StoryEditorOCM
HrvatskaMILKA MESIĆ

Bivša prva dama RH bila je Stipina životna družica 63 godine. Zbog njega nije završila fakultet i skoro je dobila otkaz

Piše P. Č.
23. listopada 2024. - 14:39

Stjepan Mesić, prvi hrvatski premijer i drugi predsjednik RH, postao je udovac. Njegova supruga Milka Mesić, koja je preminula u ponedjeljak 22. listopada u dobi od 85 godina, bila je od 2000. do 2010. prva dama Republike. Rođena je 1939. godine u obitelji Stojana Dudunića u malome mjestu Slabinja uz granicu s BiH, na pola puta između Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice.

Bila je studentica psihologije u Zagrebu i bavila se baletom kada je upoznala budućega muža 1960. godine. Naime, Stjepan Mesić je tada otišao na plesnu večer na kojoj je pjevao Zvonko Špišić. Biran je najbolji plesni par. Stjepan nije bio osobit plesač, ali je odlazio na  plesne večeri subotom, pošto je to bio najlakši način da upozna djevojke.

image

Predsjednik RH Stipe Mesić i Milka Mesić u Predsjedničkim dvorima

Goran Mehkek/Cropix
image

Prva dama Milka Mesić

Davor Pongracic/Cropix
image

Milka Mesić na otvorenju centra za lasersku kirurgiju oka
 

Damjan Tadic/Cropix

Milka je bila u žiriju, a Mesiću je zapela za oko. Kazao je prijatelju Tomici Rukavini: Kako bih se mogao upoznati s onom malom s lijepim grudima? Odgovorio mu je da je ona cimerica s njegovom djevojkom i da će ga bez problema upoznati. Tako je i bilo.

Već su se slijedeće, 1961. godine, kada je Stipe položio posljednji ispit na fakultetu, oženili i uskoro dobili kćer Sašu. Milka je tada bila na trećoj godini studija. Kad se rodilo dijete, a Stipe diplomirao, preselili su se u Orahovicu, pa Milka nikada nije završila fakultet. Drugu kćer Dunju Milka je rodila 1963. godine.

Stjepan Mesić strelovito je napredovao u političkoj karijeri. Postao je načelnik općine Orahovica i zastupnik u hrvatskom Saboru. No, za ambicioznog Stjepana, kao i za njegovu obitelj, sve se promijenilo nakon slamanja hrvatskog proljeća. Tada je Mesićeva politička karijera naglo prekinuta, ostao je bez svih funkcija, a zajedno sa svojom obitelji u javnosti je nosio krimen hrvatskog nacionaliste.

image

Predsjednik RH Stipe Mesić sa suprugom Milkom Mesić ispred Kristovog groba u Jeruzalemu
 

Davor Pongracic/Cropix
image

Bračni par Mesić

Davor Pongracic/Cropix
image

Stjepan i Milka Mesić u koncertnoj dvorani Lisinski

Davor Pongracic/Cropix

Ne želeći trpiti dodatna poniženja u rodnoj Orahovici, Stjepan Mesić je zajedno sa suprugom Milkom i dvije kćeri odselio u Zagreb. Za potrebe preseljenja prodao je kuću u Orahovici te potom kupio mali stan u Zagrebu. Milka je ubrzo uspjela naći posao u vrtiću u Studentskom gradu.

No, nevolje za obitelj Mesić tu nisu prestale. Stjepan će 1975. godine završiti u kanzionici Lepoglava gdje će odrobijati jednogodišnju kaznu zatvora. Kada je otkriveno je čija je supruga, Milki je prijetio otkaz u vrtiću. Srećom po obitelj Mesić, razum je pobijedio te su je obzirniji među kolegama na poslu zaštitili te nije ostala bez posla. Poslije se zaposlila u vrtiću na Pantovčaku i tu dočekala mirovinu. Svoju ulogu prve dame obavljala je diskretno te se nije često pojavljivala u javnosti niti je davala izjave za medije. 

image

Milka Mesić i supruga nekadašnjeg australskog veleposlanika u Hrvatskoj Enku Kebede-Francisa

Ranko Suvar/Cropix
image

Predsjednik RH Stjepan Mesić i njegova supruga Milka prilikom službene posjete katarskog emira Nj. V. Šeika Hamada Bin Khalifa Al-Thania i Nj.V. Šeike Mozah
 

Goran Mehkek/Cropix
image

Bračni par Mesić u službenoj posjeti Španjolskoj

Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 14:40