StoryEditorOCM
Hrvatskakreće obnova

Bio je jugoslavenski ‘raj kocke i seksa‘, već dugo je ruševina zarasla u bršljan. U život ga vraća Ivan Čermak

Piše JL
24. rujna 2024. - 00:16

Kompleks Haludovo u Malinskoj otvorio je 1972. izdavač Penthousea Bob Guccione, a bio je zamišljen, kako je to opisano u izdanju Penthausea od lipnja 1972., kao "bogati resort smješten na idiličnom otoku Krku, nekoliko milja južno od Trsta i točno nasuprot Venecije", a kompleks je dizajnirao "jugoslavenski grand prix arhitekt Boris Magaš".

Negdašnji raj seksa i kocke u kojem su ljetovali bogati i slavni prošao je put od od ‘jugoslavenskog Las Vegasa‘ do ‘najljepše hrvatske ruine‘, a danas je ruševina zarasla u bršljan.

Ruševina je iz godine u godinu u sve gorem stanju, a Haludovo danas funkcionira jedino kao postapokaliptična kulisa za foto sessione i glazbene videospotove.

image

Haludovo nekad

Arhiva/Cropix
image

Haludovo nekad

Arhiva/Cropix
image
Arhiva/Cropix

Ipak, čini se da bi se stvari što se tiče ovog propalog projekta ipak mogle promijeniti, piše Jutarnji list.

Naime, počeli su zahvati na obnovi tog nekad atraktivnog dijela devastiranog hotelskog grada danas u vlasništvu kontroverznog ruskog biznismena armenskog podrijetla, Are Abramyana.

Potvrdio je to Novom listu načelnik Malinske Robert Anton Kraljić koji je, kaže, nedavno od predstavnika zagrebačke tvrtke Futura Inženjering izviješten da je potpisan ugovor o partnerstvu između Hotela Haludovo d.d. i ove kompanije.

Tim ugovorom ova je tvrtka ovlaštena za pregovaranje i predstavljanje Haludova pred nadležnim tijelima državne, regionalne i lokalne uprave s ciljem započinjanja obnove i revitalizacije tog davno i poslovno, a sad već i fizički propaloga hotelskog kompleksa.

Osnivač i jedini vlasnik ove tvrtke, prema dostupnim službenim podacima, je umirovljeni general Ivan Čermak, domaći poslovni čovjek, u javnosti najpoznatiji po naftnom biznisu, ali i odličnim vezama u poslovnim i političkim krugovima, kako domaćim tako i međunarodnim, pa i ruskim.

image

Hvar, 310716.
Bivsi general Ivan Cermak i bivsi ministar obrane Ante Kotromanovic doplovili su u Hvar jahtom Sagitta Alba.
Na fotografiji: Ivan Cermak.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

Odgovor na upit Novog lista kojim je potvrđeno ovo poslovno partnerstvo, stigao je iz ureda direktora ove tvrtke, a potpisuje ga ​Joško Klisović, bivši saborski zastupnik iz redova SDP-a i aktualni predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

– ​Infomiran sam da bi obnovljeno Ribarsko selo navodno već do idućeg, dakle ljeta 2025. godine, trebalo otvoriti svoja vrata turistima, baš kao i bungalovi u njegovoj pozadini, ističe načelnik, napominjući da se ništa po pitanju vlasništva u Haludovu nije promijenilo te da Čermakova tvrtka nije ušla u vlasničku strukturu, već je, prema informacijama koje ima, ta tvrtka od Abramyanovih ‘hotelijera‘ preuzela ulogu svojevrsnog ‘developera‘ u zadaćama vođenja, pripremanja i realiziranja zahvata.

– Prva faza revitalizacije kompleksa Haludovo obuhvatit će obnovu i revitalizaciju Ribarskog sela i bungalova u postojećim gabaritima i počet će u listopadu. Trenutno se izvode pripremni radovi čišćenja terena. Sljedeća faza, s kojom smo već započeli, obuhvaća sređivanje imovinskopravnih odnosa glede nekretnina unutar obuhvata kompleksa Haludovo te izradu novog Urbanističkog plana uređenja zone Haludovo, koji će uključivati i prethodnu javnu raspravu o predloženom planu i idejnom projektu, piše u odgovoru Futura Inženjering na upit Novog lista, uz napomenu da će se ‘projekt razvijati striktno u skladu s relevantnim zakonima te Urbanističkim planom uređenja zone Haludovo‘.

image

Haludovo danas

Tea Cimaš/Cropix
image

Haludovo danas

Tea Cimaš/Cropix
image

Haludovo danas

Tea Cimaš/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 01:47