘mirnom porodičnom čovjeku‘ spekuliraju ne samo regionalne nego i svjetske policije. U studenome prošle godine kad je crnogorski državljanin Goran Gogić, bivši boksač teške kategorije, uhićen na aerodromu u Miamiju, zbog sumnje da je sudjelovao u švercu 22 tone kokaina vrijednog više od milijardu dolara, nagađalo se da je i on Zvicerov čovjek. No nakon uhićenja kad su ga bile pune naslovnice, o Gogiću ni jedan svjetski medij nije objavio ništa. Jedina svježija vijest o tome čovjeku kaže da navodno pregovara o priznanju krivnje, a vijest je u travnju ove godine emitirao TradeWinds, najveći svjetski servis vijesti - o pomorstvu. Pomorstvo pak ono je što kriminalne skupine s Balkana čini trenutačno najprodornijim kartelom u ovom dijelu svijeta. Prema procjenama zapadnih obavještajnih službi, između 70 i 90 posto kokaina koji stiže u Europu prevozi se upravo u brodskim kontejnerima. Zahvaljujući infiltraciji u pomorske rute, Balkanski kartel je danas odgovoran za veliku većinu sveukupne količine kokaina i heroina koji pristiže u Europu. Već su prije desetak godina, kriminalci s Balkana – Srbi, Crnogorci, Hrvati, Albanci – postali značajni u europskom krim-miljeu. No zadnjih tri-četiri godine, postali su gazde koji drmaju i uvozom kokaina iz Južne Amerike u Europu, ali i u Sjedinjene Države. Od nekadašnjih sitnih i srednjih grubijana, postali su bossovi.

---

image

Već su prije desetak godina, kriminalci s Balkana – Srbi, Crnogorci, Hrvati, Albanci – postali značajni u europskom krim-miljeu

AFP
---

Priča je kulminirala u veljači 2019. kad su federalni agenti SAD zapljenili 1.437 kilograma kokaina skrivenog na brodu MSC Carlotta u luci u New Yorku. Mjesec dana kasnije zapljenjeno je 537 kilograma kokaina skrivenog u kontejneru i ambalažiranog u 13 crnih kese na palubi broda MSC Desiree u Philadelphiji. No tri mjeseca kasnije, 19. lipnja 2019. godine uslijedila je druga najveća pojedinačna zapljena droge u povijesti SAD – tada su agenti zapljenili 17.956 kilograma kokaina na palubi broda MSC Gayane, u Philadelphiji. Samo ta zapljena je vrijedila okruglo milijardu dolara.

U izvještaju "Transnacionalna hobotnica", koji je 2020. godine objavila nevladina organizacija Globalna inicijativa, navedeno je da se većina kokaina koji se iz Latinske Amerike doprema u Europu skladišti u kontejnerima na velikim brodovima, baš kao što je slučaj i s pošiljkama Gorana Gogića. Te pošiljke smještaju se u kontejnere sa svježim voćem i smrznutom voćnom pulpom, a budući da takve pošiljke sadrže lako kvarljivu robu koja se mora brzo transportirati, na ulaznim lukama ima manje kontrole, navodi Globalna inicijativa.

---

image

Pomorstvo je pak ono što kriminalne skupine s Balkana čini trenutačno najprodornijim kartelom u ovom dijelu svijeta

AFP
---

U izvještaju piše da "postoji širok spektar igrača sa Zapadnog Balkana, prije svega iz Albanije, Crne Gore i Srbije, koji su umiješani u trgovinu kokainom iz Latinske Amerike". Kako navodi ova organizacija, klanovi nekad rade zajedno, nekad odvojeno, ali "načelno, posluju efikasno, bez puno buke". U izvještaju se identificira i nekoliko kriminalnih organizacija koje su se bavile trgovinom narkoticima od 1990-ih godina do danas. No danas je stvar znatno ozbiljnija jer skreće pozornost i na brodarske kompanije, u prvom redu najveću na svijetu - Mediterranean Shipping Co.

Istraživanje Bloomberg Businessweeka, američkog poslovnog časopisa objavljeno u prosincu prošle godine protreslo je svijet jer je precizno detektiralo kako se taj najveći svjetski brodski prijevoznik, MSC, koji u vlasništvu ima više od 700 brodova, našao u ulozi svojevrsnog taoca Balkanskog kartela. Vlasnik i osnivač joj je Gianluigi Aponte, ima sjedište u Švicarskoj, a ima urede i u Hrvatskoj, u Rijeci i u Pločama. Istina, svaka brodarska tvrtka koja vozi iz Južne Amerike u Europu u opasnosti je da postane plijen trgovaca kokainom, ali MSC je najveći svjetski poslodavac za pomorce iz Crne Gore, domovine Balkanskog kartela.

