StoryEditorOCM
Hrvatskaprijave pri kraju

Čelnica DORH-a napušta svoju poziciju - tko bi je mogao zamijeniti? Kandidata je malo, a neki su poznata lica

Piše vijesti sd
28. prosinca 2023. - 22:27

Rok za prijave za nasljednika čelnice Državnog odvjetništva, Zlate Hrvoj-Šipek, ističe sutra. Vođa DORH-a, kako smatra pravnik Fran Olujić, trebao bi posjedovati profesionalni i moralni integritet.

"Treba biti osoba koja ima određeno iskustvo u pravosuđu, ali isto tako mislim da bi ovog puta bilo dobro kada bi to bila osoba izvan sustava jer mislim da sustavu trena jedno temeljito provjetravanje i mislim da bi bilo dobro kad osoba uvjetno rečeno ne bi bila prestara", poručio je Olujić za Danas.

Do sada su pristigle dvije prijave - one zamjenika splitskog županijskog državnog odvjetnika Nikše Wagnera, i odvjetnika Mladena Dragičevića - koji su se natjecali za istu poziciju i prije četiri godine. Međutim, spominju se i imena koja još nisu podnijela prijave, a smatraju se potencijalnim kandidatima.

To su: Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, i sudac Ustavnog suda Rajko Mlinarić. Iako karakterno potpuno različiti, oba imena imaju dugogodišnje iskustvo u pravosuđu.

image
Bruno Konjevic/Cropix

SDP ocjenjuje mandat Zlate Hrvoj-Šipek kao loš, posebno zbog slučaja Žalac koji su držali u ladici.

"Neću ništa komentirati zato što ne znam tko će se kandidirati, ali poznavajući HDZovu kadrovsku politiku ne očekujem ništa dobro od onoga koga oni predlože", kaže Peđa Grbin.

Premijer Andrej Plenković Hrvoj-Šipek najviše zamjera potpuni nedostatak javnog nastupa, što smatra osnovnim problemom. Stoga poručuje svima koji se kandidiraju da moraju računati na veću prisutnost DORH-a u javnosti.

"To je za mene najvažnije stvar tko god da se kandidira taj mora moć hrvatskoj javnosti objasniti što DORH radi", smatra Plenković, dodajući i kako nikome nisu "dali mig" da se javi.

Hrvoj-Šipek je preuzela mjesto glavne državne odvjetnice 2020. nakon što je Dražen Jelenić dao ostavku zbog slučaja masona. Tko će zauzeti vruću fotelju nakon nje, saznat ćemo u idućim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 04:39