Ključne operacije

Godinama prije zapljene na brodu Gayanea, dužnosnici Europola upozorili su MSC da se kartel infiltrirao u njihove posade no koraci koje su u MSC-u poduzeli kako bi riješili taj problem nisu bili uspješni, kazali su Bloomberg Businessweeku dužnosnici s obje strane Atlantika. Američki tužitelji i europske policije ne tvrde da je vodstvo MSC-a bilo ili da jest umiješano u krijumčarenje ili da je imalo koristi od nje, ali pokušavaju saznati više o postupcima u zapošljavanju i sigurnosnim protokolima tvrtke te se stalno vraćaju na središnje pitanje: Zašto su kriminalne organizacije tako dugo bile u mogućnosti kontrolirati ključne operacije na nekim od brodova tvrtke?

---

image

Balkanski kartel udvostručio se u odnosu na 90-te i stekao primarnu konkurentsku prednost: balkanske mornare

AFP
---

Balkanski kartel je plejada bandi iz pet zemalja koje povezuje zajednički jezik, a mnogi su započeli kao privatne vojne skupine tijekom rata 1990-ih, a kasnije su se okrenuli trgovini oružjem, švercu cigareta, krađi automobila i pranju novca. Neki su stekli reputaciju brutalnosti - sjećamo se racije u beogradskom predgrađu koja je otkrila industrijski stroj za mljevenje mesa s tragovima ljudskog DNK. Iako kartel upravlja svim mogućim kriminalnim shemama, američki dužnosnici kažu da njegovi prihodi dolaze uglavnom od kokaina. Početkom 2000-ih počeli su povezivati logističku mrežu koja se protezala preko Atlantika te se u Južnoj Americi infiltrirali članove posvuda, njegujući dobre odnose i s vlasnicima laboratorija duboko u džungli. U Europi su izgradili veleprodajnu distributivnu mrežu, a u ranim su danima ponekad popunjavali svoj opskrbni lanac kupnjom vlastitih brodova. Većinu vremena brodovi bi prevozili legitimne terete soje ili druge rasute robe, a za nedopuštene terete, trgovci bi doveli kompromitiranog kapetana i posadu.

Sada se Balkanski kartel udvostručio u odnosu na 90-te i stekao primarnu konkurentsku prednost: balkanske mornare. Mnogi su došli iz Crne Gore, koja ima i pomorsku tradiciju i škole koje školuju i akreditiraju dobre pomorce što je stvorilo vrlo atraktivnu bazu za regrutiranje kriminalnih skupina koje iskorištavaju pučinu za svoje operacije. Još 2013. crnogorska uprava policije objavila je izvještaj o balkanskom organiziranom kriminalu i trgovini kokainom. Bande su, navodi se, "razvile mreže privremenih članova koje obično čine pomorci iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, koji su uglavnom zaposleni na kontejnerskim brodovima tvrtke MSC".

Angažirali pomorce

Sljedeće godine španjolska policija počela je pratiti bandu crnogorskih i srpskih krijumčara koji su organizirali da se pošiljke kokaina prevezu preko Atlantika na brodovima MSC-a i da ih posada ispusti uz obalu Europe. Kontakti skupine u Južnoj Americi, utvrđeno je, kontrolirali su "ogromnu flotu pomoraca angažiranih s brodova MSC-a" koji su sudjelovali u kriumčarenju velikih količina kokaina u sjevernu Europu. U izvješću crnogorske Uprave policije iz 2015., navodi se da su glavni način krijumčarenja kokaina za balkanske kriminalne skupine upravo "kontejnerski brodovi tvrtke MSC, koji pokrivaju liniju Južna Amerika – Zapadna Europa". Bar je najveća crnogorske morska luke, gdje je MSC sveprisutan. To je postaja za tvrtkinu liniju za krstarenja, a MSC također upravlja centrom za obuku posade na sjeveru. Od 6.000 pomoraca u Crnoj Gori, oko 2.250 radi za MSC. Jedan od takvih je bio i Aleksandar Kavaja. Kavaja je odrastao na periferiji Bara, na imanju koje je generacijama pripadalo njegovoj obitelji. Njegova majka radila je u pučkoj kuhinji, a otac zarađivao izrađujući suvenire od školjki i prodajući ih turistima. Aleksandrov djed bio je pomorac, pa je obitelj bila oduševljena kada se mladi Kavaja zaposlio u MSC-u. Zarađivao je oko 4.500 eura mjesečno, više od 10 puta više nego što su zarađivali njegovi roditelji. Ukrcao se prvi put 2015. s 21 godinom.

---

image

Ilustracija

AFP
---

Plovio je na četiri broda MSC-a - Lorena, Diana, Deila, Erica - postavljajući i popravljajući električnu opremu, a trebao se ukrcati na MSC Gayane u luci Antwerpen za nekoliko dana. Jednog dana sredinom travnja 2019. Kavaja je ručao u restoranu u Baru kad mu je prišao neznanac. "Znamo tko si, znamo čiji si", rekao je čovjek, stoji u američkim sudskim zapisima. "Znamo da ćeš otići tim brodom za pet dana." Muškarac mu je pružio mobitel i rekao Kavaji da izabere - uzeti telefon i pristati slijediti naredbe koje dobije ili riskirati sigurnost i sigurnost svoje obitelji. Ako pristane, platit će mu 50.000 dolara. Aleksandar Kavaja je uzeo telefon... Pao je 19. lipnja 2019. tijekom zapljene 20 tona kokaina u Philadelphiji, kad su uhićeni i drugi časnik broda MSC Gayane Ivan Đurašević i mornari Boško Marković i Nenad Ilić. Kavaja je danas u SAD na odsluženju zatvorske kazne u trajanju od najmanje sedam godina. No mornar Kavaja je sitna riba, a ‘zaboravljeni‘ boksač Gogić posve je druga priča o kojoj zasad ne znamo skoro ništa. No i bez jednog i bez drugoga, kokain i dalje plovi svjetskim morima, pa i Jadranskim...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Marko Todorov/Cropix AFP AFP AFP AFP AFP /Shutterstock
AFP

Pošiljke droge smještaju se u kontejnere sa svježim voćem i smrznutom voćnom pulpom

Marko Todorov/Cropix

Nedavna zapljena većih količina kokaina.
 

AFP

Balkanski kartel udvostručio se u odnosu na 90-te i stekao primarnu konkurentsku prednost: balkanske mornare

AFP

Pomorstvo je pak ono što kriminalne skupine s Balkana čini trenutačno najprodornijim kartelom u ovom dijelu svijeta

AFP

Već su prije desetak godina, kriminalci s Balkana – Srbi, Crnogorci, Hrvati, Albanci – postali značajni u europskom krim-miljeu

AFP

Ilustracija

AFP

Ilustracija

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/balkanski-kartel-drma-svercom-droge-u-svijetu-otkrivao-tko-su-glavni-bossovi-i-kako-tece-opskrbni-lanac-morskim-rutama-1310137 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5bfc1d75e91591ed50cd083f902851d11a6d89d9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Balkanski+kartel+drma+%C5%A1vercom+droge+u+svijetu.+Otkrivamo+tko+su+glavni+bossovi+i+kako+te%C4%8De+opskrbni+lanac+morskim+rutama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbalkanski-kartel-drma-svercom-droge-u-svijetu-otkrivao-tko-su-glavni-bossovi-i-kako-tece-opskrbni-lanac-morskim-rutama-1310137 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbalkanski-kartel-drma-svercom-droge-u-svijetu-otkrivao-tko-su-glavni-bossovi-i-kako-tece-opskrbni-lanac-morskim-rutama-1310137 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EFIKASNI I BRUTALNI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaEFIKASNI I BRUTALNI

Balkanski kartel drma švercom droge u svijetu. Otkrivamo tko su glavni bossovi i kako teče opskrbni lanac morskim rutama

Piše Eda Vujević
27. srpnja 2023. - 13:31

U srijedu su policija i Uskok pustili u medije informaciju koja je, kad se sve skupa razbistri, malo što kazala osim da je, uz četvero već pritvorenih ljudi, osumnjičeno još njih četvero radi šverca velike količine kokaina vrijednog oko sedam milijuna eura. Troje novih osumnjičenika je pritvoreno, a jedan je i dalje nedostupan organima gonjenja. Iz priopćenja policije jasno je da se radi o uvozu kokaina visoke čistoće i to preko luke Rijeka, ali nema informacije kojim je plovilom pošiljka stigla, a kamoli u čijem je vlasništvu brod u čijim je kontejnerima kokain bio sakriven. Dio medija je ovu akciju Uskoka i policije povezala s tzv. Kavačkim klanom, crnogorskom organiziranom skupinom kriminalaca kojeg, navodno, s nepoznate adrese vodi Radoje Zvicer, za kojeg, ruku na s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 18:32